SOS προς το υπουργείο Πολιτισμού για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Άνδρου...

 

Υψηλή: Εγκατάλειψη, ακαθαρσίες και σχοινιά διαλυμένα από ζώα που βόσκουν ανεξέλεγκτα δίπλα σε ένα μικρό κτίσμα-κόσμημα. Το όλο έργο κόστισε 1.140.000 ευρώ. Μέχρι πέρσι συντηρημένο από το υπουργείο. Εφέτος το ξέχασε!... 

(Με έκπληξη, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε μια λίαν τεκμηριωμένη ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που εκπέμπει ένα δραματικό και μεγάλο SOS για την Υψηλή, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία του νησιού, από την αναγνώστρια μας Ειρήνη Παπαδοπούλου. Το γράμμα συνοδεύεται και από φωτογραφίες που τεκμηριώνουν το δραματικό SOS για την Υψηλή. Αλλά και από περιγραφές που μιλάνε για την εγκατάλειψη του Αρχαιολογικού Μουσείου Άνδρου.

Η αναγνώστρια μας είχε την ευγενική διάθεση να στείλει το γράμμα της προς την υπουργό για να δημοσιευτεί και στο Εν Άνδρω ζητώντας και την δική μας βοήθεια. Δημοσιεύουμε το γράμμα της και θα επικοινωνήσουμε και τους υπεύθυνους του ΥΠΠΟ να δούμε τι πρόκειται να κάνουν για να διασωθούν και να λειτουργούν σωστά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Άνδρου. Όμως κάνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση προς όσους έχουν ζώα να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Οι καταστροφές στην Υψηλή είναι ενδεικτικές. Τέλος, ας προβληματιστούν και οι ιδιώτες επιχειρηματίες για την όλη κατάσταση κι ας βοηθήσουν κάπως την σωστή συντήρηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άνδρου στους επισκέπτες του οποίου προσβλέπουν... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)  

Εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής στον μοναδικό συντηρημένο αρχαιολογικό χώρο του νησιού. 

ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Κύριε Διαμαντή,

Σας προωθώ ένα μαίηλ που έστειλα στο υπουργείο Πολιτισμού και θα ήθελα αν σας αφορά το θέμα να το ερευνήσετε εσείς με την ευαισθησία σας για να διασωθούν τα αρχαία του νησιού μας και να έχουμε σωστή εικόνα και καθαρή στους επισκέπτες στις δύσκολες αυτές μέρες. 

Σας ευχαριστώ

Ειρήνη Παπαδοπούλου

Ποιος φταίει τα ζώα ή οι άνθρωποι που δεν περιέφραξαν σωστά τον χώρο και που αφήνουν τα ζώα ανεξέλεγκτα;

ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κυρία υπουργέ,

Παίρνω το θάρρος να σας ενοχλήσω γιατί γνωρίζω την ευαισθησία σας και την αγάπη σας για την Άνδρο, από την εποχή που είχατε ακόμα την θέση της γενικής γραμματέας του υπουργείου.

Με την τότε υπουργό και τους τότε δραστήριους και υπεύθυνους εφόρους αρχαιοτήτων, αλλά και αρχαιολόγους, που μοναδικό τους μέλημα ήταν η ανάδειξη και η προστασία των αρχαίων του νησιού και όχι η προσωπική τους  προβολή στο Lifo, όπως της κ. Καλαβρία, φτιάξατε το νέο μουσείο Παλαιόπολης και τον επισκέψιμο χώρο της Υψηλής και φροντίζατε να είναι καθαρά και ευπρεπείς για να δέχονται τους επισκέπτες.
 
 
Και η σχετική απολύμανση!!!
 
Με μεγάλη μου λύπη το Σάββατο 11/7/20 επισκέφτηκα τον αρχαιολογικό χώρο της Υψηλής και αυτό που αντίκρισα ήταν πλήρης εγκατάλειψη. Τι να την κάνει κανείς την απολύμανση από τον COVID, που έκανε ένα συνεργείο από την Αθήνα όταν δεν υπάρχει στοιχειώδης καθαριότητα από τις ακαθαρσίες των ζώων που φιλοξενούνται στον χώρο και καταστρέφουν τα αρχαία και τα νέα κτίσματα και πεζούλια. Όταν ο επισκέπτης δεν ξεχωρίζει από την βλάστηση τα τείχη από τις σύγχρονες διαδρομές και τα σχοινιά τα διαχωριστικά σπασμένα παντού περπατάει πάνω στα αρχαία και τα καταστρέφει. Απόρησα λοιπόν γιατί αυτή η καταστροφή και το προσωπικό μου απάντησε ότι περιμένουν τους υδραυλικούς από το Κιάτο να έρθουν για να μαζέψουν τα είδη υγιεινής που είναι έξω από το γραφείο και να καθαρίσουν τον χώρο.
 
 
Δεν μπορώ να σας κρύψω πως πιστεύω  ότι αν θέλετε μπορείτε και πρέπει να σώσετε αυτό τον χώρο, που την τελευταία φορά που τον είχα επισκεφτεί ένα Σάββατο του  Σεπτέμβρη του 2019,  ήταν υπέροχη εμπειρία και γνώση, σε έναν καθώς πρέπει αρχαιολογικό χώρο με το συνεργείο καθαριότητας να επιμελείται την καθαριότητα των διαδρόμων και πολύ ευγενικά μας υποδέχτηκαν όλο το γκρουπ και στις τουαλέτες, όπως και οι ευγενικοί φύλακες στη είσοδο.
 
Σε αντίθετη περίπτωση αν το υπουργείο δεν έχει χρήματα, όπως μας είπαν οι φύλακες για καθαριότητα και ευπρεπισμό από την βλάστηση και τις ακαθαρσίες, ας μην ανοίγετε τους χώρους γιατί είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος και τους προγόνους μας και είναι πολύ επικίνδυνο εν μέσω covid.
 
 
Για να μην σας κουράζω σας λέω ότι και στα δυο μουσεία του νησιού οι τουαλέτες του κοινού είναι κλειστές λόγω έλλειψης  χρημάτων για συνεργείο  καθαριότητας. Στο μουσείο της Άνδρου  ο κήπος με τις προτομές των αείμνηστων Γουλανδρήδων, που κάθε επισκέπτης φτάνει στο νησί λόγω της μεγάλης τους προσφοράς στον πολιτισμό της χώρας μας, είναι κλειστός γιατί έχει σπάσει ένα τζάμι και πέφτουν κομμάτια.
 
Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για αυτό, αλλά ο συντηρητής, που μένει στο μουσείο, εν μέσω καραντίνας είχε χρήματα να τοποθετεί ξύλινες κατασκευές στα πέτρινα παγκάκια ιδιοκτησίας του μουσείου για να τα εκμεταλλεύεται το καφέ-Ερμής, που τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει μέχρι και την είσοδο του μουσείου με τα τραπέζια του.
 
 
Τέλος κάνοντας μια βόλτα στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τα βυζαντινά μνημεία δεν μπορείς να δεις τίποτα από την πυκνή βλάστηση και ο φόβος είναι μεγάλος για ολική καταστροφή αρχαίων από πυρκαγιά, αλλά και αυτούς  ποιος άραγε να έχει λεφτά να τους καθαρίσει αφού δεν δίνει το υπουργείο; Μήπως οι υδραυλικοί όπως την Υψηλή; Ρώτησα τους φύλακες στα μουσεία. Η απάντηση τους: να μην ανησυχώ θα τα φροντίσει η εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Ευχαριστώ για των χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε το μαίηλ μου. Ελπίζω στην άμεση επίλυση του προβλήματος,
 
Με εκτίμηση 
Ειρήνη Παπαδοπούλου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας καί ειδικά για τόν Συντηρητή!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα σας,
Η αναδημοσίευση της επιστολής της κ. Παπαδοπούλου θα έπρεπε να συνοδεύεται από την άποψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας για τα ζητήματα που θίγονται, όταν μάλιστα στοχοποιείται επώνυμα και με τρόπο απρεπή μία υπάλληλος της.
Η κατάσταση του χώρου της Υψηλής έχει προβλήματα που υπήρχαν και το 2019 -π.χ. οι πεσμένοι λίθοι που τόσο επιδέξια προβάλλονται στις φωτογραφίες- όταν την επισκέφθηκε η επιστολογράφος.
Το όλο ύφος της επιστολής, την οποία ατυχώς βρίσκετε "λίαν τεκμηριωμένη", τα σημεία που υπερτονίζει και η εικόνα γενικής εγκατάλειψης που επιδιώκει να δώσει, κάνουν σαφές ότι αυτό το "μαίηλ" δεν είναι καθόλου αυθόρμητο.
Γιώργος Πάλλης

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοί Ανδριώτες και μη
νομίζω το θέμα της συζήτησης έχει καταλήξει να είναι τα τραπεζοκαθίσματα του Ερμή, από εκεί που ξεκίνησε να είναι η κατάσταση των μουσείων και γενικά της αρχαιολογικής υπηρεσίας στο νησί. Η κ. Παπαδοπούλου φαίνεται να την γνωρίζει καλά, αν και δεν αναφέρει την ιδιότητά της - πιθανώς να πρόκειται για ξεναγό, αφού επικέπτεται με γκρουπ τον αρχαιολογικό χώρο. Αναφέρεται σε πρώην υπουργούς και εφόρους που νοιάζονταν το νησί, δείχνει όμως να απαξιώνει τους τωρινούς αρμοδίους, ότι δεν φροντίζουν όσο θα έπρεπε. Ο συντηρητής είναι λάθος, η αρχαιολόγος είναι λάθος, μόνο τους φύλακες δεν κατηγορεί γιατί δεν παίρνουν την σκούπα να καθαρίσουν τις ακαθαρσίες από τις κατσίκες ή και τη βίτσα για να τις διώχνουν! Γιατί αυτή η απαξίωση? Αυτοί οι ίδιοι δεν είναι που διατηρούσαν άψογα το χώρο πριν 10 μήνες, το Σεπτέμβρη του 2019? Ή μόνο το συνεργείο καθαρισμού κάνει τη διαφορά? Ακόμα και η απολύμανση είναι λάθος? Και για να μην απορεί πως για απολύμανση βρέθηκαν χρήματα, τα κονδύλια για απολυμάνσεις κατά του COVID-19 είναι τα μόνα αυτήν την περίοδο που έχουν απόλυτη προτεραιότητα έγκρισης στο δημόσιο! Κι ας κάνει και η ίδια διαφήμιση με τις φωτογραφίες της στο συγκεκριμένο συνεργείο!
Εκτός λοιπόν από την καθαριότητα, για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα κονδύλια, ποιο είναι το πταίσμα? Ότι στο μουσείο της Χώρας είναι σπασμένο το τζάμι του κήπου και δεν μπορεί να δει κάποιος εκεί τις προτομές των Γουλανδρήδων? Μα για να δει τα αρχαία δεν πηγαίνει κάποιος στο μουσείο? Κι αν έμενε κλειστός ο χώρος της Υψηλής λόγω των κλειδωμένων τουαλετών, δεν θα έλεγε ότι πάνε πεταμένα τόσα χρήματα που δόθηκαν πριν λίγα χρόνια για να φτιαχτεί? Δεν θα ήταν μεγαλύτερη η απογοήτευση κάποιου τουρίστα που θα έφτανε εκεί για να δει το χώρο και τον έβρισκε κλειστό, από το να δει ότι δεν λειτουργούν οι τουαλέτες? Κι από το να εστιάζουμε στο ποιος θα καθαρίσει τις ακαθαρσίες από τις κατσίκες, μήπως πρέπει να εστιάσουμε στο ποιος "επιτρέπει" την ανεξέλεγκτη βόσκηση?
Αν αγαπάμε τον τόπο, θα πρέπει αντί να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, να πασχίζουμε όλοι μαζί για το καλό του, ο καθένας στο μέτρο που μπορεί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στον "κάτοικο άνδρου" και στην Παπαδοπούλου για την εμπάθεια. Ο Ερμής σας έφταιξε που είναι ανοιχτός όλο τον χρόνο και όπως τα υπόλοιπα καταστήματα στην Άνδρο παλεύουν για την επιβίωση. Υπάρχουν στην τελική πολύ χειρότερες καταστάσεις ειδικά στον πεζόδρομο αλλά κλείνουμε τα μάτια εκεί απλά για να κάνουμε δυσφημιστική αντιπολίτευση στον εκάστοτε δήμαρχο την αρεσκείας μας εις βάρος των ανθρώπων που παλεύουν και μένουν όλο τον χρόνο στην Άνδρο.Κάντε μας την χάρη...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ εκδότη
παραθερίζω στην Άνδρο εδώ και είκοσι χρόνια και επισκέπτομαι κατά καιρούς τα μουσεία της. Πραγματικά χαίρεται κάποιος όταν βλέπει φροντισμένους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του νησιού και ολόκληρης της χώρας. Και εμένα με λυπεί η εικόνα των φθορών στην περισχοίνηση του αρχαιολογικού χώρου της Υψηλής, η οποία θα οφείλεται στην καθυστέρηση εργασιών συντήρησης προφανώς λόγω της καραντίνας, ή και μη πρόσληψης των απαραίτητων συνεργείων ακόμα. Μήπως, όμως κατά τ' άλλα η αναγνώστριά σας είναι λίγο υπερβολική? "Με έκπληξη" διάβασε αυτή την επιστολή ο εκδότης (ίσως γιατί δεν έχουν όλοι αυτήν την εικόνα), με έκπληξη διαβάζω κι εγώ ότι στην περσινή επίσκεψή της το Σεπτέμβριο του 2019 στον ίδιο χώρο "το συνεργείο καθαριότητας επιμελούνταν την καθαριότητα των διαδρόμων και με πολλή ευγένεια υποδέχτηκε όλο το γκρουπ και στις τουαλέτες, όπως και οι ευγενικοί φύλακες στην είσοδο". Πραγματικά δεν έχω ξανασυναντήσει σε μουσείο συνεργείο καθαρισμού να υποδέχεται τα γκρουπ στις τουαλέτες! Δεν αντιλέγω ότι οι τουαλέτες θα έπρεπε να λειτουργούν και να καθαρίζονται, αν όμως εξαιτίας τους έμεναν κλειστά τα μουσεία του νησιού, δεν θα παραπονιόμασταν πάλι γιατί τα μουσεία του δικού μας νησιού δεν έχουν ανοίξει?
Προφανώς πρέπει να υπάρχει καθαριότητα και στους διαδρόμους του εξωτερικού χώρου από τις ακαθαρσίες των κατσικιών που "εισβάλλουν", ποιος μπορεί όμως να τα αποτρέψει? Η περισχοίνηση ακόμα κι αν ήταν στη θέση της θα ήταν αρκετή? Ή μήπως θα έπρεπε οι φύλακες να ασχολούνται με τις κατσίκες? Μπορεί να υπάρχει συνεργείο καθαριότητας όλη τη μέρα διαθέσιμο να καθαρίζει τις ακαθαρσίες από τις κατσίκες? Μήπως πρέπει, όπως σημειώνει και ο εκδότης, να προσέχουν και οι ιδιοκτήτες τα ζώα τους? Αν έμπαιναν στο δικό μας κήπο ή χωράφι κι έκαναν ακαθαρσίες, δεν θα φωνάζαμε στον ιδιοκτήτη τους να τα μαζέψει?
Η περίοδος της καραντίνας έφερε καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες εργασίες σε όλο το δημόσιο, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Ας δώσουμε λίγο χρόνο στις υπηρεσίες να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς τους. Κι ας μην κακιώνουμε με το συντηρητή που επισκεύαζε κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα παγκάκια του μουσείου, κι όχι το τζάμι του κήπου. Ούτε με την αρχαιολόγο που έγραψε στην καραντίνα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για ένα άγαλμα στο Μουσείο της Χώρας, για να προβάλει όχι τον εαυτό της, αλλά τις αρχαιότητες του νησιού, όταν κανένας δεν μπορούσε να το επισκεφθεί από κοντά... Η ίδια υπουργός και οι ίδιοι αρμόδιοι που φρόντιζαν για το μουσείο όταν το επισκέφθηκε η αναγνώστρια τον Σεπτέμβριο του 2019 και το βρήκε σε εξαιρετική κατάσταση, είναι αυτοί που έχουν και τώρα την ευθύνη τους. Φαντάζομαι ότι θα συνεχίσουν να τα φροντίζουν

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν βλέπω τον ίδιο ζήλο και για παραβάσεις άλλων καταστημάτων!!! Μήπως υπάρχει κάποια εμπάθεια; Κακώς συνδέετε επιχειρηματίες με αιρετούς και ειδικά σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο για όλους μας. Είναι κρίμα να κυνηγάμε ο ένας τον άλλον και να μην είμαστε μονιασμένοι. Πολύ κρίμα. Να εύχεστε όλοι το καλό όλων διότι μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.
Γράφω ανώνυμα διότι σχολιάζω ένα ανώνυμο σχόλιο. Αν ήταν επώνυμο, όπως θα έπρεπε να είναι, θα απαντούσα επώνυμα και εγώ.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ενδιαφέρουσα απάντηση...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί δεν επεμβαίνουν τα αρμόδια όργανα, ώστε το καφέ Ερμής να αναγκαστεί να απομακρύνει τα τραπέζια μπροστά από το χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα; Είναι γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του Ερμή είχε ασυλία από τον Σουσουδη, ο νυν Δήμαρχος γιατί επιτρέπει την παρανομία; Η εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων γιατί δεν κάνει τίποτα; Επίσης ο Ερμής έχει τοποθετήσει τραπέζι ακριβώς δίπλα από το ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των συναλλαγών. Κύριε Μπασαντη σας παρακαλώ θερμά γράψτε κάτι, γιατί όπως σας έχω τονίσει αρκετές φορές το Εν Ανδρω το σέβονται οι φίλοι του, αλλά και το φοβούνται οι παρανομουντες και οι εχθροί του όπως για παράδειγμα ο Σουσουδης και το παρεάκι του.