ΣΤΕΝΙΕΣ: Το χωριό των δυναμιτών, των πυροτεχνημάτων, των πυρκαγιών και των... ανατινάξεων!!!

Οι Χιώτες έχουν το Βροντάδο που κάθε Πάσχα είναι διάσημο για τον ρουκετοπόλεμο. Και η Άνδρος έχει τις Στενιές που κάθε χρόνο είναι πασίγνωστες για τα δυναμιτάκια, τα πυρτεχνήματα και τις... ανατινάξεις τους! Τα μάσκουλα! Που δεν διαφέρουν ηχητικά από οβίδες με την εξαίρεση πως πριν γινει το "μπαμ" δεν ακούγεται ο ανατριχιαστικός συριστικός ήχος πριν εκραγούν. Όλα τα άλλα ηχητικά και "σκηνοθετικά" είναι ίδια. Το ίδιο μέγα ¨μπαμ" ο ίδιος καπνός μετά την έκρηξη που δεν βλέπεις τίποτα για 2-3 λεπτά. Και μετά βλέπεις τα σπίτια στη θέση τους και χαμογελάς με την απίστευτη "τρέλα" (ή και τρέλα) των Στενιωτών να προσπαθούν δεκάδες (ή και εκατοντάδες;) να "ανατινάζει" το μισό χωριό το άλλο μισό (φωτ. Στη φωτογραφία ο καπνός λόγο μετά την ανατίναξη του μάσκουλου Εν Άνδρω).

 

Ξεκινήσαμε με το μετά την ανατίναξη ώστε όσοι έχετε παιδιά να τα απομακρύνεται από το... site γιατί οι σκηνές που ακολουθούν είναι σκληρές! Πολύ σκληρές ακόμα και για να πεθάνεις! Στα αλήθεια ή από τα γέλια. Πάντως για να ξέρετε έχει τραυματιστεί κόσμος και κοσμάκης με αυό το έθιμο/πάθος των ανατινάξεων, αλλά πλέον υπάρχει "επαγγελματισμός" και τα ατυχήματα σπανίζουν. Στην φωτογραφία ένα μεγάλο μάσκουλο εκρήγνυνται μέσα στους μπαξέδες της κοιλάδας (φωτ. Εν Άνδρω).

Είπαμε παραπάνω πως τα ατυχήματα σπανίζουν. Δεν είπαμε πως σπανίζουν και οι φωτιές!!! Μια στις τόσες κάτι γίνεται (πριν μερικά χρόνια κάηκε η απέναντι πλαγιά από πυροτέχνημα! Και από την μια ή Πυροσβεστική και ο ΣΕΔΑ έσβηναν και από την άλλη στο χωριό έριχναν δυναμιτάκια και μάσκουλα! Μιλάμε για τρέλη... τρέλα! Αλλά είπαμε εκεί είναι Στενιές δεν είναι παίξε γέλασε. Εφέτος τα πράγματα πήγαν καλύτερα. Αν εξαιρέσεις ένα δέντρο που κάηκε - μάλλον από λάθος ανατίναξη - κοντά στον Πάνω Σταθμό. Το φωτογραφίσαμε - λίγο θολά είναι αλήθεια - για να το θυμόμαστε! Για την ιστορία: την φωτιά την εσβησαν μόνοι τους οι περίοικοι. Για καλό και για κακό πήρεμε την Πυροσβεστική που έστειλε ένα όχημα από νωρίς το μεσημέρι - μετά το συμβάν!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Κατά τα άλλα ως χωριό οι Στενιές είναι πανέμορφο. Ιδίως όταν διαλύονται οι καπνοί των πασχαλινών "εχθροπραξιών", όπως στην φωτογραφία μας, που φαίνεται μετά τα πρώτα "αναγνωριστικά" μάσκουλα που προανήγγειλαν την "μάχη" που θα επακολουθούσε (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Η "μάχη" δεν είχε μόνο μάσουλα. Είχε και χιλιάδες δυναμιτάκια απλωμένα στον κεντρικό δρόμο/μονπάτι των Στενιών να εκρήγνυνται επί ώρα...

Από εδώ και κάτω οι φωτογραφίες "αγριεύουν" μιας και αρχίζουν να πέφτουν τα βαριά μάσκουλα! Μιλάμε για κάτι σαν... οβίδες!!! Αρχίζει πια ο σκληρός και τελικός βομβαρδισμός των Στενιών!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Αυτό το μάσκουλο/οβίδα ταρακούνισε την κοιλάδα. Μιλάμε για ανατίναξη του κερατά!!! (φωτ. Εν Άνδρω)

Ο δε καπνός έκανε τρία λεπτά να διαλυθεί (φωτ. Εν Άνδρω).

Και για "Grand Finale" μια διπλή έκρηξη/ανατίναξη που άφησε άφωνο το ακραοτήρο της αέναντι πλαγιάς - όπου και εμείς - και ενθουσιασμένο το ακροατήριο της πλαγιάς της έκρηξης! Τους σκφτόμαστε μέσα στους καπνούς και στο μπαρούτι να χειροκροτούν μανιωδώς τον "σκηνοθέτη", τους "παραγωγύς" και όλους τους συντελεστές (καστ επί το ελληνικότερο) του έργου. Που φυσικά δεν τέλειωσε εδώ. Εδώ τέλειωσε η "υπερπαραγωγή". Πυροτεχνήματα και λοιπά συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Κάτι σαν επιδόρπιο μιας πλούσιας σε φαγητό και ανατινάξεις μέρας (φωτ. Εν Άνδρω).

 Αυτό είναι που λένε: "μύρισε μπαρούτι"! Όπως φαίνεται στην φωτογραφία μας το αεράκι φέρνει κατά πάνω μας τον καπνό - γεμάτο μυρωδιά από μπαρούτι! Το Εν Άνδρω παρακολούθησε κι εφέτος από απόσταση ασφαλείας και σας περιέγραψε με φωτογραφίες κι ένα μικρό βίντεο (με χιλιάδες δυναμιτάκια) τις "εχθροπραξίες" της μεγάλης ετήσιας "μάχης" των Στενιών! Δεν είμαστε πολεμικοί ανταποκριτές να μπούμε μέσα στην "κολασμένη μάχη". Το κάναμε μια-δύο φορές. Μετά πηραμε μετάθεση και από "πολεμικοί ανταποκριτές" γίναμε "πολεμικοί παρατηρητές" και περιγράφουμε τις μάχες από απόσταση ασφαλείας.   (φωτ. Εν Άνδρω).

  "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet