ΠΙΤΕΣ & ΕΚΛΟΓΕΣ: Άρνη, Στενιές, Μακροτάνταλο...

ΑΡΝΗ

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσέλευση για το κόψιμο της πίτα της Άρνης. Πρέπει να ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με παραβρισκόμενους φίλους του Εν Άνδρω συγκεντρώθηκαν 450-500 ανδριώτες από την Άρνη, αλλά και πέρα από αυτήν. Είναι γνωστό πως το μεγάλο καλοκαιρινό πανηγύρι της Άρνης αποτελεί την κορύφωση - από άποψη προσέλευσης - των πανηγυριών της Άνδρου. Κανείς όμως από όσους προσήλθαν το Σάββατο 21/1/23 στο κοσμικό κέντρο δεξιώσεων Γοργόνα στη Νέα Χαλκιδόνα.

Αξιοσημείωτες ήταν οι πολιτικές παρουσίες - ενόψει μάλιστα και προεκλογικής περιόδου - στην πολύ μεγάλη συγκέντρωση της Άρνης. Ήταν, λοιπόν εκεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας και η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογιού. Από τους αντιπολιτευόμενους προσήλθε μόνο η ανεξάρτητη πρόεδρος Μπατσίου Α. Βολίκα! Στους παριστάμενους μίλησε ο δήμαρχος Άνδρου και χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και οι βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας και Κατερίνα Μονογιού.

 

Από όσα ακούστηκαν επιλέγουμε μερικά που είπε ο δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης. Ο δήμαρχος ανέφερε καταχειροκροτούμενος μερικά από τα βασικά έργα που έγιναν και γίνονται στην Υδρούσα (ύδρευση Κάτω Αγίου Πέτρου, ύδρευση Μπατσίου, μελέτη ύδρευσης Άρνης, επικείμενες ασφαλτοστρώσεις Υδρούσας, όπου υπάρχουν και τμήματα δρόμων στην περιοχή της Άρνης κλπ) και αφιέρωσε την βραδιά σε τρεις βασικούς στυλοβάτες της Άρνης που έφυγαν από την ζωή. 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, που παραβρέθηκε και χαιρέτισε την συγκέντρωση εξέφρασε την έκπληξη και την χαρά του για την μεγάλη κοσμοσυρροή, αλλά και για το θερμό κλίμα που επικράτησε στην συγκέντρωση. Ο ίδιος μάς πληροφόρησε πως στη δεξίωση έπαιξε νησιώτικο μουσικό συγκρότημα με επικεφαλής τον ανδριώτη Παναγιώτη Μάνεση και τους Οδυσσέα Τσουμπό, από την Τήνο και το Νίκο Στεφανή. Και πρόσθεσε πως ανάμεσα στους εκατοντάδες ήταν και η γνωστή τραγουδίστρια Ιωάννα Λεγάκη, η οποία τραγούδησε μερικά τραγούδια της εκτός προγράμματος.

 

Ανάμεσα στους πολλούς που παραβρέθηκαν και καταχειροκροτήθηκαν από το γυναικείο κοινό - ως εκ της ειδικότητας του - ήταν και ο γνωστός γιατρός μαιευτήρας Λάμπρος Γιαννίκος, που κατάγεται από την Άρνη κι έχει προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στην Άρνη και σε όλη την Άνδρο. Στην παραπάνω φωτογραφία ο δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης με τον πρόεδρο της Άρνης Δημήτρη Κολυδά. 

ΣΤΕΝΙΕΣ 

Στο κεντρικό ξενοδοχείο Αμαλία, στην πλατεία Συντάγματος έκοψε την πίτα και το χωριό των Στενιών παρουσία περίπου 250 Στενιωτών και πολλών πολιτικών και εφοπλιστικών παρουσιών. Από τις πολιτικές παρουσίες αναφέρουμε τους βουλευτές Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα και Κατερίνα Μονογιού, τον βουλευτή και πρώην υπουργό Γιάννη Βρούτση, τον δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θ. Σουσούδη και τον πρώην αντιδήμαρχο Διαμαντή Θεοδωράκη. Να σημειώσουμε πως αυτός ο τελευταίος τιμήθηκε από τον Σύλλογο για την πολυετή προσφορά του ως παιδίατρος στην Άνδρο. Παρόντες ήταν και οι εφοπλιστές Δημήτρης και Γιώργος Στεφανου, Μάκης Κουρτέσης, Χαρίλαος Χαζάπης, Γιώργος Σίμπουρας, Γιάννης Παλαιοκρασσάς κλπ.

Στη συγκέντρωση για την πίτα των Στενιωτών αντάλλαξαν και τις πρώτες προεκλογικές ατάκες ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης και ο αποτυχών το 2019 πρώην δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος για την δημαρχία Θ. Σουσούδης. Καταλήγοντας μετά από μια σύντομη απαρίθμηση των πεπραγμένων του ως δήμαρχος αυτά τα χρόνια κατέληξε πως οι εκλογές δεν είναι υποχρεώσεις και οικογενειακές ή φιλικές επιδαψιλεύσεις ψήφων, αλλά ανάθεση σε όποιον μπορεί να κάνει έργο. "Στις επιχειρήσεις μας δεν παίρνουμε ανθρώπους ως φιλική συνεισφορά, αλλά κυρίως ως στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που έχουν. Με αυτό το κριτήριο ψηφίστε κι εσείς στις προσεχείς εκλογές." Ο πρώην δήμαρχος Θ. Σουσούδης ανταπάντησε πως οι Στενιές δεν χρειάζονται υποδείξεις, ξέρουν τι θα ψηφίσουν.

Όπως είναι εμφανές η τοποθέτηση του κ, Λοτσάρη ήταν καθαρά πολιτική και ήρθε ως κατάληξη των πεπραγμένων του. Αντιθέτως, του κ. Σουσούδη δεν είχε αναφορά στα πεπραγμένα του και δεν περιείχε κάποιο πολιτικό επιχείρημα. Μίλησε θεωρώντας τον χωριό "δικό" του! Και παρέπεμψε στους φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς του με το χωριό και μόνο. Μια παλαιομοδίτική και αναχρονιστική αντίληψη άλλων εποχών. Είμαστε περίεργοι να δούμε πως θα ψηφίσει το συγκεκριμένο χωριό, που εκτός από φιλικούς και συγγενικούς δεσμούς, έχει δεκάδες επιτυχημένους εφοπλιστές, τολμηρούς καραβοκύρηδες και καλούς επιχειρηματίες.  

ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟ

Αν η Άρνη είχε τον κόσμο και πολλούς νέους και οι Στενιές είχαν τους εφοπλιστές και την πολιτική το Μακροτάνταλο είχε κι αυτό πολλούς νέους!!! Περίεργο κι όμως αληθινό. Τα παιδιά του μακρινού Μακροταντάλου, μιας περιοχής καθαρά αγροτικής είχαν δυναμική παρουσία στην πίτα της περιοχής τους. Ακόμα και το συγκρότημα Ανδριώτικο Τακίμι που κλήθηκε και έπαιξε στο κέντρο "Το στέκι του Αντρέα" στα Σπάτα ήταν νέοι από την περιοχή αυτή.

Αξιοσημείωτο ήταν πως και σε αυτή την πίτα παραβρέθηκε ο βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας που δεν ξεχνά τις μακρινές περιοχές, καθώς και ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος γειτονεύει με την περιοχή και οποίος μίλησε τόσο για τα πεπραγμένα του όσο και τα επόμενα βήματα του στην περιοχή.

Μιλώντας, λοιπόν, προς τον μακρινό και ξεχασμένο τόπο της Βόρειας Άνδρου, ο δήμαρχος, υπενθύμισε πως δεν τους ξέχασε - όπως άλλοι - και πως ήδη έχουν γίνει τα έργα όπως ασφαλτόστρωση 2,5 χιλιομέτρων και εκκρεμούν άλλα 3 και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έρχεται ένταξη σε χρηματοδότηση για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης  Καλυβαρίου αξίας 900.000 ευρώ. Και ακόμα έχει ήδη και μια παιδική χαρά στο Καλυβάρι.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν περίπου 230 άτομα. Ακόμα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της περιοχής Άνδρέας Τριδήμας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μακροταντάλου Άλκις Κάρλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιόπολης...

Αξιοσημείωτη - όπως γράψαμε και στην αρχή - η παρουσία των νέων...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραίες οι εκδηλώσεις και οι κοπές πίτας από τον κάθε σύλλογο ξεχωριστά! Ξέρετε όμως πόσο καλύτερα θα ήταν αν όλοι αυτοί οι σύλλογοι έκαναν την κοπή πίτας στην Ανδρο? Πως θα δούλευαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, κλπ), αλλά ακόμη και ορισμένα ξενοδοχεία που θα λειτουργούσαν για το σκοπό αυτό? Υποτίθεται οτι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι ενώσεις που σχετίζονται με την Ανδρο , έχουν αναφορά στο ίδιο το νησί. Επομένως θα πρέπει να στηρίζουν έμπρακτα και τον τόπο που αν μη τι άλλο μαραζώνει και η αιτία είναι η λιγοστή κίνηση από πλευράς κόσμου στην τοπική αγορά. Ενα Σάββατο βράδυ ή πρωινό Κυριακής είναι ευκολότερο να διεξαχθούν τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να έρθουν στην Ανδρο και όσοι εκ των εν Αθήναις Ανδριωτών επιθυμούν πραγματικά να παραυρεθούν. Ετσι θα στηρίξουν ουσιαστικά και τον τόπο τους, εκτός όλων των άλλων. Διακιολογίες του τύπου "κάνει κρύο" και τα σπίτια μας είναι κλειστά, που ακούγονται από ορισμένους ακόμη και για την μετάβασή τους στην εορτή της Θεοσκέπαστης (που σημειωτέον δεν πέφτει μέσα στη βαρυχειμωνιά) στην Ανδρο, είναι κατα τη γνώμη μου αστείες... Αν υπάρχει πραγματικά θέληση να στηριχθεί το νησί, ο τρόπος να έρθεις βρίσκεται!