Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Του Χρήστου Οικονόμου

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τις «διπλές» εκλογές (ευρωεκλογές-τοπικές εκλογές) του Μαΐου 2014, σε «τριπλές», προσφεύγοντας στην λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα, μετά την απόφαση ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου, δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα από τις Ευρωεκλογές ανεβάζει ιδιαίτερα το πολιτικό θερμόμετρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αν και λαμβάνουν υπόψη τους ότι η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. θεωρείται βασικό εμπόδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, φέρονται να προτείνουν τη διεξαγωγή στις 18 Μαΐου βουλευτικές κάλπες, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι ψηφοφόροι που θα θελήσουν να δώσουν ψήφο αποδοκιμασίας στα κυβερνητικά κόμματα, θα μπορούσαν  να το εκφράσουν στις ευρωεκλογές, προτιμώντας «πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια εντός του ευρώ», για τις γενικές εκλογές. Κάτι, που όπως επίσης εκτιμάται, θα ευνοούσε τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, αυτό που εξακολουθεί να διερευνάται ενδελεχώς από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, είναι το δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις (δημοσιοποιούμενες και μη) δίνουν σχετικά καθαρό προβάδισμα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το σημείο ακριβώς που διερευνάται είναι εάν η διαφορά που στις μετρήσεις χωρίζει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι αντιστρέψιμη, ώστε να αντιστραφεί το ρίσκο της πρόωρης κάλπης.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά αυτή χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά «μικρή». Προστίθεται, μάλιστα, πως κυριαρχεί η αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει όχι μόνο να κλείσει η ψαλίδα, αλλά και να καλύψει η διαφορά, επιτυγχάνοντας επίδοση καλύτερη από τις εκλογές του Ιουνίου του 2014.

Μεγάλο «ειδικό βάρος» σ’ αυτές τις εκτιμήσεις έχουν -πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες- οι ενδείξεις, που για πρώτη φορά αποκτούν τόση βασιμότητα, ότι η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από υπόθεση αναγομένη στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (προβλέψεις περί «εγκληματικής οργάνωσης»), διαθέτει πτυχές σχετιζόμενες με  την περίπτωση σχεδίων ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος. Συγκεκριμένα, λαμβάνεται υπόψη ότι η εμπέδωση της τυπικής βάσης για πρόθεση ανατροπής των διατάξεων του Συντάγματος που ρυθμίζουν τη λειτουργία του πολιτεύματος, συνιστούν εύφορο πεδίο για την διάλυση της Χρυσής Αυγής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές τεχνητού υποκατάστατου της. Έτσι, σ’ αυτήν τη βάση, η εκτιμώμενη ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας από τη δεξαμενή ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, σε συνδυασμό με σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση με την Αριστερά (του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), υπολογίζεται ότι θα έφερνε τον κ. Σαμαρά και πάλι σε θέση «οδηγού» των εξελίξεων.                

Ωστόσο, δημοτικές εκλογές σ’ άλλη ημερομηνία από τις διαδικασίες εκλογής των ευρωβουλευτών, θεωρούνται και από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ως παράτυπες, αφού ρητή είναι η πρόβλεψη του ισχύοντος νόμου για τον Καλλικράτη, ο οποίος ρητώς ορίζει  ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται μαζί με τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.

Ήδη, έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στις 18 Μαΐου και την επόμενη Κυριακή, μαζί με τις ευρωεκλογές, να γίνει ο δεύτερος γύρος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει, μάλιστα, ότι μόνο περίπτωση θα ήταν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν στις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα να στηθούν και οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και εάν οπουδήποτε χρειαστεί δεύτερος γύρος, να πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 1η Ιουνίου.

Χαρακτηριστική ήταν σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Μαθαίνουμε ότι μέσα στον πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα, μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και εκλογικά σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές ούτως ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για πολύ φτηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο το φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει. Διότι γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές που θα προηγηθούν του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι στις δυνάμεις του Μνημονίου. Και δεν θέλουν να πάνε σε δεύτερο γύρο περιφερειακών με την ήττα των ευρωεκλογών στο κεφάλι».

Ωστόσο, ένας άλλος πονοκέφαλος για το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθειά του να «αιφνιδιάσει» προς όφελός του το πολιτικό σύστημα, είναι και οι έντονες αντιδράσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήδη διαμορφώνεται «σκηνικό αποχώρησης» από τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον από μέρους κρίσιμης μερίδας βουλευτών αλλά και άλλων στελεχών του, έτσι ώστε εκ των πραγμάτων να καθίσταται άκρως επικίνδυνη για το κίνημα η πιθανότητα νέας δημοσκοπικής πτώσης του το προσεχές διάστημα.

Ο «αέρας» που έδωσε η κίνηση των «58», και παρά την προνομιακή προβολή της από μεριάς του λεγόμενου «συστημικού Τύπου», σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται επαρκής για να συγκρατήσει τις κεντρόφυγες τάσεις που εκδηλώνονται κατά της ηγεσίας Βενιζέλου, εδώ και καιρό, άλλωστε…

Σ’ αυτό πλαίσιο, οι οδηγίες Σαμαρά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν να αποφορτιστεί η δημοσιότητα σχετικά με το σενάριο των τριπλών εκλογών» και να παρασχεθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση πρόθεσή της να εξαντλήσει την τετραετία. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είχε νωρίτερα επιστρατευτεί για να «ανοίξει» την ατζέντα με αφορμή τις ημερομηνίες των διπλών εκλογών (ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών), έλαβε οδηγία να αποσυρθεί από τα τηλεοπτικά «παράθυρα», μέχρι νεωτέρας.

Άλλωστε, όπως υπογράμμιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αν δεν περάσει από τη Βουλή η διάταξη για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, όλα θα είναι έωλα, με ανοιχτό δηλαδή το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ., που -παρά τις κομπορρημοσύνες περί «πρωτογενούς πλεονάσματος» και «μονομερών κινήσεων της Ελλάδας»- θεωρείται απολύτως αναγκαία για τη δημοσιονομική επιβίωση της χώρας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2014.                       

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet