Έρευνα: Πως βλέπουν οι ανδριώτες τον Θεόφιλο Καΐρη;

 

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του γυμνασίου Κορθίου την περίοδο 2013-14 έκαναν μια εργασία στα πλαίσια της τοπικής ιστορίας με θέμα «Θεόφιλος και Ευανθία Καΐρη». Θέλοντας να ερευνήσουν την απήχηση που έχει σήμερα ο Καΐρης στην περιοχή μας, συνέταξαν ένα μικρό ερωτηματολόγιο και συνέλεξαν τις απαντήσεις από το περιβάλλον τους και κατοίκους της περιοχής τους.

Αν και μη τεκμηριωμένη επιστημονικά η σφυγμομέτρηση δίνει μια γενική δημοσιογραφική ιδέα για το πώς βλέπουν οι σημερινοί Ανδριώτες τον Θεόφιλο Καΐρη. Οι απαντήσεις παρουσιάστηκαν με διαγράμματα από τους ίδιους τους μαθητές του Κορθίου. Το "εν Άνδρω" ήταν στην παρουσίαση της έρευνας, στην εκδήλωση για τον Θ. Καΐρη, που έγινε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 από την καθηγήτρια τους κ. Τασία Σκορδου και την παρουσιάζει σήμερα από τις σελίδες του.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. Γνωρίζετε τον Θεόφιλο Καΐρη;

2.  Τι γνώμη έχετε γενικά για τον Θεόφιλο Καΐρη;

3. Νομίζετε ότι ο Καΐρης με το έργο του και τη δράση του-ωφέλησε/έβλαψε/κανένα από τα δύο-το νησί της Άνδρου;

4. Τι ήταν ο Θεόφιλος Καΐρης; (Μπορείτε να επιλέξετε όσες απαντήσεις θέλετε)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Είναι προφανές πως σε μεγάλα ποσοστά η μνήμη του Θεόφιλου Καΐρη παραμένει ισχυρή στην Άνδρο (84%). Σε επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό είμαι μια μνήμη θετική 73%) και η παρουσία του ωφέλιμη για τον τόπο (88%). Ακόμα και αρκετοί που είναι αδιάφοροι για τον ίδιο εκτιμούν θετικά την παρουσία του (διαφορά μεταξύ 73% και 88%). στην πλειοψηφία κυριαρχεί η ιδιότητα του δασκάλου 73%). Κάτι που ήταν ο στόχος της ζωής του και στο οποίο αφοριώθηκε μέχρι το τέλος. εξίσου υψηλα είναι τα ποσοστά που της μνήμης ως αγωνιστή του 1821 (61,5%). Κάτι που συμβαδίζει με την ιδιότητα του δασκάλου και για το οποίο αγωνίστηκε πολύ ήταν η επιστημονική ιδιότητα του μεγάλου φιλοσόφου (54%).

Ως ιερωμένο τον ξέρει ένα ικανό ποσοστό (43%) και ως πολιτικό, ιδιότητα που είχε για ορισμένα χρόνια στη ζωή του (εκπροσώπησε την Άνδρο στην πρώτη εθνοσυνέλέυση της Ελλάδος, εκφώνησε τον λόγο υποδοχής στον πρώτο κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια) τον ξέρει περιορισμένο ποσοστό (23%). Τέλος υπάρχει και ένα ποσοστό που τον θυμάται και σαν αιρετικό (15,3%). Ιδιότητα που του αποδόθηκε από τους κατηγόρους του (εκκλησία και πολιτικούς της εποχής).

Ευχαριστούμε τους μαθητές του Κορθίου που με την τόσο χρήσιμη έρευνα τους μας έκαναν να γνωρίσουμε καλύτερα την ανδριώτικη κοινωνία του σήμερα.

"εν Άνδρω"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet