Μια τετραετία, έτσι... χωρίς πρόγραμμα!

Ερώτηση: Πως διοικείται ένας Δήμος σύμφωνα με τον Καλλικράτη; Ιδίως πως ασκείται η διοίκηση στα οικονομικά που είναι ένα από τα πλέον ζωτικά όργανα;

Απάντηση: Υπάρχει η οικονομική υπηρεσία που καταρτίζει ή συμβάλει στην διαμόρφωση προϋπολογισμών και ισολογισμών. Επιβεβαιώνει και εισπράττει δημοτικά τέλη. Εκδίδει εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες κλπ.

Πολιτικά, όμως, όλα ξεκινούν από τις πολιτικές που εισηγείται η πλειοψηφούσα παράταξη και αποφασίζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου. Οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής πάνε στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Ο δήμαρχος έχει την επίβλεψη και ευθύνη για όλα.

Ερώτηση: Τι λειτουργούσε από την αυτή την διοικητική «αλυσίδα» στον Δήμο Άνδρου από 1/1/2011 μέχρι 31/8/2014;

Απάντηση: ΤΙΠΟΤΑ! Ακριβώς, ΤΙΠΟΤΑ!

Το αποκάλυψε ο έλεγχος που διεξήχθη από τη νέα διοίκηση από 1/9/2014 μέχρι 10/10/2014. Η οικονομική υπηρεσία ήταν περιθωριοποιημένη. Τα οικονομικά τα διαχειριζόταν… «εξωτερικός» οικονομικός σύμβουλος και «εσωτερικός» δημοτικός υπερ-σύμβουλος! Πρωτότυπο, αλλά …αληθινό!!!

Η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας είχε ελάχιστη γνώση όλων όσων υπέγραφε (εντάλματα κλπ). Ο «εξωτερικός» σύμβουλος τα διεκπεραίωνε. Και ο «εσωτερικός» υπερ-σύμβουλος αποφάσιζε για όλα «λύνοντας και δένοντας»!

Για να καταλάβετε το πώς ΔΕΝ λειτούργησε η οικονομική επιτροπή:

(α) Κατά την πρώτη περίοδο (2011-2012) η οικονομική επιτροπή καταγγέλθηκε 4 μήνες μετά την συγκρότηση της για αδιαφάνεια και ατεκμηρίωτες αποφάσεις. Και η αντιπολίτευση αποχώρησε. Αυτό δεν ενόχλησε τους συμβούλους της πλειοψηφίας και τον υπερ-σύμβουλο Άνδρου! Υπήρχε, άλλωστε, μεγάλη «εμπειρία» στο «κάνω ότι θέλω»…

(β) Κατά την δεύτερη περίοδο (2013-2014) η οικονομική επιτροπή έφτασε πάλι σε αδιέξοδο πάλι σε μερικούς μήνες γιατί ΔΕΝ συζητούσε ΤΙΠΟΤΑ! Η αντιπολίτευσηστηλίτευσε την αδιαφανή λειτουργία και τις ατεκμηρίωτες αποφάσεις και αποχώρησε οριστικά.

Όμως το αυτί της πλειοψηφίας δεν …ίδρωσε! Όπως δήλωσε τότε με έπαρση ο δημοτικός υπερ-σύμβουλος: «εμείς είμαστε πλειοψηφία και έτσι διοικούμε. Αν πάρετε εσείς κάποτε την πλειοψηφία να τα αλλάξετε!!!»

Είπατε τίποτα για το ύφος; Α! Δεν είπατε. Τότε ακούστε και για το ήθος. Από τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής πήγαιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο όσες …πήγαιναν! Πάντα βιαστικές και ατεκμηρίωτες. Οι άλλες απλώς …δεν πήγαιναν!

Εισηγητής πάντα και παντού ήταν ο υπερ-σύμβουλος που τα «πέρναγε» όλα με «συνοπτικές διαδικασίες»! Μα μιλάμε για πολύ συνοπτικές! Ήτοι, απλή ανάταση χειρών μιας αμίλητης πλειοψηφίας. Χεράκι πάνω: περνάνε! Πάμε παρακάτω.

Βρίσκεται τον τρόπο λίγο …παράξενο; Σωπάτε καλέ; Τι το παράξενο έχει η γυμναστική  …«χέρια πάνω - χέρια κάτω»; Έτσι διοικήθηκε η Άνδρος: με όρους «γυμναστικής δημοκρατίας»!

Θυμόμαστε ένα βίντεο Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο ήρεμος Κυριάκος Θωμάς δεν άντεξε σηκώθηκε σε έξαλλη κατάσταση να αποχωρήσει και απευθυνόμενος στην σιωπηλή πλειοψηφία μίλησε: «για μαριονέτες, που σηκώνουν απλώς το χεράκι»!

Εκεί έγινε…  έκρηξη! Δεν τους είχε πειράξει η επί τριετία πρακτική του «χέρια πάνω – χέρια κάτω»!. Αλλά, όλα κι όλα στα λόγια ήταν πολύ… εύθικτοι!!!

(Σε αυτό το νησί σχεδόν ποτέ δεν ενοχλούν οι πράξεις. Ιδίως αν αφορούν τους άλλους. Ενοχλούν όμως τα λόγια! Ιδίως τα λόγια που αφορούν εμάς! Α! Όλα κι όλα, οι λέξεις μάς θίγουν το φιλότιμο! Γιατί το φιλότιμό μας είναι πολύ… αφιλότιμο!…).

Ερώτημα: Ποιο το διοικητικό και το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης του Δήμου Άνδρου επί τετραετία;

 Απάντηση: Κάτι μεταξύ ΜΠΑΧΑΛΟΥ και ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΚΕΝΟΥ!!! Εξαρτάται από πια γωνία το βλέπει κανείς...

Είχαμε διοίκηση πουν ΔΕΝ διοικούσε και οικονομική διαχείριση ΔΕΝ συνέτασε  …ισολογισμούς! Είχαμε προϋπολογισμού με ΑΔΕΙΟΥΣ …κωδικούς! Είχαμε κονδύλια που ΧΑΝΟΝΤΑΝ από τον έναν κωδικό στον άλλον! Άλλοτε «έτσι και ως έτυχε» και κάποτε όπως αυτοσχεδίαζε... ο υπερ-σύμβουλος!

Αποτέλεσμα: Άδειασμα στις 31/8/2014 τα διαθέσιμα κονδύλια ήταν… ΜΗΔΕΝ!!! Κονδύλια και κονδυλοφόροι είχαν πάει περίπατο! (Σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ τελικά ανέρχονται για τέλη ύδρευσης, καταστημάτων και ξενοδοχείων που ΔΕΝ εισπράχθηκαν επί τετραετία). Τέτοια κακοδιαχείριση  δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία της Άνδρου!!!

Και η ευθύνη για όλα αυτά; Της πλειοψηφίας του δημοιτικού συμβουλίου. Και ειδικότερα της πλειοψηφίας της οικονομικής επιτροπής. Ποιοι ήταν; Εδώ μπερδεύει κάπως το πράγμα. Γιατί κάποιοι δεν ήξεραν! Άλλοι δεν γνώριζαν! Και άλλοι όταν κάτι κατάλαβαν αποχώρησαν με τρόπο μετά την αντιπολίτευση που αποχώρησε με βρόντο! Α! Ναι, και ο δήμαρχος που ήταν «ωσεί παρόν» επί τετραετία σχεδόν!

-       Τελικά όμως ποιος «έλυνε και έδενε» μέσα σε αυτό το κουβάρι;

-       Μα είπαμε… ο υπερ-σύμβουλος! Α! Ναι κι ένας «περίγυρος» φίλων... ευκαιριακών ή τακτικών.

Κάπως έτσι δέθηκαν όλα κόμπο στη διοίκηση. Κάπως έτσι δεν φτιάχτηκε ποτέ οργανισμός του Δήμου Άνδρου. Και χωρίς οργανισμό πήγαν περίπατο οι αρμοδιότητες! Και βέβαια χωρίς ευθύνες η διοικητική μηχανή πήγαινε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα! Λογική κατάληξη όλων αυτών το οικονομικό χάος, το καθημερινό κενό και η ανυπαρξία επί τετραετία του Δήμου Άνδρου σε απλά, αλλά και σε σοβαρά θέματα της Άνδρου. Πορευτήκαμε μια τετραετία ...έτσι χωρίς πρόγραμμα...

 «εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet