Άνοιξε ξημερώματα το λιμάνι της Ραφήνας! 17ωρη ταλαιπωρία των επιβατών. Πως έγιναν όλα...

Στις 2 τα ξημερώματα κατάφεραν τα ρυμουλκά κι έδεσαν το Andros στο λιμάνι της Ραφήνας. Απομένει να σηκωθούν οι δύο άγκυρες από τον βυθό για να ανοίξει οριστικά τα λιμάνι στην κυκλοφορία των πλοίων.

Πριν τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής 10/9 κατάφεραν οι δύτες και έκοψαν τους κρίκους της καδένας της άγκυρας του Αικατερίνη, που είχε μπλεχτεί στην προπέλα του Andros κατά την πρωινή αναχώρηση του Σαββάτου 9/9. Έτσι το πλοίο ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στην προβλήτα του λιμανιού της Ραφήνας και αποβίβασε 734 επιβάτες και 66 αυτοκίνητα. Για να ανοίξει όμως οριστικά πρέπει εντός της ημέρας να ανασύρουν οι δύτες και το ρυμουλκό τις δύο καδένες και τις δύο άγκυρές των δύο πλοίων. Μέχρι τότε τα πλοία θα αναχωρούν και θα επιστρέφουν στο Λαύριο. Κάτι που έκανε και σήμερα Κυριακή πρωί το Superferry με μια νέα άγκυρα στην πλώρη του.

Το Andros και το ρυμουλκό δίπλα-δίπλα στο λιμάνι της Ραφήνας τα ξημερώματα.

Όλα ξεκίνησαν μετά το σήμα αναχώρησης του Andros στις 7:30 το πρωί του Σαββάτου 9/9. Με το που ξεκινά το Andros σπάνε 6 κάβοι των δύο άλλων πλοίων!!! Κι αυτό γιατί τα τρία πλοία είχαν δέσει δίπλα-δίπλα ενόψει της επερχόμενης ανεμοθύελλας. Με το που έδωσε το σήμα ο καπετάν Νίκος Μπαλόπιτος "μόλα όλα" και έλυσαν οι κάβοι του Andros έγινε χαμός. Αυτό γιατί άλλαξε προφανώς η ισορροπία δυνάμεων λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων της τάξεως των 8-9 μποφόρ στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς το Andros ως πρώτο στη σειρά κράταγε προφανώς τον αέρα. Εκεί έσπασαν οι κάβοι των άλλων!!! Τα πλοία βρέθηκαν να κουνιούνται επικίνδυνα. Το ευτυχές εκείνης της δραματικής στιγμής ήταν πως και οι τρεις καπετάνιοι ήταν στη θέση τους επιβλέποντας την αναχώρηση του Andros που ήταν δίπλα τους. Έτσι μπόρεσαν αμέσως και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τρία ρυμουλκά έφτασαν για να συμβάλλουν στο να απελευθερωθεί το Andros από την καδένα του Αικατερίνη και να ρυμουλκυθεί στην προβλήτα...

Μετά τον πρώτο χαμό διαπιστώθηκε πως η μια προπέλα του Andros είχε βρει και είχε σηκώσει την αλυσίδα της άγκυρας του Αικατερίνη. Εκεί έκανε κράττει τις μηχανές και έμεινε "αγκυροβολημένο" με την προπέλα και την καδένα του Αικατερίνη! Το χειρότερο ήταν πως η καδένα του Αικατερίνη ήταν από πάνω από την μια άγκυρα του Superferry! Η οποία δεν μπορούσε να απελευθερωθεί αν δεν σηκωνόταν η άγκυρα του Αικατερίνη!!

Το μεγάλο ρυμουλκό κρατάει κόντρα στον καιρό για να μην ξεσύρει το Andros από τους ισχυρούς ανέμους... 

Το ευτυχές ήταν πως αν και έσπασαν από τις δυνάμεις του ανέμου οι κάβοι δεν χτύπησε ή δεν σκοτώθηκε κανένας μιας και είναι γνωστό πως ο κάβος που σπάει έχει τόση δύναμη που διαλύει άνθρωπο αν βρεθεί μπροστά του. Κάπου εκεί πήραν - όπως είπαμε - την κατάσταση οι καπετάνιοι στα χέρια τους και άρχισαν προσπάθειες για να μην συγκρουστούν τα πλοία. Σύμφωνα με τα βίντεο που δημοσιεύσαμε χτες οι ελιγμοί και οι μανούβρες και των τριών καπετάνιων ήταν οριακές. Αλλά τα κατάφεραν. Το βίντεο επιβάτισσας από την Άνδρο, που δημοσιεύσαμε χτες δείχνει το Andros με τον καπετάν Νίκο Μπαλόπιτο να περνά οριακά από το Αικατερίνη. Σχεδόν το έξυσε. Όμως, δεν τράκαραν. Πέρασε στο τσακ που λένε.

Ακολούθησε το Superferry με τον καπετάν Κώστα Νίκα, που άφησε στο βυθό την μια άγκυρα που ήταν μπλεγμένη με του Αικατερίνη κι έκανε ένα εντυπωσιακό slalom περνώντας σύριζα από την πλώρη του Αικατερίνη και από την πρύμνη του Andros χωρίς να βρει πουθεν. Και έφυγε με τη μια άγκυρα για Άνδρο. Μιλώντας με ανώτατο αξιωματικό του λιμεναρχείου που ήταν εκεί μάς εξήγησε πως ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσει στο λιμάνι. Αλλά και σε όποιο λιμάνι και να πήγαινε θα είχε μια άγκυρα. Άρα έκανε το δρομολόγιο του με μια άγκυρα κάτι που επιτρέπεται, όπως εξήγησε. Το Αικατερίνη με καπετάνιο τον Χαράλαμπο Παντελή, που είχε ακουμπήσει στο Andros, έφυγε με τους επιβάτες και τα αυτοκίνητα και πήγε και τους αποβίβασε με ασφάλεια στο Λαύριο. Σήμερα θα γίνει επιθεώρηση, θα μπει άγκυρα και αύριο αναμένεται να ταξιδέψει.   

Το λιμάνι της Ραφήνας κατακλίστηκε από χθες Σάββατο μέχρι σήμερα το πρωί Κυριακή από κάμερες και δημοσιογράφους. Το ευτύχημα ήταν πως περιέγραφαν ένα παρ΄ ολίγο δυστύχημα! Άγιο είχαν οι άνθρωποι και μεγάλη καρδιά οι καπετάνιοι τους. Τέλος καλό όλα καλά. Όμως για τους 734 επιβάτες η 17ώρη ταλαιπωρία θα τους μείνει αξέχαστη. Μερικοί έγιναν ρεπόρτερ κι έστελναν βίντεο και φωτογραφίες σε όλους τους δημοσιογράφους ή τα σάιτ που ήξεραν. Λάβαμε τρία εκπληκτικά βίντεο από την Χαρά Κ. και τον γιό της και εξαιρετικές περιγραφές από την ίδια και μια φίλη της. Έτσι ήμασταν επίκαιροι και παρόντες και επί του πλοίου, αν και το βλέπαμε από μακριά γιατί είμαστε στο λιμάνι της Ραφήνας.    

Ο παπα-Λευτέρης Φραδέλος με την δραστήρια σύζυγό του, την Παρασκευή Φραδέλου-Κοζίνη, που είναι και υποψήφια στο Τοπικό της Χώρας με τον Λοτσάρη. 

Το πρωί της Κυριακής φτάσαμε αξημέρωτα στο λιμάνι, πριν φύγει το ταχύπλοο Super Express με όσους επιβάτες ήθελαν να ταξιδέψουν για Άνδρο - Τήνο - Μύκονο. Ήταν το μόνο πλοίο που μπορούσε να ελλιμενισθεί χτες και το μόνο που συνεχίζει διαδρομές από την Ραφήνα μέχρι να σηκωθούν οι δυο καδένες και οι δύο άγκυρες από τον βυθό του λιμανιού.  Ανάμεσα στους πρώτους ο παπά Λευτέρης Φραδέλος, που ήταν στο Andros και υπέστη την 15ωρη ταλαιπωρία μαζί με την γυναίκα του. 

Όπως μας είπε λίγο πριν επιβιβαστεί με το αυτοκίνητο του στο Super Express: "Ήταν απρόσμενο αυτό που έγινε. Με το που ξεκινήσαμε ακούμε τους κάβους των διπλανών πλοίων να σπάνε με απίστευτο θόρυβο. Το πλοίο ταρακουνιέται. Εμείς κοιταζόμαστε. Ο καπετάνιος κάνει όλες τις μανούβρες. Βλέπουμε να φτάνουμε σε απόσταση αναπνοής από το Αικατερίνη. Να περνάμε. Και να μένουμε στην έξοδο του λιμανιού. Στη συνέχεια είδαμε το Superferry να κάνει μια εντυπωσιακή έξοδο από το λιμάνι περνώντας σύριζα και από το Αικατερίνη και από εμάς. Είμαστε θεατές σε ένα φίλμ που παίζαμε... εμείς!!! Και μετά μείναμε μέσα 15 ώρες!!!  To καλό ήταν πως είμαστε όλοι ψύχραιμοι. Προς το βράδυ άρχισε γκρίνια από την κούραση. Πεινάγαμε γιατί είχαν φαγωθεί όλα τα τρόφιμα. Μείναμε με τσιπς και σοκολάτες... Τι να κάνουμε; Το πλήρωμα έκανε ότι μπορούσε. Κάποια στιγμή έφεραν κάτι ταψιά με τυρόπιτες από κάποιον φούρνο. Όσοι προλάβαμε πήραμε... Τις πρώτες πρωινές ώρες βγήκαμε..."

Πήραμε μερικές ακόμα φωτογραφίες του κόσμου που έμπαινε στο πλοίο βιαστικός. Γύρω στις 8 το πρωί τηλεφώνησε και ο καπετάν Κώστας Νίκας από το Superferry, ήταν ξάγρυπνός μέχρι τις 5:30 το πρωί για να βάλει τη νέα άγκυρα. Και είχε αναχωρήσει κανονικά από τα Λαύριο για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο....

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

πολυ αβαβα το κανετε το θεμα. κοσμοσ εχασε τισ διακοπεσ του, κοσμοσ πεινασε, και διαρεουν οτι εφηγαν φαγωμενοι...
τοστ και μπισκοτα δεν ειναι φαι!
μεριμνησε να τουσ παει στα σπιτια τουσ? 2 το βραδυ τι μπωρεισ να κανεισ στην ραφηνα?
εκτοσ αν ειστε απο τουσ βολεμενουσ που πανε με το αμαξι.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μπορείτε να γράψετε μόνος σας το τι τραβήξατε εσείς χτες. Δεν σας εμποδίσαμε. Γράψαμε όλα όσα μας είπαν 2-3 επιβάτες που αναφέρουμε κιόλας. Τα άλλα εσείς που χάσατε τις διακοπές σας. Ή, που πεινάσατε. Καλά δεν γράφουμε πως δεν είχαν φαΐ αλλά τσιπς και σοκολάτες; Ούτε αυτό διαβάσατε;
Μια ερώτηση; πως και δεν είδατε πως βάλανε πούλμαν και πλήρωσαν ξενοδοχείο για όσους δεν είχαν αμάξι; Μα τι στο καλό δεν μπορείτε να διαβάσετε τίποτα από αυτά που είπαν και γράψαμε;
Είστε πολύ τσίου αγαπητέ μου. Κι αυτά τα αβαβά αφήστε τα για άλλους που δεν μπόρεσαν να γράψουν λέξη ή αντέγραφαν τα σάιτ της Αθήνας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 εβδομάδα πριν από το χρήστη enandro enandro