Απορρίφθηκε από το ΔΣ σχέδιο της Περιφέρειας για... 580 ανεμογεννήτριες (!) στην Άνδρο...


Μερικοί στην Περιφέρεια φιλοδοξούν να "γαζώσουν" όλη την Άνδρο με ανεμογεννήτριες

Απίστευτο κι όμως αληθινό: 580 ανεμογεννήτριες προβλέπει το σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Άνδρο!!! Σωστά διαβάσατε: 580 ανεμογεννήτριες ισχύος 600 ΜWΑυτά προβλέπει για το νησί μας η περιφερειακή αρχή. Το σχέδιο απορρίφθηκε ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο Άνδρου στις 30/1/2015.

Μένει να δούμε τι θα κάνει από εδώ και πέρα η Περιφέρεια που από ότι φαίνεται μοναδικός στόχος της ήταν και είναι… το χρήμα! Για τον λόγο αυτό θεώρησε ολόκληρη την Άνδρο (με τα μοναδικά είναι αλήθεια ανεμολογικά χαρακτηριστικά της) βιομηχανικό χώρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!!!

Αυτό είναι το νεοφιλελεύθερο «αναπτυξιακό σχέδιο»  της Περιφέρειας για το νησί μας. Ένα σχέδιο χωρίς όρους και όρια. Ένας σχέδιο αδηφάγο οικονομικά και καταστροφικό οικολογικά. Ένα σχέδιο εκποίησης όλου του νησιού στην ηλεκτρική βιομηχανία χωρίς προδιαγραφές και περιορισμούς.

Τώρα αν σε αυτές προσθέσετε και τις 350 ανεμογεννήτριες που προέβλεπε το πρόγραμμα Δάφνη (που είχε αποδεχτεί η προηγούμενη δημοτική αρχή) και το οποίο δεν έχει προχωρήσει, τότε μιλάμε συνολικά για πάνω από 900 ανεμογεννήτριες!!! Τι είναι μπροστά σε αυτή την επέλαση οι 23 που ήδη ενέκρινε μέχρι στιγμής τους περιβαντολογικούς όρους το ΥΠΕΚΑ; Είναι προφανές πως το πάρτι των ανεμογεννητριών τ'ωρα ξεκινά στην Άνδρο.

Αναλογιστείτε, αν κάποτε γίνουν όλα αυτά, τα «γαζωμένα» με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες βουνά και λαγκάδια της Άνδρου; Αναλογιστείτε μια νησιωτική Περιφέρεια που καταδικάζει με ισοπεδωτικό τρόπο ένα από τα κοντινότερα στην Αττική νησιά της; Αναλογιστείτε τους Ροδίτες περιφερειάρχες που διαγράφουν μονοκονδυλιά το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων; Αλήθεια πόσες ανεμογεννήτριες προβλέπουν οι ίδιοι στην Ρόδο που είναι πολλαπλάσια της Άνδρου; Ποια είναι τα κριτήρια της Περιφέρειας εκτός από τα εισπρακτικά και τα ψηφοθηρικά; Και μια παρατήρηση: δεν διαβάσαμε μέχρι στιγμής καμία δήλωση στο τρελό αυτό σχέδιο της περιφέρειας από τον Έπαρχο Άνδρου.

Είναι προφανές πως από εδώ και πέρα υπάρχουν μόνο δύο γραμμές άμυνας στα εξοντωτικά σχέδια για την Άνδρο. Η πρώτη είναι η άρνηση των κατοίκων. Η με κάθε τρόπο άρνηση όλων μας σε τέτοια ισοπέδωση του νησιού μας. Η δεύτερη η προσφυγή στον νέο υπουργό ΥΠΕΚΑ που μάλλον δεν θα ακολουθήσει τις νεοφιλελεύθερες ακρότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που παραδίνει ένα νησί στις αδηφάγες ορέξεις μιας βιομηχανίας χωρίς εργαζόμενους.

Κατά τα άλλα στο δημοτικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε το θέμα της θέσης του νέου ΧΥΤΥ λόγω του απαγορευτικού που δεν επέτρεψε στον μελετητή να φτάσει στο νησί. Και το χειρότερο δεν υπάρχει ακόμα και τώρα εισήγηση για το θέμα. Είναι απίστευτο να μιλάμε για τα σκουπίδια, που είναι ο βραχνάς της Άνδρου εδώ και 20 χρόνια, και να μην υπάρχει εισήγηση κατατεθειμένη στο ΔΣ.

Όπως είναι γνωστό στις 18 Μαρτίου 2015 συζητείται το θέμα των σκουπιδιών ακόμα μια φορά στο ΣτΕ: ο Δήμος Άνδρου ζητά για νιοστή φορά παράταση. Ως πότε θα μας δίνουν παρατάσεις; Και τι θα κάνουμε αν δεν μας δώσουν; Υπάρχει άλλο σχέδιο χωροθέτησης με άμεση εφαρμογή; Αν ζητάμε μόνο παρατάσεις δεν έχουμε μέλλον. Ακόμα μια φορά προτρέπουμε τη νέα δημοτική αρχή να βιαστεί.

Ακόμα υπήρξε στο ΔΣ και θέμα χωροθέτησης του βιολογικού καθαρισμού στο Μπατσί. Εκεί ο μελετητής πρότεινε και δεύτερη θέση. Σημειώνουμε πως είχε προτείνει παλαιότερα μια θέση κοντά στο Γαύριο. Τώρα ο ίδιος επανέρχεται και προτείνει και μια δεύτερη στο Μπατσί. Κάποιες αλλαγές που ζητά εδ'ω η νέα διοίκηση στόχο έχουν να κάνουν το έργο πιο λειτουργικό και να πέσει συνάμα και κόστος. Όμως και σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να επισπευστεί η μελέτη και να ολοκληρωθεί ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσει ένα έργο πνοής για ολόκληρη την Άνδρο, καθώς το Μπατσί είναι το τουριστικό κέντρο του νησιού μας και το Γαύριο είναι η πύλη της Άνδρου προς τον έξω κόσμο.

Τέλος στο δημοτικό συμβούλιο ζητήθηκε και πήρε παράταση έναν ακόμα μήνα ο έλεγχος που διεξάγουν οι ορκωτοί λογιστές για τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου. Ο λόγος είναι πως τα στοιχεία της περιόδου 2011-2013 δεν είναι πλήρη, όπως έχουμε ήδη γράψει παλαιότερα λόγω της μη σύνταξης των αντίστοιχων ισολογισμών από την απελθούσα διοίκηση. Στο σημείο αυτό διαφώνησε (ίσως επειδή ο έλεγχος που διεξάγεται αφορά την διοίκηση στην οποία ήταν στέλεχος και το έργο της) η αντιπολίτευση υπό τον κ. Θεολόγου και το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Στις δικές μας Προτάσεις και Θέσεις - εννοώ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ - είναι Μόνο κατόπιν ενδελεχούς τοπικής Ειδικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, να γίνεται αποδεκτή τόσο η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε έρημες βραχονησίδες όσο και εντός Θαλάσσιων Ζωνών - Offshore Wind Parks - κατάλληλων όμως και χωρίς να δημιουργούν εμπόδια στην Ναυσιπλοΐα. Το μεγάλο πρόβλημα - πέρα απο το ιδιοκτησιακό καθεστώς για κάθε βραχονησίδα - είναι το αν συνιστά ενεργό Βιότοπο ή Ζώνη Προστασίας της Βιοποικιλότητας, με βάση Διεθνείς Κανονισμούς και Νομοθετικές δεσμεύσεις (όπως οι περιοχές NATURA 2000) η ακόμη και εποχιακό πέρασμα σμηνών από πουλιά. Πάντως μάλλον τα προβλήματα έχουν ως "κρυμμένη" βάση την Άρνηση απο μέρους της Στρατιωτικής Ηγεσίας και των σχεδιασμών σε Υπερ-εθνική κλίμακα, όπου θα δημιουργούνταν σημαντικά προβλήματα στις χαμηλές υπερπτήσεις πάνω απο τέτοιες βραχονησίδες - διασπάρτες απο Α/Γ. ύψους έως και 100 μ. - ουσιαστικά "απαγορεύωντας το κυνηγητό" μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πιλότων μαχητικών Α/Φ. η και Ελικοπτέρων του Π.Ν. Πέραν αυτών θεωρώ ότι οι κανονικές πτήσεις - εμπορικές και διεθνείς - ουδόλως επηρεάζονται αρνητικά, αν και μερικοί το χρησιμοποιούν επίσης ως δικαιολογία για την αρνητική στοχοποίηση τέτοιων μορφών Αιολικών Πάρκων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια απορία εμένα ποιος θα μου λύσει; Γιατί δεν εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες (κι ας βάλουν και 2000!!!) στα έρημα νησιά του Αιγαίου; Γιατί δεν πάνε στη Γυάρο και στη Μακρόνησο που δεν πρόκειται να ενοχλήσουν κανέναν; Ποτέ δεν το κατάλαβα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αντιπροτεινουμε διαφορετικα Προτυπα Αυτοδιαχειρισης των τοπικων Ενεργειακων και αλλων Πορων, που εχουν δοκιμαστει και εδραιωθει στην υπολοιπη Ευρωπη (κεντρικη και βορεια) οπως για παραδειγμα οι Ενεργειακοι Συνεταιρισμοι κατα τοπους κοινωνικων ομαδων πολιτων και ιδιωτων, οπου η κλιμακα των Εγκαταστασεων αμεσα και λελογισμενα σχετιζεται με τις τοπικες αναγκες σε Ενεργεια, την αποκτηση Εσοδων και αποδοση στους ιδιους τους πολιτες αναλογικα με την συμμετοχη τους οταν και στον βαθμο που θα εξαγεται Υπολοιπομενη Ενεργεια στο Εθνιξο Δικτυο και στις ευνοικωτερες Τιμες Εξαγορας και μονο αν το επιτρεπουν τα Δικτυα η αλλιως αν τα χρηματοδοτησει το Κρατος, με Αντισταθμιστικα Ωφελη για τον Δημο. Ειδικα για την Ανδρο τολμω να σας αποκαλυψω οτι εκπονω σχετικη Προμελετη για Προτυπο Επιδεικτικο Παρκο ολων των Τεχνολογιων Α.Π.Ε. (φωτοβολταικα, αιολικα οριζ. Αξονα Α.Γ. ,παραδοσιακοι μυλοι κατακορυφου αξονα, μικρα υδροηλεκτρικα και υδρομυλοι, συστηματα κυματιυκης και υλοθαλασσιας αξιοποιησης, Ηλιοθερμικα για παραγωγη Ατμου, νερου θερμανσης και Αφαλατωσεων και αλλα) εχοντας μαλιστα εντοπισει κσι σχετικες ηποψηφιες εκτασεις

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατα καιρους εχω παρει δημοσια θεση στις κατα βαση καταγγελτικες ''κραυγες'' κατα των Α.Π.Ε. και ιδιαιτερα των Αιολικων Παρκων στα Νησια και την Ανδρο ξεχωριστα. Τοσο προσωπικα οσο και ως ενεργο μελος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και της επιμερους Περιφερειακης Κινησης ''ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ'' στο Νοτιο Αιγαιο, εχω εκψρασει την παγια και στεθερη μας θεση ΥΠΕΡ των Α.Π.Ε. και Αιολ.Παρκων στον βαθμο, την διαχυση και την κλιμακα που θα πρεπει να καθοριστει με Κοινη Διεπιστημονικη Μελετη. Σκοπιμοτητας συνδυασμενη σε Αμεσα Συμμετοχικη εκφραση των τοπικων κοινωνιων και πολιτων . ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ οπου και οποτε σχεδιαζονται ''εκ των ανω'' τεραστιες εγκαταστασεις και ομαδες που χαρακτηριζουμε με τον ορο ''Β.Α.Π.Ε.'', το καναμε πραξη στο παρελθον με επιτυχεις μας Παρεμβασεις τοσο στο ΠΕ.ΣΥ. Νοτιου Αιγαιου (τον Μαιο του 2011 αναστειλαμε την Μ.Π.Ε. για το ''πρωτο κυμα'' Αι.Π. σε 4 Κυκλαδονησια) , στο ΠΕ.ΣΥ. Κρητης (αντιστοιχη Ανακληση Χωροθετησης 300 Α.Γ.) και στο Ανατολικο Αιγαιο (Ανακληση 250 Α.Γ. σε Ικαρια, Σκυρο και Λεσβο). Σας διαβεβαιω δεν τωρα ακομη περισσοτερο, που οι παρεμβαζεις και οι θεσεις μας ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ μεσα απο την Εκλογικη συμπορευση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ''επιβραβευθηκαν'' με την επιλογη του εξαιρετου μελους μας Ι. ΤΣΙΡΩΝΗ ως Υφυπουργου Περιβαλλοντος στο Υπερυπουργειο Αναπτυξης - Τουρισμου - Ναυτιλιας - Χωροταξιας και Υποδομων, δεσμευομαι και ολα τα στελεχη ΤΩΝ Ο.Π. να μεταφερουμε τιςΑγωνιες και δικαιολογημενες- εμπεριστατωμενες Αντιρρησεις μεσα στην νεα Κυβερνηση. Περιμενω λοιπον σοβαρες κινησεις και επικοινωνια Ενημερωσης και Συγκεντρωσης ζητηματων απο την Δημοτικη Αρχη της Ανδρου..