Ν. Θεολόγου: Ευθύνεται ο... Γ. Γλυνός (!) και οι υπάλληλοι! - Έντονοι διάλογοι για τα οικονομικά στο δημοτικό συμβούλιο της 25/10

Από το συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου

Τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Γλυνό και τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας κατονόμασε ως υπεύθυνους της κακοδιαχείρισης του Δήμου Άνδρου την τριετία 2011-2013 ο Νίκος Θεολόγου!!! Σωστά διαβάσατε! Χρειάστηκε να ολοκληρωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο το απόβραδο της 25ης Οκτωβρίου για να υπάρξει πλήρης εικόνα αυτών που έγραφε η ανακοίνωση που είχε στείλει ο επικεφαλής της Άνδριακής Ενότητας το πρωί της ίδιας μέρας στα ΜΜΕ.

Ίσως είναι η πλέον απίστευτη πολιτική στροφή της τελευταίας 10ετίας στην Άνδρο! Ο στενότερος συνεργάτης του πρώην δημάρχου Γ. Γλυνού (πρακτικά ο αντ’ αυτού) τον ονομάζει ως υπεύθυνο της οικονομικής διοίκησης και φυσικά της κακοδιαχείρισης. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στην ανακοίνωση ο Ν. Θεολόγου: «Οι αρμοδιότητες, οι υπευθυνότητες και η κατανομή  των καθηκόντων καθώς και οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων στην Οικονομική Υπηρεσία στα έτη 2011-2013 ήταν ευθύνη του Δημάρχου Γιάννη Γλυνού και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και των συνεργατών του».

Με αυτή την περίτεχνη φράση ονοματίζει και χρεώνει προσωπικά τις ευθύνες. Βέβαια αν και κατονομάζεται ο τέως δήμαρχος δεν κατονομάζονται οι συνεργάτες! Ίσως, σκέφτηκε, Ν. Θεολόγου κάποιοι που δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να θυμούνται, μπορεί να... ξεχάσουν πως ο στενότερος συνεργάτης και μόνιμος εισηγητής όλων των οικονομικών θεμάτων ήταν αυτός!

Την ίδια θέση επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και στο δημοτικό συμβούλο το βράδυ λέγοντας πως "Ο Γιάννης Γλυνός και η διοίκηση του κρίθηκαν"! Και συνεπώς "αφού κρίθηκαν" ο ίδιος νοιώθει έτοιμος να κρίνει "τις ενέργειες της νέας διοίκησης"! Κάπως έτσι... ξεφορτώθηκε τα φορτία και βρέθηκε «σαν έτοιμος από καιρό»... πάλι στην αφετηρία!

Τόσο στην ανακοίνωση όσο και στο δημοτικό συμβούλιο στάθηκε για λίγο και στην κακοδιοίκηση μιλώντας για τα «…μηνιαία δελτία στην βάση δεδομένων της ΕΕΤΑ, με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού» που… «κατατίθεντο ελλιπή με ευθύνη της Οικονομικής Υπηρεσίας, χωρίς τα στοιχεία από το μητρώο δεσμεύσεων, που τηρούνταν κανονικά».

Με αυτήν την μικρή φράση ολοκλήρωσε τα της ανυπαρξίας ισολογισμών των ετών 2011, 2012, 2013!!! Υπήρξαν βεβαίως και κάποιες δυσλειτουργίες της υπηρεσίας που... "παραδέχεται": «Όλα τα ζητήματα δυσλειτουργίας της Οικονομικής Υπηρεσίας το 2011-2013 ήταν αποτελέσματα της ελλιπούς σύνθεσης της Υπηρεσίας, με τις  συνταξιοδοτήσεις, τις ασθένειες και τις άδειες μητρότητας. Λειτούργησε η υπηρεσία με ελάχιστους υπαλλήλους, και τον μεγαλύτερο χρόνο μόνο με δύο, και όλα αυτά ενώ έπρεπε να συνενωθούν οι τρεις Δήμοι, να ενοποιηθούν  τα στοιχεία και να υπάρξει μια και μόνη υπηρεσία στα έσοδα και στα έξοδα για όλο το νησί»!

Αν δεν καταλάβατε καλά φταίει η … μητρότητα! Φταίνε οι… συντάξεις! Φταίνε οι ...αρρώστιες! Κουβέντα βεβαίως το γιατί η διοίκηση δεν έφτιαξε οργανισμό ώστε να προσληφθούν υπάλληλοι. Μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος κατά προτεραιότητα στα νησιά.

Στη συζήτηση βέβαια στο δημοτικό συμβούλιο έγινε λίγο πιο… συγκεκριμένος λέγοντας απερίφραστα πως... «έφταιγαν οι υπάλληλοι που δεν δούλευαν»! Κουβέντα για την πλήρη περιθωριοποίηση της υπηρεσίας. Κουβέντα για τις συνεχείς έγγραφες αναφορές της οικονομικής υπηρεσίας στις απαράδεκτες πρακτικές της διοίκησης! Αναφορές που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο εκτενώς από τον Χ. Βουραζέρη!

Φυσικά με τον ίδιο τρόπο που άδειασε τον κ. Γλυνό και τους υπαλλήλους, άδειασε στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου 2014 και τον μέχρι 31/8/2014 εξωτερικό οικονομικό συνεργάτη του! Σχεδόν δεν τον... ήξερε! Δεν είπε κουβέντα γι' αυτόν! Ο εκ Σύρου οικονομικός συνεργάστης προσήλθε στο συμβούλιο και δεν ήξερε κι αυτός πώς να δικαιολογήσει την ευθύνη για την κακοδιοίκηση του λογιστηρίου του Δήμου Άνδρου επί τριάμισι χρόνια. Τα φόρτωσε κι αυτός στους... υπαλλήλους! Αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσεις το πως επαγγελματίας αυτός δούλευε επί τριάμισι χρόνια χωρίς σύμβαση!!! Βέβαια τώρα διεκδικεί κι αυτός από τον Δήμο Άνδρου  71.000 ευρώ (!!!)  ετησίως και για τρία χρόνια (!!!) ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ (!) ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2014!!!

Με τον ίδιο τρόπο ο Ν. Θεολόγου έκανε μεγάλη ντρίμπλα και για τα άδεια ταμεία. Στην μεν ανακοίνωση του, σε μια προσπάθεια να αναιρέσει το γεγονός πως η νέα διοίκηση βρήκε στο τα αμείο του Δήμου 33.000 ευρώ και όλους τους κωδικούς του τακτικού προϋπολογισμού άδειους, έκανε μια ντρίπλα ακόμα και προσπέρασε τον τακτικό προϋπλογισμό (που είχε αδειάσει) προβάλοντας τα δεσμευμένα χρήματα του Δήμου για έργα και υπηρεσίες που εκτελούνται!

Τα μπουρδούκλωσε όμως και στο ύψος των χρημάτων γράφοντας στην ανακοίνωση του πως: «Το ταμειακό υπόλοιπο στον Δήμο Άνδρου στις 31.8.14 ήταν της τάξης των 1.700.000 ευρώ, διαρθρωμένο σε τακτικά, έκτακτα ειδικευμένα,  έκτακτα ανειδίκευτα και υπόλοιπα…». Στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο παραδέχτηκε πως τα δεσμευμένα χρήματα είναι της τάξης του 1.300.000!!! Στη συνέχεια δεν απάντησε γιατί άφησε ταμείο μόνο 33.000 ευρώ και άδειους κωδικούς ενώ είχαν υπογεγράψει υποχρεώσεις μέσα στον Αύγουστο για 710.000 ευρώ!!!

Στο συνεχές ερώτημα του εισηγητή Χ. Βουραζέρη γιατί πλήρωσε τον Αύγουστο του 2014 υποχρεώσεις του 2011, του 2012 και του 2013 και γιατί δεν τις είχε πληρώσει τότε που έγιναν η απάντηση του ένα αμήχανο: «είχαν δουλέψει οι άνθρωποι η απάντηση του ήταν έπρεπε κάποτε να πληρωθούν»! Φυσικά δεν απάντησε γιατί έπρεπε να πληρωθούν τον Αύγουστο του 2014!

Τώρα στο θέμα των εικονικών τιμολογίων, που αναφέρθηκαν και αυτά, είπε πως "αυτοί οι άνθρωποι κάποτε έπρεπε να πληρωθούν". Έτσι, ένας εργολάβος που έκανε κάποια στιγμή μια δουλειά για τον Δήμο πληρωνόταν αργότερα με τιμολόγιο που ανέγραφε… άλλη δουλειά! Για να αδειάσει φυσικά και άλλος κωδικός! Όχι παίζουμε! Κάπως έτσι πλήρωνε... η μάνα το παιδί και το παιδί… τον γείτονα!

Κατά τα άλλα ήταν ένα δημοτικό συμβούλιο που στάθηκε ιδιαίτερα στο καυτό θέμα των οικονομικών με εισήγηση του αντιδημάρχου επί των οικονομικών Χ. Βουραζέρη, ο οποίος παρέθεσε πλήθος οικονομικών στοιχείων της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης. Κάποια στιγμή ο Ν. Θεολόγου εκνευρίστηκε και προσπάθησε να σταματήσει την εισήγηση λέγοντας πως «δεν ανέχεται να μετατραπεί το δημοτικό συμβούλιο σε δικαστήριο» και πως «θα αποχωρούσε»! Όταν είδε πως κανένας δεν έδωσε σημασία στην απειλή του (μάλιστα ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κ. Θωμάς του είπε «κανέναν δεν κρατάμε με το ζόρι στο συμβούλιο»), άλλαξε ρότα και ζήτησε «εδώ και τώρα οικονομικό έλεγχο».

Έβαλε, μάλιστα, προς ψηφοφορία πρόταση του για "διαχειριστικό έλεγχο εδώ και τώρα σε βάθος ...20ετίας"! Μετά το ξανασκέφτηκε μάλλον και διευκρίνισε "σε βάθος ...8ετίας"! Στο τέλος ψήφισε... την πρόταση της πλειοψηφίας (!) για σύνταξη ισολογισμών (μιας και χωρίς ισολογισμούς δεν μπορεί να γίνουν έλεγχοι) να έρθουν τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών και να γίνει και ο διαχειριστικός έλεγχος!!!

Με τόσες ντρίμπλες μάλλον στο τέλος φαινεται πως ζαλίστηκε και ο ίδιος και υπερψήφισε μαζί με τους συμβούλους του... την πρόταση της πλειοψηφίας!...

Το δημοτικό συμβούλιο στις 25/10

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου ήταν η απόσυρση του διαβόητου "περιφερειακού πάρκου" από το ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο έχει αναφορά στο πρόγραμμα Life. Η νέα διοίκηση ζήτησε να επιστραφεί το πρόγραμμα του περιφερειακού πάρκου στον Δήμο και να ανασταλεί η λειτουργία επιτροπής που συγκροτήθηκε και αυτή στα μέσα… Αυγούστου!

(Τελικά αυτός ο Αύγουστος ήταν ο πιο εργατικός μήνας εδώ και τριάμισι χρόνια).

Στο σημείο αυτό ο Ν. Θεολόγου «προειδοποίησε» πως η Ευρώπη ως εταίρος στο πρόγραμμα δεν παίζει! Και θα αντιδράσει αν ανασταλεί η επιτροπή!

(Κουβέντα για το πώς έπαιξε την Ευρώπη η διοίκηση στην οποία κυριάρχησε αυτός στο θέμα των σκουπιδιων όπου ο Δήμος κινδυνεύει με πρόστιμα αν δεν προχωρήσει τώρα γρήγορα).

Έγινε μεγάλη συζήτηση για την επιτροπή του... Αυγούστου!

(Αν και είναι γνωστό πως η Ευρώπη δεν επιβάλλει προγράμματα και δέχεται διαπραγματεύσεις γι’ αυτά).

Εδώ όλως περιέργως η συζήτηση πήρε έκταση γιατί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου κ. Ζαννές (που συνόδευε τον κ. Καπάκη) συνηγόρησε με τον Ν. Θεολόγου λέγοντας ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠ¨Η. Ουσιαστικά ήταν σαν να μην ήθελαν επανεξέταση των δομών του LIFE!!! Πράγμα παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί (και σωστά) για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. Όμως στην Άνδρο ο εκπρόσωπος του επισείει την απειλή της Ευρώπης (!) για ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ μιας επιτροπής του Life που δεσμεύει την Άνδρο σε δύσκολα μονοπάτια!

(Εδώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικός, μιας και είναι γνωστό πως είχε επαγγελματικές σχέσεις με το Life, από όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει, ενώ έχει και πολιτικές φιλοδοξίες - ακόμα και για υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται στις επόμενες εκλογές)

"εν Άνδρω"

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ν. Θεολόγου και της Ανδριακής Ενότητας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όσον αφορά στα ζητήματα της οικονομικής λειτουργίας στον Δήμο Άνδρου και όσα τέθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Οκτωβρίου 2014, θέλουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

1)    Σχετικά με την λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας:

       ·       Πράγματι δεν έχουν κατατεθεί οι ισολογισμοί των ετών 2011-12-13, όμως αυτό δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην χρηματοδότηση του Δήμου Άνδρου και ειδικότερα στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. 

·       Τα μηνιαία δελτία στην βάση δεδομένων της ΕΕΤΑ ,με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατατίθεντο ελλιπή με ευθύνη της Οικονομικής Υπηρεσίας, χωρίς τα στοιχεία από το μητρώο δεσμεύσεων, που τηρούνταν κανονικά. Αυτό άλλωστε είναι και το συμπέρασμα του ελέγχου από το Υπουργείο, που έγινε τον Οκτώβρη του 2013, και υπέδειξε όλες τις ενέργειες που έπρεπε να γίνονται εντάσσοντας τον Δήμο Άνδρου στους μερικώς εκτελούντες τις υποδείξεις.

·       Όλα τα ζητήματα δυσλειτουργίας της Οικονομικής Υπηρεσίας το 2011-2013 ήταν αποτελέσματα της ελλιπούς σύνθεσης της Υπηρεσίας, με τις  συνταξιοδοτήσεις , τις ασθένειες και τις άδειες μητρότητας. Λειτούργησε η υπηρεσία με ελάχιστους υπαλλήλους, και τον μεγαλύτερο χρόνο μόνο με δύο, και όλα αυτά ενώ έπρεπε να συνενωθούν οι τρεις Δήμοι , να ενοποιηθούν  τα στοιχεία και να υπάρξει μια και μόνη υπηρεσία στα έσοδα και στα έξοδα για όλο το νησί.

2)   Σχετικά με το Ταμείο του Δήμου Άνδρου:

Το ταμειακό υπόλοιπο στον Δήμο Άνδρου στις 31.8.14 ήταν της τάξης των 1.700.000 ευρώ, διαρθρωμένο σε τακτικά, έκτακτα ειδικευμένα,  έκτακτα ανειδίκευτα και υπόλοιπα του νόμου που δεσμεύει τους δύο μισθούς  του συνόλου των υπαλλήλων. Με δεδομένο ότι οι οδηγίες που δόθηκαν με την Κ.Υ.Α  για την σύνταξη του Προϋπολογισμού 2015 των Δήμων, αποδεσμεύει την χρήση των ειδικευμένων εσόδων, ο Δήμος Άνδρου διαθέτει  ρευστότητα, ακόμα και αν  εξοφλήσει το σύνολο των τιμολογίων που δεν έχουν εξοφληθεί. Τα ανεξόφλητα τιμολόγια στο σύνολο τους στο  τέλος Αυγούστου ήταν περίπου 900.000 με τις 200.000 από αυτά να αφορούν ειδικευμένες δαπάνες  (έργα). Υπενθυμίζουμε ότι την 1.1.2011 παραλάβαμε από τους τρεις Δήμους, τιμολόγια αξίας πάνω από 4.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται όσα  δεν είχαν κοπεί ενώ είχαν γίνει εργασίες και έργα.

Ακόμα να αναφερθεί ότι για τα ανεξόφλητα του 2014, έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο ότι θα υποβληθούν κεντρικά για εξόφληση μέσα στο 2015.

3)   Η Οικονομική Λειτουργία του Δήμου Άνδρου:

Οι αρμοδιότητες, οι υπευθυνότητες και η κατανομή  των καθηκόντων καθώς και οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων στην Οικονομική Υπηρεσία στα έτη 2011-2013 ήταν ευθύνη του Δημάρχου Γιάννη Γλυνού και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και των συνεργατών του. Καθόλου δεν αφορά το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο που με ευθύνη του Δημάρχου και των συνεργατών του μπορεί να κάνει τις επιλογές του και να κριθεί γι’ αυτές όπως άλλωστε κρίθηκε και η απελθούσα Δημοτική Αρχή.                    -             

                                                                                      

 


 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet