Σχέδιο πυροπροστασίας εδώ και τώρα

 

Του Γιάννη Μηνδρινού

Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτό το... απίστευρο με τις συνεχείς φθινοπωρινές φωτιές στην Άνδρο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι:

-Το φαινόμενο είναι πρωτοφανές για το νησί. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής και θα καταλάβει. Συνεπώς αυτό που γίνεται φέτος στο νησί, ούτε τυχαίο είναι, ούτε συμπτωματικό.

-Σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει καταγραφεί κάτι ανάλογο. Γεγονός που ενισχύει τις υποψίες πως «κάτι δεν πάει καλά εδώ»...

Είναι γνωστό πως στην Άνδρο πολύ δύσκολα «ανοίγουν στόματα» κι αυτό με κάνει να διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες για το αν το ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε παραδειγματικές τιμωρίες. Αλλά και αποτελέσματα να έχει (μακάρι!) η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει. Και το πρόβλημα επιβάλλει να σχεδιαστεί ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ μέσα στον χειμώνα που έρχεται και να εφαρμοστεί ΠΛΗΡΩΣ ένα αποτελεσματικό σχέδιο πυροπροστασίας.

Το συντομότερο δυνατό Δήμος Άνδρου, πυροσβεστική υπηρεσία και εθελοντές δασοπυροσβέστες πρέπει να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και και εκπονήσουν αυτό το σχέδιο. Το που πρέπει να φτιαχτούν ζώνες πυροπροστασίας. Το που θα περάσουν δασικοί δρόμοι για ναυπάρχει πρόσβαση εκεί που πρέπει. Το που πρέπει να μπουν πυροσβεστικοί κρουνοί ή δεξαμενές. Το ποιές στέρνες σπιτιών σε ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υπό ποιές προϋποθέσεις, ώστε να γίνει ευκολότερα η κατάσβεση. Και οτιδήποτε άλλο θα προτείνουν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι, που είναι βεβαίως οι πυροσβέστες και οι εθελοντές και κανείς άλλος.

Αυτό το σχέδιο πρέπει να εκπονηθεί ταχύτατα και να υλοποιηθεί... μέχρι την άνοιξη! Γνωρίζουμε πως η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε ένα προβληματικό ταμείο, γνωρίζουμε πως ποτέ, κανείς, στην Άνδρο δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα (πλην της πυροσβεστικής και των εθελοντών), αλλά ξέρουμε καλά πως ο νέος Δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχουν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Και όχι κρύβοντάς το κάτω από το... χαλί, όπως έγινε με όλα τα μεγάλα προβλήματα του νησιού (σκουπίδια, σφαγεία κλπ).

Κι αυτό περιμένουμε (και ελπίζουμε...) να γίνει!

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet