Τα σοβαρά θέματα θέλουν σοβαρή προετοιμασία και διάλογο

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Δύο τα σημαντικά θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Ιανουαρίου 2015: οι ανεμογεννήτριες και η διευκρίνιση για την χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΥ. Ουσιαστικά τώρα μετά την σύνταξη του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε, όπως ψηφίστηκε, δύο μέρες πριν κλείσει το 2014 η νέα διοίκηση του Δήμου Άνδρου μπαίνει πια στα δύσκολα. Και εδώ θα κριθεί τόσο για την προετοιμασία της όσο και για τον τρόπο που θα συντονίσει τον διάλογο γι’ αυτά.

Καλώς ή κακώς για το θέμα των ανεμογεννητριών και της χωροθέτησης δεν έχει υπάρξει κάποια ανοικτή τοποθέτηση μέχρι σήμερα. Συνεπώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί περιμένουμε να δούμε τις θέσεις όλων στο δημοτικό συμβούλιο.

Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις εγκαίρως για να ξέρουμε κάποια πράγματα. Κι αυτό γιατί οι ανεμογεννήτριες συναντούν την αντίδραση πολλών κατοίκων. Βεβαίως αρκετοί κάτοικοι που νοικιάζουν τα κτήματα τους για να τοποθετηθούν είναι υπέρ.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θέση θα πάρουν στο συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση και θα κρίνουμε. Για να γίνει σωστά ο διάλογος καλό θα ήταν οι θέσεις όλων να είναι εγκαίρως τεκμηριωμένες ώστε να τις πληροφορηθούν σωστά και οι κάτοικοι. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της χωροθέτησης της χωματερής όπου παρά την εκπνοή του χρόνου δεν υπάρχει ακόμα κάποια τοποθέτηση.

Είναι προφανές πως η νέα διοίκηση τώρα μπαίνει στα δύσκολα και πρέπει κατά την γνώμη μας να ενημερώνει τόσο με εισηγήσεις πριν κάθε δημοτικό συμβούλιο όσο και να είναι προσεκτική στον χειρισμό των σοβαρών ζητημάτων. Η πρακτική της προηγούμενης διοίκησης, που αποδοκιμάστηκε στις εκλογές του Μαΐου 2014, ήταν αδιαφανής. Δεν υπήρχαν εισηγήσεις και ο διάλογος περιοριζόταν σε αυτοσχεδιασμούς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να λαμβάνουν γνώση οι πολίτες. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο διάλογος ποτέ δεν γινόταν σωστά.

Καλό θα ήταν η νέα διοίκηση του Δήμου τώρα που μπαίνουμε πια στα σοβαρά ζητήματα του νησιού να προετοιμάζει καλύτερα τα θέματα του ΔΣ ώστε όλοι να ξέρουμε τις εισηγήσεις και ο διάλογος να ξεκινά νωρίτερα και συγκροτημένα τόσο μεταξύ των παρατάξεων όσο και μεταξύ των κατοίκων, αλλά και των ΜΜΕ του νησιού μας. Η, κατά λάθος ή από απειρία, επανάληψη κακών πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης είναι ατόπημα. Ένα ατόπημα που έχει ως συνέπεια ανυπαρξία πληροφόρησης και οργανωμένου δημοκρατικού διαλόγου. 

Για την ώρα αυτά επί της διαδικασίας. Για την συζήτηση επί της ουσίας στο δημοσικό συμβούλιο θα επανέλθουμε μεθαύριο. 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet