ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΗ: Τι προβλέπεται μετά την καταιγίδα κι ενόψει χειμώνα. Κι ολίγα περί Ιστορίας και περί "χαβούζας"...

Ήρθε στην Χώρα πετρελαιοφόρο πλοιάριο για την ΔΕΗ και έφερε πετρέλαιο για το εργοστάσιο της ηλεκτρικής της Άνδρου. Το πλοιάριο έφτασε Τρίτη πρωί 14/1 ενόψει των δύο επερχομένων καταιγίδων (μια αυτή την εβδομάδα και μια την επόμενη). Με δεδομένο το προβληματικό δίκτυο της Άνδρου (όπως αποδείχθηκε περίτρανα με τον Ηφαιστίωνα) και της απουσίας σωστής ολοκλήρωσης της διασύνδεσης με το Αλιβέρι η ΔΕΗ λαμβάνει τα μέτρα της για να μην βρεθεί το νησί προ εκπλήξεων ξανά. Το πλοιάριο ανεφοδίασε με τους αγωγούς που υπάρχουν στο λιμάνι της Χώρας τις δεξαμενές με αρκετά πετρελαιοειδή για το επόμενο διάστημα και έφυγε αμέσως.

Στη φωτογραφία μας το πλοιάριο αποχωρεί. Διακρίνονται δεξιά η βενετσιάνικη και νεοκλασική Χώρα, στο μέσον ο εμβληματικός φάρος - αρχικά του 19ου αιώνα - της Χώρας, και αριστερά το λιμάνι με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Θυμίζουμε πως από όλα τα νησιά που έχουν μπει στο δίκτυο των διασυνδέσεων η Άνδρος το πρώτο και το κοντινότερο είναι και το προβληματικότερο. Στηριζόμενο σε τεχνολογίες παραγωγής του 1976 (τότε έγινε η τελευταία αναβάθμιση της ηλεκτρικής) και σε δίκτυο πυλώνων εντελώς ακατάλληλο το νησί είναι ευάλωτο σε όλους τους δύσκολους καιρούς. Κατά την τελευταία καταιγίδα μόνο η Άνδρος κατάφερε και ΔΕΝ είχε ρεύμα συμπαρασύροντας και την Τήνο! Κι αυτό λόγω βραχυκυκλωμάτων στους πυλώνες που έριξαν τους ρελέδες στην Σύρο. Μείναμε μόνοι χωρίς ενέργεια, ενώ όλες οι άλλες διασυνδέσεις λειτούργησαν ως γνωστόν.  

 Με την λήξη του απαγορευτικού η ΔΕΗ έστειλε δύο φορτηγά με υλικά και τεχνικό προσωπικό να διορθώσουν... τα αδιόρθωτα! Συντηρήθηκαν προφανώς όσα δεν είχαν συντηρηθεί. Στο εργοστάσιο βελτιώθηκαν κάποια πράγματα. Επιχειρήσαμε χτες αρκετές φορές να πληροφορηθούμε τι έγινε και να διασταυρώσουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Έτσι θα παραθέσουμε όσα δεδομένα ξέρουμε για το τι πρόκειται να γίνει. Όπως μάθαμε το εργοστάσιο παραμένει... μέχρι να φύγει οριστικά! Γιατί είναι ειλημμένη απόφαση να φύγει! Το πότε δεν είναι μακριά. Ήδη μαθαίνουμε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την αποξήλωση των μηχανών του...

 Μαζί με το εργοστάσιο παραμένουν και οι πυλώνες! Κι ίσως παραμείνουν πολύ περισσότερο αν ο δήμαρχος Δ. Λοτσάρης και ο αντιδήμαρχος Δ. Γιαννίσης δεν ασκήσουν πιέσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο. Γιατί όσο παραμένουν οι πυλώνες το πρόβλημα θα παραμένει. Όσο η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποφασίζουν να γίνει υποθαλάσσια/υπόγεια σύνδεση από το Μακροτάνταλο μέχρι τον Πιτροφό - όπου είναι ο μεγάλος υποσταθμός βιομηχανικού χαρακτήρα που διανέμει το ρεύμα σε όλο το νησί. Το ρεύμα φτάνει μέχρι εκεί από τους προβληματικούς πυλώνες της ΔΕΗ που κάποιοι εξ αυτών -  όπως ο παραπάνω της φωτογραφίας - προσβάλουν βάναυσα τοπία μοναδικά της Άνδρου και των Κυκλάδων και την ιστορία όπως συμβαίνει στην πανέμορφη και ιστορική Παλαιόπολη.

 

ΚΑΙ ΟΛΙΓΑ ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ "ΧΑΒΟΥΖΕΣ" ΜΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΦΩΝΑΣΚΟΥΝ

 

Μερικοί φωνάζουν εδώ και καιρό για "χαβούζες" με αφορμή μια επένδυση σιλό στο Γαύριο και τον ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Είναι μια ομάδα - "φιλοπρόοδα" τοπικιστική - στο Γαύριο που φωνασκεί από κοινού με την ομάδα του κ. Καπάκη. Ο τελευταίος κάνει πολιτική καριέρα στον πολιτικά υποδαυλιζόμενο τοπικισμό της περιοχής εδώ και 6ετία. Το περίεργο είναι πως κανείς τους δεν διαμαρτυρήθηκε για την προσβολή τοπίων απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στην Άνδρο και στις Κυκλάδες που προσβάλλονται όπως αυτό της ιστορικής Παλαιόπολης όπου πάνω από τον υπέροχο καταρράκτη. Κανείς τους δεν είπε λέξη για τους  πυλώνες που κατά την τελευταία καταιγίδα βραχυκύκλωσαν όλη την Άνδρο. Η "πρόοδος" τους ενίοτε αρχίζει και τελειώνει στην εξώπορτα του σπιτιού τους ή στην είσοδο του χωριού τους!

 Ως γνωστόν η Χώρα, ο Πιτροφός και ο Ζαγανιάρης και το ενδιάμεσο τους αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια την άτυπη βιομηχανική ζώνη του νησιού. Εκεί καταλήγουν και από εκεί ξεκινάνε όλα στην Άνδρο: η ενέργεια (εργοστάσιο), τα δίκτυα (υποσταθμός), οι υποδομές (σιλό και νταμάρια), τα σκουπίδια (ΧΑΔΑ, δεματοποιητής)...  Όλες οι υποδομές για να αναπτυχθεί η Άνδρος και για να γίνουν... υποδομές στην υπόλοιπη Άνδρο αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Απέναντι, λοιπόν, από την μοναδική στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο πλατεία του Αφανή Ναύτη υπάρχει το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που συνέβαλε στην ανάπτυξη της Άνδρου από την δεκαετία του 1950 μέχρι το 2000. Απέναντι από τον εμβληματικό Αφανή Ναύτη του διάσημου κορθιανού γλύπτη της μεγάλης γενιάς του '30 Μιχαήλ Τομπρου (ύψους 5-6 μέτρων) είναι εργοστάσιο και τεράστιες δεξαμενές πετρελαίου (11 και 14 μέτρα ύψος και 10 μέτρα διάμετρο). Τόμπρος και εξηλεκτρισμός συνυπάρχουν απέναντι στα 450 μέτρα απόσταση. Καλώς ή κακώς έτσι αναπτύχθηκε η Άνδρος. 

Και λέμε καλώς ή κακώς γιατί εκείνο τον καιρό (δεκαετία 1950) κύριο λιμάνι του νησιού ήταν αυτό της Χώρας και το Γαύριο είχε μόνο ένα μικρό ντοκ. Στο λιμάν ι λοιπόν το εργοστάσιο. Γιατί εργοστάσιο πετρελαίου χωρίς πετρέλαιο δεν έχει εφευρεθεί. Αυτά τα γράφουμε για τους κάργα "προοδευτικούς" του Γαυρίου και τους οπισθοδρομικούς σαν τον κ. Καπάκη που ξεφώνιζαν στον Γαύριο για "χαβούζες" και άλλα τέτοια αναχρονιστικά και "προοδευτικά" χωρίς ειρμό και μέτρο. Η φωτογραφία φανερώνει το ψέμα ή την πλήρη άγνοια ή μήπως και την παντελή αδιαφορία τους για την ιστορία της νήσου Άνδρου την οποία κατά τα άλλα λένε πως... "διακονούν"! Αποκαλυπτική, λοιπόν, η φωτογραφία, που δείχνει τον αστικό περίγυρο της μοναδικής πλατείας Αφανή Ναύτη και απέναντι τους ακριβώς από το εργοστάσιο, που συνέβαλε στην ανάπτυξη της Άνδρου μέχρι πρότινος. Πως και δεν το έχουν αντιληφθεί και μιλάνε για "χαβούζες" οι κάργα "προοδευτικοί" σήμερα;

 Σήμερα όμως το κύριο λιμάνι της Άνδρου είναι το Γαύριο. Και το Γαύριο δεν είναι τουριστικό λιμάνι, είναι το κύριο και μοναδικό λιμάνι: για επιβάτες, για εμπορεύματα, για υλικά. Πως και δεν το ξέρουν; Πως και δεν ξέρουν "προοδευτικοί" και "αριστεροί" άνθρωποι πως θα υπάρχουν και οι σχετικές επιβαρύνσεις που έχουν όλα τα λιμάνια του κόσμου (κίνηση, αποθήκες, κόσμος, υποδομές, και υποδομές για τις υποδομές κλπ). Όπως συνέβη πριν 70ετίας και στην Χώρα.  Δεν είναι λογικό υλικά και εμπορεύματα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους (Μακροτάνταλο, Μπατσί, Φελλός, Πισωλιμιώνας, Κάτω Άγιος Πέτρος κλπ) να στηρίζονται στην άτυπη βιομηχανική ζώνη της Χώρας. Ένας σοβαρός σχεδιασμός πρέπει να προβλέπει και μια βιοτεχνική/βιομηχανική ζώνη κάπου κοντά στο λιμάνι. Απλά πράγματα. Χωρίς "προοδευτικές" κορώνες για "χαβούζες" που πλέον αποτελούν πολιτική σπέκουλα παρελθούσης εσοδείας των ετών 2014-2015.

Η αδιάψευστη πραγματικότητα: η θέα του εργοστασίου και των τεράστιων δεξαμενών του μέσα από τον βενετσιάνικο οικισμό της Χώρας (κάποτε Κάτω Κάστρο). Καλώς ή κακώς αστικός εκσυγχρονισμός (εξηλεκτρισμός), ιστορία (Βενετικός οικισμός και Κάστρο Δάνδολου) και ναυτική νεοκλασική Χώρα (εκ των πρώτων ναυτικών και αστικών οικισμών στην Ελλάδα) συνυπήρξαν επί 70 χρόνια. Χωρίς κραυγές και ψίθυρους. Έτσι αναπτύχθηκε η Χώρα και όλη η Άνδρος. Τώρα η Άνδρος πρέπει αφήσει πίσω το παλιό εργοστάσιο και να αναπτυχθεί ισόρροπα με άξονα το λιμάνι της. Η προσπάθεια δημιουργίας των νέων "αγανακτισμένων" στο Γαύριο από τις δύο συνεργαζόμενες οπισθοδρομικές ομάδες του τοπικισμού είναι μια ξαναζεσταμένη σούπα της περιόδου 2014, που κατέληξε στην θλίψη του 2015. Και στην ηρωική "έξοδο από τα μνημόνια" το 2019! Η Άνδρος έχει ήδη αρκετά χρόνια καθυστερήσει με ή χωρίς "αγανακτισμένους". Δεν νομίζουμε πως πρέπει να χάσει αλλά τόσα με τις κραυγές και τους ψιθύρους τους. Ήδη το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 έδειξε τα περιορισμένα όρια της οπισθοδρομικής "προόδου" τους...

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το 60% της οικονομικής δραστηριότητας του Γαυρίου σχετίζεται με το λιμάνι. Καφετέριες, ταβέρνες, φαρμακείο, γιατροί, εταιρείες ενοικιάσεων, πρακτορεία ταξιδίων, ξενοδοχεία, οικοδομές κλπ. Αν φύγει το επιβατηγό και εμπορικό σκέλος από το λιμάνι το Γαύριο θα γίνει ένα πιο απομονωμένο Κόρθι γιατί οι τουρίστες θα σταματούν στο Μπατσί όταν θα κατεβαίνουν στον Χαλκολιμιωνα.
Αν και θεωρώ όσα λέτε κουβέντες του καφενείου. Χωρίς κοστολόγια και χωρίς βάση.
Πάντως μπορεί να έχετε και δίκιο καποιοι εδώ μέσα ίσως κάποια στιγμή να γίνει λιμάνι κεντροβαρές στην Άνδρο για να αναπτυχθεί πιο ισορροπημένα το νησί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Α.Λ. Πιτροφός.
Μακάρι να γίνονταν κάτι τέτοιο. Εμείς στο Γαύριο θα αναπτυχθούμε τουριστικά και το λιμάνι μας μαρίνα σκαφών, που έχει τόσο ανάγκη το νησί μας! Θα αξιοποιηθούν ακόμα καλύτερα οι παραλίες μας (έχουμε και πολλές) και θα γίνουμε ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο. Τι όμορφες ιδέες μας δίνεις! Μακάρι φίλε Πιτροφιανέ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Εν Ανδρω θα ήθελα να σκεφτείτε την παρακάτω πρόταση. Να ξεκινήσει μια σοβαρή ενημέρωση στην Άνδρο που είναι μεγάλο νησί να γίνει κεντροβαρές το λιμάνι. Θυμάμαι το πάθος για έναν κεντροβαρή ΧΥΤΥ του γιατρού Βόσσου ώστε να μην ταξιδεύουν μακριά τα σκουπίδια. Αφού ενδιαφέρονται να είναι κεντροβαρή τα σκουπίδια και να μην ταξιδεύουν πολύ γιατί δεν συζητάμε και για ένα κεντροβαρές λιμάνι στον Χαλκολιμιώνα. Να μην ταξιδεύουν μακριά οι τουρίστες και να αναπτυχθεί ισορροπημένα όλη η Άνδρος. Το Γαύριο να γίνει ένα γραφικό λιμανάκι για ψαρόβαρκες. Το οικονομικό κέντρο του νησιού να γίνει πάλι στη Χώρα και Πιτροφός και Ζαγανιάρης να αναπτύξουν ένα επιχειρηματκό πάρκο να δούμε πάλι τα χωριά τους να ανθίζουν. Να βρεθούν δουλειές.
Το παραπάνω σχέδιο για λιμανι στον Χαλκολιμιωνα το συζητάνε στη Χώρα. Ο Γιάννης Στυλιανός στο έχει γράψει. Και τόσοι άλλοι το λένε επώνυμα παντού. Ας πάρουμε πρωτοβουλία να σταματήσει κάθε εκσυγχρονισμός στο λιμανι του Γαυρίου και να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να βιομηχανοποιούν τον κάμπο όπως λένε αυτοί που φωνάζουν. Το Γαύριο αν φύγει το λιμανι μπορεί μετά εύκολα να γίνει κάτι σαν το Κόρθι. Και βεβαίως το Κόρθι να αποκτήσει κοντινή πρόσβαση με το νέο λιμάνι. Αφού δεν θέλουν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και θέλουν το Γαύριο ησυχαστήριο για γερόντους, συνταξιούχους και ταβλαδόρους ποιος ο λόγος να τους ταράζετε τον ύπνο και να γράφετε εσείς για ένα Γαύριο σύγχρονο λιμάνι της Άνδρου με όλα όσα έχουν τα λιμάνια. Να γίνει έτσι ένα Γαύριο λιμάνι στα μέτρα του συνταξιουχου κ. Καπάκη και των συνταξιούχων φίλων του. Ένα Γαύριο ψαροχώρι όπως ήταν πριν το 1970.
Ειλικρινά θα ήθελα να σκεφτείτε την πρόταση μου σοβαρά. Μόνο έτσι το νησί θα αναπτυχθεί κεντροβαρώς και ισορροπημένα. Και το Γαύριο με τους συνταξιούχους και τους καλοκαιρινούς θα ζήσει καλά κι εμείς καλύτερα....

This comment was minimized by the moderator on the site

Άλλο οι συνθήκες που επικρατούσαν το 1950 και άλλο σήμερα και σίγουρα κάτι άλλο θα ισχύει σε 50 χρόνια από σήμερα. Κακώς το εργοστάσιο της ΔΕΗ είναι εκεί σήμερα. Τώρα θα το θέλαμε στην περιοχή Πιτροφο-Σταυροπέδα. Θα το θέλαμε εκεί γιατί καλώς εκεί ήδη υπάρχει βιομηχανική ζώνη. Εκεί δεν υπάρχουν σοβαρές τουριστικές υποδομές ούτε και τουρισμός. Μπορεί να ανήκει στον πρώην Δήμο Άνδρου, αλλά Χώρα δεν είναι. Δυστυχώς για κάποιους αν και το Γαύριο είναι το μόνο λιμάνι, είναι και τουριστικός προορισμός. Η περιοχή είναι τουριστική. Ε, δεν πας να το χαλάσεις! Δεν πας να βάλεις ΣΙΛΟ! Όπως λέτε και εσείς "απλά πράγματα". Δυστυχώς το να ειρωνευόσαστε τους Γαυριώτες δεν συμβάλει στο διάλογο και πόσο μάλλον στην αντικειμενική δημοσιογραφία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα δεν ειρωνευτήκαμε κανεναν. Που είδατε την ειρωνεία; Όσο για το Γαύριο δεν είναι μονο τουριστικό λιμάνι. Είναι το κυριο διαμετακομιστικό κέντρο της Άνδρου δια θαλάσης. Που βγαίνουν τα αμμοχάλικα του Βαλμά για να πάνε στον Πιτροφό; Που βγαίνουν οι νταλίκες με τα τσιμέντα για να πάνε στον Πιυτροφό και να χτιστεί όλη η Άνδρος; Που βγαίνουν όλα τα εμπορεύματα και τα υλικά της Άνδρου; Το Γαύριο δυστυχώς αν και μικρό και ανοικτό σε όλους τους καιρούς είναι το κύριο λιμάνι του νησιού κι όχι μόνο το τουριστικό λιμάνι. Καθίστε μια μέρα στο λιμάνι και μετράτε φορτηγά και νταλίκες που πάνε κι έρχονται. Θα το καταλάβετε αμέσως πως είναι το κύριο λιμάνι της Άνδρου με ότι αυτό συνεπάγεται...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ...

This comment was minimized by the moderator on the site

No doubt... This building saved lives during the power outage. It did this by allowing homes to be heated, communications to be established whether it be by phone or internet. Security to be maintained and provided insurance to the infrastructure. An important and integral part of Andros. Take care of it, or suffer the consequences.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ν'αγιάση το στοματάκι σου χρυσόστομε. Οι ''προοδευτικοί'' της περιοχής Υδρούσας και οι απειλούντες με δικαστήρια και μηνύσεις να τα βλέπουν και να κρύβουν λόγια. Γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν(τουλάχιστον ακόμα) δουλειά λόγω του λιμανιού Γαυρίου και των όποιων οικοδομικών και άλλων συναφών και σχετιζομένων δραστηριότητων της περιοχής αυτής. Από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται τουρίστες και δουλεύουν (όχι μόνο το καλοκαίρι) οι περισσότεροι δραστηριοποιούμενοι επαγγελματίες,τεχνίτες και εργάτες.Αυτοί που ''κατουρούν'' έχουν τις επιχειρήσεις τους στην ασφάλεια της Αθήνας και μόνο λιάζονται και κολυμπούν το καλοκαίρι στο Γαύριο. Κάποιοι άλλοι τοπικοί παράγοντες επιπόλαια σκεπτόμενοι δεν βλέπουν ότι υποσκάπτουν την οικονομική ευμάρεια και ευημερία της περιοχής. Ο ΧΥΤΥ ,τα σιλό, οι ανεμογενήτριες δεν θα υποβαθμίσουν την περιοχή Υδρούσας. Ο οικονομικός μαρασμός της είναι βέβαιος αν σταματήση η τουριστική ανάπτυξη και η οικοδομική δραστηριότης που θα συμπαρασύρουν στον μαρασμό αυτό--ας μη γελιόμαστε-- και όλα τα άλλα επαγγέλματα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ε ναι αφού έχουμε ήδη μια βιομηχανική περιοχή στη περιοχή μεταξύ πιτροφου ζαγανιαρη να τη μεταφέρουμε αλλού. Έτσι για το καλό μωρέ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρώην δημοτικος σύμβουλος από Στενιες σχολίασε και ανάρτησε φώτο για τα δημοτικά φώτα ότι ανάβουν το πρωί και ότι δεν έχει ο Δήμος ηλεκτρολόγο. Να τον ενημερώσουμε λοιπόν ότι οι συμβάσεις που έκαναν επί Σουσουδη χρεώνοντας τους δημότες με κόστος Ηλεκτρολόγου με ποσό των 160.000€ το χρόνο για να αλλάζει μόνο τις λάμπες να τα ξεχάσουν. Αντί να κάνουν ανακοινώσεις καλύτερα είναι να απολογηθούν. Οι συμβάσεις υπάρχουν στο διαύγεια. Καλό είναι να παρέμβει ένας ορκωτος λογιστής κ. Λοτσαρη.