Άνδρος: το ιστορικό νησί των εφοπλιστών στους ανερχόμενους διεθνώς προορισμούς!!!

(Η Άνδρος, ένας αυθεντικός ποιοτικός προορισμός με μοναδική αρχιτεκτονική και μαγευτική φύση μπορεί με μια μόνο επίσκεψη να καθηλώσει τους επισκέπτες της γράφει σε εκτενές κείμενο της η ιστοσελίδα NEWSBEAST πριν τρεις μέρες αναφερόμενη σε σχετική αξιολόγηση της αγγλικής εφημερίδας EVENING STADARD. Το κείμενο ανακάλυψε κι έστειλε η αναγνώστρια μας Βάσω Τσακίρη, που διατηρεί εξοχικό στον Κάτω Άγιο Πέτρο. Την ευχαριστούμε – ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Μόλις δύο ώρες μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας, μας περιμένει για να ανακαλύψουμε όλους τους μικρούς και μεγάλους θησαυρούς της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως χρόνια μετά από την ταινία του Βούλγαρη, «Μικρά Αγγλία», Έλληνες και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, μοιάζει να έχουν συμπεριλάβει την Άνδρο στο bucket list τους.

Σημαντική, φυσικά, ήταν και η διάκριση που απέσπασε η Άνδρος, που βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους, ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου, σε λίστα που ανακοίνωσε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Evening Standard μετά από έρευνα των συντακτών της. Όπως αναφέρεται στην αρχή του άρθρου, «μετά από δύο χρόνια αδράνειας, οι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να επανέλθουν δριμύτεροι και να ανακαλύψουν νέες εμπειρίες». 

Η ιστορία του νησιού

Μία βόλτα στα σοκάκια του νησιού είναι ένα ταξίδι στον χωροχρόνο. Ο λόγος; Τα επιβλητικά αρχοντικά της Χώρας της Άνδρου, που θα μας φέρουν στο μυαλό εικόνες από το παρελθόν. Μακρινά ταξίδια, λιμάνια και πλούτη μιας άλλης εποχής, θα μας κάνουν να θέλουμε ολοένα και περισσότερο να ανακαλύψουμε την ιστορία αλλά και το παρόν αυτού εδώ του τόπου. Στον κεντρικό δρόμο από μάρμαρο, θα θαυμάσουμε τη Λέσχη Ανδρίων, την πλατεία Γηροκομείου, αλλά και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Επιπλέον, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγες ώρες, ώστε να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. 

Τα χωριά που δεν θα μας αφήσουν ασυγκίνητους

Το ανεξερεύνητο αυτό Κυκλαδονήσι, με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τον πλούσιο φυσικό πλούτο, θα μας πείσει πως έχουμε βρει τον μικρό μας «παράδεισο» και θα μας εκπλήξει με την ομορφιά των ενετικών κάστρων του, τους περιστερώνες και τους νερόμυλους.

Διότι, η Άνδρος κρύβει μια ξεχωριστή ομορφιά, που δύσκολα θα βρει κάποιος σε άλλο νησί του Αιγαίου. Χωριά όπως τα Λάμυρα, οι Μένητες, η Αποίκια, η Μεσαριά, η Παλαιόπολη και το Μπατσί, μπορεί να έχουν παράξενα ονόματα, κρύβουν όμως, ιστορίες που δύσκολα θα καταφέρουμε να ακούσουμε, εάν δεν τα επισκεφτούμε. Εξάλλου, είναι ευρέως γνωστό πως η Άνδρος είναι ένα νησί με σημαντική και μεγάλη ιστορία να πει, κάτω από κάθε της βράχο. 

Ο οικισμός που θα μας κλέψει την καρδιά

Οι Στενιές της Άνδρου είναι ένας οικισμός γεμάτος αρχοντιά, αποτελώντας το πιο κοντινό χωριό στη Χώρα του νησιού. Είναι γεμάτο κατοικίες εφοπλιστών και πολιτικών, καθώς εκείνο που θα μας κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος που «απλώνεται» το κάθε σπίτι και αγκαλιάζει την πλαγιά σχεδόν… αμφιθεατρικά! Από τον στιβαρό πύργο Μπίστη-Μουβελά του 17ου αιώνα, μέχρι το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος και την ερειπωμένη φάμπρικα, κάθε της γωνιά θα μας εντυπωσιάσει. 

Όρμοι, σπηλιές και χρυσαφένιες αμμουδιές

Για εμάς που οι παραλίες ενός νησιού είναι το «Α» και το «Ω», τότε το νησί των εφοπλιστών, αναμφίβολα, θα μας εκπλήξει με την πληθώρα των επιλογών του. Στο νησί της Άνδρου θα βρούμε μερικές από τις πιο μαγικές ανοργάνωτες παραλίες των Κυκλάδων, αρκεί να έχουμε αρκετές ημέρες για να τις εξερευνήσουμε. Εκείνες που ξεχωρίζουμε εμείς είναι μερικές από τις πιο κλασικές και αγαπημένες, όπως είναι Της Γριάς το Πήδημα, ο Ζόρκος, το Βιτάλι, ο Χαλκολιμιώνας, ο Ορμος Κορθίου, το Μπατσί, το Νημποριό, η Χρυσή Άμμος και ο Φελλός.

Το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, με τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια, την πλούσια πολιτιστική παράδοση, το νησί των καραβοκύρηδων και των εφοπλιστών, χάρη στις φυσικές εναλλαγές και αντιθέσεις του, θα συναρπάσει κάθε ταξιδιώτη που θα ανακαλύψει τις πιο καλά κρυμμένες πτυχές του.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet