Αποχωρεί η διοίκηση του Δήμου Άνδρου από την επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες!...

 

Από την συνεδρίαση του Μαρτίου 2020 όπου συγκροτήθηκε η επιτροπή αγώνα που ελέγχουν οι ακτιβιστές υπό την αιγίδα των Καπάκη-Σουσούδη.  

Πριν τρεις μήνες γράφαμε για την "επιτροπή αγώνα" για τις ανεμογεννήτριες που "χωροθέτησε" η πλειοψηφία των Καπάκη=Σουσούδη στο ΔΣ της Άνδρου πως με βάση αυτούς που της αποτελούσαν θα κατέληγε σε πλήρη αποτυχία. Η αποτυχία καταγράφηκε με τις εκτός κάθε λογικής ζητωκραυγές υπέρ του λιγνίτη στη συγκέντρωση όσων εναντιώνονται στις Α/Γ! 

Αυτή η επιτροπή, για την οποία ευθύνη φέρει και ο κ. Λοτσάρης, που αν και ο νόμος του έδινε το δικαίωμα να ορίσει μια επιτροπή με πλειοψηφία δική του κατά τα 3/5 δεν έφερε καμία αντίρρηση στις ανεύθυνες προτάσεις της πλειοψηφίας των Καπάκη-Σουσούδη δεν είχε στις τάξεις της ούτε έναν νομικό, ούτε έναν τεχνικό ή μηχανικό, ούτε έναν γνώστη των τεχνολογικών ή των οικονομικών προδιαγραφών.

Υπό την καθοδήγηση των Καπάκη, Μαβή, Σουσούδη, Γιαγιάνη, Τασούλας Μαμάη, Μπακέλα, Τσαούση και άλλων "επαναστατημένων" ακτιβιστών - κυρίως της "αριστερής προόδου" - έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο όπως είχαμε προβλέψει. Και οι "ήσυχες κινητοποιήσεις στο Γαύριο»", που εξήγγειλε ο "επαναστάτης" κ. Σουσούδης κατέληξαν σε τραγελαφικά μπλοκαρίσματα του λιμανιού που δεν επέτρεψαν να επισκευαστούν οι από 32 ετών ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι και το εργοστάσιο της ΔΕΗ του Νειμποριού!

Το κατάλαβε σήμερα και ο δήμαρχος και δηλώνει πως "η επιτροπή ουδέν προσέφερε και κλείνει τον κύκλο της. Και αποχωρεί αυτός και οι συνεργάτες του" από αυτήν δηλώνοντας πως "μπροστά σε αυτές τις αστείες καταστάσεις ο δήμαρχος επιτέλους κατάλαβε το ότι εξόκειλαν τα πράγματα και εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως αποχωρεί αυτός και τα στελέχη της διοίκησης από την "επιτροπή αγώνα" και προχωρά σε συνεργασία με ειδικούς και επιστήμονες στη συγκρότηση σοβαρών προτάσεων προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ένα ορθολογικό χωροταξικό για τις Α/Γ στο νησί."

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

Ο εκ των επικεφαλής των ακτιβιστών Α. Μαβής που είχε κομβικό ρόλο στην επιτροπή αγώνα των Καπάκη - Σουσούδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημάρχου Άνδρου έχει ως εξής:

Αγαπητές Ανδριώτισσες, αγαπητοί Ανδριώτες,

Δύο από τα αιολικά πάρκα που παραλάβαμε ως δημοτική αρχή είχαν φτάσει σε επίπεδο άδειας εγκατάστασης τόσο στον βορρά όσο και στον νότο του Νησιού μας.

Δεν ήταν δυνατόν να κοροϊδεύουμε την κοινωνία «κρύβοντας κάτω από το χαλί» δεσμευτικές - διεθνείς και εθνικές - συμφωνίες, καθώς και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και οριστικές εγκρίσεις δημοσίων υπηρεσιών. Δεν ήταν, λοιπόν, δυνατόν να λαμβάνουμε κατά το δοκούν λήψη και αλλαγή αποφάσεων καταστρατηγώντας το Κράτους Δικαίου.

Προφανώς κάποιοι στο Νησί μας παρερμήνευσαν την απόφαση που ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την άμεση αναστολή των επερχόμενων αδειοδοτήσεων και εργασιών και κατέφυγαν σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ!

Κανένας Δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την συνέχιση των εργασιών μιας νόμιμα αδειοδοτημένης επένδυσης. Αυτό μπορεί να το κάνει υπό όρους μόνο η κυβέρνηση. Όμως οι αποφάσεις και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν οριστικές για τις πρώτες ανεμογεννήτριες στον βορρά και στο νότο της Άνδρου.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να οδηγηθεί το νησί με τυφλά ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ σε πολιτική απομόνωση. Όμως δεν μπορεί βεβαίως και το νησί να γίνει και ένα απέραντο αιολικό πάρκο.

Για τον λόγο αυτό εστιάζουμε την αντίθεση μας στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στο κέντρο του νησιού των ομίλων Κοπελούζου και Μυτιληναίου. Ήδη την 1 Ιουλίου 2020 βρέθηκα προσωπικά στο ΣΤΕ (πρώτη φορά δήμαρχος Άνδρου παραβρέθηκε κατά την εκδίκαση της προσφυγής) κατά του ομίλου Κοπελούζου στο Κέντρο της Άνδρου.

Προτίμησα να δώσω την μάχη εκεί παρά να παρακολουθήσω μια τελειωμένη συζήτηση στο Γαύριο για μια χωροθέτηση που ήδη έχει ολοκληρώσει νόμιμα τις οικοδομικές εργασίες στην περιοχή του Καλυβαρίου και προχωρά στο μηχανολογικό μέρος.

Να προσθέσω, μάλιστα, πως στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της 1ης Ιουλίου αναθέσαμε σε δικηγόρο την κατάθεση αίτησης ακυρώσεως επί της νέας τροποποιητικής απόφασης του ομίλου Κοπελούζου που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη 25/5 και προβλέπει για το νησί μας επιπλέον δέκα ανεμογεννήτριες.

Μέχρι σήμερα με πρόταση μου το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην σύσταση επιτροπής που είχε ως βασικό αντικείμενο τη δημιουργία ομάδας καταξιωμένων επιστημόνων που θα λειτουργούσε ως Σύμβουλος της περιβαλλοντικής προστασίας και της προσεκτικής ενεργειακής διαχείρισης  του νησιού μας.

Για να προχωρήσουμε ενωμένοι δεν έκανα χρήση του δικαιώματος να καθορίσω τα 3/5 της επιτροπής. Ατυχώς με προτάσεις και ευθύνη των κ. Θ Σουσούδη και Γ Καπάκη σε αυτή την επιτροπή δεν εισήλθαν ειδικοί επιστήμονες, αλλά ακτιβιστές, που αγνοώντας τον λόγο σύγκλισης της έδρασαν και δρουν σε μια πλήρως αυτόνομη πορεία χωρίς καμία συνεργασία και έγκριση με την διοίκηση.

Η επιτροπή αυτή αντί να εισηγείται προς το Δ.Σ. – όπως επιβάλλεται στις επιτροπές που συστήνει το Δ.Σ. - έχει πλήρως αυτονομηθεί χωρίς καν να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Έφτασε στο σημείο να συμμετέχει μόνη της στην παρεμπόδιση  του ξεφορτώματος  υλικών συντήρησης των εδώ και 30 χρόνια ανεμογεννητριών, καθώς και στην παρεμπόδιση μεταφοράς υλικών για το εργοστάσιο της Χώρας!

Διαπιστώνω πως πρόκειται για ένα όργανο που έκλεισε του τον κύκλο χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στους δημότες και στο νησί μας. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε την αποχώρηση μας.

Ο βασικός στόχος της δημοτικής αρχής ήταν και παραμένει η εκπόνηση μιας  αντιπρότασης μας για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Για τον λόγο αυτό ζητώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί γύρω από εγνωσμένους επιστήμονες με κύρος κι έργο ώστε να χωροθετήσουμε ως Δήμος με σωστό τρόπο και βάση συγκεκριμένων προτάσεων στο νησί μας περιορίζοντας τις όποιες συνέπειες και μεγιστοποιώντας τα όποια οφέλη από τις ανεμογεννήτριες για τις οποίες επίκεινται αδειοδοτήσεις. Αντιδρώντας κάθετα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο κέντρο του νησιού μας από τους ομίλους Κοπελούζου και Μυτιληναίου.

Ο Δήμαρχος Άνδρου 

Δημήτρης Λοτσάρης

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία τα "ΘΑ"! Μας χορτάσατε! Αναρωτιέμαι ποιος σας δουλεύει ψιλό γαζί πως ο Δήμος θα εισπράξει μύρια! Χαχα καλοοο! Α, εγώ προς το παρόν στο δικό μου λογαριασμό πληρώνω περισσότερα για τις ΑΠΕ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα οφέλη είναι οικονομικά. Χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος, έσοδα στην τοπική κοινωνία μέσω δήμου, θέσεις εργασίας. Αν δεν πείθεσαι με αυτά, να ανατρέξεις στο διαδίκτυο και να ψάξεις τον λόγο, που στην τουριστική Κεφαλλονιά, νησί και αυτό, τα αιολικά πάρκα πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Και όχι μόνο ο τουρισμός φθίνει, αλλά απεναντίας χτίζονται νέα πεντάστερα ξενοδοχεία. Υπάρχει και πρόσφατο δημοσίευμα στα ΝΕΑ με ημερομηνία 30 Ιουνίου. Ψάξτο και αυτό. Έχεις ιδέα τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος της Άνδρου με έσοδο από ΑΠΕ 1.500.000,00 ευρώ τον χρόνο;;; Σίγουρα θα γνωρίζεις που πάσχει το νησί, εκτός αν είσαι και εσύ τουρίστας του 20ημέρου που ασκείς την κριτική σου εκ του μακρώθεν...

This comment was minimized by the moderator on the site

η ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ (εδώ και πολλά χρόνια...). Γιατί άραγε;... (επιπλέον στην απάντησή σας εξακολουθώ να μη βλέπω -με αιτιολόγηση κι όχι με άστοχα παραδείγματα- το όφελος που έχω από την καταστροφή του φυσικού τοπίου του νησιού μου!)

This comment was minimized by the moderator on the site

Την ίδια πρόοδο που έφεραν οι ηλεκτρικές συσκευές που αντικατέστησαν το μαγκάλι, την σκάφη, την ξυλόσομπα. Και τότε κάτι σαν και σένα λέγανε ότι η ανάπτυξη ήρθε για να πάρουν τα λεφτά οι εταιρίες και τα εργοστάσια που τις πουλάνε. Κατάλαβες εξυπνοπούλι;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναρωτιέμαι τι πρόοδο θα έχει η Άνδρος από τις Α/Γ που φοβάστε μη χαθεί! Αναρωτιέμαι τι πρόοδο έχει η Νότια Εύβοια μετά την φύτευση των τεράστιων ανεμοδασων! Αναρωτιέμαι ποια είναι τελικά η πρόοδος που φέρνουν τα αιολικά πάρκα! Εκτός από την πρόοδο φυσικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών...

This comment was minimized by the moderator on the site

Μένουμε με την απορία ένα χρόνο μετά κι ακόμα ασχολούνται κάποιοι με το Σουσούδη ήμαρτον Παναγία μου τι να πεις!!! Όσο για το "πισακλούθι" του που έλεγαν κι οι γιαγιάδες μας δεν το συζητάμε. Τι έκαναν τόσα χρόνια που ήταν στη διοίκηση καλά για να κάνουν και τώρα; Έχουμε κι άλλους μουστερήδες εν τω μεταξύ που σώνει και καλά θέλουν να μας σώσουν!!! Το πιο ωραίο είναι που θέλουν να διώξουν και το Δήμαρχο απ' το νησί λες και η Άνδρος είναι το σπίτι τους, αλλά τόσο μυαλό έχουν που αδυνατούν να κατανοήσουν πως η πλειοψηφία τον έβγαλε!!! Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο χρόνος θα δείξει, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον του πλανήτη γη. Η Άνδρος δεν μπορεί να αντισταθεί σ΄αυτό, όσοι έχουν μυαλό το κατανοούν, οι υπόλοιποι μάλλον για το θεαθήναι γιατί δε μοιάζουν ανεγκέφαλοι εκτός μερικών εξαιρέσεων. Αντί να δουλέψουν όλοι μαζί για μια σωστή χωροθέτηση αναλώνονται σε κοκορομαχίες. Ειρήνη ημίν Ανδριώτες κι ο Θεός βοηθός.

This comment was minimized by the moderator on the site

Και συνεχίζω......ο καθηγητής Ξύδης που τον απαξιώνεται'''ένας κάποιος καθηγητής''!!!!!!!!!!!!!!!! έχετε άποψη επί παντός επιστητού, δεν είπε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή.Μίλησε για την χρησιμότητα των Α/Γ.και τι ζημιές κάνουν στο περιβάλλον που όπως λέει είναι γεμάτη η Δανία . Αυτές είναι το θέμα μας,κάνω λάθος;;;διαβάστε πρώτα τι είπε και μετά με ΄΄μαλώνετε''όπως κάνετε πλείστες όσες φορές σε όσους δεν συμφωνούν μαζί σας......Τα σέβη μου.......

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Με τόσους που γράφουν έχουμε χαθεί στην μετάφραση. Χαιρόμαστε που γράψατε την περίληψη εσείς. Δεν απαξιώνουμε κανέναν, αλλά δεν μπορούμε να τους διαβάζουμε όλους. Άλλωστε έχουν γραφεί τόσα για τις βλαβερές συνέπειες των Α/Γ και τις ευεργετικές του λιγνίτη που πλέον αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε.
Επιπλέον το θέμα είναι λήξαν. Ανεμογεννήτριες έχουν μπει χιλιάδες και θα μπουν κι άλλες. Το θέμα είναι που θα μπουν. Και να μην μπουν εκεί που δημιουργούν πρόβλημα. Απλά πράγματα.
Από εκεί και πέρα μάλλον κουβέντα να γίνεται για την χαμένη ομορφιά και αισθητική των λιγνιτωρυχείων!...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί κύριοι του Εν Άνδρω απαξιώνεται καθηγητές που δεν συμφωνούν μαζί σας;;;;;το εμπεδώσαμε είσαστε ΥΠΕΡ των Α/Γ.Δεν χρειάζεται να κάνετε σχόλια επί σχολίων αναγνωστών σας ....έλεος πια

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στον Δήμαρχο που πήρε καθαρή θέση. Είναι ώρα και ο Σουσουδης να πάρει θέση. Άλλα έχει ψηφίσει κατά το παρελθον, άλλα έλεγε μέχρι τον Δεκέμβρη, άλλα τώρα. Για τον Καπακη τι να πει κανείς...στις 23 Ιουλίου κλείνουμε 2 χρόνια από την φοβερή καταστροφή στο ΜΑΤΙ και τους πάνω από 100 νεκρούς

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειρήνη Υμίν αδέλφια Ανδριώτες. Για να μάθετε για τις Α/Γ ρωτήστε τον Γιώργο Ξύδη αναπλ καθηγητή στο Κέντρο Ενεργειακών Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία και επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Jhon Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.......Ε αυτός δεν έχει κανένα λόγο που έχει να κάνει με την Άνδρο,για να τοποθετείται έτσι για τις Α/Γ..............Εφημερίδα Καθημερινή 4/7/20.........Α
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είναι η τρίτη φορά που γράφετε τα ίδια πράγματα. Αφού σας έπεισε ένας κάποιος καθηγητής Aarhus της Δανίας μπορείτε να μάθετε πως άλλοι 10 μπορεί να λένε τα αντίθετα. Το ζήτημα είναι τι απαντήσεις έχει η Ελλάδα. Σε αυτό δεν απαντά κανείς καθηγητής, αλλά μόνο η διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Αλήθεια τι λένε οι καθηγητές για την κλιματικη αλλαγή; Ο Τραμπ και ο Πούτιν λένε πως δεν συμβαίνει τίποτα η Μέρκελ και ο Μακρόν και ο Τζόνσον πως συμβαίνει. Ο καθηγητής από την Δανία είπε μήπως κάτι;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα