ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2023: Απέμειναν δύο στην κούρσα. Σαφές προβάδισμα του δημάρχου...

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

Για μια ακόμα φορά το ΕΝ ΑΝΔΡΩ ενημερώνει δημόσια για την έρευνα της κοινής γνώμης που διεξήγαγε με την Metron Analysis σε όλη την Άνδρο από 7-10 Απριλίου 2023. Κρίθηκε σκόπιμο να μην δημοσιευτεί τις μέρες του Πάσχα, καθώς ο κόσμος είχε στραμμένη την προσοχή του στη γιορτή και η θεματολογία των ημερών ήταν πολύ πέρα από την πολιτική ανάλυση μιας έρευνας. Πράγματα κοινότυπα για τους γνωρίζοντες. Όπως είδατε δεν δημοσιεύθηκε πανελληνίως όλο αυτό το διάστημα καμία δημοσκόπηση.

Από το σύνολο της έρευνας επιλέξαμε να παρουσιάσουμε μια σειρά ευρημάτων που αναφέρονται στην πορεία των πραγμάτων στην Άνδρο, στις αξιολογήσεις του έργου του δημάρχου, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και του επάρχου. Επίσης, ποια προβλήματα αξιολογούν οι δημότες ως σημαντικότερα. Και βεβαίως το ποιος πιστεύουν οι πολίτες πως είναι ο καταλληλότερος δήμαρχος. Τέλος για μια ακόμα φορά η έρευνα κατέγραψε την διείσδυση των τοπικών σάιτ στην κοινωνία της Άνδρου. 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Το νησί πάει στην σωστή κατεύθυνση

Είναι εντυπωσιακή η αλλαγή κλίματος στο νησί από το 2021 μέχρι σήμερα. Από το καλοκαίρι του 2013 - εποχή της πρώτης δημοσκόπησης - του Εν Άνδρω (επί δημαρχίας Γ. Γλυνού) το αρνητικό κλίμα στο νησί έφτανε -68% και το θετικό +19%. Τον Οκτώβρη του 2016 (επί δημαρχίας Σουσούδη) έφτασε το αρνητικό κλίμα στο επίπεδο ρεκόρ -73% έναντι +18 του θετικού κλίματος. Ένα αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε όλα τα επόμενα χρόνια της δημαρχίας Σουσούδη (-57% το 2018, -65% το 2019).

Αυτό το αρνητικό κλίμα αντιστράφηκε σταδιακά και άρχισε η κοινή γνώμη της Άνδρου να δηλώνει από το 2021 (επί δημαρχία Λοτσάρη) πως τα πράγματα στο νησί πήγαιναν στη σωστή μεριά (+56% το 2021. +45% το 2022). Είναι χαρακτηριστικό πως επί τρία συνεχόμενα χρόνια της διοίκησης Λοτσάρη οι δημότες θεωρούν σε πολύ μεγάλα ποσοστά πως η Άνδρος πάει καλά. 

Κι εφέτος το κλίμα καταγράφει μια ακόμα θετική αποτύπωση με το 55% να δηλώνει πως η Άνδρος πάει στη σωστή κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% δηλώνει πως πάει αρνητικά. Η πραγματικότητα λοιπόν στο νησί είναι σε πλήρη αντίθεση με το αρνητικό κλίμα που καλλιεργεί όλα αυτά τα χρόνια η ενωμένη αντιπολίτευση.   

 

Στο +25% θετικό το ισοζύγιο στο έργο ως δημάρχου του Δ. Λοτσάρη

Από την πρώτη χρονιά (2020) μέχρι και την τέταρτη (2023) οι δημότες σε πολύ μεγάλα ποσοστά (+54% το 2020, +62% το 2021, +58% το 2022, +56% το 2023) κρίνουν θετικό το έργο του δημάρχου Δ. Λοτσάρη. Αντιθέτως αρνητική γνώμη έχουν περίπου ένας στους τρεις (-37% το 2020, -26% το 2021, -33% το 2022, -31% το 2023). Υπάρχει δηλαδή ένα θετικό ισοζύγιο (θετικά ποσοστά μείον τα αρνητικά) από +17% μέχρι +36%. Το δε τελευταίο χρόνο είναι +25%. 

 

Στο -11% αρνητικό το ισοζύγιο το αντιπολιτευτικό έργο του Θ. Σουσούδη

Αντιθέτως το αντιπολιτευτικό έργο του Θ. Σουσούδη επί τετραετία έχει σταθερά αρνητικό ισοζύγιο (από -6% μέχρι -11%). Και αυτοί που βλέπουν θετικά το έργο τους είναι ο πυρήνας αυτών που δηλώνουν πως είναι καταλληλότερος για δήμαρχος (35%). Τα στοιχεία θα τα δούμε αναλυτικότερα  παρακάτω στο ερώτημα για τον "καταλληλότερο δήμαρχο". 

 

Στο +6% θετικό το ισοζύγιο στο έργο του Επάρχου

Ο έπαρχος Δ. Λάσκαρης κινείται σταθερά σε θετικό πρόσημο όλη την τετραετία. Από +10% (το 2021) μέχρι +6% (το 2023). Λογικό γιατί το έργο της Περιφέρειας (χρηματοδοτήσεις κλπ) ενσωματώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις στο δημοτικό έργο μιας και είναι ο Δήμος που εκπονεί τις μελέτες και εκτελεί τα έργα. Η Περιφέρεια δια του επάρχου και του περιφερειάρχη συνεργάζονται άψογα με τον δήμαρχο και τα χρηματοδοτούν. Έτσι, δεν φαίνονται. Επιπλέον, το μεγάλο έργο αξίας 2.000.000 ευρώ που ετοίμασε ο έπαρχος για την ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δικτύου, μελετήθηκε, χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε το 2021. Και δεν ξεκίνησε ποτέ εδώ και δύο χρόνια μπλέκοντας σε ενστάσεις και εφέσεις των ανταγωνιστριών εταιρειών. Και μόλις τον Απρίλιο του 2023 ξέμπλεξε δικαστικά και θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πέντε τα σημαντικότερα προβλήματα 

Από τα 22 προβλήματα της λίστας που τέθηκε υπόψη των δημοτών της Άνδρου 5 αξιολογήθηκαν ως κυριότερα. Και τα 5 αξιολογούνται ως κυριότερα από το 2019. Και αυτά είναι: καθαριότητα, οδικό δίκτυο, ύδρευση, ιατρική περίθαλψη, έλλειψη υποδομών. Στην καθαριότητα όμως υπάρχει σαφής βελτίωση κατά 12% στην 4ετία. Στα άλλα προβλήματα αναγνωρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο οδικό δίκτυο. Η έλλειψη υποδομών κινείται σε χαμηλά νούμερα. Η ιατρική περίθαλψη δείχνει απότομη χειροτέρευση το 2023.

Αξιοσημείωτο είναι πως το κύριο αντιπολιτευτικό έργο της ομάδας Καπάκη που ήταν οι ανεμογεννήτριες - που μπήκαν στην Άνδρο - αναφέρθηκε ως πρόβλημα μόνο από το 2%!!! Και ουδέποτε αξιολογήθηκε διαχρονικά ως πρόβλημα καθώς κυμάνθηκε από το 1% μέχρι το 5% τα προηγούμενα χρόνια. Πλήρης δηλαδή η αποτυχία της πολιτικής Καπάκη πίσω από την οποία σύρθηκε και ο Σουσούδης. Επίσης η αξιολόγηση του ΧΥΤΥ Πλούσκας ως πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο από το 1%!!! Και σε αυτή την περίπτωση η συμπόρευση Καπάκη-Σουσούδη (καταψήφισαν από κοινού την χρηματοδότηση του έργου) οδηγήθηκε σε πλήρη αποτυχία. Πόνταραν σε λάθος προβλήματα (που είχαν ήδη δρομολογηθεί και λυθεί) και έτσι απέτυχαν παταγωδώς πολιτικά. 

 

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Σαφές προβάδισμα του Δ. Λοτσάρη

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δ. Λοτσάρης προηγείται καθαρά στην καταλληλότητα ως δήμαρχος του Θ. Σουσούδη. Η αποδοχή του ξεκίνησε από το 37%, διακυμάνθηκε στο 31% πριν εκτοξευτεί στο 43%. Κάτι που τον φέρνει ήδη στο όριο εκλογής δημάρχου με το νέο εκλογικό νόμο. Αντιθέτως ο Θ. Σουσούδης ξεκίνησε από την πλήρη αποσυσπείρωση με 14%! Ανέβηκε στο 20! Και συσπειρώθηκε (αφού ενσωμάτωσε όλη την απήχηση της ομάδας Καπάκη με την οποία συμπορεύτηκε επί 4ετία) στο 35%. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου με αυτούς που έχουν θετική γνώμη για το έργο του (38%) και αποδοκιμάζουν το έργο Λοτσάρη (31%). 

Το πρόβλημα του Θ. Σουσούδη είναι πως ο Δ. Λοτσάρης έχει ήδη αναγνώριση του έργου του στο 55%! Δηλαδή, πολύ περισσότερο από το 43% που λαμβάνει. Ο σημερινός δήμαρχος έχει περισσότερα περιθώρια προσέλκυσης ψήφων από τη δεξαμενή του 55%, που αναγνωρίζουν το έργο του. Αντιθέτως ο Θ. Σουσούδης με -48% αρνητική αξιολόγηση έργου και +38% θετική αξιολόγηση δεν είναι εύκολο να βρει κάποια δεξαμενή άντλησης ψήφων. Το κυριότερο, η τοπική κυριαρχία του στην Χώρα έχει υποχωρήσει, όπου τον συναγωνίζεται ο Λοτσάρης για την πρωτιά κι εκεί. Τέλος η πλήρης πολιτική αποτυχία του Γ. Καπάκη (1%) οδηγεί αυτόν και την ομάδα του στην προσάρτηση τους από την ομάδα Σουσούδη. Κάτι που ήδη έχει συμβεί στην πράξη όπως ήδη αποτυπώνεται στον παραπάνω πίνακα.

 

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΑΪΤ

Πλήρης κυριαρχία του Εν Άνδρω

Η σταθερή πολιτική και επικοινωνιακή κυριαρχία του Εν Άνδρω όλα τα χρόνια συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά Με 48% είναι η πρώτη επιλογή για ειδησεογραφία, αρθρογραφία, ρεπορτάζ. Το Εν Άνδρω προηγείται 31% του Περίγυρου και 32% της Ανδριακής.

Και δύο λόγια για την πολιτική που εμφορούνται τα άλλα δύο ηλεκτρονικά μέσα του νησιού. Το σάϊτ της Ανδριακής στηρίζει ακοικτά και σταθερά τον Θ. Σουσούδη. Έκανε ότι μπορούσε τα δύο τελευταία χρόνια να βρει κάποια πολιτικά και επικοινωνιακά πατήματα στο νησί με την στήριξη και του πρώην δημάρχου. Τα ποσοστά του τα δύο τελευταία χρόνια δείχνουν τα περιορισμένα όρια του, καθώς και την πλήρη απουσία του από τα ειδησεογραφικά και επικοινωνιακά δρώμενα του νησιού όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το blog του Περίγυρου είναι παρών στο νησί, αλλά με περιορισμένες δημοσιογραφικές και αρθρογραφικές δυνατότητες. Στήριξε σταθερά πολιτικά την ομάδα Καπάκη και τις επιλογές της, ταλαντεύθηκε με τον Θ. Σουσούδη, και τέλος στήριξε πλήρως την ενωμένη αντιπολίτευση. Έχει εκδηλώσει με πολλούς τρόπους διαχρονικά προσωπική εχθροπάθεια προς το Εν Άνδρω. Την προσπεράσαμε γιατί δεν μάς αφορά. Όλα αυτά όμως καταγράφονται διαχρονικά στα περιορισμένα ποσοστά του, τα οποία παραμένουν σταθερά χαμηλά μέσα στον χρόνο.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ METRON ANALYSIS: Στην έρευνα έλαβαν μέρος 248 δημότες από 17 χρονών και πάνω από όλη την Άνδρο. Κατανεμημένοι αναλογικά στις αντίστοιχες περιοχές κατοικίας τους. Το δείγμα της έρευνας προέκυψε από απλή τυχαία δειγματοληψία σε αρχείο τηλεφωνικών αριθμών που έχει παραχθεί με τυχαίο τρόπο (RDD-Random Digit Dialing). Το δείγμα σταθμίσθηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία, την περιοχή κατοικίας και την ψήφο στις βουλευτικές 2019. Λόγω στρογγυλοποίησης ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

συγνώμη αλλα υπήρξε 35% που ψήφισε ως καταλληλότερο δήμαρχο τον Σουσούδη; Ήμαρτον πατριώτες,σοβαρευτείτε.