Προς ανάσυρση των σκουπιδιών από τον βυθό της Άνδρου

Του Γιώργου Λιάλιου

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Στις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ θα βασιστεί το υπ. Περιβάλλοντος, ώστε να προϋπολογίσει και να δημοπρατήσει το έργο της ανάσυρσης των σκουπιδιών από τον βυθό της Άνδρου. Μια θαλάσσια πληγή της Άνδρου - που άνοιξε το 2011 - οδεύει στην επούλωση της, αν όλα πάνε καλά. Η πρώτη χαρτογράφηση της θαλάσσιας χωματερής ξεκίνησε το 2018 με την συμβολή ιδιωτών.

Στην ογκομέτρηση της υποθαλάσσιας χωματερής στην Ανδρο προχώρησαν επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ, με τη βοήθεια του ερευνητικού σκάφους «Αλκυών». Στις μετρήσεις τους θα βασιστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να προϋπολογίσει και να δημοπρατήσει το σύνθετο έργο της ανάσυρσης των σκουπιδιών από τον βυθό. Πρόκειται για μια μοναδική στα ελληνικά χρονικά επιχείρηση, η οποία αν πραγματοποιηθεί σωστά μπορεί να αναδειχθεί ως παράδειγμα αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ύστερα από μια σφοδρή νεροποντή, το μεγαλύτερο μέρος της χωματερής της Ανδρου στη θέση Σταυροπέδα έπεσε στη θάλασσα. Ηταν μια αναπόφευκτη κατάληξη για τον χώρο, στον οποίο από τη δεκαετία του ’70 θάβονταν ή καίγονταν παράνομα όλα τα σκουπίδια του νησιού. Τις επόμενες εβδομάδες τα σκουπίδια της Ανδρου ταξίδεψαν σε όλο το Αιγαίο, φθάνοντας, σύμφωνα με αναφορές, μέχρι και τις ακτές της Τουρκίας.

Το περιστατικό ξεχάστηκε έως το 2019. Εθελοντές δύτες της οργάνωσης Aegean Rebreath ανακάλυψαν τυχαία τις αποθέσεις της βυθισμένης χωματερής και αποτύπωσαν με ενδεικτικές λήψεις το μέγεθος της καταστροφής. Η είδηση έγινε διεθνής, όταν το ίδιο καλοκαίρι αναφέρθηκε στην υποθαλάσσια χωματερή ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η Aegean Rebreath πίεσε προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να εξεταστεί σοβαρά η ανάσυρση των απορριμμάτων από τον βυθό. «Με χαρά βλέπουμε ότι πλέον έχει ξεκινήσει μια σοβαρή παρέμβαση από την κεντρική κυβέρνηση», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γιώργος Σαρελάκος. «Οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ θα δώσουν όλη την απαραίτητη πληροφορία, ώστε να γίνει μια επιχείρηση μοναδική για τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη».

Οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ ξεκίνησαν εργασίες στην περιοχή με το ερευνητικό σκάφος «Αλκυών» λίγο μετά το Πάσχα και ολοκλήρωσαν την Κυριακή 12 Μαΐου. Επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής των εργασιών είναι ο Γιάννης Μόρφης. «Μέχρι σήμερα στο ΕΛΚΕΘΕ έχουμε πολλές φορές κληθεί να μετρήσουμε τον όγκο που θα πρέπει να εκσκαφεί σε εργασίες εκβάθυνσης λιμένων. Είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να κάνουμε κάτι ανάλογο για απορρίμματα. Στόχος είναι να βρούμε πόση είναι η έκταση που κάλυψαν στον βυθό και να υπολογίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πρέπει να απομακρυνθούν».

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet