Απάντηση στην κρίση

του Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτή Πράσινων, υποψήφιου Πράσινων

Ξεκινάμε ένα ταξίδι. Ένα πολιτικό ταξίδι. Αλλά συνάμα συνεχίζουμε ένα ταξίδι, που έχουμε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Στόχος να αλλάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή στη χώρα μας. Η οικολογία δεν είναι μόδα για εμάς. Είναι στάση ζωής. Και αυτή την στάση κρατήσαμε όπου βρεθήκαμε. Και όταν εκπροσωπήσαμε την πολιτική οικολογία σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αλλά και όταν κάναμε προσπάθειες  για να σώσουμε την Μεσόγειο. Και όταν βρεθήκαμε στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τώρα που ξεκινάμε με τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ μια νέα πορεία. Μια πορεία μακριά από δογματισμούς και υπερβολές. Μια πορεία ελληνική και ευρωπαϊκή.

Παρουσιάσαμε τα πρώτα 18 ονόματα του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία». Οι διαφορετικές διαδρομές όλων μας και εμπειρίες μας ενώνονται και γίνονται δύναμη δημιουργικής ανατροπής των κυρίαρχων παλαιοκομματικών πολιτικών. Στο ευρωψηφοδέλτιό των ΠΡΑΣΙΝΩΝ συμμετέχουν στελέχη του οικολογικού κινήματος, ξεχωριστά και δραστήρια μέλη της κοινωνίας, νέοι, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, άνεργοι.

Έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από την συμμετοχή μας στους ευρωπαίου Πράσινους για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού,  της  περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της κλιματικής κρίσης. Αγωνιζόμαστε κατά της λεηλασίας των φυσικών πόρων.

Είναι πλέον εμφανές πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα κάτω και να γίνουμε ένα κύμα δημιουργικής ανατροπής. Τα παραδοσιακά κόμματα απέτυχαν. Η παραδοσιακή Αριστερά δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα είναι εντός ή εκτός Ευρώπης.

Αντιθέτως εμείς έχουμε αποδείξει πως είμαστε μια χρήσιμη φωνή. Μια φωνή νηφαλιότητας, αλλά και σταθερής αντίστασης σε εξωπραγματικές πρακτικές. Ποντάρουμε στην εφευρετικότητα και στην εξωστρέφεια του Έλληνα: Στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στον τουρισμό. Είναι καιρός να δώσουμε οριστικό τέλος στον κατήφορο της χρεοκρατίας και της λιτότητας. Να σχεδιάσουμε μια ριζική, παραγωγική ανασυγκρότηση με νέα μοντέλα οικονομίας και παραγωγής. 

Το σύνθημά μας: Κανένας μόνος του στην κρίση! Μόνο με την αλληλεγγύη και συνεργασία θα δημιουργήσουμε νέες οικονομικές πρακτικές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανθίσουν και πάλι.

Τι κατάφεραν  οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο

1.    Λογοδοσία Τρόικας:Με πρωτοβουλία μας ξεκίνησε η αξιολόγηση της τρόικας και των πολιτικών της, που κατέληξε σε ψήφιση δυο σημαντικών εκθέσεων από το Ευρωκοινοβούλιο.

2.   Έλεγχος χρηματοπιστωτικού τομέα: Συμβάλαμε στον καθορισμό ανωτάτων ορίων για τα πριμ των στελεχών τραπεζών και τη θέσπιση φορέων για εποπτεία των τραπεζών.

3.   Βάλαμε φρένο στα «μεταλλαγμένα»,για να μην μπουν στο χωράφι και να μην φτάσουν ποτέ στο ράφι! Συμμετείχαμε στην καμπάνια για τις μέλισσες, την προστασία των σπόρων, την αλλαγή της γεωργίας. 

4.   Επιτύχαμε την ψήφιση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής  προς όφελος των ψαράδων και του θαλάσσιου πλούτου.

5.   Συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, και συνεργαστήκαμε για την υπεράσπιση της ελευθερίας στο διαδίκτυο και του δικαιώματος στο ιδιωτικό απόρρητο.

           6.   Τέλος, πρωτοστατούμε να μην υπογραφεί καταστροφική εμπορική συμφωνία της Ευρώπης με ΗΠΑ και Καναδά.

 

Προτείνουμε περισσότερα

Προτείνουμε αλλαγή θεσμών, πολιτικών, αξιών και πρακτικών. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αποκλείεται από την εκπαίδευση, την υγεία, την τροφή, τη στέγαση, επειδή δεν έχει χρήματα.

Να ενισχύσουμε την συνεταιριστική οικονομία. Να προωθήσουμε τα τοπικά δίκτυα και να ενισχύσουμε την διάθεση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες αναπτύσσοντας δίκτυα παραγωγών και καταναλωτών. Να εξορθολογήσουμε το νομικό -θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Θέλουμε η Ευρώπη να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους πολίτες και λιγότερο για τις πολυεθνικές και τις τράπεζες.Διεκδικούμε διαφάνεια, αξιοκρατία, καταπολέμηση της διαφθοράς,  κοινωνικό έλεγχο. Κάνουμε ότι μπορούμε για την ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και εποπτεία των μεγάλων συστημικών τραπεζών.

Ζητάμε ισότιμη αντιμετώπιση της Ελλάδας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επαναγοράς ομολόγων. Και ακόμα διεκδικούμε τη διαχείριση του χρέους μας με τρόπο ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο χωρίς να επιβαρυνθούν κι άλλο οι πολίτες.

Επιδιώκουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών πράσινων επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι μικρομεσαίες και οι συνεργατικές επιχειρήσεις είναι αυτές που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά ώστε ο πλούτος από την ενέργεια να ωφελήσει τις κοινωνίες και το περιβάλλον.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet