Στον ίδιο παρονομαστή…

Τι να κάνει και ο δεματοπιητής αν δεν προχωράμε στην επόμενη φάση; Απλώς μαζεύει τα σκουπίδια δίπλα του...

Οι προηγούμενες μέρες ήταν δύσκολες για την Άνδρο. Ο λόγος είναι πως τα σκουπίδια (το μόνιμο πρόβλημα του νησιού εδώ και πολλά χρόνια) δεν μαζεύτηκαν για μια εβδομάδα. Οι κάδοι ξεχείλισαν. Ανήσυχες ματιές ανταλλάχθηκαν.

Το πρόβλημα που με επιμέλεια έχουν μάθει όλοι να σπρώχνουν εδώ και πολλά χρόνια κάτω από το χαλάκι με διάφορες ωραίες δικαιολογίες φάνηκε πάλι. Έχουμε γράψει και άλλη φορά πως οι περισσότεροι στην Άνδρο λατρεύουν την αποσιώπηση. Ισχύει το μη λες τίποτα ακόμα και όταν τα προβλήματα χτυπάνε την πόρτα σου. Ή, για να το πούμε διαφορετικά: εκτός από την πραγματικότητα όλα τα άλλα πάνε υπέροχα!...

Όμως η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Μερικές φορές κρύβει αυτό που δεν υπάρχει. Και άλλες φορές κρύβει αυτό που υπάρχει.Στην Άνδρο πολλοί αποσιωπούν τα υπαρκτά και υπαινίσσονται τα ανύπαρκτα. Έτσι πορεύτηκε το νησί χρόνια τώρα μεταξύ αποσιωπήσεων και υπαινιγμών.

-       Το γράψαμε και άλλοτε. Το λέμε και τώρα.

Κι όταν λέμε τα σκουπίδια στην άκρη του γκρεμού κυριολεκτούμε...

Το θέμα των σκουπιδιών δεν λύθηκε από την απερχόμενη διοίκηση. Αποσιωπήθηκε. Υπαινίχθηκε. Κρύφτηκε. Κατηγόρησαν αυτούς που επισήμαναν το πρόβλημα. Και κατηγόρησαν και αυτούς που ξεσηκώθηκαν ζητώντας σοβαρή λύση.

Τελικά τις τελευταίες μέρες τα σκουπίδια άρχισαν να μαζεύονται πάλι. Αλλά κατά την διαδικασία φάνηκε και η ανωριμότητα πολλών κατοίκων. Τυχαίο πως σε κάδο ανακύκλωσης σε χωριό της Άνδρου βρέθηκε μια ολόκληρη ψόφια κατσίκα; Και μάλιστα σε χωριό που πλήττεται από το πρόβλημα των σκουπιδιών και έχει πρωτοστατήσει με φυλλάδια για την ανακύκλωση!!!

 Και δεν είναι μοναδική περίπτωση γιατί και σε άλλα χωριά συχνά στους κάδους ανακύκλωσης βρίσκονται απίθανα πράγματα. Κάτι που σημαίνει πως απέτυχε και η κοινωνία να καταλάβει μερικά απλά πράγματα και να αναλάβει τις ευθύνες της. Με άλλα λόγια στην συλλογή, στην ανακύκλωση και στην εναπόθεση των σκουπιδιών είμαστε στον ίδιο παρονομαστή εδώ και χρόνια.

Συζητώντας με πολιτευόμενο της νέας αντιπολίτευσης ακούσαμε την απίστευτη φράση: Ο Θεός έκανε την Σταυροπέδα για τα σκουπίδια!

Αγνοούσε όλες τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου! Του Συμβουλίου της Επικρατείας! Της Εισαγγελίας Σύρου! Τις προειδοποιήσεις της πυροσβεστικής για αδυναμία της περιοχής να δεχτεί άλλα σκουπίδια! Αρνιόταν να δει πως ο γειτονικός Στρόφιλας έχει ανακηρυχτεί ως «η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης»!

Φυσικά με τέτοια μυαλά δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα των σκουπιδιών γιατί:

α) Αρκεί μια υπογραφή κάτω από την απόφαση του ΚΑΣ του σημερινού υπουργού πολιτισμού για να βρεθούν πάλι τα σκουπίδια στον δρόμο.

