ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Οι καλύτερες παραλίες της Άνδρου

 ΤΗΣ ΒΑΛΥΣ ΒΑΪΜΑΚΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - TRAVEL

Γ

Άχλα, Άνδρος/Photo: Shutterstock

Ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά της Ελλάδας, η πανέμορφη Άνδρος, δεν διαθέτει μόνο κοσμοπολίτικο εκτόπισμα, υπέροχα αρχοντικά που διατηρούν ζωντανό τον αέρα μίας άλλη εποχής, αλλά και μία σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και γκαλερί.

Στο νησί του Αιγαίου με τα πολλά πρόσωπα και την πλούσια γαστρονομική παράδοση, θα κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά, θα ξαπλώσετε σε ζεστά, λεία βότσαλα ή σε ακτές στρωμένες με μαλακή, χρυσή άμμο και θα θαυμάσετε την απεραντοσύνη της θάλασσας, σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες ολόκληρων των Κυκλάδων.

Η αμμώδης παραλία του Αγίου Πέτρου/Photo: Shutterstock

Άγιος Πέτρος: Μόλις 2 χλμ. από το Γαύριο, μεγάλη σε μήκος παραλία με λεπτόκοκκη ξανθιά άμμο, beach bar και ταβέρνες. Είναι οργανωμένη σε μεγάλο τμήμα της, αλλά εκτεθειμένη στους ανέμους. Προσφέρει θέα στα Γαυριονήσια. Βρίσκεται επάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Γαύριο προς Μπατσί. 

 

Η Χρυσή Άμμος και το Κυπρί/Photo: Shutterstock

Χρυσή Άμμος & Κυπρί: Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, απάνεμη, με ρηχά νερά και άμμο-πούδρα, ακριβώς κάτω από τον κεντρικό δρόμο Γαυρίου-Μπατσίου. Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar. Είναι κατάλληλη για οικογένειες, υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και είναι σχετικά απάνεμη. Απέχει 3 χλμ. από το Γαύριο. Δίπλα στη Χρυσή Αμμο, είναι το Κυπρί με Surf Club, beach bar, ομπρέλες-ξαπλώστρες. 

 

Φελλός/Photo: Shutterstock

Φελλός: Στα βορειοδυτικά του Γαυρίου, μεγάλος κλειστός όρμος του Φελλού με άμμο, πράσινα νερά και αρμυρίκια. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και έχει εύκολη πρόσβαση από ασφαλτόδρομο (4 χλμ. από το Γαύριο). Οι ψαροντουφεκάδες προτιμούν τον Φελλό και τις δυο άλλες μικρές παραλίες δίπλα του -το Σέλκι και το Κούρταλι, που έχουν δύσκολη πρόσβαση από την ξηρά. Σε κοντινή απόσταση λειτουργεί παραδοσιακή ταβέρνα.

Πισωλιμιώνας: Απομονωμένη παραλία βόρεια από τον Φελλό, με γαλαζοπράσινα νερά. Δεν είναι οργανωμένη και θα φτάσετε ως εκεί από βατό χωματόδρομο. Αξίζει να μείνετε ως αργά για να δείτε τον ήλιο που δύει προς το Κάβο Ντόρο. Απέχει 8 χλμ. από το Γαύριο.

Βλυχάδα και Πύργος: Η Βλυχάδα είναι μία μεγάλη και αμμώδης παραλία στα βορειοδυτικά, χωρισμένη στη μέση από έναν βράχο. Δεν έχει οργάνωση, είναι ιδανική για όσους θέλουν απομόνωση, και για εκείνους που αγαπούν το ψαροντούφεκο. Βορειότερα υπάρχει μία μικρότερη, απάνεμη και αμμώδης παραλία, ο Πύργος. Πήρε το όνομα του από τον ερειπωμένο βενετσιάνικο πύργο (κάστρο Μακροτάνταλου) πάν στον βράχο. Οι δύο παραλίες απέχουν περίπου 10 χλμ. από το Γαύριο, προς τα βορειοδυτικά.

Ζόρκος, Άνδρος/Photo: Shutterstock

Ζόρκος: Η πρώτη εικόνα από ψηλά, καθώς πλησιάζεις στον μεγάλο κόλπο με την αμμώδη παραλία, δικαιολογεί τη θέση της ανάμεσα στις ωραιότερες του νησιού. Έχει πεντακάθαρα νερά και εντυπωσιακά βράχια. Είναι οργανωμένη σε ένα σημείο, αλλά υπάρχει και πολύς ελεύθερος χώρος. Λειτουργεί ταβέρνα. Η παραλία βρίσκεται στη Βορειοδυτική ακτογραμμή της Άνδρου, απέχει 17 χλμ. από το Γαύριο και η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτόδρομο και βατό χωματόδρομο. Σας συνιστούμε να έρθετε μόνο όταν δεν φυσάει.

Βιτάλι: Μία όμορφη παραλία στα βορειοανατολικά του νησιού με εύκολη πρόσβαση. Έχει χοντρό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Λειτουργεί beach bar και υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Την πιάνει το μελτέμι.

Ατένι: Αμμώδης με εύκολη πρόσβαση. Έχει αμμόλοφους κι ένα μικρό φαράγγι.

Βόρη: Αμμώδης και όμορφη παραλία κοντά στο χωριό Άρνη (βλ. Ανακαλύψεις), προς τη ΒΑ πλευρά του νησιού. Έγινε γνωστή χάρη στο ναυάγιο ενός τούρκικου πλοίου στα βράχια. Δεν είναι όμως το μοναδικό: Στον βυθό της υπάρχει άλλο ένα ναυάγιο πλοίου που προσάραξε εκεί το 1920. Είναι ιδανική για snorkeling.μ Θα πάτε από βατό χωματόδρομο.

Παλαιόπολη: ​Στην περιοχή όπου βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού και πολύ κοντά στον χώρο ανασκαφών. Έχει μεγάλες πέτρες (κροκάλες) και καθαρά νερά. Με μια βουτιά στα βαθιά θα θαυμάσετε τον αρχαίο λιμενοβραχίονα. Η πρόσβαση είναι από μονοπάτι που ξεκινάει από την Κάτω Παλαιόπολη.

 

Χαλκολιμιώνας/ Photo: Shutterstock

Χαλκολιμιώνας: Μια όμορφη και δημοφιλής παραλία στην περιοχή της Σταυροπέδας, με beach bar και αρκετό ελεύθερο χώρο. Εχει ψιλό βότσαλο και άμμο. Την περιβάλλουν εντυπωσιακά βράχια και ένα χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο τοπίο με πεζούλες, μαντριά και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Αξίζει να μείνετε μέχρι την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Εχει εύκολη πρόσβαση από ασφαλτόδρομο και απέχει 14 χλμ. από τη Χώρα (βλ Αξιοθέατα). Αποφύγετέ την όταν φυσάει, γιατί δημιουργείται αμμοβολή.

 

Η παραλία Αποθήκες/Photo: Shutterstock

Αποθήκες: Στην περιοχή της Σταυροπέδας, ένας πανέμορφος κλειστός όρμος με πράσινα νερά. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Χαλκολιμιώνα και θα φτάσετε από βατό χωματόδρομο. Λειτουργεί beach bar.

 

Οικισμός Μπατσί/Photo: Shutterstock

Μπατσί: Η οργανωμένη οικογενειακή παραλία στον παραλιακό δρόμο του Μπατσίου έχει άμμο, ομπρέλες-ξαπλώστρες, καμπίνες και ντους. Στο ελεύθερο κομμάτι της θα βρείτε αρμυρίκια για σκιά. Γύρω από την παραλία λειτουργούν καφέ και ταβέρνες. Είναι απάνεμη.

 

Κολώνα/Photo: Shutterstock

Κολώνα: Μικρή αμμώδης παραλία, μέσα στον κόλπο του Μπατσίου, που είναι δημοφιλής στις οικογένειες. Είναι προστατευμένη από τους ανέμους, οργανωμένη, με beach bar και ωραία θέα προς τον οικισμό του Μπατσίου. Εχει εύκολη πρόσβαση με τα πόδια ή με όχημα.

Στιβάρι: Δίπλα στο Μπατσί, μια στενή παραλία με άμμο και βότσαλο.

 

Της Γριάς το Πήδημα/Photo: Shutterstock 

Της Γριάς το Πήδημα: Η μικρή αμμώδης παραλία κοντά στον Ορμο Κορθίου (βλ. Αξιοθέατα) είναι αξιοθέατο -γι’ αυτό το καλοκαίρι σπάνια θα τη βρείτε χωρίς κόσμο. Χαρακτηριστικό της είναι ένας μονόλιθος ύψους 15 μέτρων. Η ονομασία της, σύμφωνα με την παράδοση, σχετίζεται με μια γριά Ανδριώτισσα η οποία βοήθησε τους Τούρκους να εισβάλλουν στο κάστρο της Φανερωμένης (βλ. Αξιοθέατα). Οταν κατάλαβε τις συνέπειες της πράξης της πήδηξε από τον λόφο και απολιθώθηκε.
Για να βρείτε την παραλία θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες μέσα στον οικισμό του Κορθίου και θα παρκάρετε για να συνεχίσετε με τα πόδια πλάι στη θάλασσα. Η τελική κατάβαση γίνεται από μικρό μονοπάτι. Μπορείτε να έρθετε και με τα πόδια, έχοντας ως αφετηρία την Αγία Αικατερίνη στον Ορμο (15’).

Μύλος: Η παραλία στον Ορμο Κορθίου είναι μεγάλη και αμμώδης, ιδανική για windsurfing, όταν φυσάει.

Συνετί: Ένας βαθύς εντυπωσιακός όρμος κάτω από τον ομώνυμο οικισμό, με βότσαλα και βαθιά νερά. Εδώ καταλήγει και το φαράγγι Διποτάματα (βλ. Αξιοθέατα). Δεν είναι οργανωμένη, έχει πρόσβαση από ασφαλτόδρομο και απέχει από το Κόρθι 16 χλμ. 

 

Καλύτερα να επισκεφθείτε το Παραπόρτι μια απάνεμη μέρα/ Photo: Shutterstock

Παραπόρτι: Παραλία της Χώρας. Φτάνοντας θα κάνετε τη γνωριμία με τους μόνιμους κατοίκους της, τις πάπιες που ζουν στον Μεγάλο Ποταμό ο οποίος εκβάλλει στην παραλία. Θα χαρείτε τα νερά της και τη θέα προς τον φάρο Τουρλίτη (βλ. Αξιοθέατα). Εχει ομπρέλες-ξαπλώστρες, beach bar και ταβέρνα. Όταν φυσάει βοριάς χρειάζεται προσοχή, γιατί σχηματίζονται μεγάλα παλινδρομικά κύματα. Για να πάτε θα κατέβετε τα σκαλιά από την πλατεία Καϊρη.

Νημποριό: Η αμμώδης παραλία στα ανατολικά της Χώρας είναι αυτή που προτιμούν οι οικογένειες με παιδιά και οι ντόπιοι. Είναι απάνεμη, δίπλα στον δρόμο, χωρισμένη στα δύο από τον βράχο Τούρλο. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Έχει ωραία θέα στην Αγία Θαλασσινή, την πλατεία με τον Αφανή Ναύτη και τον φάρο Τουρλίτη.

Λύδι: Μικρή και ερημική παραλία κοντά στη Χώρα με άμμο και βότσαλο. Εχει πρόσβαση από δύσβατο μονοπάτι, ή με σκάφος. Αποφύγετέ την όταν φυσάει.

Η μικρή, πολυσύχναστη παραλία Γυαλιά κοντά στη Χώρα/Photo: Shutterstock

Γυάλια: Μικρή, πολυσύχναστη παραλία κοντά στη Χώρα, με βότσαλο και καθαρά νερά. Τα δέντρα φτάνουν κοντά στο νερό και προσφέρουν σκιά. Βρίσκεται δίπλα στον ασφαλτόδρομο και υπάρχει ταβέρνα. Είναι απάνεμη.

 

Άχλα/Photo: Shutterstock

Άχλα: Στα βορειοανατολικά του νησιού , 24 χλμ. από τη Χώρα, κάτω από το χωριό Βουρκωτή. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου, και πλέον στην τουριστική σεζόν γεμίζει με δεμένα σκάφη και κόσμο. Εχει πολύ ψιλό λευκό βότσαλο, ονειρεμένα πεντακάθαρα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ακολουθήστε προς τα επάνω τον ποταμό Άχλα, που πηγάζει από τα γύρω βουνά για να εκβάλλει στην παραλία. Θα βρείτε εποχιακές λιμνούλες (βάθρες) μέσα στα πλατάνια, όπου μπορείτε και να βουτήξετε. Στα Άχλα προτιμήστε να πάτε με σκάφος. Εάν πάτε με όχημα, θα φτάσετε στο σημείο του πάρκινγκ από κακοτράχαλο χωματόδρομο περίπου 8 χλμ., περνώντας και από τον φάρο της Γριάς.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet