Ξεκινά σχεδιασμός για την πυροπροστασία της Άνδρου

Φωτογραφία από την σημερινή σύσκεψη για την πυροπροστασία στο δημαρχείο Άνδρου

 

Ξεκινά επιτέλους σχεδιασμός για την πυροπροστασία της Άνδρου με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων. Αυτό είναι το καλό νέο της σημερινής σύσκεψης. Το κακό είναι πως τόσα χρόνια κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Αλλά μήπως υπήρχε και τίποτα άλλο θα μου πείτε; Όλα ήταν στον …αυτόματο πιλότο της «εμπειρίας» αυτών που αυτοσχεδίαζαν. Τουλάχιστον τώρα φαίνεται πως ξεκινά κάτι από την αρχή και οργανωμένο με πρωτοβουλία του νέου δημάρχου Θ. Σουσούδη.

Αργά το βράδυ ο Θεοδόσης Σουσούδης κατέγραψε και μέσω ενός προσωπικού μηνύματος στο F/B τις σκέψεις του:

" Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο με όλους τους αρμόδιους και μέλη της πολιτικής προστασίας.
Θεωρώ πως ήταν επιβεβλημένο ύστερα από τις συνεχείς εγκληματικές φωτιές, που κάποιοι ασυνείδητοι έβαλαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατέστρεψαν περιουσίες και έβλαψαν ανεπανόρθωτα την φυσική ομορφιά του νησιού μας. Επιπρόσθετα κάηκαν ζωντανά, καταστράφηκαν καλλιέργειες και αχρηστεύθηκε όλο το δίκτυο ύδρευσης των Κατακαλαίων και μέρους των Αποικίων, μήκους πολλών χιλιομέτρων που θα στοιχίσει στο Δήμο μας πολλές χιλιάδες ευρώ.

Στη συνάντηση όλοι καταθέσαμε τις προτάσεις μας με σκοπό την πρόληψη, την καταστολή και τον αρτιότερο συντονισμό σε καταστάσεις έκτακτες και επείγουσες.

Στόχος είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί ανεξέλεγκτης βόσκησης, με την επιβολή ακόμα και προστίμων και να απαγορευθεί η βόσκηση σε περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες, ύστερα από πυρκαγιά.
Εθελοντές και σύλλογοι στα χωριά να αναλάβουν να ενημερώσουν τους κατοίκους για την επικινδυνότητα της πρόκλησης φωτιάς.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες να υποδείξουν θέσεις για τοποθέτηση μεγάλων δεξαμενών νερού και να καταγραφούν οι υπάρχουσες. Να γίνει καταγραφή όλων των μέσων αλλά και εθελοντών, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να είναι διαθέσιμοι.

Το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική αποδέχθηκαν αμέσως την πρόταση για περιπολίες στις επικίνδυνες περιοχές ιδιαίτερα τις ημέρες όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές και την εξάπλωσή τους.

Η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας για το νησί μας κρίνεται απόλυτα απαραίτητο και θα ανατεθεί σε ειδικούς προκειμένου να ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον.

Αυτά και άλλα ειπώθηκαν στην σημερινή πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε και όλες οι υπηρεσίες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους για να συμβάλλουν αποτελεσματικά όποτε χρειαστεί.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους ανταποκρίθηκαν και ήρθαν στο κάλεσμα για τον περαιτέρω σχεδιασμό και την κατάθεση προτάσεων.

Κλείνοντας θέλω να διαβεβαιώσω πως σαν δημοτική αρχή, είμαστε κάθε στιγμή κοντά στα μικρά και μεγάλα ζητήματα του νησιού μας, θέλω να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι βοήθησαν να αντιμετωπισθεί με επιτυχία ο κίνδυνος και να ευχηθώ να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.

Οι παραπάνω θέσεις συμπλήρωσαν το προηγηθέν δελτίο τύπου της σύσκεψης:

"Στην οποία αποφασίστηκε:

·       Η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας της Νήσου Άνδρου-που θα προβλέπει δράσεις και ενέργειες  τόσο σε επίπεδο πρόληψης ,όσο και σε επίπεδο καταστολής. Παράλληλα  αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού κλιμακίου και την- σε κάθε περίπτωση- ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

·       Στα άμεσα μέτρα πρόληψης αποφασίστηκε η τακτική περιπολία ανδρών του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στις περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς και κυρίως κατά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την πρόκληση πυρκαγιών.

·       Τονίστηκε  επίσης  η ανάγκη  ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας ,και εφαρμογή  της υφιστάμενης νομοθεσίας προς κάθε κατεύθυνση, ενώ  όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους ,ώστε να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία του νησιού μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Άνδρου, ο Έπαρχος Άνδρου, ο Διοικητής της  Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, ο Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, ο Λιμενάρχης Άνδρου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, η Δασάρχης Άνδρου, ο Πρόεδρος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών και εθελοντές δασοπυροσβέστες και ο Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας Άνδρου".

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet