Για ποιον κόμπο και ποιο χτένι μιλάνε;

Του Γιάννη Μηνδρινού

Η "κληρονομιά" των Φαρισαίων στην Άνδρο

 

Βρε, καλώς τα παιδιά, που θα έλεγε κι ο Αλέφαντος! Καλώς τα κι ας άργησαν! Ο λόγος εδώ για ένα πραγματικά απίστευτο δημοσίευμα στον Περίγυρο της Κινηματογραφικής Λέσχης με θέμα την χωματερή της Άνδρου. Κάποιοι ανακάλυψαν την χωματερή μετά από πολλά χρόνια και ατέλειωτες δικαστικές και άλλες «μάχες» (κάποιες, μάλιστα, χωρίς εισαγωγικά –αν θυμηθώ τον αποκλεισμό του σκουπιδότοπου της Σταυροπέδας το 2006), που κράτησαν περισσότερο από 15 χρόνια. Η "αποκάλυψη" αυτή συνέβη στα μυαλά τους αιφνιδίως μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014!!! Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Και έτσι εμφανίστηκε το πρώτο δημοσίευμα των «ανησυχούντων» που έλεγε πως «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» με τον σκουπιδότοπο της Σταυροπέδα! Και ξαφνικά κάποιοι «ανακάλυψαν» πως απειλούμαστε με πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Και κατέληξαν: Η κατάσταση είναι αδιέξοδη!!!

Θα μου επιτρέψουν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι όψιμα ανησυχούντες να τους πληροφορήσω πως ο κόμπος είχε φτάσει και έχει περάσει πολλά χτένια εδώ και πολλά χρόνια. Θα τους θυμίσω ορισμένα ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

-Το 1997 η περιοχή της Σταυροπέδας ανακηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος, αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει... Η παράνομη χωματερή συνεχίζει τη λειτουργία της. Τι έκαναν οι ανησυχούντες που από τότε είχαν την εξουσία στην Άνδρο;

-Το 2000, το υπουργείο Πολιτισμού δίνει προθεσμία στον τότε Σύνδεσμο Δήμου και Κοινοτήτων, ζητώντας να κλείσει η παράνομη χωματερή. Σιγά που θα έκλεινε! Οι τότε άρχοντες του νησιού και σημερινοί «ανησυχούντες» παρουσιαζόταν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ζητούσαν ανανέωση της παραμονής της χωματερής στο χώρο, επικαλούμενοι πάντα «λόγους δημοσίας υγείας»!!!

- Το 2003 η πυροσβεστική υπηρεσία μετά από πραγματογνωμοσύνη στην χωματερή στέλνει προειδοποίηση πως η χωματερή κινδυνεύει να καταρρεύσει στην θάλασσα. Ο Σύνδεσμος Δήμων Άνδρου την αγνοεί!!!

-Το 2004 ολοκληρώνεται η μελέτη που είχε παραγγείλει ο Σύνδεσμος Δήμων Άνδρου για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Σε πανηγυρική συνεδρίαση ανακοινώνεται ότι οι μελετητές επέλεξαν τη θέση «Κουραμένη» (ανάμεσα σε Βουρκωτή και Άρνη), αλλά ΧΥΤΥ δεν φτιάχνεται ποτέ εκεί. Η περιοχή είναι NATURA!!!...

Φυσικά, η λάθος μελέτη πληρώνεται κανονικά, όπως είχε πληρωθεί και η προηγούμενη που είχε παραγγείλει ο παλαιός δήμαρχος Δημήτρης Γιαννίσης (πρώτη θέση τα «Τρομάρχια», στην ευρύτερη περιοχή του Κορθίου), όπως πληρώθηκε και η επόμενη που έκαναν οι σήμερα οψίμως ανησυχούντες και έδειχνε «Προφήτη Ηλία» στον Πιτροφό, όπως θα πληρωθεί (αν δεν πληρώθηκε ήδη) και η πρόσφατη μελέτη που παρήγγειλαν οι σημερινοί «ανησυχούντες» και η οποία υποδείκνυε τη θέση «Πλούσκα», πάνω από το Μπατσί...

Όπως βλέπετε, μελέτες πάντα είχαμε και έχουμε πολλές σε απόθεμα! ΧΥΤΥ δεν έχουμε κανέναν! Όλα αυτά ήταν έργο αυτών που ανησυχούν σήμερα…

-Το 2006 λήγει η παράταση που είχε δώσει το Υπουργείο Πολιτισμού και οι κάτοικοι των χωριών Ζαγανιάρι και Πιτροφού αποφασίζουν να εφαρμόσουν το νόμο και να κλείσουν τη χωματερή, όπως έλεγε η απόφαση του Υπουργείου. Για 15 και πλέον μέρες, στη Σταυροπέδα γίνεται κόλαση!

Από το Κόρθι στέλνουν ένα γεμάτο απορριματοφόρο, με εντολή να αδειάσει τα σκουπίδια στη μέση του κεντρικού δρόμου του νησιού! Από την Υδρούσα η τότε Δημοτική Αρχή φέρνει κόσμο στη Σταυροπέδα για να σπάσουν με το «έτσι θέλω» και με τσαμπουκά τον αποκλεισμό. Δεν τα κατάφεραν.

Τελικά πείθεται ο τότε Υπουργός Πολιτισμού να δώσει ακόμη ένα χρόνο παράταση! Στη Σύρο ο Νομάρχης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη όπου έκπληκτοι όλοι ακούν τον τότε Δήμαρχο Χώρας, Μανώλη Βάμβουκα (σήμερα δημοτικό σύμβουλο των «ανησυχούντων»)  να λέει σε έντονο ύφος (μπροστά σε Νομάρχη, αστυνομικές και δικαστικές αρχές) πως η χωματερή θα μείνει εκεί! Και πως ποτέ του δεν έχει επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα και ούτε σκοπεύει να το κάνει...

-Το 2010, για να μη σας κουράζω, το Συμβούλιο Επικρατείας βγάζει την 293/2010 απόφαση, με την οποία ακυρώνεται η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και διατάσσεται το κλείσιμο της χωματερής. Η απόφαση, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά, τα εξής: «Η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για την απόθεση των απορριμμάτων του νησιού, δραστηριότητα συνδεόμενη με την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου δεν δικαιολογεί κατ΄ ουδένα τρόπο την επί εικοσαετία λειτουργία χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στον επίμαχο αρχαιολογικό χώρο».

Εκεί πια κι αν έφτασε ο κόμπος στο χτένι! Αλλά για τους τότε άρχοντες και σημερινούς «ανησυχούντες» του νησιού μας... πέρα βρέχει!!!

Μέχρι που έβρεξε κανονικά! Ήταν το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου 2011 όταν  έριξε βροχή με το τουλούμι. Και κάπως έτσι η βροχή πήρε την χωματερή και την πήγε στη θάλασσα... Συνέβη αυτό που είχε προειδοποιήσει η πυροσβεστική πριν 8 ολόκληρα χρόνια. Αλλά κανένας από τους σημερνούς «ανησυχούντες» δεν είχε ανησυχήσει!

Και οι διοξίνες των Φαρισαίων που χρόνια δηλητηριάζουν το νησί

Από τότε μέχρι σήμερα οι «ανησυχούντες» δεν το έβαλαν κάτω. Παίζοντας... παράταση και πέναλτι, οδήγησαν την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο. Και τώρα, έρχονται αυτοί που δημιούργησαν και διατήρησαν το πρόβλημα επί 15ετία να ανησυχούν για τα πρόστιμα!!! Γιατί τώρα είναι για πρώτη φορά αντιπολίτευση μετά 15 χρόνια!!!!!

Οποία υποκρισία! Ή διαφορετικά: «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί» ο κόμπος έχει φτάσει εδώ πολλά χρόνια στα χτένια σας...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet