Θύελλα για τροπολογία μεταφοράς σκουπιδιών στις Κυκλάδες! Άγνωστο αν περιλαμβάνεται και η Άνδρος!...

 

Απορίας άξιο με ποιον σχεδιασμό θα επιχειρηθεί - αν επιχειρηθεί - να μεταφερθουν τα σκουπίδια της Άνδρου στην Σύρο ή στην Αττική; Που θα γίνουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης των σκουπιδιών στο νησί; Πως θα φορτώνονται τα κοντέινερ με τα σκουπίδια από τις προβλήτες επιβατών στα επιβατικά πλοία στο Γαύριο; Και σε ποιους ΧΥΤΑ θα πάνε; Στην Αττική ήδη  επίκειται κλείσιμο της Φυλής! Και στη Σύρο θα γίνει επανάσταση! Πως το σκέφτηκαν οι "εγκέφαλοι" του υπουργείου Περιβάλλοντος άγνωστό. Όπως άγνωστο παραμένει πως σκέφτονταν τόσα χρόνια ανεχόμενοι τον παράνομο ΧΑΔΑ της Σταυροπέδας; Στην φωτογραφία το Γαύριο γεμάτο επιβατικα πλοία το καλοκαίρι! (φωτ. Εν Άνδρω).

Έχοντας φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του το υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και τρία χρόνια στο θέμα των σκουπιδιών στις Κυκλάδες και σε όλη την χώρα και βλέποντας τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη αποφάσισε να προωθήσει τη θαλάσσια μεταφορά σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων!!! Και κατέθεσε και σχετική τροπολογία στη Βουλή!!!

Η τροπολογία διευκρινίζει τους όρους για τη θαλάσσια μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων λέγοντας ότι «θα μπορούσε να επιτραπεί ακόμη και με τακτικά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων»!!! Και παραθέτει τις εξής περιπτώσεις:

α) Εφόσον το προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)!

β) Όταν γίνεται προς τον σκοπό της άμεσης παύσης της λειτουργίας Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)!

γ) Όταν προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης που εκδίδει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης!

Επίσης, βρίσκεται σε ισχύ εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ρυθμίζει όλα τα ζητήματα ασφάλειας και ελέγχου των οχημάτων μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων.

Όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φαμέλλος, η τροπολογία έχει βασικό στόχο στην άμεση παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ (παλιές χωματερές), αλλά και την αποτροπή δημιουργίας νέων, ιδίως σε νησιωτικές Περιφέρειες.  Όλες αυτές για τις οποίες έκανε το υπουργείο του «στραβά μάτια» επί τρία ολόκληρα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη έχει ήδη πληρώσει υψηλά πρόστιμα με τη λειτουργία των παράνομων ΧΑΔΑ, ύψους 50 εκατ. Ευρώ. Σήμερα μετά από πιέσεις η εξαμηνιαία χρηματική ποινή έχει μειωθεί κατά 73% με την προοπτική να κλείσουν όμως οι παράνομοι ΧΑΔΑ! Αλλά πως θα κλείσουν οι ΧΑΔΑ χωρίς να έχουν προχωρήσει λόγω κωλυσιεργίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος οι ΧΥΤΥ;

Άρχισαν αντιδράσεις στην Σύρο

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά άμεσα και αρκετά νησιά του νομού Κυκλάδων, τα οποία δεν διαθέτουν χώρους σύγχρονης επεξεργασίας απορριμμάτων (σύγχρονους ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται με παράνομες χωματερές που έπρεπε να είχαν κλείσει, τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία.

Η τροπολογία, ανοίγει το δρόμο για θαλάσσια μεταφορά απορριμμάτων από νησιά με υφιστάμενες χωματερές, προς άλλες τοποθεσίες που διαθέτουν μονάδες ΧΥΤΑ. Μέχρι στιγμής  δεν έχει διευκρινιστεί αν τα νησιωτικά απορρίμματα πρόκειται να μεταφερθούν στην Αττική ή σε άλλα γειτονικά νησιά.

Παρόλα αυτά κυκλοφόρησε ένα σενάριο περί μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων από Τήνο και Άνδρο προς τον ΧΥΤΑ Σύρου! Πριν καν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή η τροπολογία και παρότι όσα λέγονται μέχρι στιγμής είναι σενάρια έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλες αντιδράσεις στην Σύρο.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Σύρου, Μάριος Βουτσίνος, υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «είναι αδύνατη η μεταφορά όγκων απορριμμάτων άλλων περιοχών προς την Σύρο, αφενός διότι οι «αντοχές» του ΧΥΤΑ είναι ήδη αισθητά περιορισμένες και αφετέρου, διότι, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Δήμο και την τοπική κοινωνία μία τέτοια αρνητική εξέλιξη, που θα καταστήσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε τόπο υποδοχής σκουπιδιών, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Χ.

 

 

 

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εκφράζεστε ορισμένη με πάρα πόλοι υποτιμητικά σχόλια για το Γαυριο και τους Γαυριοτες
καταρχήν το Γαυριο είναι η πρώτη εικόνα του Νησιού και η τελευταία είναι τελικά το Α και το Ω θα έπρεπε να λάμπει άπω καθαριότητα ομορφιά
Η υποδομές του Λιμανιού θα έπρεπε να είναι αυτό που λεμέ με μια λέξη τέλειες
Η αναπτύξει της Άνδρου ξεκινάει και τελειώνει άπω το Γαυριο όσο λιπών δεν το χωνεύεται τόσο χειρότερα για την Άνδρο

This comment was minimized by the moderator on the site

Άνδρος Τήνος Μύκονος Συρος Κύθνος Κέα παντόφλα να περνάει από κάθε νησί με κυκλικό δρομολόγιο. Μπορεί να επιλέγεται με ανοιχτό μέιοδοτικο διαγωνισμό το πλοίο κάθε ορισμένα χρόνια. Κοινή εταιρία διαχείρισης του χυτυ εκεί από όλους τους δήμους αυτούς μαζί.σταθμος μετάφόρτωσης Σταυροπεδα.Εσύ Μπράβο πως το σκέφτεσαι να πάρουμε στην Άνδρο τα σκουπίδια όλων των παραπάνω με το δήμαρχο που έχει λυσσαξει με ένα χυτυ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλα στη Γυάρο. Τα πάντα στη Γυάρο. Στα Ίμια είναι λίγο μακριά και θα έχουμε τους Τούρκους μέσα στα πόδια μας. Με τη Γυάρο από την οποία απέχει μόλις το το μισό μήκος της Άνδρου, απέχουν το ίδιο σχεδόν όλες οι Κυκλάδες. Δείτε το Χάρτη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο Γαυριώτη!
Είσαι γίγαντας!
Βρήκες τη λύση! Ολα στη Γυάρο!
Αφού το έχεις επεξεργαστεί τόσο πολύ, πες μας κι εμας αναλυτικά πως το φαντάζεσαι να γίνεται αυτό;
Αντιπροτείνω μάλιστα, να πηγαίνουν όλα στα Ιμια, αλλά επειδή που να μπλέξουμε με τούρκους, εχω καλύτερη λύση: Καλόγερος ή αν πέφτει μακριά, στη Ρήνεια!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αφού πλέον επέστρεψαν την θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών η Γυαρος είναι η μόνη λυση

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα τα έσοδα από την εισαγωγή σκουπίδιων θα βοηθήσουν το Δήμο να κάνει έργα ?????

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί όχι στα Γιούρα; Στα Γιούρα λιγότεροι οι θιγμένοι, αλλά πάρα μα πάρα πολλοί οι ευχαριστημένοι.
Μέσα στους θιγμένους βέβαια θα είναι και Ανδριώτες, αυτοί που στόχευαν στην Μασαμπούκα ενός ΧΥΤΥ στο νησί.
Πάνε τα όνειρα στράφι εάνπροχωρήσει αυτή η τροπολογία.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το "ζαβαντριωτες" δυστυχώς εξακολουθεί να ισχύει γιατί κάποιοι με παρωπιδες δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα και το μέλλον. Ας βγουν τώρα οι άρχοντες του νησιού μας να μας εξηγήσουν γιατί θα πρέπει να φάμε και τα σκουπίδια άλλων νησιών. Άρχοντες ή προδότες;;;; ΥΓ Με τα ανοίγματα της ακτοπλοΐας μας σε πολλά νησιά, μας περιμένουν μέρες λαμπρής δόξας.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Εκεί στο λατομείο παπαδάκι θα γίνετε η όλη διαδικασία
όταν και εφόσον φτάσει η ανακύκλωση στο 70% τα σκουπίδια θα είναι το 30% άρα ένα pres konteiner την εβδομάδα
άλλα γι πες μου τη είναι χειρότερο να φορτωθούμε τα σκουπίδια άπω τα άλλα Νησιά η να διώξουμε τα δικά μας
Δεν απαντάς και καταλαβαίνω των λόγο ( κύριε με κ μικρο )

This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσα κοντέινερ την εβδομάδα θα περνουν ρε φίλε που βρίζεις από το Γαύριο καθημερινά; Το καλοκαίρι δεν φτάνουν 2-3 την μερα. Και τον χειμώνα ένα! Και που θα είναι οι σταθμοί μεταφόρτωσης; Στο Γαυριο; Στο Κυπρί; Στο Μπατσί; Στο Κόρθι; Στην Χώρα; Και ποιος θα τα πάρει; Η Σύρος; Η Φυλή; Και ποιος θα πληρώσει το κόστος; Οι ανδριώτες ή το κράτος που φαληρισε;
Μάνα μου η Ελλάδα την πάει την παραμυθάδα...

Περισσότερα