ΠΕΑΛ και πράσινα άλογα ή πώς να μην φτιάξετε ποτέ λιμάνι…

 

Εκβάθυνση λιμένα Γαυρίου. Έργο που γίνεται σήμερα στο λιμάνι αξίας 1 εκ ευρώ! Το έργο ανακοινώθηκε και επιλέχθηκε τον Μάϊο 2019 από τον απερχόμενο υπουργό Μ. Σαντορινιό. Έκτοτε το έργο "έτρεξε" από τις επόμενες διοικήσεις των υπουργείων Ναυτιλίας και Μεταφορών και επί νέας διοικήσεως Δήμου Άνδρου. 10 μήνες το "κυνήγησε" από υπουργείο σε υπουργείο ο Γ. Μαντζώρος μέχρι να ξεκινήσει. 

Το 2012 η Τήνος υποχρεώθηκε από την Νομοθεσία και ξεκίνησε ένα master plan για την κατασκευή ενός μελλοντικού λιμανιού με όλες τις προδιαγραφές. Το Λιμενικό Ταμείο στην Τήνο και η  τότε δημοτική αρχή  Τήνου ξεκίνησαν συνεργασία με τα συναρμόδια  υπουργεία και το  Υπουργ . Υποδομών και Μεταφορών  και μελετητές για να φτιάξουν το ΠΕΑΛ (Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένων) – όπως ήταν υποχρεωμένοι μιας και το λιμάνι τους είναι περιφερειακής σημασίας.  Πρόκειται για  ένα σχέδιο 20ετίας για το λιμάνι της Τήνου με όλες τις προδιαγραφές.

Στόχος μεγαλεπήβολος, αλλά όπως όλα τα μεγαλεπήβολα στην Ελλάδα ενίοτε κενού περιεχομένου…

Αυτά για την Τήνο. Στην Άνδρο το ΠΕΑΛ «αφίχθηκε» στο τέλος του 2019, όταν της Τήνου είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Ήταν μια προφορική πρόταση σε συζήτηση στο Λιμενικό Ταμείο από τον Β.Αδάμη και της Τ. Μαμάη, της ομάδας Καπακη και μέχρι σήμερα  επαναλαμβάνεται, μετά μανίας στα πλαίσια της στενής συμμαχίας και από την ομάδα Σουσούδη.

Το αξιοπερίεργο ήταν πως στην 5ετία δημαρχίας Σουσούδη, δεν έγινε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ έργο στο λιμάνι του Γαυρίου, δεν υπήρχε κανένα ΠΕΑΛ και δεν έγινε τίποτα στα τρία υπόλοιπα λιμάνια της Άνδρου, αλλά και καμία συγκεκριμένη πρόταση (ανάπτυξης των λιμανιών μας) στο Λιμενικό Ταμείο από την ομάδα Καπάκη, την ομάδα Σουσούδη, αλλά και τον ανεβασμένο στα κάγκελα λίαν επιθετικό Γ. Τρανάκο, που υπήρξε τοπικός σύμβουλος Σουσούδη επί 5ετία δεν είπε λέξη για την τότε αδράνεια σε όλα τα λιμάνια, όμως σήμερα πρωτοστατεί εναντίον κάθε έργου που γίνεται στο Γαύριο!!!

Η αποτυχία του ΠΕΑΛ στην Τήνο

Λιμάνι Τήνου. Πολύ μεγαλύτερο από το Γαύριο, αλλά μισοτελειωμένο επί 8ετία! Περιμένει... στο άδηλο μέλλον το master plan! Μέχρι τότε "βλέποντας και κάνοντας"...

Για την ιστορία και προς γνώση των ανδριωτών. Το 2014 στην Τήνο  διαπίστωσαν πως το ΠΕΑΛ δεν προχώραγε. Οι ολικές παρεμβάσεις τους  για ένα λιμάνι σε  βάθος 20ετίας,  είχαν βουλιάξει στον μισοτελειωμένο λιμενοβραχίονα της Τήνου. Η νέα δημοτική αρχή  με την ουσιαστική συμβολή του Λιμενικού Ταμείου Τήνου –  Άνδρου ξεκίνησε από την αρχή αναθέτοντας σε ένα μελετητικό γραφείο το master plan της 20ετίας. Τα χρόνια πέρασαν και φθάσαμε στο 2020!!! Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά το ξεκίνημα  το μελετητικό γραφείο κατάφερε και παρουσίασε τρεις προτάσεις για το πώς θα εξελιχθεί το λιμάνι της Τήνου.

Και οι τρεις  προτάσεις –μελέτες  , ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ομόφωνα, από το ΔΣ του Δήμου ΤΗΝΟΥ  και  από όλους τους καπεταναίους των πλοίων που πιάνουν Τήνο (εγγράφως από την ΠΕΠΕΝ) και το λιμεναρχείο Τήνου ως «ασκήσεις επί χάρτου» και μη εφαρμόσιμες σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα! Και η Τήνος είναι πάλι στη δυσάρεστη θέση να ξεκινά από την αρχή νέες  μελέτες για το  master plan ή επί το ελληνικότερο ΠΕΑΛ με βάση τις αναφορές καπεταναίων και λιμεναρχείου!

Όπως όλα δείχνουν για τα επόμενα χρόνια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο  να γίνουν βελτιώσεις του λιμανιού της Τήνου, καθώς κανένας δεν γνωρίζει πλέον αν θα ολοκληρωθεί και ποτέ το ΠΕΑΛ ΤΗΝΟΥ. Δεν είμαστε ειδικοί στις λιμενικές εγκαταστάσεις. Δεν ξέρουμε σε τι διαφωνούν και τι σχεδίαζαν  επί 8ετια με τρόπο εξόχως αναποτελεσματικό στη Τήνο για το λιμάνι τους, που έχει χαρακτηριστεί «περιφερειακής σημασίας».

Ξέρουμε όμως δύο πράγματα: το πρώτο πως το λιμάνι της Άνδρου, το Γαύριο, έχει χαρακτηριστεί «τοπικής σημασίας» και δεύτερον πως επί 5ετία οι διοικήσαντες την Άνδρο (Σουσούδης) και την Ελλάδα (Καπάκης) δεν είπαν λέξη για το λιμάνι του νησιού. Δεν έκαναν ένα βήμα ή ένα διάβημα για κανένα λιμάνι του νησιού, που όλα έστεκαν ξυλάρμενα. Και  σήμερα αυτοί που διακρίθηκαν δια την σιωπή τους και την απουσία τους τόσα χρόνια, ανακάλυψαν το ΠΕΑΛ, αμέσως μετά την αποτυχία τους στις εκλογές και το πέρασμα τους στην αντιπολίτευση!

Εκβάθυνση λιμένα Γαυρίου. 

Λιμάνι Γαυρίου. Φρεσκαρίστηκε, ηλεκτροφωτίστηκε, διαγραμμίσθηκε.  Και τώρα γίνεται και η εκβάθυνση. Πόσα από αυτά είχαν γίνει στην 5ετία Σουσούδη; Που ήταν ο Τρανάκος που έχει ανέβει τώρα στα κάγκελα για ότι γίνεται επί 5ετία;

Το έργο που ήδη διεξάγεται σήμερα στο Γαύριο, αυτό της εκβάθυνσης του λιμανιού, ανακοινώθηκε και επιλέχθηκε πέρσι τον Μάιο προεκλογικά. Αφετηρία ήταν στη διάρκεια του καλοκαιριού 2018 δυσκολίες και προσαράξεις πλοίου στο Γαύριο. Υπήρξε έγγραφη διαμαρτυρία από την SeaJets στο υπουργείο Ναυτιλίας. Την διαμαρτυρία της εταιρείας στήριξε με θέρμη και το ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Ο τότε αρμόδιος υπουργός προσεκλήθη σε μια ευρεία σύσκεψη στο ξενοδοχείο Περάκη. Και ξεκίνησαν προεκλογικά τις πρώτες διαδικασίες για την δρομολόγηση της εκβάθυνσης του λιμανιού.

Τις μακρές και επίπονες διαδικασίες έμελλε να τις τρέξει και να τις ολοκληρώσει η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και η επόμενη διοίκηση του Δήμου Άνδρου μέσω του Λιμενικού Ταμείου και οι οποίες κράτησαν 14 ολόκληρους μήνες. Περιελάμβαναν εγκρίσεις υπουργείου Υποδομών, εκπόνηση μελέτης, έγκριση μελέτης, διαγωνισμός, κατακύρωση, έγκριση ελεγκτικού συνεδρίου, προσμετρήσεις και προεργασίες.

Σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει πλέον οι εργασίες της εκβάθυνσης του λιμανιού. Την ευθύνη όλης αυτής της διαχειριστικής προετοιμασίας μέχρι σήμερα από την σημερινή διοίκηση του Δήμου Άνδρου έχει ο Γιώργος Μαντζώρος που έχει παρακολουθήσει και δουλέψει για την προεργασία του έργου 10 μήνες.

Τα σημερινά έργα στο λιμάνι Γαυρίου

 

Πλήρης και άπλετος ηλεκτροφωτισμός, ανακαίνιση περιβόλου και διαγράμμιση του λιμανιού του Γαυρίου από τη διοίκηση Λοτσάρη με ευθύνη του Γ. Μαντζώρου. Επί 5ετία το λιμάνι ήταν εγκαταλειμμένο και βυθισμένο στο σκοτάδι ή στο ημίφως. Οι κολώνες φωτισμού σπασμένες ή δεμένες με σχοινιά. Αυτή ήταν η συνεισφορά της απελθούσας διοίκησης Σουσούδη, που σήμερα οι Γ. Τρανάκος και Α, Αντώνογλου - με την συνδρομή των Β. Αδάμη και Τ, Μαμάη - έχουν ανέβει στα κάγκελα διαμαρτυρόμενοι για ότι γίνεται στο λιμάνι.   

Ο ίδιος έχει την ευθύνη και την μέριμνα για το νέο σημαντικό έργο‘’Ανάπλαση Λιμένος Γαυριου ‘’ , αξίας 450.000 ευρώ που θα ξεκινήσει προσεχώς για την αναβάθμιση του λιμανιού του Γαυρίου πάνω σε υπάρχουσα μελέτη της μηχανικού Ζ. Μήλιου και εκκρεμούσε επί μια 10ετία στα αζήτητα (την είχε συντάξει η διοίκηση Κ. Θωμά) πριν την ανακαλύψει και την ενεργοποιήσει ο Γ. Μαντζώρος.

Κι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: αυτοί που ήταν ανύπαρκτοι και απόντες επί μια 5ετία έχουν «ανέβει στα κάγκελα» μιλώντας για «παρανομίες» και για ΠΕΑΛ και πράσινα άλογα. Ξαφνικά οι παρόντες στο facebook της ζωής τους έκαναν αισθητή την παρουσία τους διεκδικώντας με κάθε τρόπο… να σταματήσουν όλα τα έργα! Δεν αντέχουν οι νέοι σύμβουλοι να κάνουν έργο εκεί που αυτοί επί 5ετία δεν έκαναν τίποτα. Και το ΠΕΑΛ το "είδαν" σαν ένα «εργαλείο» για να τα σταματήσουν όλα μέχρι να μελετηθεί το λιμάνι… τα επόμενα πολλά χρόνια!!! Ότι συνέβη και στην Τήνο δηλαδή…

Δύο αποκαλυπτικές συνομιλίες για το Γαύριο

Το "πεδίο προσέγγισης ελικοπτέρων" στο Γαύριο, το οποίο Καπάκης, Σουσούδης και ΣΥΡΙΖΑ (Συρμαλένιος) λένε παράνομο, ενώ έχει ΟΛΕΣ τις άδειες!

(α) Το αστείο της υπόθεσης είναι  πως, οι ανύπαρκτοι και επί 5ετία άσπονδοι έχθροί, Καπάκης - Σουσούδης στα πλαίσια μιας αγαστής πλέον συνεργασίας τους,  έχουν επιδοθεί σε «νομολογίες» στις οποίες έχουν την πλήρη μικροκομματική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ ο λόγος εδώ για τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο που μην έχοντας

κάνει το παραμικρό ως βουλευτής επί 9 χρόνια για την Άνδρο, παρά τις εκκλήσεις μας, βρήκε και ρώτησε την Βουλή των Ελλήνων για το νέο εντελώς νόμιμο  «πεδίο προσέγγισης ελικοπτέρων» του Γαυρίου.

Στη σχετική συνομιλία μας δικαιολογήθηκε πως «ναι μεν είναι νόμιμο, αλλά αυτός απλώς έκανε μια αναφορά». Και ρώτησε: «γιατί δεν πέρασε δημοτικό συμβούλιο για τυπικούς και δημοκρατικούς λόγους».

Κουτοπόνηρα ο Νίκος Συρμαλένιος έκανε πως δεν ήξερε πως λόγω ΣΥΡΙΖΑ και απλής αναλογικής πάνω από 250 δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα είναι μειοψηφικοί. Και έτσι όλες οι μειοψηφίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατραπεί σε «μειοψηφικές πλειοψηφίες» σαμποτάροντας «τα πάντα όλα» όπως θα έλεγε και ο Αλέφαντος. Του το είπαμε και κλείσαμε το τηλέφωνο…

Θυμίζει κάτι από το παρατημένο καταφύγιο Κορθίου το λιμάνι της Τήνου, με τα παρατημένα μπλοκ και τον μισοτελειωμένο λιμενοβραχίονα, καθώς περιμένει χρόνια τώρα... το ΠΕΑΛ!!!

(β) Εκτός όμως της συζήτησης με τον Ν. Συρμαλένιο είχαμε και μια ακόμα τηλεφωνική συζήτηση με τον Γ. Σανταμούρη, σημερινό  πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου για το  ΠΕΑΛ. Την μεταφέρουμε κι αυτή προς γνώση των αναγνωστών μας.

Σε σχετική ερώτηση μας για το ΠΕΑΛ η απάντηση του ήταν αρνητική. Είπε χαρακτηριστικά:  «Έχουμε 8 χρόνια που  εκπονούμε τις  μελέτες το ΠΕΑΛ κι είμαστε και για τρίτη φορά πάλι από την αρχή. Για την Τήνο ήταν υποχρεωτικό . Αρχίσαμε το 2012 όταν ήμουν πρόεδρος  και τότε  στο Λιμενικό Ταμείο. Ξαναρχίσαμε το 2014 όταν ήταν άλλος. Και τώρα που είμαι πάλι εγώ , απορρίφθηκαν όλα και ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Μετά 8 χρόνια δεν  υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Υπάρχει μόνο ένα μισοτελειωμένο λιμάνι που  θα περιμένει για πολύ ακόμα, να ολοκληρωθούν οι ασκήσεις επί χάρτου. Τι άλλο να πω;»

Τι άλλο να πούμε και να γράψουμε κι εμείς;

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Φαίνεται οι σόδες δεν κάνουν τίποτα πια, και πιάσανε την λάσπη οι Σουσουβιδαλοκαμηλοκαπάκηδες. Τα έργα Λοτσάρη τους πέφτουν βαριά στο στομάχι, κάτι σαν στενιώτικο κατιμά, εξού και η ξινίλα που βγάζουν στα μέσα και στα έξω τους. Αλήθεια, πιστεύουν ακόμα ότι υπάρχει πιθανότητα, λογικός άνθρωπος να τους ψηφίσει ξανά; Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Υστερόγραφο: Τα like που κάνουν τα κατοικίδια στις αναρτήσεις του αφεντικού, τα πληρώνονται με το κομμάτι ή με το μήνα; Αν είναι τσαμπέ, μιλάμε για μεγάλα κορόϊδα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσο πιο...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Όταν στενοχωριέστε μερικοί λέτε ανοησίες; Σας λέει τίποτα πως μέσα σε 20 λεπτά την εμπεριστατωμένη με στοιχεία ανασκόπηση μας την είδαν 280 μοναδικοί χρήστες; Και μέχρι το βράδυ θα είναι πάνω 2.000;
Περιμένετε να ανεβάσουμε προσωπικές ύβρεις και αθλιότητες; Όχι. Προτιμούμε να σας εκθέτουμε ως υβριστές στην κοινωνία της Άνδρου. Όλοι ξέρουν ποιοι είστε και τι λέτε...
Σας τα είπα λοιπόν όπως ζητήσατε.
Καληνύχτα σας. Μιας και για εσάς είναι πάντα νύχτα....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro