Μπαλτάκος…

Του πολιτικού σχολιαστή

 

Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο

1. Υπάρχουν στοιχεία για επιλεκτικές σχέσεις τμημάτων της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, με τη Χρυσή Αυγή.

2. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση του νέο ναζιστικού μορφώματος. Υπενθυμίζεται προεκλογική δήλωση-προτροπή του κ. Σαμαρά περί «ανακατάληψης των πόλεών μας».

3. Το περιστατικό Μπαλτάκου ίσως είναι τελευταία ευκαιρία του καταρρέοντος ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπό την ηγεσία Βενιζέλου να αποδείξει ότι δεν είναι «πολιτικός νεροκουβαλητής» του Σαμαρά. Αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Είναι προφανές πως το «δημοκρατικό πρόβλημα» της Ελλάδας είναι σοβαρότερο από το δημοσιονομικό. Το είπε προχθές και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς μιλώντας στους ευρωπαίους υπουργούς στη σκιά της Ακρόπολης.

4. Η μάλλον χαλαρή αντίδραση του κ. Τσίπρα στις εξελίξεις δείχνει πως συνεχίζει να φοβάται να εγκαταλείψει την ατζέντα του μνημονίου, μπας και χάσει κανέναν δυσαρεστημένο.

 

Οι εξελίξεις στο πεδίο της Χρυσής Αυγής

1. Οι μικρο-τακτικισμοί Σαμαρά δεν εξαλείφουν την ποινική βάση των κατηγοριών κατά των νεο-ναζιστών, όπως αυτές έφτασαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν άλλωστε αποδείξεις (βίντεο, ομιλίες, μάρτυρες και μαρτυρίες κλπ) για τον «παρακρατικό χαρακτήρα» της Χρυσής Αυγής.

2. Οι όποιοι συνομιλητές της σημερινής Νέας Δημοκρατίας με τους χρυσαυγήτες, ας μη διαμαρτύρονται που βγαίνουν τ’ άπλυτά τους στη φόρα. Αυτής της ποιότητας πολιτικές επιλογές έχουν και ανάλογες συνέπειες.

 

Οι εξελίξεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης

1. Η δήλωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη δεν φτάνει για να αποκαταστήσει το κύρος της Δικαιοσύνης.  Απαιτείται διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της. Και αν ναι, από πού;

2. Κάτι τέτοιο πιθανότατα να σημαίνει και παραπομπή της όποιας δικογραφίας στη Βουλή, εάν προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία, αφού στην υπόθεση αναμιγνύονται μέλη της κυβέρνησης. Αυτό θα είχε επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα. Αλλά σ’ αυτά τα θέματα δεν χωράνε επικοινωνιακοί χειρισμοί, αφού αφορούν σε θεμελιώδεις κανόνες λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

Τι θα γίνει στη συνέχεια;

1. Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα βίντεο και να ακουστούν στη συνέχεια.

2. Ο Μπαλτάκος ήδη έχει επηρεάσει τους συσχετισμούς εν όψει ευρωεκλογών προς βλάβη του κ. Σαμαρά.

3. Η ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην ευρωκάλπη εικάζεται ότι θα αποδοθεί από τον κ. Τσίπρα σε καταδίκη των μνημονίων. Θα ‘ναι, όμως έτσι;        

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet