Πόσο απέχει η Τήνος από την Άνδρο;

 

 

Έχετε αναρωτηθεί πόσο απέχει η Τήνος από την Άνδρο; Ο χάρτης λέει 1550 μέτρα. Τόσο είναι το άνοιγμα του Στενού. Η ζωή όμως λέει πως απέχει 15 χρόνια. Τόσα χρόνια μας πήγαν πίσω οι σημερινοί (και κάποιοι προηγούμενοι) δημοτικοί άρχοντες της Άνδρου.

Ο λόγος για τους δημοτικούς άρχοντες που όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για τα σκουπίδια (τα πετάνε στο ρέμα που πάει στη θάλασσα, τα πετάνε μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα μαγαρίζοντας 6000 χρόνια Ιστορίας, τα πετάνε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς εκεί που η αρχαιολογική σχολή του Σίδνεϋ κάνει ανασκαφές).

Ξέρω πως δεν σας αρέσει το θέμα: Γιατί …μυρίζει. Γιατί βρωμάει. Και οι ανδριώτες είμαστε ευαίσθητοι στη μύτη και μάθαμε ή μας έμαθαν τα σκουπίδια να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί… (συγνώμη κάτω από την Σταυροπέδα) εδώ και 30 χρόνια.

Όμως το σημερινό σημείωμα δεν αφορά τα σκουπίδια (για να μην σας χαλάσω την όρεξη), ούτε τον λάθος τρόπο με τον οποίο προχωρά (όπως προχωρά) ο βιολογικός της Χώρας. Το σημερινό θέμα αναφέρεται στις ανεμογεννήτριες. Όχι τις δικές μας καλέ… αλλά των άλλων! Εμείς τις ανεμογεννήτριες τις προχωράμε στα σιωπηλά (στα μουλωχτά αν δεν καταλάβατε). Εμείς κάνουμε ανοικτές συγκεντρώσεις ενημέρωσης για τις ανεμογεννήτριες στην …Αθήνα! Ίσως η επόμενη συγκέντρωση ενημέρωσης να γίνει στη Μόσχα. Και με την ευκαιρία μπορεί να φέρει και τίποτα Ρώσους τουρίστες ο δήμαρχος. Αλήθεια πόσους μετρήσατε από το 2011 που πήγε με τον κ. Γ. Δάμπαση και μοίρασαν φεϊγ-βολάν σε μια έκθεση κοντά στην Κόκκινη Πλατεία;

 Τέλος πάντων ας πάμε πάλι στις ανεμογεννήτριες. Πως προέκυψε το θέμα; Από μια ανακοίνωση του Δήμου Τήνου! Η Τήνος είπαμε απέχει από την Άνδρο 1550 μέτρα απόσταση, αλλά 15 χρόνια σε επίπεδο Δήμων. Εκεί ο Δήμος Τήνου καλεί τους πολίτες του και την κοινωνία με ένα κάλεσμα - πρόσκληση σε όλους τους συλλογικούς φορείς - ομάδες πολιτών - κινήσεις της Τήνου για μαζική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης περί εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Τήνο.

Αν νομίζετε πως δεν θέλουν τα αιολικά πάρκα πλανάστε. Τα θέλουν αλλά με όρους. Και για τον αυτό ο δήμαρχος καλεί τους πολίτες σε κινητοποίηση. Ο Τηνιακός δήμαρχος δεν κρύβεται κάπου στην Αθήνα για να μιλήσει για τις ανεμογεννήτριες. Μιλάει με τους φορείς και τους πολίτες. Και να τι λέει ο Δήμος Τήνου:

Προς Συλλογικούς Φορείς & Ομάδες Πολιτών Τήνου


Όπως ήδη γνωρίζετε, την 23-12-2013 ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, με απόφασή του, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου "Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας" (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW και των συνοδών έργων, για τα νησιά (ενιαία) Τήνο, Νάξο Πάρο και Άνδρο, καθώς επίσης και για τη διασυνδεδετική γραμμή μεταφοράς 150 KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης Νομού Αττικής.


Σε ό,τι αφορά την Τήνο, αξίζει να επισημανθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε μεν κατά το παρελθόν αρνητικά ειδικά για το έργο αυτό, πλην
όμως ετάχθη υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (και της αιολικής) αρκεί να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού και τα χαρακτηριστικά του, όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα τόσο νομοθετικά (ΠΔ ΦΕΚ160Δ/,27-2-2003, «Χωροταξικό» της Τήνου) αλλά και νομολογιακά (αποφάσεις του ΣτΕ, στα πλαίσια της αντιδικίας με το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς το έργο των πυλώνων, κλπ). Η αρνητική αυτή απόφαση δυστυχώς όπως φαίνεται δεν έγινε σεβαστή. Όμως, αρχή μας είναι ότι δεν μπορεί αναλόγου βαρύτητας και συνεπειών αποφάσεις, να λαμβάνονται όχι απλώς ερήμην αλλά και αντίθετα προς τις εκπεφρασμένες τεκμηριωμένες απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμφοτέρων των βαθμών, όπως συμβαίνει εν προκειμένω.


Επειδή το όλο θέμα της εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων στο νησί μας δεν αντιμετωπίζεται στην πλέον ορθή του βάση και με γνώμονα την ισόρροπη
ανάπτυξή του και καθώς οι συνέπειες ενός τέτοιου έργου θα είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες και θα υποσκάψουν τις προσπάθειές μας πολλών ετών για μια Τήνο ελκυστική, με σεβασμό στις αληθινές αρετές της και στην απαράμιλλης ομορφιάς ενδοχώρα της, ο Δήμος Τήνου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα καταθέσει αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης και αίτηση αναστολής εκτελέσεώς της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου.

 

Παρακαλούμε όπως διερευνήσετε τη δυνατότητα, η εν λόγω προσφυγή να κατατεθεί από όλους τους συλλογικούς φορείς του νησιού, με τον Δήμο να αναλαμβάνει το οικονομικό βάρος αυτής, καθώς η μαζικότητα θα αποφέρει θετικότερα αποτελέσματα για τον τόπο μας.

Στα πλαίσια αυτά παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε γραπτώς και με ανάλογες αποφάσεις των Διοικητικών σας Συμβουλίων τις απόψεις σας επί του συγκεκριμένου θέματος εντός 7 ημερών, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, καθώς οι καταστάσεις που βιώνουμε αναμφίβολα απαιτούν εγρήγορση. Η κίνηση αυτή είναι μια λαμπρή ευκαιρία κοινής παρουσίας και κοινής διεκδίκησης της προστασίας του νησιού μας και της μη υποθήκευσής του για το μέλλον.


Ο Δήμαρχος Τήνου

Παναγιώτης Κροντηράς

Περιμένουμε έστω και τώρα μόλις 3½ μήνες πριν τις εκλογές να ακούσουμε τι έχει να πει ο Δήμαρχος Άνδρου για τις ανεμογεννήτριες. Περιμένουμε να δούμε αν έχει να πει κάτι στην κοινωνία της Άνδρου. Περιμένουμε. 'Οπως περιμέναμε τόσα χρόνια...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet