Ανεμογεννήτριες: Η Κομισιόν απειλεί με πρόστιμα για τα αιολικά πάρκα

Αυστηρή επιστολή προειδοποίησης απεύθυνε ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος στην ελληνική κυβέρνηση επισείοντας τον κίνδυνο πως αντί να εισπράττει επιδοτήσεις για τις ανεμογεννήτριες θα εισπράττει …περιβαλλοντικά πρόστιμα!

Ο λόγος είναι πως η εταιρεία Damco Energy, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου έχει κάνει λάθος (!) περιβαλλοντικές μελέτες και το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεχτεί αυτές τις μελέτες παραβαίνοντας κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μελέτες αυτές σχετίζονται με τη Νότια Εύβοια αυτή τη στιγμή, αλλά λόγω της άμεσης γειτνίασης της περιοχής με την Βόρεια Άνδρο έχουν εφαρμογή και στην δική μας περίπτωση.

Αυτά γι’ αυτούς που νομίζουν (από τον υπουργό κ. Μανιάτη – που υπογράφει “αβέρτα κουβέρτα” ανεμογεννήτριες - μέχρι την Damco Energyκαι την ΔΑΦΝΗ – για να μην ξεχνιόμαστε) πως θα φέρουν και στην Άνδρο μερικές εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, μερικών εκατοντάδων μέτρων ύψος, που θα καλύπτουν μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα! Και θέλουν να τις φορέσουν «καπέλο» στους «ζαβαντριώτες»!

Κύριοι υπάρχει και η τοπική κοινωνία, αν δεν το ξέρετε, που και θέλει και πρέπει να έχει λόγο και άποψη για τους όποιους σχεδιασμούς σας. Αυτά για την ώρα...

 

(Βεβαίως θα μου πείτε πως πίσω από όλα αυτά ίσως να κρύβονται διεθνείς ανταγωνισμοί π.χ. μεταξύ εταιρειών που σχετίζονται με ρωσικά συμφέροντα και άλλων με δυτικοευρωπαϊκά συμφέροντα! Συν το εμπάργκο προς την Ρωσία. Άρα υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιοι στην Ε.Ε. «κάτι να θέλουν να πουν»!

 

Μάλιστα. Όμως, πέρα από τα όποια αντικρουόμενα συμφέροντα ή πέρα από το εμπάργκο της εποχής, κάπως έτσι με την παρέμβαση του ευρωπαίου επιτρόπου προς τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο πλέον αναδεικνύονται οι υπερβολές της ελληνικής διοίκησης για κάποιες περιοχές, που ο κ. Μανιάτης  το «έβαλε μανιάτικο» να τις δει γεμάτες φτερωτές.

Αμ δε! Δύσκολο το βλέπουμε το παιχνίδι του κ. Μανιάτη τώρα που «στράβωσε» η Κομισιόν. Και μάλιστα που αρχίζει να παιρνει και δημοσιότητα όπως βλέπουμε με το ήδη το πρώτο δημοσιεύμα στον "αέρα" από την Εφημερίδα των Συντακτών (1/10/14) όπου σχολιάζεται ανανλυτικά το σχετικό γράμμα (το οποίο το υπουργείο προσπάθησε να «πνίξεί»), αλλά όπως βλέπετε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι το ξέρουν και άλλοι. Και έτσι διέρευσε η 40 σελίδων επιστολή (!) με όλα τα στοιχεία των περιβαλλοντικών παραβάσεων διέρρευσε...).

«εν Άνδρω»

 

 

Διάτρητη η μελέτη της Damco Energy για τις ΑΠΕ στην Εύβοια

Tου Τάσου Σαραντή

 Κόλαφος για τις ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα για το ΥΠΕΚΑ είναι η προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με την οποία αδειοδοτήθηκε και λειτούργησε το αιολικό πάρκο της εταιρείας Damco Energy, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου. Κι αυτό, γιατί διαπιστώνει τρομερές παραλείψεις στη μελέτη και -συνεπώς- ακόμη μία παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τις ελληνικές αρχές που την ενέκριναν.

 Το έργο της Damco Energy, που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 με Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων, εκτείνεται σε 33.385 εκτάρια και περιλαμβάνει 8 αιολικά πάρκα και συνολικά 78 ανεμογεννήτριες στο όρος Οχη στη νότια Εύβοια, όλες μέσα σε περιοχή Natura 2000, χαρακτηρισμένη και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

 «Η ΜΠΕ», επισημαίνεται στην επιστολή, «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αναμένονται μόνο μικρής σημασίας επιπτώσεις. Η Επιτροπή θα ήθελε να σημειώσει ότι δεν μπορεί να τη θεωρήσει δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων, επειδή δεν εκτιμά δεόντως τις δυνητικές επιπτώσεις του έργου αυτού σε συνδυασμό με άλλα παρόμοια έργα (που υπάρχουν ή σχεδιάζονται) και με άλλα έργα που έχουν ήδη κατασκευαστεί-λειτουργούν στην περιοχή Natura 2000».

 Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μελέτη της Damco δεν συνεκτιμά τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν ήδη στην Εύβοια, παρόλο που αναφέρει ότι θα το πράξει, και ότι σε αυτή «δεν υπάρχει κανένα κεφάλαιο και καμία λεπτομερής ανάλυση για το πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 40 αιολικά πάρκα στην ίδια περιοχή δεν αναμένεται να έχουν σωρευτικές επιπτώσεις στην περιοχή Natura». Παρόλο που τα αιολικά πάρκα λειτουργούν ως «φραγμοί» στις μετακινήσεις των πουλιών και η νότια Εύβοια βρίσκεται σε μεταναστευτική οδό για τα πουλιά.

 Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΜΠΕ της Damco δεν μπορεί να θεωρηθεί δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων κατά την έννοια της οδηγίας για τους οικότοπους. Επισημαίνει, δε, ότι πολλά έργα που σχεδιάζονται στη νότια Εύβοια, συμπεριλαμβανομένου του έργου της Damco, βρίσκονται μέσα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ζώνες αποκλεισμού για αιολικά πάρκα από σχετική μελέτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, την οποία παρέλειψε η μελέτη της Damco.

 Να σημειωθεί ότι η περίπτωση της ΜΠΕ της Damco Energy είναι μόνο ενδεικτική των ανάλογων «κατά παραγγελία» μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποβάλλουν εταιρείες, οι οποίες επενδύουν στις βιομηχανικής κλίμακας εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και εγκρίνονται από το ΥΠΕΚΑ. Λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γίνει αποδέκτης ανάλογων καταγγελιών και έχει ανοίξει τους σχετικούς φακέλους που αφορούν τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στη Σκύρο, στα νησιά Χίος, Λήμνος και Λέσβος, ενώ υπενθυμίζει ότι υπάρχει και ξεχωριστός φάκελος παραβίασης που αφορά αιολικά πάρκα στη Λακωνία. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, ο πονοκέφαλος για το ΥΠΕΚΑ, αλλά και για τους επίδοξους επενδυτές στα αιολικά πάρκα μόλις τώρα αρχίζει.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet