Συνεχίζουμε τον διάλογο

Το "εν Άνδρω" έλαβε αρκετά σχόλια για τον διάλογο που άνοιξε για τις εκλογές μεταξύ των Θ. Σουσούδη και Γ. Μαλταμπέ. Μετά έλαβε δύο κείμενα που δημοσιεύθηκαν (Δ. Τούντα & Κ. Θωμάς) και ένα ακόμα άρθρο, μακροσκελέστατο είναι αλήθεια, από τον εξαιρετικό δημοσιογράφο και οικονομολόγο Γιώργο Παπανικολάου. Ο Γ. Παπανικολαόυ κατεβαίνει στις εκλογές με τον Γ. Μαλταμπέ. Ο Γ. Παπανικολάου περιόρισε την έκταση του άρθρου του μετά από σχετικό αίτημα μας. Το δημοσιεύουμε παρακάτω.

Από την άλλη πλευρά ζητήθηκε να απαντήσει στο άρθρο (που είχε ήδη δημοσιευτεί σε όλη του την έκταση σε άλλο κοινωνικό μέσο) ο επίσης οικονομολόγος και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας του πλοίου Supper Ferry II Μιχάλης Καψαμπέλης. Του ζητήθηκε να είναι και αυτός σύντομος. Έτσι δημοσιεύσουμε σήμερα και τα δύο άρθρα ώστε να έχετε την συνέχεια του διαλόγου που ξεκινήσαμε.

"εν Άνδρω"

Υπάρχει λάθος στις προτεραιότητες του κ. Σουσούδη

Του Γιώργου Παπανικολάου

Υποψηφίου δημοτικού συμβούλου Αδριακή Ενότητα

Αν και έρχομαι τακτικά στην Άνδρο από το 1983, ήμουν έως σήμερα ένας παρατηρητής που έβλεπε από κάποια απόσταση το τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια. Γεγονός είναι ότι η θέση αυτή, δηλαδή της εξ αποστάσεως παρατήρησης και κριτικής, έχει μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα. Γιατί μπορεί να γνωρίζεις τόσες πολλές λεπτομέρειες και να είσαι τόσο πολύ μπασμένος στις λεπτομέρειες μιας κατάστασης, αλλά αυτό να σε οδηγεί να χάσεις τη μεγαλύτερη εικόνα. Ή να βλέπεις τη μεγαλύτερη εικόνα αλλά να μη γνωρίζεις κάποιες λεπτομέρειες που είναι δυνατόν να είναι καταλυτικές, όπως είναι η δική μου περίπτωση.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, προκειμένου να αποφασίσω αν θα εγκαταλείψω την θέση του παρατηρητή και θα συμμετάσχω στα κοινά με την ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αποφάσισα να διαβάσω ότι υπήρχε σχετικά με τις επίκειμενες δημοτικές εκλογές, τις διακηρύξεις των επικεφαλείς των συνδυασμών στην ιστοσελίδα του ΕΝ ΑΝΔΡΩ και προπάντων τις δύο συνεντεύξεις των κ.κ. Μαλταμπέ και Σουσούδη. Ακριβώς αυτές οι δύο συνεντεύξεις οι οποίες εμφανίζουν βασικά στοιχεία της προσωπικότητας και των προτεραιοτήτων που έχουν οι δύο υποψήφιοι, με έκαναν να αποφασίσω και να στηρίξω τον κ. Μαλταμπέ για τους κατωτέρω λόγους.

Όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες, έτσι κι εγώ έχω πλέον καταλάβει ότι περάσαμε σε μία νέα εποχή της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας. Δεν έχουμε πλέον την ευχέρεια να αναθέτουμε την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας μας σε παρατάξεις που κερδίζουν με την πρώτη και άνετα την πλειοψηφία και να ενεργούν ως απόλυτοι άρχοντες αγνοώντας τις προτάσεις και τις εισηγήσεις των μειοψηφιών. Μπήκαμε πια στην εποχή των συνεργασιών, όπου δύο ή τρεις παρατάξεις είναι υποχρεωτικό να συνεργάζονται προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Έχω τη γνώμη ότι ο λαός της Άνδρου και όχι μόνον, θα ήθελε όλοι αυτοί που δείχνουν τη διάθεση να συμμετάσχουν στα κοινά, να είναι πρόθυμοι να βάλουν τον προσωπικό τους εγωισμό σε δεύτερη μοίρα και να καθίσουν μαζί με τους υπόλοιπους γύρω από ένα τραπέζι ώστε να μοιραστούν την ευθύνη για τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Είναι ανάγκη να δώσουμε έμφαση σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Μόνο έτσι θα προοδεύσουμε, όπως είναι γνωστό και από την ιστορία μας.

Πιστεύω ότι η κρισιμότητα των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας ως κοινωνία, τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει για χρόνια την ωραία Άνδρο και η αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων, επιβάλλουν την ΕΝΟΤΗΤΑ. Για τον απλούστατο λόγο ότι αν μπορούσαν αυτοί να συμφωνήσουν στις αναγκαίες λύσεις, τότε θα υπήρχε πραγματική πρόοδος και αναπόφευκτα όλη η κοινωνία θα ακολουθούσε.

Από τις συνεντεύξεις στο «εν Άνδρω» είναι φανερό ότι ο κ. Μαλταμπές είναι πιο σαφής όσον αφορά στις προτεραιότητες που θέτει για τη δημαρχία, ενώ ο κ. Σουσούδης παρουσιάζει μια εικόνα ασάφειας, ενώ ορισμένες προτάσεις του είναι έως και αντιφατικές.

Για παράδειγμα ο. κ. Σουσούδης αναφέρει ότι «η Άνδρος πρέπει να έχει το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο». Αλλά παρακάτω στην ίδια ενότητα της συνέντευξης του αναφέρει ότι «κύριος άξονας των προτεραιοτήτων μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη … αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις δημοτικές ενότητες του νησιού θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τις δικές τους αναπτυξιακές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους»!!!!

Τελικά δηλαδή τι θα γίνεται; Αυτό που επιλέγει ο δήμος Άνδρου ή αυτό που προτιμούν οι τρεις δημοτικές ενότητες; Ή μήπως τίποτα από τα δύο αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ του «προτύπου» και των «ιδιαίτερων χαρακτηριστικών» κάθε δημοτικής ενότητας; Αν αυτό δεν αποτελεί αντίφαση που είναι δυνατόν να προκαλέσει ένα μικρό χάος, τότε τι είναι;

Αλλά και σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο κ. Σουσούδης δεν απαντά ευθέως όσον αφορά στα τρία μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού, αλλά αντιπαρέρχεται την ερώτηση αναφέροντας ότι «στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο θα φέρει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων στα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων, στις κοινότητες και στα τοπικά συμβούλια έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, να μπορούν να γίννουν έργα και δράσεις στα χωριά …».

Γνωρίζοντας το τι συμβαίνει στις μικρές κοινωνίες των χωριών με τα μικροσυμφέροντα να επικρατούν, πιστεύω ότι ο κ. Σουσούδης με την πρότασή του αυτή, αν εκλεγεί, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και τότε θα δούμε τι σημαίνει να φυσάει αληθινά! Διότι οι κάθε προσωπικές και συμφεροντολογικές επιδιώξεις του καθενός, σε κάθε χωριό, απλά θα πάρουν αριθμό προτεραιότητας! Αφού άνοιξε ο δρόμος για έναν, θα πρέπει να ανοίξει και για τον άλλον, και τον επόμενο και ουτω καθ’ εξής. Αν οι δράσεις αυτές δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, τότε πολύ φοβάμαι ότι είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην εικόνα και τα χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος της Άνδρου.

(Ο Γιώργος Παπανικολάου σπούδασε οικονομικά. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν τακτικός οικονομικός συντάκτης του περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος. Ζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Απροβάτου όπου έχει και σπίτι. Κατεβαίνει στις εκλογές με την Ανδριακή Ενότητα του Γιάννη Μαλταμπέ).

 

Υπάρχει λάθος στις επισημάνσεις του κ. Παπανικολάου

Του Μιχάλη Καψαμπέλη

Υποψηφίου δημοτικού συμβούλου Άνδρος Νέοι Ορίζοντες

Το κείμενο του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Παπανικολάουπου, που κατέρχεται με τον συνδυασμό του Κ. Μαλταμπέ στις εκλογές θέτει δύο ζητήματα. Το ένα είναι γενικό και αφορά την ενότητα που είναι αναγκαία ενόψει μεγάλων αποφάσεων και σπάνια επιδεικνύεται στην Ελλάδα. Μόνο που η ενότητα δεν είναι φάρμακο για όλες τις πολιτικές ασθένειες. Και όταν η κοινωνία ζητά αλλαγή μετά από δεκαετίες που διοίκησαν κάποιοι και εφθάρησαν δεν μπορείς να προτάσεις την ενότητα, αλλά την ανανέωση. Διαφορετικά κάποιοι θα κυβερνούσαν με διάφορες παραλλαγές και «ενωτικά» σχήματα …μέχρι την Δευτέρα Παρουσία!

Το δεύτερο και σημαντικότερο σημείο που θέτει στον διάλογο ο κ. Παπανικολάου είναι αυτό των αντιφάσεων του κ. Σουσούδη. Και σε αυτό το ζήτημα κρίνει, όπως κρίνει, λόγω της απόστασης που έχει από τα πράγματα της Άνδρου. Κάτι που το λέει και στον πρόλογο του κειμένου του. Δεν είναι αντιφατικό η Άνδρος να αποκτήσει επιτέλους δικό της αναπτυξιακό μοντέλο εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, αλλά και κάθε περιοχή να έχει την ικανότητα να δει τι περαιτέρω δυνατότητες, αλλά και τι κατάλληλους ανθρώπους έχει, ώστε να δει τι μπορεί να κάνει. Αυτό δεν είναι αντίφαση, αλλά συμπληρωματικότητα. Αυτό θα πρέπει να το λάβει υποψή του ο κ. Παπανικολάου.

Αλλά και για την αποκέντρωση πόρων στα χωριά κάνει λάθος ο κ. Παπανικολάου. Με το υπερ-συγκεντρωτικό μοντέλο Θεολόγου που ακολούθησε μέχρι σήμερα η Άνδρος για να καθαρίσουν τους δρόμους και τα μονοπάτια τα χωριά έψαχναν συνέχεια τον δήμαρχο για τα μεροκάματα που είχαν γίνει και απάντηση δεν έπαιρναν. Θα τον πληροφορήσω πως στις Στενιές, στο Υψηλού, στον Πιτροφό, στα Αποίκια και αλλού είτε πλήρωσαν ιδιώτες από την τσέπη τους (!) είτε έψαχναν κάποιοι τον δήμαρχο και δεν τον εύρισκαν για να εξοφληθούν τα μεροκάματα του καθαρισμού των μονοπατιών για να πάνε οι άνθρωποι στα σπίτια τους.

Είναι προφανές πως ο κ. Παπανικολάου, που κατά τα άλλα είναι ένας πολύ προσεκτικός άνθρωπος, δεν έχει λάβει υπόψη του στην κριτική του προς τον κ. Σουσούδη τα παραπάνω. Γιατί προφανώς δεν τα ήξερε μιας και βλέπει την «μεγάλη εικόνα», αλλά αγνοεί την «μικρή». Μόνο που η πραγματικότητα της Άνδρου εδώ και 16 χρόνια που κυβερνούν αυτοί με τους οποίους κατεβαίνει στις εκλογές είναι γεμάτη από εκατοντάδες τέτοιες «μικρές εικόνες» που συνθέτουν την κακοδαιμονία της «μεγάλης» εικόνας. Σωστά επισημαίνει ο κ. Σουσούδης, λοιπόν, αυτά που επισημαίνει.

(Ο Μιχάλης Καψαμπέλης σπούδασε οικονομικά και είναι επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της ναυτιλιακής που έχει το SuperFerryII (των Δημήτρη και Γιώργου Στεφάνου).  Κατέρχεται στις εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τους Νέους Ορίζοντες του Θεοδόση Σουσούδη).

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet