Η ζωή είναι αλλού, αλλά εμείς πηγαίνουμε αλλού γι' αλλού...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Μη με ρωτήσετε κάποιοι περεξηγιάρηδες για πια ζωή μιλώ; ΟΧΙ δεν εννοώ την Ζωή Κωνσταντοπουλου. ΟΥΤΕ την Ζωή Λάσκαρη. Εννοώ την άλλη ζωή αυτή που "περνά και χάνεται" κι εμείς κοιτάμε ...την Ζωή Κωνσταντοπούλου που εκνευρίζεται με όλους και με όλα! Αυτή είναι η διαφορά μας με όσους διάβασαν το ευγενές πόνημα για τα "φέουδα και τις φυλές της Άνδρου" και δεν κατάλαβαν την διαφορά μεταξύ αστείου και σοβαρού! Ή, ενός αστείου που λέει και ορισμένα σοβαρά!

Έμεις όμως δεν πήραμε ποτέ στα σοβαρά τα αστεία που βλέπουμε γύρω μας! Ούτε τα αστεία που γράφουμε εμείς. Ούτε το αστείο που διαβάσαμε από ορισμένους που είδαν ένα ευθυνογράφημα για όλους μέσα από τα ματογυάλια του ΧΥΤΥ! Φίλοι μου εκτός από τον ΧΥΤΥ υπάρχει και η ζωή μας στην Άνδρο. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια! Άσπρη αλήθεια δεν υπάρχει στο θέμα αυτό!!!...

Λοιπόν εκτός από τον ΧΥΤΥ (πράγμα σοβαρό για άλλες στήλες) υπάρχει και η ζωή που "κυλά δίχως να κοιτά τη δική μας μελαγχολία"! Είπα μελαγχολία και μελαγχόλησα ενθυμούμενος πως εμείς γράψαμε για τα φέουδα και τις φυλές και μερικοί άρχισαν να πυροβολάνε αδιακρίτως αποδεικνύοντας πως υπάρχει και κάποια φυλή που έχει ξεμείνει στο νησί από την εποχή των καουμπόϋδων. Τότε που καλός ινδιάνος ήταν μόνο ο ...νέκρός ινδιάνος!

Με την ευκαιρία του χρονογραφήματος για τις φυλές μάθαμε πως υπάρχει ακόμα μια φυλή στην Άνδρο η οποία δεν ξέρει πως το Γαύριο απέχει μόνο 35 λεπτά από την Χώρα και όχι 35 χρόνια! Αλλά βρήκαμε και μια άλλη που ακόμα δεν έμαθε ποτέ πως το Μπατσί είναι το τουριστικό και όχι το τυροκομικό κέντρο νησιού! Ευτυχώς δεν ειδαμε να υπάρχει φυλή που να νομίζει πως πας ακόμα στο Κόρθι με καράβι!

Όμως διαπιστώσαμε πως υπάρχει και μια φυλή που δεν έχει πάει στη Χώρα τα τελευταία 40 χρόνια! Έτσι ΔΕΝ ξέρει πως τα σκουπίδια όλης της Άνδρου ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ εδώ και δεκαετίες!!! Πάνε στην Σταυροπέδα, που είναι λίγα χιλιόμετρα από την Χώρα (ευθεία γραμμή και χωρίς φυσικό εμπόδιο στον δυτικό άνεμο)  και μερικές μόνο εκατοντάδες μέτρα από δύο κατοικημένα χωριά!! 

Η φυλή αυτή γράφει διαρκώς τους δικούς της φόβους της χωρίς ποτέ να έχει ζήσει την πραγματικότητα των άλλων. Έτσι, δεν έμαθε ποτέ πως 3500 κατοίκοι της Χώρας και των γύρω χωριών (Φάλικα, Πιτροφού, Υψηλού, Στραπουργιών, Λειβαδίων, κλπ) πνίγηκαν το 2014 επί τρεις μέρες και τρεις νύχτες από τις τις διοξίνες όταν αναφλέγη η χωματερή της Σταυροπέδας! Δεν πληροφορήθηκε ποτέ για νύχτες και μέρες όπου 3500 άνθρωποι αρκετές φορές μένουν κλειδαμπαρωμένοι  και πνιγμένοι από τις διοξίνες σαν τα ποντίκια (αυτοί και τα παιδιά τους) από μια φλεγόμενη χωματερή που πετάνε ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ τα σκουπίδια τους!!! Η φυλή αυτή έχει ακούσει για την Χώρα μόνο από μύθους που λέγονται στην περιοχή των Ιμαλαΐων της Άνδρου όπου ζει... Και φυσικά οι φύλαρχοι τους λένε συνεχώς πως Άνδρος είναι ότι λένε ...αυτοί!!!

(Παρένθεση: Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με καμία φυλή της Άνδρου. Αλλά κάποιοι γράφουν παντού και συνεχώς μόνο τις προκαταλήψεις τους για όλους τους άλλους. Επίσης δεν στηρίζουμε επιλογές για χωροθέτηση ΧΥΤΥ οπουδήποτε χωρίς σωστές μελέτες και προδιαγραφές).

Συμπέρασμα: Είναι προφανές πως κάποιοι, είτε από την μια μεριά είτε από την άλλη του νησιού, συνεχίζουν και επιμένουν στους διαχωρισμούς, για δικους τους λόγους. Και επιμένουν με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους. Δυστυχώς μικροτοπικισμοί και μεγαλοφανατισμοί δεν επέτρεψαν ποτέ να δούμε την μικρή Άνδρο ολόκληρη. Να αγαπήσουμε όλα τα μέρη της. Να ζήσουμε όλες τις περιοχές της. Να αξιοποιήσουμε όλες τις χαρές της.

Αντιθέτως την κατακερματίζουμε διαρκώς σε μικρά φέουδα και σε μικρότερες φυλές μόνο και μόνο για να υπάρχουν πολλοί φύλαρχοι. Ετοιμολογικά, φύλαρχος είναι αυτός που θέλει να άρχει επί των άλλων όσο λίγοι και αν είναι αυτοί οι άλλοι. Και δεν καταλαβαίνουμε, χρόνια τώρα, πως η ζωη είναι αλλού, ενώ εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας πηγαίνοντας αλλού γι' αλλού...

Σημείωση: Ο Τάσος Χαλάς από το Μπατσί σκίτσαρε κάποιες από τις "αντιδράσεις". Με τον Τάσο συνεργαζόμαστε από την πρώτη μέρα στο "εν Άνδρω" (όχι στο "εν Χώρα, όχι στο "εν Μπατσίω" ή στο "εν κάπου αλλού στην Άνδρο")! Έχουμε καταλήξει από την αρχή στο "εξωφρενικό" σύμπερασμα πως εμείς   ...είμαστε Ανδριώτες!! Είδος μάλλον σπάνιο που φύεται στα ψηλά βουνά και στα απόμακρα ακρογιάλια μιας άλλης Άνδρου...

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλή μου αρβανίτισα μια τα λέτε έτσι μια τα λέτε αλλιώς. Μια πιστεύεται μια Μπατσιώτισα, μια εμένα, μια κάποιον άλλον. Αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας εκτός από το να κοντράρεστε μαζί μου άδικα. Δεν με ξέρετε. Δεν ξέρετε τι έχω κάνει. Το σέβομαι. Δίνω χώρο στον καθένα να γράφει τις σκέψεις του σε αυτό site. Αφήστε καλή κυρία μου τις συστάσεις για άλλους. Έχω ολοκληρώσει την διαδρομή μου εκεί που μου συστήνετε. Μεγάλωσε λιγάκι και ζω στην Άνδρο και στην Ραφήνα. Αλλά για να σας φύγουν κάνα-δύο απορίες αντιγράφω μερικά στοιχεία από το βιογραφικό στο τλευταίο μου βιβλίο "Η Άνδρος μέσα στον χρόνο" μια ιστορία του νησιού που έργαψα με τον Σταμάτη Καμπάνη.
Ο Διαμαντής Μπασαντής σπούδασε Οικονομία (Β.Α.) και Επικοινωνία (Ph.D.). Υπήρξε Visiting Fellow του Princeton University (1988), αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2006-2008), υπεύθυνος έρευνας της ΕΡΤ (1992-1994), μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας Ακροατηρίου (EBU) (1992-1994), μέλος του Broadcast Education Association και του Popular Culture Association (ΗΠΑ) (2005-2007). Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια για θέματα Επικοινωνίας σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία.
Δίδαξε Επικοινωνία σε ελληνικά, αμερικάνικα πανεπιστήμια και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνεργάστηκε επαγγελματικά ως αρθρογράφος και χρονογράφος (1984-2009) με τις εφημερίδες Αυγή, Νέα, Βήμα, Ελεύθερος Τύπος, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία, Απογευματινή. Επίσης και με τα περιοδικά τα περιοδικά Τέταρτο, Διαβάζω, Οικονομικός Ταχυδρόμος και Στρατηγική.
Έχει εκδώσει 9 βιβλία για θέματα πολιτικής, παιδείας και επικοινωνίας που τα περισσότερα διδάχθηκαν σε ελληνικά πανεπιστήμια και έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στις ΗΠΑ και στην Ρωσία. Έχει εκδώσει 3 βιβλία για την Άνδρο (Η Άνδρος μέσα στον χρόνο, Η Μονή Παναχράντου στο διάβα των αιώνων επιμελητής, Άνδρος το νησί της ναυτοσύνης, επιμελητής). Σήμερα ασχολείται κυρίως ως διαχειριστής του site «εν Άνδρω» και ζει μόνιμα μεταξύ Άνδρου και Ραφήνας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα εσεις χαραμιζεστε εδω....πρεπει να πατε σε μια μεγαλη εφημεριδα να γραφετε αρθρα με τοσο ομορφο γραπτο λογο!Ξερετε να παιρνατε αληθειες μεσα απο το χιουμορ!Μονο ενα πραγμα...για να εισαι ενας καλος αρθρογραφος πρεπει να ξερεις τα ορια σοβαρου-αστειου και να μην ειρωνευεσε...πραγματικα νομιζα πως αυτο το μπλοκ δημιουργηθηκε για να ενημερωνει τους ανδριωτες για να πολιτικα και κοινωνικα νεα της ανδρου...αλλα οπως φενετε ειναι για βρισκει το δικιο του ο αρθρογραφος απο τα δυσαρεστα σχολια...καθως το συγκεκριμενο αρθρο δεν ειναι τιποτα αλλο παρα μια ειρωνια για σχολεια που γραφτηκαν σε προηγουμενα αρθρα!
Δεν μας ειπατε κατι που δεν γνωριζαμε ηδη...