Κατασχέσεις παράνομων αλιευμάτων ψαροντουφεκάδων από το Λιμεναρχείο Άνδρου

Το Σάββατο 11/1 το Λιμεναρχείο Άνδρου με συντονισμένες ενέργειες του - στο πλαίσιο των περιπολιών του - αξιοποιώντας πληροφορίες εντόπισε σε δύο διαφορετικά περιστατικά ερασιτέχνες αλιείς σε περιοχές της νότιας Άνδρου να διενεργούν παράνομο ψαροντούφεκο. Και στα δύο περιστατικά κατασχέθηκαν αρκετά κιλά αλιεύματα και ροφοείδη μικρότερου μεγέθους από το επιτρεπόμενο. Επιπλέον κατασχέθηκαν και υποβρύχιοι στεγανοί φακοί με τους οποίους ψαρεύουν οι παράνομοι  ψαροντουφεκάδων. Θα επιβληθούν πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις και στις δύο περιπτώσεις.

Το ψάρεμα με ψαροντούφεκο είτε βράδυ είτε με χρήση υποβρύχιου φωτός είτε αναπνευστικής συσκευής απαγορεύεται για όλους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Επιτρέπεται χωρίς αυτά τα εξαρτήματα. Οι παράνομοι αλιείς έχουν γίνει στόχος για τις λιμενικές αρχές της Άνδρου και τα τελευταία χρόνια έχουν ξαναβρεθεί στο στόχαστρο γιατί καταστρέφουν την θαλάσσια πανίδα, καθώς αλιεύουν συχνά μεγάλους αριθμούς ψαριών και σε απαγορευμένα μεγέθη.

Το θέμα του παράνομου ψαροτούφεκου κυρίως από ερασιτέχνες αλιείς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για τον επαγγελματικό κλάδο των αλιέων. Η παράνομη πρακτική πώλησης αλιευμάτων από ερασιτέχνες ψαράδες σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες έχει αναδειχθεί σε βασική απασχόληση ιδιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες η μέση τιμή πώλησης του κιλού του ροφού σε εστιατόρια των Αθηνών και όχι μόνο, είναι περίπου 20-25 ευρώ το κιλό, και προφανώς χωρίς τιμολόγια.

Μάλιστα το θράσος πολλών ξεπερνά τη λογική, αφού πολλοί αναρτούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα παράνομα κατορθώματά τους, προκαλώντας αρχές και επαγγελματίες ψαράδες, που καθημερινά μοχθούν για το δικό τους φτωχό πλην τίμιο μεροκάματό.

Να σημειώσουμε πως το Λιμεναρχείο Άνδρου και το Λιμενικό Σώμα γενικότερα καταβάλλουν εντατικές και συνεχείς προσπάθειες καταπολέμησης του προβλήματος. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καταρχάς να συγχαρώ το λιμενικό Σώμα Άνδρου για τους οργανωμένους και συστηματικούς ελέγχους του που φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα . Με έχουν ψάξει και εμένα με την παρέα μου και έκαναν πολύ καλή δουλειά,μπράβο που τιμούν τα λεφτά που παίρνουν.
Τώρα όσο αφορά τον τρόπο που ένας ερασιτέχνης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τίμια και νόμιμα αλιεύματα του, δεν θα έπρεπε να αφορά κανέναν. Αντίθετος το κράτος αν δεν θέλει διαφυγόντα κέρδη θα έπρεπε να τους αφήνει να έχουν μπλοκάκι και να κόβουν κανονικά αποδεικτικά στα μαγαζιά που τα πουλάνε.Σε αντίθετη περίπτωση το κράτος να μην προσπαθεί να μας βγάλει με κάθε τρόπο ακόμα και με την οικονομική βία και εκβιασμούς από την θάλασσα που τόσο αγαπάμε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των παραλογων φόρων στα Μικρά σκάφη, των φόρων υψηλών σε καύσιμα και τον πάρκων που είναι διατρητα από παντού και στην ουσία δημιουργούνται από ΜΚΟ με σκοπό το κέρδος και μόνο και με την συγκατάθεση επαγγελματιών ψαράδων για νζ απομακρύνουν τους ερασιτέχνες και τα πολλά βλέμματα έτσι ώστε να ψαρεύουν με κάθε παράνομο τρόπο με σκοπό Επίσης το κέρδος με την δικαιολογία δε ότι το κάνουν για να ταισουν τα καημένα τα παιδάκια τους.Λοιπον Ακούστε η θάλασσα ανήκει σε όλους όλοι πρέπει να την σέβονται και να την αγαπούν και το κράτος να δίνει προνόμια στον κόσμο των σπορ που τόσα έσοδα προσκομίζει κάθε χρόνο από αυτούς και όχι ψάχνει τρόπο να τους κάνει να βλέπουν την θάλασσα από οθόνες και καναπέδες.Αυτα από μένα και αν κάποιος ψαρεύει επάξια και τίμια θηράματα για χόμπι, ειναι πλέον δικά του και το τι θα τα κανει αφορά μόνο αυτόν. Αν χρειαστεί να τα πουλήσει για να μπορέσει να ξαναβγεί για ψάρεμα τότε μπράβο του. Παν μέτρον άριστον!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΩΤΆΡΗΔΕΣ ,ΑΤΖΑΜΗΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ .....ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΔΕ ΡΩΤΑΓΑΝ

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα καλά πόντιοι είναι ; δε γνώριζαν οτι στην Άνδρο το Λιμεναρχείο έχει 2 σκάφη που γυρνάνε γυρω γύρω το νησί;
Δε διαβάζουν σε κανένα ψαρευτικό forum να μάθουν οτι στην Άνδρο πέρνουν κεφάλια οι νερόμπ@@τσοι.
Εδώ εμείς οι ντόπιοι απο τα βράχια ψαρεύουμε με καλάμια και έρχονται και μας ξεψαχνίζουν.
Δε θα ήξεραν επίσης οτι είναι το νησί της ρουφιανιάς και της καταγγελίας και οτι ούτε να αεριστείς δεν μπορείς χωρίς να σε ελέγξει το Λιμενικό.
Με τις υγείες τους ....τα πρόστιμα.