β) Αρκεί μια στραβή και τα σκουπίδια θα βρεθούν πάλι στη θάλασσα. Η υπάρχουσα χωματερή, παρά τον δεματοποιητή, είναι στα όρια της. Τρεις λόφοι δεμάτων έχουν σωρευτεί και αρκεί μια χειμωνιάτικη καταιγίδα να διαλυθούν όλα και το νησί, αλλά και όλο το Αιγαίο, να ψάχνεται…

γ)  Είμαστε στην άκρη του γκρεμού.  Κάθε λάθος στην συλλογή ή στην εναπόθεση απορριμμάτων, με την υπάρχουσα κατάσταση, το νησί καρδιοχτυπά.  Ιδίως τώρα που είναι καλοκαίρι και περιμένουμε τουρίστες και παραθεριστές για να τονωθεί η οικονομία μας. Μπορεί ένα τόπος να πάει μπροστά με καρδικτύπια και με τύχη; Μπορούν οι παρασιωπήσεις, οι υπεκφυγές, οι αποσιωπήσεις και οι υπαινιγμοί να λύσουν το πρόβλημα; Όχι..

-  Τι μπορεί να γίνει;

Για την ώρα όχι πολλά. Οι απερχόμενοι απέρχονται. Απέτυχαν και καταψηφίστηκαν. Δεν τόλμησαν να πάρουν το πολιτικό κόστος και εισέπραξαν την μαζική αποδοκιμασία. Ας διδαχτούν οι επερχόμενοι. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς και οι δύο κεντρικές φιγούρες της απερχόμενης διοίκησης έχουν προβλήματα υγείας. Ουσιαστικά τον Δήμο Άνδρου τον «τρέχουν» οι αντιδήμαρχοι και οι υπάλληλοι. Και οι επερχόμενοι …δεν έχουν έλθει! Σίγουρα ο νόμος της εναλλαγής σε αυτό το σημείο είναι λάθος!

Όμως κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη για την καλοκαιρινή διαχείριση. Κάτι πρέπει να γίνει. Μια ιδέα είναι να φτιαχτεί ένα άτυπο διευθυντήριο υπό τον επερχόμενο δήμαρχο και από μια σοβαρή ομάδα ανθρώπων της νέας διοίκησης, αλλά και κάποιων που εξακολουθούν να είναι σταθεροί στα πόστα τους από την απερχόμενη διοίκηση. Και να διαχειριστούν όλοι με σωφροσύνη το κενό του νόμου και το υποβόσκουσα αυτή τη στιγμή κρίση επί του θέματος. Τώρα και πάλι περισσότερο από ποτέ ισχύουν οι λόγοι ανωτέρας βίας. Ας δείξουμε όλοι υπευθυνότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναλαμβάνει επισήμως η νέα διοίκηση.

Η ερχόμενη διοίκηση πρέπει μέσα στο καλοκαίρι, όπως έχουμε γράψει και προηγουμένως, να αξιολογήσει τα προβλήματα και να προετοιμάσει το έδαφος για σοβαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις. Με την ανάληψη των καθηκόντων της πρέπει να θέσει ανοικτά το πρόβλημα των σκουπιδιών και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ορίσει νέο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων.  Όποιος χρόνος υπήρχε εξαντλήθηκε, με το παραπάνω, από τους απερχόμενους. Δυστυχώς για τους επερχόμενους και για το νησί δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Ή, χωροθετούμε για τα σκουπίδια ή θα βρεθούμε σε καταστάσεις που θα θυμίζουν τα καλοκαίρια του 2011 και του 2012.

Οτιδήποτε άλλο μπορεί να τινάξει κάποια στιγμή το νησί στον αέρα όπως συνέβη στο παρελθόν. Ας ξεκινήσουμε σήμερα, λοιπόν, με το πρώτο μεγάλο θέμα. Και στο μεσοδιάστημα μέχρι το φθινόπωρο να προχωρήσει η προετοιμασία ώστε να υπάρξουν επιτέλους αξιόπιστες λύσεις:

-       Για το καλό του νησιού!

-       Για το καλό της οικονομίας και της υγείας των κατοίκων του!

-       Για την Ιστορία που βάζει στον χάρτη τον Στρόφιλα ως την αρχαιότερη πόλης της Ευρώπης!

Είθε να γίνει αυτή η μικρή ανησυχία στην αρχή του καλοκαιριού αφετηρία σοβαρής προετοιμασίας των επερχομένων, αλλά και υπεύθυνης στάσης των απερχομένων.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet