Έρευνα: Πως βλέπουν οι ανδριώτες τον Θεόφιλο Καΐρη;

 

Μικρός Έλληνας - και Ανδριώτης το γένος - παρελαύνει ενθουσιασμένος κρατώντας την σημαία του.

Έχουν περάσει 7 χρόνια από το 2014 όταν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του γυμνασίου Κορθίου έκαναν μια εργασία στα πλαίσια της Ιστορίας με θέμα «Θεόφιλος και Ευανθία Καΐρη». Θέλοντας να ερευνήσουν τι ξέρουν οι σημερινοί Ανδριώτες κα τι απήχηση έχει σήμερα ο Θεόφιλος Καΐρης στην Άνδρο και στην περιοχή τους, συνέταξαν ένα μικρό ερωτηματολόγιο και συνέλεξαν τις απαντήσεις από το περιβάλλον τους και κατοίκους της περιοχής τους.

Αν και μη πλήρως τεκμηριωμένη επιστημονικά η σφυγμομέτρηση αυτή των μαθητών έδωσε μια γενική ιδέα για το πώς βλέπουν οι σημερινοί Ανδριώτες τον Θεόφιλο Καΐρη. Οι απαντήσεις παρουσιάστηκαν με διαγράμματα από τους ίδιους τους μαθητές του Κορθίου. Το "εν Άνδρω" ήταν στην παρουσίαση της έρευνας, στην εκδήλωση για τον Θ. Καΐρη, που έγινε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 από την καθηγήτρια τους κ. Τασία Σκορδου και την παρουσίασε τότε στις σελίδες του.

Μέσα σε 7 χρόνια επαναφέραμε το θέμα 2-3 φορές στα ΘΕΜΑΤΑ που αναδημοσιεύουμε σημαντικά κείμενα του ΕΝ ΑΝΔΡΩ κατά καιρούς. Περισσότεροι από 30.000 αναγνώστες έχουν διαβάσει την μοναδική έρευνα κοινής γνώμης για μια από τις σημαντικότερες μορφές λογίων της εποχής, που αναδύθηκε σε φλογερό επαναστάτη και μεγάλο Δάσκαλο του Γένους μέσα από το καμίνι της Ελληνικής Επανάστασης πριν 200 χρόνια.

Σήμερα με την ευκαιρία της μεγάλης επετείου και στα πλαίσια του μεγάλου και πολύμηνου αφιερώματος της ιστοσελίδας μας με θέμα "ΑΝΔΡΟΣ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" το αναδημοσιεύουμε. Και ασκώντας τον σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο του ΕΝ ΑΝΔΡΩ, που  μόνοι έχουμε αναλάβει εδώ και χρόνια, έχουμε δημοσιεύσει νωρίτερα προς πληροφόρηση και γνώση της Άνδρου τρία σημαντικότατα κείμενα για τον λόγιο, δάσκαλο, φιλόσοφο και επαναστάτη Θεόφιλο Καΐρη και τον ρόλο του στην Ελλάδα και την Άνδρο και ένα για την σπουδαία αδελφή του, την Ευανθία Καΐρη, την πρώτη Ελληνίδα λογία και συγγραφέα της νεότερης Ελλάδας:

Υπενθυμίζουμε τα κείμενα που έχουμε δημοσιεύσει σχετικά με τον Θεόφιλο και την Ευανθία Καΐρη: (α) του Ι.Π. - Άλκη για τον ιστορικό ρόλο του και λόγο του στην υποδοχή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, (β) του Σταμάτη Μ. Καμπάνη για τον ρόλο του Καΐρη στην Ελληνική Επανάσταση και την Σχολή του και για τον ξεσηκωμό της Άνδρου στις 10/5/21 (γ) του Αντώνη Συρίγου για την πορεία προς την άδικη δίκη του και την τραγική καταδίκη του μεγάλου φιλόσοφου για τις ιδέες του και την διδασκαλία του (δ) της Δανάης Α. Μπασαντή για την Ευανθία Καΐρη, αδελφή και μαθήτρια του Θεόφιλου, μαθήτρια του Αδαμαντίου Κοραή και φλογερή συγγραφέα της επανάστασης.

Η πορεία προς την γνώση είναι αργή και επίπονη. Η πορεία προς την πληροφορία γρήγορη και συχνά φευγαλέα. Η γνώση είναι σύνθεση πληροφοριών πλασμένη με την πείρα. Τα παρακάτω στοιχεία είναι πληροφορίες που ελέγχουν τις γνώσεις των Ανδριωτών για μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες Δασκάλων του Γένους, που υπήρξε φλογερός Έλληνας Διαφωτιστής και από τους σπουδαιότερους Ανδριώτες. Είθε το μεγάλο και πολύμηνο αφιέρωμα του ΕΝ ΑΝΔΡΩ να βοήθησε στην πληροφόρηση και στην γνώση των κατοίκων της Άνδρου για τον Θεόφιλο Καΐρη...

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

1. Γνωρίζετε τον Θεόφιλο Καΐρη;

2.  Τι γνώμη έχετε γενικά για τον Θεόφιλο Καΐρη;

3. Νομίζετε ότι ο Καΐρης με το έργο του και τη δράση του-ωφέλησε/έβλαψε/κανένα από τα δύο-το νησί της Άνδρου;

4. Τι ήταν ο Θεόφιλος Καΐρης; (Μπορείτε να επιλέξετε όσες απαντήσεις θέλετε)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Είναι προφανές πως σε μεγάλα ποσοστά η μνήμη του Θεόφιλου Καΐρη παραμένει ισχυρή στην Άνδρο (84%). Σε επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό είμαι μια μνήμη θετική 73%) και η παρουσία του ωφέλιμη για τον τόπο (88%). Ακόμα και αρκετοί που είναι αδιάφοροι για τον ίδιο εκτιμούν θετικά την παρουσία του (διαφορά μεταξύ 73% και 88%). στην πλειοψηφία κυριαρχεί η ιδιότητα του δασκάλου 73%). Κάτι που ήταν ο στόχος της ζωής του και στο οποίο αφοριώθηκε μέχρι το τέλος. εξίσου υψηλα είναι τα ποσοστά που της μνήμης ως αγωνιστή του 1821 (61,5%). Κάτι που συμβαδίζει με την ιδιότητα του δασκάλου και για το οποίο αγωνίστηκε πολύ ήταν η επιστημονική ιδιότητα του μεγάλου φιλοσόφου (54%).

Ως ιερωμένο τον ξέρει ένα ικανό ποσοστό (43%) και ως πολιτικό, ιδιότητα που είχε για ορισμένα χρόνια στη ζωή του (εκπροσώπησε την Άνδρο στην πρώτη εθνοσυνέλέυση της Ελλάδος, εκφώνησε τον λόγο υποδοχής στον πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια) τον ξέρει περιορισμένο ποσοστό (23%). Τέλος υπάρχει και ένα ποσοστό που τον θυμάται και σαν αιρετικό (15,3%). Ιδιότητα που του αποδόθηκε από τους κατηγόρους του (εκκλησία και πολιτικούς της εποχής).

Ευχαριστούμε τους μαθητές του Κορθίου και την καθηγήτρια τους Τ. Σκόρδου, που με την τόσο χρήσιμη έρευνα τους μας έκαναν να γνωρίσουμε καλύτερα την ανδριώτικη κοινωνία του σήμερα.

"εν Άνδρω"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Νομιζω οτι παρ ολο που τα αποτελεσματα της ερευνας ειναι θετικα, θα επρεπε η ενημερωση του κοσμου να γινει πιο πλατια. Με την ευκαιρεια των 200 χρονων, νομιζω οτι επρεπε να οργανωθουν θεατρικες παραστασεις με κενρικο θεμα την δραση του δασκαλου Καιρη και ως πολιτικου και πρωτεργατη της παραδοσης της διακυβερνησης της χωρας στον Καποδηστρια. Θα επρεπε να τονιστει η δραση της σχολης του που τοσο την κατηγορησαν και τελικα την κατεστεψαν και τον ιδιο με τερατωδη ψεματα.