Το φαινόμενο "Mirage" ή πως η Ικαρία... πλησίασε την Άνδρo!!!

Η Ικαρία στον ορίζοντα της Άνδρου!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Κυριακή πρωί γύρω στις 10:00 στο Υψηλού. Kάθομαι στην βεράντα. Κοιτώ τον ορίζοντα του μουντού Αιγαίου κατά φορά τη βεράντας, νοτιοανατοιλικά,  και μένω άναυδος!!! Η Ικαρία μπροστά φαίνεται λες και είναι δίπλα! Τα 54-55 ναυτικά μίλια απόσταση είναι σαν να είναι 20-30!

Την Ικαρία την είχα ξαναδεί χειμωνιάτικο πρωινό με τον ήλιο να ανατέλλει πίσω της! Ήταν μια διαυγή μέρα του Δεκέμβρη. Ο Αντώνης είχε τραβήξει φωτογραφία ανηφορίζοντας πάνω από τ’ Αποίκια! Όμως τόσο κοντά δεν την είχα ξαναδεί!

Σχηματίζω τον αριθμό του φίλου που γράφει τον καιρό στο site. Του λέω τι βλέπω κι αυτός με ύφος άνετο απαντά: "Μόλις προχτές γράψανε πως από Σαντορίνη είδανε και φωτογράφισαν με τηλεφακό τον Ψηλορείτη στα 75 μίλια απόσταση. Εσύ τουλάχιστον είσαι κοντύτερα, στα 54-55!! Βγάλε δύο φωτογραφίες αν μπορείς..."

Άλλη μια φωτογραφία των βουνών της Ικαρίας από το Υψηλού της Άνδρου! {φωτ. Εν Άνδρω).

Σε λίγα λεπτά χτυπά το τηλέφωνο και ο ακούραστος συνεργάτης του site έχει ήδη στείλει στο mail λεπτομέρειες για το φαινόμενο:

«Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες συμβάλουν στο γνωστό φαινόμενο “Mirage” όπου στην ουσία το φώς κάμπτεται και κάπως έτσι μπορείς να δεις μακρινά αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στην άκρη ή ακόμα και κάτω από τον ορίζοντα.

Το φαινόμενο αυτό συναντάται συχνά σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως στο Τορόντο του Καναδά όπου η πόλη γίνεται ορατή από την απέναντι ακτή της λίμνης Οντάριο. Επίσης στην πόλη Κάλγκαρι του Καναδά πολλές φορές τα βραχώδη όρη φαίνονται πολύ πιο κοντά από ότι στην πραγματικότητα για τον ίδιο ακριβώς λόγο».

Τώρα, λοιπόν, μετά το Τορόντο και το Κάλγκαρι έχουμε φαινόμενο "Mirage¨ στην Σαντορίνι, αλλά και σην Άνδρο!!! Όχι παίζουμε...

Δ. Μπ.

Ένας ενδιαφέρων διάλογος στο F/B

Demeter DdSaki    - Στα ελληνικά το φαινόμενο ονομάζεται αντικατοπτρισμός. Οφείλεται στο γεγονός της "στροφής" των ακτίνων του φωτός όταν περνάνε από ένα στρώμα ατμοσφαιρικού αέρα σε ένα άλλο, με διαφορετική θερμοκρασία και πυκνότητα, άρα και με διαφορετικό δείκτη διάθλασης.
 
Demeter DdSaki
 
Demeter DdSaki    - Προφανως αντικατοπτρισμοί (ανώτεροι ή κατώτεροι) μπορούν να συμβούν σε πολλά σημεία του πλανήτη, αρκεί οι συνθήκες να είναι κατάλληλες.
 
Εν Άνδρω
 
Εν Άνδρω  -   Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Για εμάς ήταν μια έκπληξη. Ξέραμε για αντικατοπτρισμούς στην έρημο. Στο Αιγαίο είχαμε ακούσει κάτι για την Σαντορίνη με την Κρήτη. Κατά τα άλλα όταν είναι καθαρή ατμόσφαιρα αχνοφαίνεται η Χίος. Σπάνια η Ικαρία. Αλλά έτσι εύκολα και κοντά και με μουντό καιρό (!) δεν μας ειχε συμβεί ποτέ. Χιουμοριστικά μπορούμε να πούμε πως "πάθαμε mirage"!!! Κάτι σαν "πάθαμε βέρτιγκο"...
 
Demeter DdSaki -  Καλησπέρα σας και πάλι. Οι αντικατοπτρισμοί της ερήμου είναι "κατώτεροι αντικατοπτρισμοί", συμβαίνουν δηλαδή επειδή ο αέρας που ακουμπάει στο καυτό έδαφος είναι θερμότερος από τα υπερκείμενα στρώματα.
Ο συγκεκριμένος αντικατοπτρισμός είναι "ανώτερος" (superior mirage) και δημιουργήθηκε με μια διαδικασία παρόμοια με αυτή του κατώτερου: η θερμοκρασία των αερίων στρωμάτων κοντά στη θάλασσα ήταν μικρότερη από τη θερμοκρασία του υπερκείμενου αέρα.
Εφόσον το φως έχει μεγαλύτερη ταχύτητα στο θερμό αέρα παρά στον ψυχρό και καθώς "προτιμά" τον δρόμο του ελάχιστου χρόνου, δηλαδή τον δρόμο που είναι συντομότερος χρονικά, "λοξοδρομεί" έτσι ώστε να φτάσει στον προορισμό του το συντομότερο δυνατόν.
Σε αυτήν τη "λοξοδρόμηση" οφείλονται αυτά τα περίεργα φαινόμενα στην έρημο αλλά και πάνω από τη θάλασσα.
Καλό σας απόγευμα.
 
Εν Άνδρω - Κυρία Demeter DdSaki και πάλι ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Πολύ ενδιαφέρουσες και λίαν επεξηγηματικές αυτού που είδαμε και δεν το πιστεύαμε. Το Εν Άνδρω είναι πάντα ανοικτό σε θέματα... Έχουμε δημοσιεύσει αρκετά φυσικά φαινόμενα, τα οποία δεν ξέραμε και είδαμε ή είδαν αναγνώστες και συνεργατες μας και μάθαμε πολλά από τις ίδιες τις δημοσιεύσεις με την βοήθεια φίλων που ξέρουν περισσότερα. Καλή σας μέρα...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η κυρία Demeter DdSaki που ειρωνεύεστε είναι καθηγήτρια Φυσικής με 2 μεταπτυχιακά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για ξαναδιαβάστε το κείμενο γιατί το διαβάσατε λάθος. (α) Ευχαριστούμε την κυρία για τις πληροφορίες της, τις οποίες δεν ξέραμε όπως λέμε. (β) Και στη συνέχεια κάνουμε χιούμορ με την άγνοια μας. (γ) Η κυρία όπως φαίνεται από την συνέχεια του διαλόγου κατάλαβε τις ευχαριστίες μας και την αυτοειρωνεία μας και συνέχισε εξηγώντας μας ακόμα περισσότερα πράγματα.
Λυπούμαστε που δεν μπορέσατε να ξεχωρίσετε τις ευχαριστίες μας από την αυτοειρωνεία. Πολύ κρίμα για εσάς, λοιπόν, και την επιπολαιότητα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro