Λειβάδια Άνδρου: ο μεγάλος ποταμός μετά την "Ωκεάνια" καταιγίδα...

 Η Ωκεάνια καταιγίδα πέρασε. Τα βουνά αδειάζουν σιγά-σιγά από τα επιφανειακά νερά. Ο Μεγάλος Ποταμός στα Λειβάδια γέμισε νερό από το Πέταλο και τους Γερακώνες και κατηφορίζει αργά προς την θάλασσα, προς το Παραπόρτι. Το παλιό γεφύρι - ότι απόμεινε από το μεγάλο γεφύρι από την μεγάλη πλημμύρα του 1938 - είναι ότι πιο γραφικό έχει να δείξει η περιοχή. Μια περιοχή που σε τίποτα δεν θυμίζει Κυκλάδες.  Η Άνδρος σε πάρα πολλά σημεία της δεν θυμίζει Κυκλάδες (φωτ. Χαρίδημος). 

Ο Χαρίδημος και ο Αντώνης ξεκίνησαν μετά το τέλος των βροχών της Ωκεάνιας καταιγίδας για τα κτήματα τους: στο πάνω μέρος του μεγάλου ποταμού των Λειβαδίων. Και ο Χαρίδημος - πιστός στη συνεργασία μας - συνέλεξε μερικές εξαιρετικές φωτογραφικές στιγμές με μάτι καλλιτεχνικό και πνεύμα ποιητικό από μιαν Άνδρο ονειρεμένη. Και τις έστειλε λέγοντας: εσύ ξέρεις τώρα τι να κάνεις. Κι έκανα μια βουτιά στη θάλασσα της παιδικής μνήμης όταν παιδί ανηφόριζα με τον θείο Πέτρο και την θεία Ειρήνη από το παλιό γεφύρι που ήταν το κτήμα τους μέχρι ψηλά τον ποταμό. Ξεδιπλώνουμε μια διαδρομή (χάρη στον Χαρίδημο) στο σήμερα με αναφορές στο χτες και στο αύριο... (φωτ. Χαρίδημος).
 
 
Το νεώτερο γεφύρι που συνδέει τα Λειβάδια και από πάνω του περνά ο δρόμος από την Χώρα για το Κόρθι. Το νερό καταλαμβάνει σχεδόν όλη την όχθη του ποταμού. (φωτ. Χαρίδημος).

 Ο Χαρίδημος με τον Αντώνη ανηφορίζουν για τα κτήματα. Έχουν πια μπει στη διαδρομή που ανεβαίνει προς το Αλαδινού. Το ποτάμι κυλά ασταμάτητο. Φωτογραφία που θα μπορούσε να είναι κάπου στη βόρεια Ευρώπη. Ή, και στην βόρεια Ελλάδα. Κι όμως είναι Άνδρος (φωτ. Χαρίδημος). 

 Το μικρό γεφυράκι - λίγο πιο πάνω - ενώνει τον δρόμο με το "καμπί του Κόχυλα" - αν θυμάμαι καλά από την παιδική ηλικία (φωτ. Χαρίδημος)

 Ο δρόμος κυκλά πλαι στον ποταμό. Ο Χαρίδημος και ο Αντώνης συνεχίζουν για τα κτήματα τους. Σε κάποια σημεία είναι αναγκασμένοι να περάσουν μέσα από το ποτάμι για να βγουν απέναντι. Ο Χαρίδημος διστάζει. Ο Αντώνης που ξέρει καλύτερα τον παρακινεί. Περνάνε... (φωτ. Χαρίδημος). 

 Και όταν λέμε περνάνε, περνάνε και μια και δύο φορές μέσα από το ποτάμι. Ευτυχώς η μεγάλη ορμή έχει ξεσπάσει και δεν τους παίρνει το ρέμα. Πρέπει να ξέρεις την διαδρομή. Και ο Αντώνης - χρόνια τώρα κάνει αυτή την διαδρομή - την ξέρει καλά. Και καθοδηγεί και τον Χαρίδημο, που σταματά στη μέση του ποταμού κάποια στιγμή και τραβά και μερικές φωτογραφίες για το Εν Άνδρω... (φωτ. Χαρίδημος)

Διπλό πέρασμα και ο Χαρίδημος συνεχίζει ανατολικά όπως πάει η ρεματιά και το νερό να κυλά ασταμάτητα. Εδώ καταλήγουν τα επιφανειακά νερά των Μενητών, του Πιτροφού, των Γερακώνων (φωτ. Χαρίδημος). 

 Όσο ανεβαίνουν οι δύο φίλοι προς τα πάνω το τοπίο απλώνει. Οι καμπύλες των λοφίσκων χαμηλώνουν και συναντά κανείς αρκετά κτήματα. Τα περισσότερα παρατημένα και δασωμένα από χρόνια. Η Άνδρος των νερών, η Άνδρος των Λειβαδιών, η εγκαταλειμμένη αγροτική Άνδρος. Πανέμορφη και γοητευτική τον χειμώνα. Είθε κάποιος κάποτε να σκεφτεί κάτι για τον χειμώνα. Τόσα ορεινά τοπία έλκουν επισκέπτες. Ποιος ξέρει ίσως κάποτε να γίνει αυτή η πανέμορφη ρεματιά με τον Μεγάλο Ποταμό που τον χειμώνα ζωντανεύει πόλος έλξης όχι μόνο αυτών που την ξέρουν και την αγαπούν, αλλά και αυτών που ίσως την ανακαλύψουν... (φωτ. Χαρίδημος).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Υπεροχο και αυτο....

This comment was minimized by the moderator on the site

Oταν γραφεις για τισ ομορφειες της Ανδρου, εισαι ακρως ρομαντικος και ποιητικος συναμα.
Οταν ειναι να γραψεις για Σουσουδη, Γιαννιση, Καπακη, σε παιρνει ο εξω απο δω και σταζεις για χολη αδελφακι μου, αλλο πραγμα.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μάλλον θα θέλετε να γράφουμε ρομαντικά και ποιητικά για τους υποψηφίους δημάρχους και να κάνουμε πολιτική κριτική στον ποταμό των Λειβαδίων! Όμως ο έρμος ο ποταμός δεν διοικεί το νησί επί 5ετία! Και τα έρμα τα Λειβάδια δεν σταμάτησαν την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο επί 3ετία με εντολές του ΓΓ του ΥΠΕΣ.
Τι είδους πολιτική κριτική να κάνουμε στον ποταμό και στα Λειβάδια. Η πολιτική κριτική μπορεί να γίνει κυρίως σε αυτούς που διοίκησαν: στο δήμαρχο και στον ΓΓ του ΥΠΕΣ.
Γιατί άραγε δεν βλέπετε την τόλμη μας να κάνουμε δημόσια και επώνυμα κριτική εκεί που κανένας σας δεν τολμά να πει κάτι με το όνομα του; Δηλαδή στην εξουσία.
Να σας θυμίσουμε πως ασκήσαμε πολιτική κριτική και στον Γλυνό και Θεολόγου και στον Γ. Μαλταμπέ και στον Μ. Βάμβουκα. Και στηρίξαμε τον Γιαννίση το 2006. Που στην ευχή είσαστε όλα αυτά τα χρόνια;
Για τον Γιαννίση να θυμίσουμε πως αποδεχτήκαμε, μόνοι και πρώτοι, την πρόταση του για ντιμπέιτ! Που δεν ξέρουμε πια αν θα το κάνει. Και επίσης γράψαμε δημόσια πως είχαν δίκιο ο Μπάλλας και ο δήμαρχος που πρότειναν ένα πιο σωστό ντιμπέιτ. Πως και δεν τα διαβάσατε όλα αυτά;
Καληνύχτα σας και σύντομα θα έχετε και άλλα οδοιπορικά στην Άνδρο μιας και ανοίγει ο καιρός...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro