ΤΑΒΛΟΜΥΛΟΣ ή ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΛΟ: Το Κόρθι πρωτοπορεί με μια διεθνή εικαστική έκθεση!...
Ο εντυπωσιακός ταβλόμυλος ή το Σπίτι με τον Μύλο στον Όρμο Κορθίου, απ' όπου και η ονοματοδοσία του διεθνούς προγράμματος της Ειρήνης Φολερού
(Ήταν μια έκπληξη οι πληροφορίες που λάβαμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στη συνέχεια το τηλεφώνημα από την Κορθιανή καλλιτέχνη Ειρήνη Φολερού. Ξεκίνησε μια καλλιτεχνική προσπάθεια από το Λονδίνο και έφερε στο Κόρθι σημαντικούς καλλιτέχνες σε μια προσπάθεια να εμπνεύσει με το τοπίο της κορθιανής γης ότι ενέπνευσε σε αυτή. Το πρόγραμμα με αναφορά στο ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΛΟ ή ΤΑΒΛΟΜΥΛΟ, ένα εντυπωσιακό κτίριο, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1880 και 1890 δίνει την ευκαιρία να ξετυλίξουν την δημιουργικότητα τους 4 καλλιτέχνες και τα έργα τους θα εκτεθούν τον Αύγουστο στο Πνευματικό Κέντρο Κορθίου.
Εικαστικές εκπλήξεις από το Σπίτι με τον Μύλο πέρσι στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου εφέτος.
Μετά την έκπληξη που είχαμε από το Βιτάλι με τον αρχιτέκτονα Χάρη Σαββίδη τώρα έρχεται μια ακόμα από το Κόρθι με την Ειρήνη Φολερού. Έτσι ανοίγει την βεντάλια της καλοκαιρινής εκθεσειακής και καλλιτεχνικής Άνδρου σε όλο το νησί. Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε τα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα με διεθνείς συμμετοχές που πλέον γίνονται σε όλη την Άνδρο. Το νησί ξανοίγεται στο πέλαγος του πολιτισμού. Ο 19ος αιώνας, που υπήρξε η εποχή των μεγάλων του διαδρομών του, αποκαλύπτεται και μάς αποκαλύπτει. Για το θέμα θα επανέλθουμε πολλαπλώς - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Ο ΤΑΒΛΟΜΥΛΟΣ ή ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΛΟ
Το Σπίτι με τον Μύλο, ένα μνημείο του 19ου αιώνα στον Όρμο Κορθίου.
To The House With the Mill - Art Residency είναι μια μη κερδοσκοπική αυτοοργανωμένη πλατφόρμα που επιδιώκει να προσφέρει ένα φιλόξενο και εμπνευστικό περιβάλλον σε καλλιτέχνες και δημιουργούς στο νησί της Άνδρου, ενισχύοντας τις συνεργασίες και την ανταλλαγή ιδεών που μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες σχέσεις και καλλιτεχνικές συμπράξεις, συνδέοντας τους δημιουργούς με το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινότητα του νησιού.
Γενική άποψη. Ο Μύλος και το σπίτι Φολερού στον Όρμο και μπροστά το ολόφωτο Αιγαίο. Εκεί που ο ουρανός κι η θάλασσα σμίγουν και χάνονται τα όρια...
The house with the Mill ή αλλιώς "το σπίτι με τον Μύλο" βρίσκεται στον όρμο του Κορθίου, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Άνδρου. Κάποτε το τελευταίο σπίτι του κόλπου στρατηγικά τοποθετημένο στο υψηλότερο σημείο του χωριού, πρόσφερε πανοραμική θέα τόσο στην κοιλάδα όσο και στον μακρινό γαλάζιο ορίζοντα, εκεί που ο ουρανός συναντά τη θάλασσα.
Ο μηχανισμός του ταβλόμυλου εσωτερικά...
Ο ανεμόμυλος κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1880 - 1890) και αναστηλώθηκε το 1995. Είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες μύλους του είδους του στο Αιγαίο, παρουσιάζοντας έναν μοναδικό συνδυασμό τεχνολογίας νερόμυλου και ανεμόμυλου. Δομικά, ο κατακόρυφος άξονας και τα οριζόντια παράλληλα φτερά τον καθιστούν ξεχωριστό. Ο μηχανισμός του ήταν κρυμμένος μέσα στη ξύλινη κατασκευή του, γεγονός που του χάρισε και το παρατσούκλι «Ταβλόμυλος».
Ο ταβλόμυλος. Νυχτερινή άποψη.
Η καλλιτέχνιδα Ειρήνη Φολέρου κληρονόμησε το σπίτι με τον μύλο από τους προγόνους της. Πρόκειται για έναν χώρο που μεταφέρει όχι μόνο οικογενειακή ιστορία, αλλά και τοπική, καθώς ήταν σημείο παραγωγής και προμήθειας του νησιού με ένα σημαντικό αγαθό της εποχής: το ψωμί. Ο Ταυλόμυλος της Ειρήνης Φολερού πάει πίσω πέντε γενιές, όταν ο κ. Χρυσοστράτης κατασκεύασε τον αλευρόμυλο για τους προγόνους της, προσθέτοντας σήμερα ένα σημαντικό αγροτικό μνημείο στο νησί. Αυτός ο χώρος, που κάποτε ήταν χώρος εργασίας, σήμερα επιθυμεί να ενώσει την ιστορία του με την τέχνη, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία.
Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών
Εικαστική σύνθεση στο εσωτερικό του ταβλόμυλου.
To The house with the Mill - Art Residency 2024-2025 φιλοξένησε στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα τέσσερις σύγχρονους καλλιτέχνες:
Tην κεραμίστρια και γλύπτρια Srabani Ghosh, την καλλιτέχνη πολλαπλών μέσων Ειρήνη Φολέρου, τον φωτογράφο και performer Diego Ferrari και τη λογοτέχνιδα Jean McNeil. Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την έκθεση "Άνδρος – Ίχνη στο τοπίο" τον Αύγουστο του 2025 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κορθίου, όπου οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους.
Εικαστική σύνθεση στον Όρμο Κορθίου...
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 2024-2025
Άνδρος - Ίχνη στο τοπίο
Πνευματικό κέντρο Κορθίου, Άνδρος.
Εγκαίνια: 1 Αυγούστου 2025. Ώρα 19:00 - 22:00.
Διάρκεια έκθεσης 2/8/2025 - 10/8/2025. 10:00 -13:00 / 18:00 - 21:00
Κόρθι, ίχνη στο τοπίο ή η εικαστικότητα του κορθιανού τοπίου...
Και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Srabani Ghosh
Η Srabani Ghosh, γεννημένη στην Ινδία είναι εικαστικός και μέλος του Royal Society of Sculptors, με εξειδίκευση στη γλυπτική από κεραμικό, το σχέδιο και τα κολλάζ σε χαρτί. Το έργο της διερευνά ανθρώπινες αφηγήσεις γύρω από θέματα όπως η θηλυκή ταυτότητα, η πίστη, η ανδρική ταυτότητα και οι κοινωνικοί διάλογοι. Εμπνεόμενη από τα μοτίβα και τα χρώματα της ινδικής της καταγωγής, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναπτύξει μια εικαστική γλώσσα που γεφυρώνει ανατολικές και δυτικές επιρροές. Έργα της έχουν εκτεθεί διεθνώς και βρίσκονται σε συλλογές στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. Έχει διακριθεί με τα βραβεία Gilbert Bayes και Chapel Arts Emerging Sculptors, ενώ το 2023 κέρδισε την Persimmon Chinnor Public Art Commission.
Irini Folerou
Η Ειρήνη Φολέρου είναι εικαστικός με μεταπτυχιακές σπουδές στις Καλές Τέχνες από το Central Saint Martins του Λονδίνου. Έχει εκθέσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Το έργο της εστιάζει στην υλικότητα της σωματικής και ψυχικής εμπειρίας, εξερευνώντας τη σχέση τους με την αμετάκλητη ροή του χρόνου. Η τέχνη της συχνά αντλεί από προσωπικά βιώματα και κινείται σε έναν εσωτερικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό «χώρο». Στη δουλειά της διερευνά θέματα όπως η μνήμη και η νοσταλγία, τα υπαρξιακά ερωτήματα, η αναζήτηση της ασφάλειας, η ταυτότητα και τα προσωπικά όρια, σε συνεχή διάλογο με τα κοινωνικά πρότυπα. Στην τέχνη της πειραματίζεται με ποικίλα μέσα, διερευνώντας τη σύνθετη σχέση μεταξύ των υλικών τους ιδιοτήτων και των εννοιολογικών φορτίων που φέρουν.
Diego Ferrari
Ο Diego Ferrari είναι φωτογράφος που εστιάζει στο σώμα και τον χώρο, με έμφαση στην αρχιτεκτονική. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Goldsmiths College και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην τέχνη και αρχιτεκτονική στο University of Canterbury. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή art residencies και εκθέσεις στην Ναμίμπια την Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φωτογραφίας στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Kingston University (Λονδίνο) και διδάσκει στο Elisava, Barcelona School of Design and Engineering. Από το 2012 έως το 2019, ήταν συντονιστής του Urban Encounters Symposium στην Tate Britain, στο πλαίσιο του Urban PhotoFest.
Jean McNeil
Η Jean McNeil είναι συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων, που εκτείνονται στη λογοτεχνική πεζογραφία, τα απομνημονεύματα, την ποίηση, τα δοκίμια και την ταξιδιωτική γραφή. Το βιβλίο της Ice Diaries, που περιγράφει την εμπειρία της ως συγγραφέας σε φιλοξενία στην Ανταρκτική με την British Antarctic Survey, τιμήθηκε με δύο βραβεία στο Banff Mountain Film and Book Festival το 2016. Το πρόσφατο μυθιστόρημά της Day for Night απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στα Independent Publishers Awards στις ΗΠΑ (2022). Έχει επιμεληθεί δύο διεθνείς εκθέσεις για την τέχνη στην Ανθρωπόκαινο, στη Βαρκελώνη (2020) και την Ανδόρα (2023). Διευθύνει το πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο University of East