Μια ραδιοφωνική ξενάγηση στο Μακροτάνταλο και στην Άνδρο του παπά-Παναγιώτη

 

Ο παπά-Παναγιώτης στο Μακροτάνταλο (φωτ. Εν Άνδρω). 

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Αποστέλλω προς ενημέρωση των ενοριτών και των Ανδιωτών λίγα λόγια από την ραδιοφωνική παρουσία μου και την παρουσίαση της Άνδρου στο ράδιο της Πειραϊκής Εκκλησίας. Μαζί με το σημείωμα μου αποστέλλω και όλη την εκπομπή για όσους ενορίτες και Ανδριώτες θα ήθελαν να την ακούσουν. 

Μετά από ευγενική πρόσκληση της κ. Σοφίας Χατζή βρέθηκα στον Ραδιοφωνικό σταθμό της πειραϊκής εκκλησίας, με την άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Δωροθέου ΙΙ και μίλησα για την ζωή στην Άνδρο και για την εκκλησιαστική ζωή στην περιοχή του Μακροταντάλου, που έχει έξι ενορίες και εξήντα παρεκκλήσια.

Αναφέρθηκα στη ζωή των ανθρώπων στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού μας και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της κακής κατάστασης των δρόμων. Το μόνο που έμεινε εκεί πέρα στους ανθρώπους είναι ο παπάς και η ευκαιρία για συνάθροιση και κάποια γιορτή μετά την θεία λειτουργία.

 

Σκαρφαλώνοντας ο παπα-Παναγιώτης προς τον φάρο της Φάσας στους άγριους δρόμους της Βόρειας Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Μίλησα για τους ευγενικούς ανθρώπους αυτούς ανθρώπους που «κρατούν Θερμοπύλες» για τον τόπο, για τα ήθη και τα έθιμα, για τις αξίες, για την αξιοπρέπεια τους και την αγάπη τους προς την εκκλησία και στον συνάνθρωπό τους.

Πραγματικά είναι μια εμπειρία να συνομιλείς μαζί τους, έχοντας να κερδίσεις εμπειρίες της ζωής και να ακούσεις ιστορίες πνευματικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Κι ήταν μια εμπειρία να μιλήσω γι’ αυτούς στην εκπομπή της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Αναφέρθηκα ακόμα στο πλούσιο έργο της δωδεκανησιακής Ιερά Μητροπόλεως μας αλλά και του αεικίνητου, γεμάτου αγάπη, υπομονή και στοργικότητα Μητροπολίτου μας κ.κ. Δωροθέου ΙΙ.

 

Ο σταυρός του Αγίου Σώστη που έστησε ο παπα-Παναγιώτης και δεσπόζει στον Κάβο Ντόρο.

Ακόμα αναφέρθηκα για στα τέσσερα ιερά μοναστήρια μας, την ιστορία τους, τον πνευματικό αγώνα των πατέρων και τα θαύματα της Παναγίας και των Αγίων, της Ιεράς μονής Παναχράντου, της Ιεράς μονής Αγίας Μαρίνας, της Ιεράς μονής Αγίου Νικολάου και της Ιεράς μονής Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας. Επίσης αναφέρθηκα και στις άλλες δύο μονές, της Αγίας Ειρήνης και των Τρομαρχίων.

Τέλος μιλήσαμε για την μακρά Ιστορία του Νησιού μας και τους πολλούς πολέμους, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τον Θεόφιλο Καΐρη, που σήκωσε το λάβαρο της επαναστάσεως το 1821 και ξεκίνησε η σύγχρονη ιστορία του νησιού μας.

Μέρος της συζήτησης που σταθήκαμε ιδιαιτέρως ήταν η διαδρομή της ανδριώτικης ναυτιλίας που έφτασε και φτάνει στα πέρατα του κόσμου και που κάποια στιγμή ήταν το δεύτερο σε νηολόγιο μετά τον Πειραιά.

Ο παπα-Παναγιώτης Μανιδάκης μιλά στην Πειραΐκη Εκκλησία.

Μίλησα για τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους που χαρακτηρίζουν το νησί μας και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα. Σε χρονολογική σειρά τον Στρόφιλα, την Ζαγορά και την Πλαιόπολη. Για τα σπουδαία μουσεία μας, τους μοναδικούς νερόμυλους και για τα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στο νησί από πολιτιστικούς συλλόγους μας και από τις χορευτικές ομάδες μας. Για τα πεζοπορικά δρώμενα μας που πραγματοποιούνται από το Andros Routes πεζοπορίας και το Andros Trail Race. Για το εξαιρετικό φεστιβάλ Άνδρου που γίνεται κάθε χρόνο και τα δύο τελευταία χρόνια για το ράλι των παλαιών αυτοκινήτων. Τέλος μιλήσαμε και για το ιστιοπλοϊκό ράλι Άνδρου κ.α.

Αγαπητό Εν Άνδρω κλείνοντας να πως πως ήταν ένα ραδιοφωνικό ταξίδι που κάναμε μαζί με την παρουσιάστρια της εκπομπής, αλλά και πολλούς ακροατές, που τηλεφώνησαν στο ραδιοσταθμό. Το ταξίδι έκλεισε με την υπόσχεση ότι η κ. Χατζή θα επισκεφθεί το όμορφο νησί μας για να ζήσει μερικά από όλα αυτά τα ξεχωριστά πράγματα, που υπάρχουν και γίνονται στην Άνδρο.

Με τιμή

Πατήρ Παναγιώτης Μανιδάκης

Εφημέριος Μακροταντάλου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ενας μη Ανδριώτης στην καταγωγή, κάνει αυτό που οι ίδιοι οι ντόπιοι δεν έχουν κάνει ή δεν σκέφτηκαν να κάνουν: τη διαφήμιση με απλά λόγια του νησιού γενικότερα και των περιοχών που έχει ορισθεί ως εφημέριος πιο αναλυτικά. Δεν αναιρούνται όσες προσπαθειες έχουν φυσικά γίνει στο παρελθόνς για την προβολή του νησιού, αλλά όταν βλέπεις ένα ιερωμένο να μιλά με ευχαρίστηση για τον τόπο που δραστηριοποιείται, είναι οτι καλύτερο. Αγαπητέ πατέρα Παναγιώτη, η ενέργειά σου αυτή δηλώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πραγματικό ενδιαφέρον σας για το νησί και ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ανδρου όπου τυγχάνει να διακονείτε. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι ιερείς το λαμπρό παράδειγμα σας, αλλά πολύ περισσότερο η νέα δημοτική αρχή να σκύψει στα προβλήματα της περιοχής σας, τα οποία δεν είναι λίγα και να προσπαθήσει να λύσει κάποια από τα βασικά έστω στην θητεία της. Ισως αυτή να είναι η αρχή της απόδειξης οτι οι Ανδριώτες και συγκεκριμένα οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών του νησιού είναι πραγματικά φιλόξενοι, παρά τα όποια ουσιαστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

H εκτίμησή μου για το πρόσωπό του και το σχήμα που εκπροσωπεί , ανέβηκε περισσότερο , όταν έκανε επιμνημόσυνη δέηση πρόσφατα υπέρ αναπαύσεως κάποιων ψυχών ξεχασμένων από Θεό και ανθρώπους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια πατέρα Παναγιώτη είστε ένας νέος και προοδευτικός ιερέας. Εύχομαι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και άλλοι ιερείς. Σας ευχαριστούμε, αυτούς τους ιερωμένους χρειάζεται το νησί μας και η πατρίδα μας γενικότερα!!! Να είστε πάντα καλά. Την ευλογία σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπραβο στον πατερα Παναγιωτη!!