Το σύντομο καλοκαίρι ...της αναρχίας! Φθινοπωρινοί απολογισμοί…

 

Από την εναρκτήρια συναυλία στο 1ο Φεστιβάλ Άνδρου 

Το φετινό καλοκαίρι ήταν …σύντομο! Αλλά και ...αναρχικό! Ή, έτσι φάνηκε από τα πολλά πυκνά και ανακατωμένα γεγονότα. Γεγονότα που έτρεχαν χωρίς αρχή, μέση ή τέλος. Όλα ξεκίνησαν με μια αναμενόμενη υπογραφή σε μια συμφωνία που έγινε σύγκρουση με την Ευρώπη. Μετά από ένα απροσδόκητο δημοψήφισμα με ακόμα πιο απροσδόκητη κατάληξη. Και όλα τέλειωσαν με μια συμφωνία που υπογράφτηκε, σχεδόν από όλους, αλλά ζητά έναν να την εφαρμόσει! Κάπως έτσι και στην Άνδρο που όλα ξεκίνησαν με άναν ανακατεμένο Μάιο, περάσαμε σε έναν έρημο Ιουνίο. Μετά ήταν ένας απίστευτος Ιούλιος. Ώσπου καταλήξαμε σε ένα βαρυφορτωμένο Αύγουστο!

Το κατάμεστο στην κυριολεξία θέατρο στην πραράσταση "Αχαρνής" του Αριστοφάνη

Για να τα πούμε αλλιώς: η χρονική απόσταση από την κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη μέχρι την κυβέρνηση Τσίπρα-Τακαλώτου έμοιαζε χρόνια, αλλά ήταν μόνο 2 μέρες! Και η διαδρομή από τις ανοικτές τράπεζες και την ελεύθερη διακίνηση χρήματος μέχρι τις κλειστές τράπεζες και τους ελέγχους κεφαλαίων ήταν ένα Σαββατοκύριακο δρόμος!!! Μετά ήταν ο Ιούλιος που θύμισε στους πολύ παλιούς τα ...Ιουλιανά! Και στους νεώτερους Ιούλιο του 1974! Τα παραπάνω δημιούργησαν μεγάλους κυματισμούς στην καλοκαιρινή ζωή και της Άνδρου. Είχαμε την ακινησία και την ερημιά του Ιουνίου. Το αλαλούμ του Ιούλιου με το ξαφνικό δημοψήφισμα και τις ουρές στα ΑΤΜ. Ώσπου έφτασε ένας θερμός ο Αύγουστος φέροντας κόσμο στο νησί και μαζί και το καλοκαίρι!

 

Δύο πανοραμικές λήψεις του νέου ανοικτού θεάτρου της Άνδρου.

Πάνω από τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και κάτω του Φίλιππου Πλιάτσικα.

1. Πέραν πάσης αμφιβολίας το νέο ανοιχτό θέατρο άλλαξε το κέντρο βάρους του καλοκαιριού και του νησιού. Χιλιάδες συνέρευσαν στις 5-6 μεγάλες συναυλίες και παραστάσεις ενός νέου φεστιβάλ που έφερε την υπογραφή του Παντελή Βούλγαρη. Το θέατρο, που δώρισε ο Αλκιβιάδης Τάτος, δημιούργησε μια Άνδρο διαφορετική. Μια Άνδρο φεστιβαλική, μια Άνδρο πανηγυρική. 'Ολη η Άνδρος ωφελήθηκε από αυτό και θα ωφεληθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Σε κάθε παράσταση ή συναυλία οι θεατές του θεάτρου προσερχόμενοι ή αποχωρούντες έδιναν εικόνα γιορτής. Η Χώρα γέμιζε κόσμο. Και ορισμένες συναυλίες του ακούστηκαν μέχρι την Αθήνα.

 

Ο Παντελής Βούλγαρής, καλλιτεχνικός διευθυντής, ανοίγει το Φεστιβάλ Άνδρου

Όλοι επί σκηνής κατά την εναρκτήριο συναυλία του φεστιβάλ...

Από τιε Τρωάδες του Ευριπίδη με το Εθνικό Θέατρο..

Η Τριλογία της τζαζ. Στην ντραμς ο Γιώργος Τρανταλίδης. 

Η Δήμητρα Γαλάνη και το κουαρτέτο chronos 

2. Οι εφετινές επιτυχίες του θεάτρου πολλές: από την συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα που μας επεφύλαξε εκπλήξεις και αποκαλύψεις και την τζαζ της Τριλογίας με έναν εξαιρετικό Γιώργο Τρανταλίδη μέχρι την παράσταση των Τρωάδων με τα σπουδαία χορικά μέχρι την συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη που με ένα εξαιρετικό κουαρτέτο ταξίδεψε το έντεχνο σε άλλες ακτές, όλα ήταν διαφορετικά. Κάτι σαν να πήγαινες στο Ηρώδειο. Το ανοιχτό θέατρο έκανε την διαφορά και συνεπήρε όλη την Άνδρο. Οι όποιες ελλείψεις ή δυσλειτουργίες (π.χ. έλλειψη δεύτερης και τρίτης εξόδου, ανέτοιμο δρομάκι πρόσβασης, παραπάνω θεατές σε 2-3 παραστάσεις) σίγουρα θα ξεπεραστούν από την επόμενη χρονιά. Αν μάλιστά αυτές συνδυαστούν και με ένα άνοιγμα του φεστιβάλ και σε άλλες εστίες και δρώμενα σε όλο το νησί (π.χ. Κόρθι -Αγία Αικατερίνα, Γαύριο-πολυχώρος νέου δημοτικού, Αγ. Κυπριανός κλπ) τις οποίες συνδιοργανώσουν οι τοπικοί σύλλογοι και ενταχθούν και αυτές υπό το Φεστιβάλ Άνδρου. 

 

Δύο φωτογραφίες από τις συναυλίες στο Εμπειρίκιο Γυμναστήριο Άνδρου.

Πάνω ο Μάριος Φραγκούλης και κάτω ο Κωστης Μαραβέγιας με την Κατερίνα Πολέμη. 

3. Στις επιτυχίες του καλοκαιριού και οι δύο μεγάλες συναυλίες εκτός φεστιβάλ Άνδρου. Του Μάριου Φραγκούλη τον Ιούνιο και του Κωστή Μαραβέγια (με συνοδεία της Κατερίνας Πολέμη) τον Αύγουστο.

Θαλασσοκόρακας - της κατηγορίας των κορμοράνων - στο Στενό.

Απελευθέρωση μαυροπετρίτη - είδος γερακιού - στο Κόρθι.

4. Στις επιτυχίες του καλοκαιριού το αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Πολέμη, η παράσταση του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου, η συναυλία της ανδριώτισας Κατερίνας Πολέμη, τα εγκαίνια του ανοιχτού θεάτρου στη Χώρα, η πολύ καλή δουμειά που γίνεται με το πρόγραμμα Life (παρουσιάστηκε στο Μπατσί) και στα μονοπάτια της Άνδρου (παρουσιάστηκαν στο Γαύριο).

 Από την παράσταση Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από τον Θεατρικό Όμιλο Άνδρου  

Από την συναυλία της Κατερίνας Πολέμη

5. Στις επιτυχίες οι δύο μεγάλες και σταθερές καλοκαιρινές εικαστικές εκθέσεις του νησιού: η διεθνής με τον MAN RAY του Ιδρύματος Γουλανδρή και η ελληνική της επιμελήτριας Αθηνάς Σχοινά του ιδρύματος Κυδωνιέως. Και βεβαίως η έκπληξη της φωτογραφικής έκθεσης της Καϊρείου Βιβλιοθήκης.

Από την διεθνή έκθεση του μουσείου Γουλανδρή που εφέτος ήταν αφιερωμένη

στον αμερικανό φωτογράφο και εικαστικό Man Ray...

 

Από τα εγκαίνια της έκθεσης ελλήνων ζωγράφων στο Ίδρυμα Κυδωνιέως

 Από την έκθεση φωτογραφίας της Καϊρείου Βιβλιοθήκης

6. Στις επιτυχίες και οι τρεις μαζικές βιβλιοπαρουσιάσεις του βιβλίου «Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο» της Μονής Παναχράντου στο Κόρθι, στην Χώρα και στον Φελλό. Παρουσία πλήθους θεατών ο γέροντας Ευδόκιμος με τον Ηλία Μαμαλάκη (Κόρθι-Χώρα) και με την Μυρσίνη Λαμπράκη (Φελλό) μαγείρεψε την γνωστή σάλτσα για μακαρόνια. Μια πρωτότυπη γευστική βιβλιοπαρουσίαση που απλώς συμπλήρωναν τα λόγια.

Παρουσίαση του βιβλίου "Μαγειρεύοντας με τον Ευδόκιμο" παρουσία κοντά 1000 ανθρώπων στην Χώρα

7. Όμως εκτός του βιβλίου του Ευδόκιμου οι πωλήσεις των βιβλίων πεσμένες. Δύσκολη εποχή για διάβασμα επί πληρωμή. Ο κόσμος κόβει τα έξοδα. Αλλά ο κόσμος δεν σταμάτησε να διαβάζει όπως έδειξε η μεγάλη άνοδος της «δωρεάν ανάγνωσης» στο διαδίκτυο! Το είδαμε κι εμείς στο «εν Άνδρω» και τρίβαμε τα μάτια μας με τους αριθμούς! Έστω κι έτσι ας δούμε το θετικό: ο κόσμος εξακολουθεί διαβάζει. Και αν κρίνουμε πως πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν κάτι καλό τότε κάτι θετικό γίνεται.

Το βιβλίο "ταξιδεύει" δύσκολα αυτή την εποχή. Φωτογραφία από την έκθεση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης... 

8. Τα καράβια πήγαν και ήρθαν στενοχωρημένα για την κίνηση του Ιουνίου και του Ιουλίου και στενάχωρα και πολύ στριμωγμένα στην κίνηση του Αυγούστου. Αυτό κι αν είναι ενδεικτικό αυτού του παράξενου καλοκαιριού. Το f/b «Άνδρος» ήρθε μας χαιρέτισε πήγε για έναν μήνα Τήνο-Μύκονο-Σύρο και από την άλλη εβδομάδα έρχεται πλέον σταθερά στην γραμμή της Άνδρου. Ο κύκλος έκλεισε. Το Αικατερίνη θα είναι πλέον μπαλαντέρ. Το νησί αποκτά όπως έχουμε γράψει από τον Ιανουάριο που θα μπει και το SuperferryIII δύο καράβια ημερησίως. Αυτό είναι το καλύτερο…

Το f/b "Andros" στην Άνδρο! Επίσκεψη γνωριμίας. Λιμάνι Γαύριου, Ιούλιος 2015...

9. Αν η Χώρα κέρδισε τις πολιτιστικές εντυπώσεις με το νέο θέατρο το Γαύριο ήταν και πάλι μια πολιτιστική όαση σε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Αρχικά με την σπουδαία συναυλία του Γιάννη Σπανού στο Γαύριο που διοργάνωσε ο σύλλογος του Μακροταντάλου. Ο μεγάλος μουσικός έδωσε μερικές από τις μεγάλες στιγμές του που ήταν μεγάλες και για το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Στον ίδιο χώρο λίγες μερες αργότερα ο πάντα δραστήριος Φιλοπρόοδος Όμιλος Γαυρίου είχε συναυλία με τον τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη θύμισε μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του. Ακολούθως ο Φιλοπρόοδος μας πρόσφερε ένα μοναδικό λυρικό ηλιοβασίλεμα στον Άγιο Κυπριανό με την σοπράνο Κάτια Πάχου. Τέλος να αναφέρουμε και την βιβλιοπαρουσίαση των βιβλίων του Μ. Γλέζου και Γ. Δαρδανού στο Γαύριο που παρακολούθησε ένας σημαντικός αριθμός ακροατών.

 

Ο Γιάννης Σπανός στο Γαύριο

Από την συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στο Γαύριο.

Λυρικό ηλιοβασίλεμα στον Άγιο Κυπριανό.

Παρουσιάση των βιβλίων του Μ. Γλέζου και Γ. Δαρδανού στο βιβλιοπωλείο Λογάρι στο Γαύριο

10. Φυσικά για μια ακόμα χρονιά είχαμε τα πολυπληθή καλοκαιρινά πανηγύρια του νησιού που κάλυψαν και πάλι ολόκληρη την Άνδρο. Από το πανηγύρι του Μακροταντάλου, της Άρνης και του Γαυρίου μέχρι του Πιτροφού, της Καπαριάς και του Μουστακείου και από των Λειβαδίων, των Μαινήτων και της Μεσαριάς μέχρι  και της Μονής Γεννήσεως Θεοτόκου στο Στενό. Η Άνδρος μέσα από αυτά έδειξε πως ήταν και παραμένει μια κοινωνία και με παραδοσιακές αναφορές.

Το πανηγύρι της Καπαριάς

Το πανηγύρι του Μπουστακείου

Το μεγάλο πανηγύρι του Γαυρίου

 11. Στις επιτυχίες και το ότι ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου για μια ακόμα χρονιά με το Ράλι Άνδρου πέτυχε να ενταξει την Άνδρο στον χώρο του ναυταθλητισμού και να δείξει το ναυτικό πρόσωπο του νησιού. Η επιτυχία του αυτή συνοδεύτηκε και από την μεγάλη αριθμητική αύξηση των παιδιών που πλέον στελεχώνουν τις ομάδες των optimist.

 

Ιστιοδρομώντας ανοικτά έξω από την Χώρα στο 48ο Ράλι Άνδρου

 12. Α! Ναι και τα σκουπίδια ήταν εδώ. Και «τρόμαξαν» λίγο τους επαγγελματίες στην αρχή και στο τέλος. Υπήρξε λάθος προγραμματισμός στην ανακύκλωση τον Μάιο (ξέμειναν για βδομάδες οι χαρτόκουτες στους δρόμους) και τον Αύγουστο (υπήρξε βλάβη σε ένα μηχάνημα και δεν μαζεύτηκαν για 3 μέρες). Και τον δεκαπενταύγουστο πήρε φωτιά η Σταυροπέδα και πνίγηκε για 3 μέρες η Χώρα και τα γύρω χωριά στον καπνό. Μια σταθερή υποβάθμιση της ζωής στην περιοχή και του Στρόφιλα «της σπουδαιότερης αρχαιολογικής ανακάλυψης στις Κυκλάδες τα τελευταία 25 χρόνια» ο οποίος απέχει μόνο 300-400 μέτρα! Γεγονός που επισημάναμε στο «εν Άνδρω» και στη συνέχεια και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ! Αυτά περί την σκουπιδοκάτασταση της Άνδρου…

Δημοσιεύμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ  για την παγκόσμια αξία του Στρόφιλα,

αλλά και την σημερινή κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο

Η πασίγνωστη βραχογραφία του Στρόφιλα. Σταθερή υπενθύμιση στους αμνήμονες της πανάρχαιας ναυτικής ιστορίας της 'Ανδρου που πηγαίνει στο 4.000 π.Χ. (φώτο: εν Άνδρω)

13. Τέλος δύο λόγια για τον σπουδαίο Στρόφιλα. Ο αρχαιολογικός χώρος του Στρόφιλα ξεκίνησε με διθυράμβους, τον Μάιο, όταν η Αρχαιολογική Εταιρεία στον απολογισμό της, τον συμπεριέλαβε στις κορυφαίες ανασκαφές του 2014 (μαζί με την Αμφίπολη)! Γεγονός που επισήμαναν πολλές εφημερίδες και ιστοσελίδες και βεβαίως το «εν Άνδρω»! και κατέληξε με ορισμένους ανιστόρητους σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Γαύριο που  (αγνοώντας τις πολλές νομικές και επιστημονικές απαγορεύσεις) πρότειναν να δημιουργηθεί απέναντι του ένα  …εργοστάσιο ΧΥΤΥ!!! Τόσο  μερικοί σύγχρονοι σέβονται την μεγάλη ιστορία της Άνδρου και την παγκόσμια σπουδαιότητα της ανάμεσα στους πολιτισμούς του Αιγαίου! Έχει και αυτά τα απίστευτα και αξιοπερίεργα η σημερινή Άνδρος…

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ όμορφο το θεατράκι...αλλά και το δώρο που θα δώσει ο δήμος στον ευεργέτη έμαθα πως θα είναι εξαιρετικό!!! Να ένα ενδιαφέρον θέμα για ρεπορτάζ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Και μετά απ' όλα αυτά τι????? Μάλλον κλείσαμε για φέτος του χρόνου πάλι, όλα μέσα σ'ενα μήνα.Το χειμώνα ίσως το νησί να είναι ακατοίκητο ή ίσως να ζούν κάτοικοι χαμηλού επιπέδου, ενω το καλοκαίρι έρχονται οι κουλτουριάρηδες?? και μας το παίζουν κάποιοι.... Άλλωστε το χειμώνα δεν έχει κόσμο και μια εκδήλωση θεωρείται επιτυχημένη μόνο αν έχει κόσμο (τα έσοδα βλέπεις).....

This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετική καταγραφή και ενημέρωση του πολιτιστικού μας καλοκαιριού . Πράγματι δεν φτάνει . Θελουμε και φθινόπωρο αλλά και άνοιξη γιατί αντικειμενικά ο χειμώνας θέλει σπίτι κςι τζάκι ...
Όμως είμαι πάντα αισιόδοξος και με την δυναμική που έχει η Ανδρός σήμερα θα τα καταφέρει να ανεβαίνει σκαλοπάτια σε όλα τα επίπεδα . Ευχαριστούμε για την δουλειά σας

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστούμε για την υπόδειξη. Αν και βάλαμε μόνο τα κυρίως πολιτιστικά γεγονότα (στο μέτρο του δυνατού) επειδή θεωρούμε πως ο Όμιλος είναι εστία αθλητικής και ναυτικής αναφοράς, άρα και πολιτισμού τον προσθέσαμε και αυτόν. Και πάλί ευχαριστούμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη εν Άνδρω
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευγε, πολύ καλη καταγραφη ! προτείνω του χρονου να υπαρχει καλυτερη αναγγελια-παρουσιαση των προγραμματισμενων εκδηλώσεων ώστε να ενημερωθεί πιο εγκαιρα ο κοσμος, και επισης καλο θα ηταν να προβληθεί και ο ιστιοπλοικος αγωνας της Ανδρου