ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ "ΑΝΔΡΟΣ": Μια φορά κι έναν καιρό...

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Καφενείο ''Άνδρος'', Β' Μεραρχίας, Πειραιάς. Φωτογραφία του Στέλιου Σκοπελίτη από το βιβλίο “Νεοκλασσικά σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά” Εκδόσεις “Δωδώνη”, Αθήνα, 1975.

Μια φορά κι έναν καιρό η Άνδρος συνδεόταν με πλοία με την Αττική, που έφταναν στον Πειραιά. Κι ο Πειραιάς ήταν ο άξονας αναφοράς για τους Ανδριώτες. Πόλη ο Πειραιάς δεν άργησε να γίνει τόπος αναφοράς και κατοικία για πολλούς από αυτούς. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε και ο Σύνδεσμος Ανδρίων Πειραιως και στήθηκαν και στέκια αναφοράς. Το καφενείο "Άνδρος" στη γωνία Β' Μεραρχίας στεγαζόταν σε ένα νεοκλασικό κτήριο. Και χάρη στο κτήριο διασώθηκε και η παραπάνω μεταπολεμική φωτογραφία που βρήκε θέση στις σελίδες του φωτογραφικού άλμπουμ "Νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά" που εκδόθηκε το 1975.

Ο Πειραιάς έπαψε σταδιακά να είναι άξονας αναφοράς της Άνδρου από το 1959-1960 όταν άνοιξε η γραμμή σύνδεσης της με την Αττική. Πρώτα η Κάρυστος και η Άνδρος. Μετά η Άνδρος και η Τήνος. Και στο τέλος η σημερινή γραμμή Άνδρος-Τήνος-Μύκονος. Και τα τρία νησιά με την Ραφήνα και ξέχασαν τον Πειραιά. Το καφενείο Άνδρος απέμεινε ένα στέκι που στην πορεία του χρόνου χάθηκε μαζί με τον παλιό Πειραιά. Οι Ανδριώτες του παλιού Πειραιά χάθηκαν κι αυτοί στην πόλη που μεγάλωνε. Νέος άξονας αναφοράς στην Αττική εδώ κι 60 χρόνια η Ραφήνα.

Μαζί με την Ραφήνα αναδύθηκε το νέο λιμάνι αφετηρίας του ταξιδιού για την Άνδρο. Την Χώρα αντικατέστησε το Γαύριο. Και η Άνδρος γύρισε δυτικά μετά από 8 αιώνες ανατολικής αναφοράς της. Δεν χάθηκε λοιπόν μόνο ο Πειραιάς, το καφενείο του και οι Ανδριώτες από εκεί. Χάθηκε και η Χώρα. Και στη θέση τους αναδύθηκαν η Ραφήνα και το Γαύριο. Τα λιμάνια του 20ου αιώνα που συνεχίζουν μεγαλώνοντας και στον 21ο.  

Την φωτογραφία αλίευσε ο φίλος αναγνώστης Δημήτρης από το Γαύριο και την έστειλε μαζί με τη σημείωση: "το καφενείο Άνδρος ήταν κάποτε ξακουστό στέκι στον Πειραιά". Με αφορμή αυτή την φωτογραφία καταγράψαμε τις παραπάνω λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν από το βιβλίο μας "Η ΑΝΔΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ". Γιατί το ΕΝ ΑΝΔΡΩ και ο διαχειριστής του - εκτός από την καθημερινή παρουσία τους εδώ και 8 χρόνια - έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα 4 βιβλία ιστορίας της Άνδρου εμπλουτίζοντας την βιβλιογραφία του νησιού αναφοράς μας. Αυτά για τους λίγους περιστασιακούς αναγνώστες μας που αγνοούν μια ιστορική παρουσία και αποτύπωση πολλών χρόνων σε βιβλία και άρθρα, που συγκροτούν σελίδες ή ψηφίδες της μεγάλης ιστορίας της Άνδρου.

Την καλημέρα μας και καλό Σαββατοκύριακο...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Διαβαζοντας το αρθρο σας θυμήθηκα κι εγώ, μικρός μαζύ με την μητέρα μου φευγαμε απο
την Ανδρο και πηγαίναμε στον Πειραια να συναντήσουμε τον πατέρα μου στα ξεμπάρκα του
Μέναμε στο ξενοδοχείο Ανδρος Χιος Λήμνος ,Φίλωνος και ΙΙας Μεραρχίας και καθόμασθε τις
ελευθερες ωρες μας στο κεφενείο του Σμπυρη , γωνια ΙΙας Μεραρχίας και Νοταρα. Υπήρχε και αλλο Ανδριώτικο καφενείο του Πετρακη αν θυμάμαι καλά στην ΙΙας Μεραρχίας και αλλο επίσης Ανδριώτικο μεσα στην Νοταρα
οπου δεν πολυ πηγαιναν οι Ανδριώτες Ναυτικοί.
Ευχαριστώ

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναφορα πρεπει να δωθει και στα υπερωκεανια της εποχης που εργαζονταν Ανδριωτες και εφταναν στο Πειραια σε τακτικα δρομολογια.