Πολύ λάδι, αλλά από τηγανίτα τίποτα…

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Πολλοί είναι αυτοί που αναγγέλλουν εκδηλώσεις στην Άνδρο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μετά ασχολούνται μαζί τους! Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια «τραγουδιάρικη εποχή». Πολλοί αναγγέλουν, αλλά λίγοι ασχολούνται. Η αναγγελία και η παρουσίαση είναι το εύκολο. Η αξιολόγηση είναι το δύσκολο. Γιατί θέλει γνώση, θέλει τόλμη, θέλει αξιακό σύστημα και θέλει ταλέντο στην αποτίμηση. Τα γράφω αυτά γιατί είδα σχεδόν παντού την προαναγγελία της συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Χώρα (είναι βλέπεις το πρώτο δημοσκοπικά κόμμα αυτή την εποχή) όμως δεν είδα καμία αποτίμηση του «διαλόγου» που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου.

Ας καινοτομήσουμε, λοιπόν, και ας σχολιάσουμε μόνο εμείς πολιτικά την συγκέντρωση. Κατ’ αρχή παρά τις πολλές ανακοινώσεις που είδα παντού λίγοι έκαναν τον κόπο να πάνε στην συγκέντρωση-διάλογο (μερικές δεκάδες). Ίσως γιατί «πολλοί γαρ εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί». Όμως μια πολιτική συγκέντρωση, στις δύσκολες μέρες μας, δεν κρίνεται μόνο από το μέγεθος της. Κρίνεται και από τα λεχθέντα ή τα μη λεχθέντα. Κρίνεται από τα υπονοηθέντα. Αλλά και από τον τρόπο που ο διάλογος εξελίχθηκε.

Ξεκινάμε από το τελευταίο. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΛΟΓΟΣ!  Έγιναν παράλληλοι μονόλογοι. Και αυτό βοήθησε στο καπέλωμα όλων από τους διοργανωτές! Πως; Απλό: μίλησαν ο κεντρικός ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ και έξι προσκεκλημένοι ομιλητές. Ποιος συνολικά μίλησε περισσότερο; Μα ...ο παρουσιαστής του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου!!!

Ο εισηγητής και οι έξι ομιλητές μίλησαν επί μια ώρα και είκοσι λεπτά. Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου, συνοψίζοντας μετά από κάθε ομιλία το τι είχε καταλάβει αυτός μίλησε 35 λεπτά!!! Φίλοι μου αυτό παλαιότερα το λέγαμε …καπέλωμα! Ο διάλογος προϋποθέτει οι ομιλητές να μην έχουν μετά την ομιλία τους κάποιον να «μεταφράζει» ή να παραφράζει το τι είπαν! Ή, τι κατάλαβε αυτός!

Πρώτος ξεκίνησε ο υπεύθυνος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση κ. K. Πουλάκης. Θεωρητικά θα εξηγούσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας για την αυτοδιοίκηση. Πρακτικά οι προτάσεις ήταν: «δεν μπορεί να γίνει τίποτα με τον Καλλικράτη! Τον Μάρτιο που θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση (!) θα τον αλλάξει! Μέχρι τότε οι αιρετοί πρέπει να κάνουν ότι δεν απαγορεύεται ρητά από τα 112 άρθρα του Καλλικράτη για να τον ακυρώσουν! Για να πρετοιμάσουν την ακύρωση πρέπει να ξεκινήσουν μια διαρκή κινητοποίηση των πολιτών (!) εναντίον όλων των Καλλικρατικών και μνημονιακών ρυθμίσεων»!

Αν κατάλαβα καλά ο «σύντροφος Πουλάκης» ήρθε ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΣ! Γιατί τι άλλο σημαίνει η πρόταση πως μέχρι τον Μάρτιο οι ανδριώτες θα πρέπει να βγαίνουν σε δρόμους και σε πλατείες και να επιδίδονται σε "επαναστατική γυμναστική"! (Άλλη δουλειά δεν θα έχουν)... Αλλά μετά τον Μάρτιο όλα θα αλλάξουν γιατί θα αναλάβουν οι «καλοί» την εξουσία! Και τότε όλα θα μπουν σε τάξη όπως φαίνεται!

Στη συνέχεια μίλησε ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σούσουδης. Ο δήμαρχος εξήγησε με σύντομο τρόπο πως «ναι μεν ο Καλλικράτης αποκέντρωσε εξουσίες, αλλά δεν αποκέντρωσες πόρους με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα. Όμως με καλή διαχείριση αρκετά πράγματα μπορούν να γίνουν».

Ακολούθως μίλησε ο πρώην δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός. Ο κ. Γλυνός μίλησε για την αριστερή πολιτική που χρειάζεται η χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση! Κρίμα που δεν ήταν εκεί ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης (της «λαϊκής δεξιάς»), ο οποίος τον στήριξε με θέρμη τόσα χρόνια για να τον χαρεί! Ο κ. Γλυνός είπε πως ο Καλλικράτης ταιριάζει στην Άνδρο. Όμως αυτός απέτυχε γιατί δεν εφάρμοσε την αριστερή πολιτική της διαρκούς κινητοποίησης των πολιτών! Γιατί έτσι θα φαινόταν και το έργο του.

Σαν παράδειγμα έφερε τον βιολογικό καθαρισμό της Χώρας που «είναι έργο μόνο δύο ανθρώπων»! Θα περίμενα να πει του κ. Δημήτρη Γιαννίση που θαρραλέα τον χωροθέτησε και του κ. Μανώλη Βάμβουκα που μετά 8 χρόνια κωλυσιεργίας τον ενέταξε στο ΕΣΠΑ. Αλλά δεν ανέφερε ονόματα! Οπότε καθείς ότι κατάλαβε… από το υπονοούμενο για τους δύο "ήρωες"!!!

Ακολούθησε ο Νίκος Θεολόγου που προσφωνήθηκε ως «ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Άνδρου». Έτσι μάθαμε πως η δεύτερη δημοτική παράταξη απέκτησε επιτέλους αρχηγό. Καλό αυτό μετά την παραίτηση Γ. Μαλταμπέ. Από όσα είπε ξεχωρίζουμε το θετικό πως «ο Καλλικράτης ταιριάζει στο μέγεθος της Άνδρου» και το αρνητικό πως «με τον Καλλικράτη και την “διαφάνεια” κάθε μικρό έργο πρέπει να δημοσιοποιείται»! Αν κρίνουμε τις κατατμήσεις έργων και τις εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις που έπραξε ο ίδιος ως διοίκηση είναι προφανές πως θα ήθελε ακόμα μεγαλύτερες απευθείας αναθέσεις χωρίς καμία δημοσιοποίηση!!! Τέτοια αριστερή πολιτική ε;…

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γ. Καπάκης ως «ηγέτης της ελάσσονος αντιπολίτευσης» και είπε μια σειρά αιτιάσεων κατά του Καλλικράτη. Με εντυπωσίασε πως στα αρνητικά ανέφερε την διαίρεση της Άνδρου σε τρία διαμερίσματα! Αυτός όπως είπε  θα την ήθελε σε …τέσσερα!! Κι αυτό γιατί κατά τον κ. Καπάκη: «το Μπατσί και στο Γαύριο διαφέρουν, όπως διαφέρουν και οι άνθρωποι τους σε ποιότητα»!!! Αφήνουμε τα περί ποιότητας για άλλη φορά. Όμως, δεν κατανοεί ο κ. Καπάκης πως το να πριμοδοτεί σήμερα τους τοπικισμούς είναι ένας τεράστιος αναχρονισμός;

Μετά μίλησε ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης. Στα θετικά του Καλλικράτη είπε την διαβούλευση. Στα αρνητικά την ενοποίηση των Κυκλάδων με την Δωδεκάνησο. Γιατί μετατρέπει τις Κυκλάδες σε μειονότητα. Ακόμα στα αρνητικά πως η περιφέρεια εμπλέκεται και σε ζητήματα καθημερινότητας όπου είναι ευθύνη των Δήμων. Θα την ήθελε όργανο πολιτικού σχεδιασμού.

Τέλος μίλησε η περιφερειακή σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαυρουδή. Από την μακρά ομιλία της (κόντεψε να εξαγγείλει κυβερνητικό πρόγραμμα για τις Κυκλάδες!) ξεχωρίζουμε την ονειρική άποψη για "δημιουργία κρατικών ακτοπλοϊκών εταιρειών (!) που θα …ανταγωνίζονται τις ιδιωτικές"! Γιατί έτσι: "θα πέσουν οι τιμές των εισιτηρίων"!

ΟΧΙ, δεν τέλειωσαν όλα εκεί! Ακολούθησε δευτερολογία του κ. Πουλάκη. Ήταν ένας «εμπνευσμένος» μονόλογος ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΥ και ΑΦΟΡΗΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΣΜΟΥ στον οποίο συνόψισε: «Και καλά να έχει ο Καλλικράτης να μην τα λέμε γιατί πρέπει να ακυρωθεί ολόκληρος»!!!

Μάλλον θεωρούσε ο άνθρωπος πως μιλούσε σε 10χρόνα ή στο ακροατήριο της συνιστώσας από την οποία προέρχεται...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet