ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
ΘΕΜΑ: «Εορτασμός παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος έτους 2025».
- Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.
- Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών μας απαιτεί κοινή στράτευση πολιτείας και κοινωνίας. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η θαλάσσια ρύπανση δύναται να εξαλειφθεί με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας και με τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών.
- Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε όπως προβείτε σε δημοσίευση του συνημμένου επετειακού μηνύματος του κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, καθώς και του σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου του Υ.ΝΑ.Ν.Π., παρακαλώντας όπως επισημανθεί η στόχευση της Υπηρεσίας μας στη σημασία του εθελοντισμού και στο ισχυρό μήνυμα ότι η προστασία των θαλασσών και του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι πλέον νοοτροπία και καθημερινή σκέψη όλων μας, προς όφελος της ζωής μας αλλά και των γενεών που ακολουθούν.
- Με γνώμονα τη διαχρονικότητα του μηνύματος αυτού, έλαβαν χώρα οι ακόλουθες δράσεις:
α) Υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας μας και σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Dive in Action πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 08 Μαΐου 2025 και την Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 καθαρισμός βυθού του λιμένος Χώρας Άνδρου και του αλιευτικού καταφυγίου Όρμου Κορθίου.
β) Την Δευτέρα 02 Ιουνίου 2025 στελέχη της Υπηρεσίας μας σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Γαυρίου Άνδρου προέβησαν σε καθαρισμό της παραλίας Γαυρίου Άνδρου.
γ) Την Τετάρτη 05 Ιουνίου 2025 από 10:00 έως 12:00, διεξήχθη καθαρισμός στην παραλία Παραπορτίου Άνδρου από στελέχη του Λιμεναρχείου Άνδρου, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου.
- Δήμος Άνδρου και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Άνδρου, στους οποίους κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται για την ανάληψη δράσεων, όπως τοποθέτηση περισσότερων κάδων απορριμμάτων στις λιμενικές εγκαταστάσεις και στους παραλιακούς χώρους της Άνδρου και καθημερινή τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην καθαριότητα και στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.
- Ομοίως Δ.Λ.Τ. Άνδρου παρακαλείται για την λήψη των αναγκαίων ενεργειών προς αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού – τουριστών στους υφιστάμενους χώρους υγιεινής των λιμένων κάστρου Χώρας και Κορθίου (W.C.) μεριμνώντας για τη καθημερινή καθαριότητά τους.
- Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.
Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Πλοίαρχος Λ.Σ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ Γ. Ιωάννης