Ο Ν. Θεολόγου επανέρχεται και o Χ. Βουραζέρης του απαντά

 

 

Ο διάλογος για τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου συνεχίζεται με ένταση. Κι αυτό γιατί οι συνέπειες της οικονομικής διαχείρισης των προηγουμένων ετών εξακολουθούν να βαραίνουν και σήμερα πάνω στην καθημερινή διαχείριση του Δήμου. Ο Νίκος Θεολόγου, λοιπόν, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επανέρχεται σχολιάζοντας ορισμένα σημεία του άρθρου του αντιδημάρχου Οικονομικών Χρήστου Βουραζέρη, που δημοσιεύτηκε στο "εν Άνδρω" (26/10/2014). Και ο Χ. Βουραζέρης του απαντά. Παρακάτω παραθέτουμε τον πλήρη διάλογο.

"εν Άνδρω"

 

  1. Η τοποθέτηση του κ. Νίκου Θεολόγου

 

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

Συνεχίζεται η παραπληροφόρηση και οι συκοφαντίες για την οικονομική διαχείριση του Δήμου Άνδρου την περίοδο 2011-2014.

Με προεξέχοντα τον αντιδήμαρχο οικονομικών και με την ανοχή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά την εκφρασμένη δυσαρέσκεια τους, παρατίθενται στοιχεία άσχετα με την οικονομική κατάσταση του Δήμου με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων, την συκοφάντηση της απελθούσας δημοτικής αρχής και την δημιουργία κλίματος απαξίωσης του έργου που έχει γίνει την περίοδο αυτή.

Α. Για τον εξωτερικό συνεργάτη της προηγούμενης διοίκησης

Ο εξωτερικός συνεργάτης κ. Δημήτριος Αλεξανδρής είχε αναθέσεις για τα έτη 2011-2014 για τα παρακάτω αντικείμενα:

1.     A΄ Βάθμια Σχολική Επιτροπή με έντεκα (11) σχολεία και αμοιβή 4.176€ ανά έτος.

2.    Β΄ Βάθμια Σχολική Επιτροπή με οκτώ (8) σχολεία και αμοιβή 3.480€ ανά έτος,

Και στις δύο σχολικές επιτροπές στην αρχή έγινε ενοποίηση των πολλών σχολικών επιτροπών και καταγραφή της περιουσίας.

3.    Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άνδρου με τον Παιδικό Σταθμό, το Βοήθεια στο Σπίτι και συνολικά 10 εργαζόμενους. Προηγήθηκε η συνένωση των τριών Βοήθεια στο Σπίτι.  Αμοιβή 12.386 € ανά έτος.

4.    Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ένα στάδιο, τρία γήπεδα εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, με αμοιβή 4.000€ μόνο για το έτος 2013. Τα έτη 2011-2012 χωρίς αμοιβή διεκπεραιώθηκαν οι λογιστικές υποχρεώσεις του Νομικού προσώπου.

5.    Τον Αύγουστου του 2014 ανατέθηκε σύμβαση για την κατάρτιση των Ισολογισμών 2011-2012-2013 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

6.    Ο εξωτερικός συνεργάτης απασχολούσε για τις εργασίες αυτές ειδικευμένο λογιστικό γραφείο και συνεργάτες και από την Άνδρο.

Β. Οι αμοιβές που εισέπραξε ο εξωτερικός συνεργάτης για τα τέσσερα χρόνια για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ήταν και νόμιμες, εγκεκριμένες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αλλά και αντίστοιχες με τις υπηρεσίες του στον Δήμο Άνδρου ως ειδικό λογιστικό γραφείο.

Για να υπάρχει για τους Ανδριώτες ένα μέτρο σύγκρισης, θα αναφερθεί ότι για τα έτη 2011-2014 ο ίδιος ο αντιδήμαρχος ο κ. Βουραζέρης εισέπραξε από το Μουστάκειο Κληροδότημα στο Κόρθι συνολικά περίπου 60.000€ δηλαδή 15.000€ κατ΄έτος για την τήρηση των βιβλίων εσόδων εξόδων του Κληροδοτήματος με βιβλία Β΄κατηγορίας.

Γ. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου στις 25 Οκτωβρίου 2014 η Ανδριακή Ενότητα έβαλε ξεκάθαρα το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης και στον βαθμό που αφήνονται ερωτηματικά, ζητήθηκε από το Δ.Σ. να αποφασίσει για τον Διαχειριστικό Έλεγχο από το Υπουργείο των χρήσεων 2007-2010 και 2011-2014.

Στην πρόταση αυτή η πλειοψηφία του Δ.Σ. απάντησε με μια απόφαση "ναι μεν αλλά και εφόσον" και όχι με μια σαφή απόφαση προς το Υπουργείο να γίνει διαχειριστικός έλεγχος.

Η διόγκωση υπαρκτών προβλημάτων στην Οικονομική Υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού και η προβολή δήθεν κινδύνου για επιτήρηση του Δήμου, γίνονται με μοναδικό σκοπό να εμφανιστούν κάποιοι ή κάποιος σαν σωτήρες ενός Δήμου που κινδυνεύει.

Όμως είναι μικρός ο τόπος και όλοι γνωρίζουν τον καθένα. Οι πολλές και άναρθρες κραυγές ιδιαίτερα στο διαδίκτυο δεν δημιουργούν δίκαιο ούτε υπηρετούν την αλήθεια.

Τα πράγματα είναι απολύτως απλά:

Ή υπάρχουν υπόνοιες για οικονομικές ατασθαλίες και ζητείται ο διαχειριστικός έλεγχος του Δήμου Άνδρου ή δεν υπάρχουν και παύουν οι συκοφαντίες και οι ατέρμονες συζητήσεις για την αυτοπροβολή κάποιων.

 

 

  2. Η απάντηση του κ. Χρήστου Βουραζέρη:

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Η αναφορά της Ανδριακής Ενότητας των κ. Θεολόγου-Μαλταμπέ στον εξωτερικό συνεργάτη, απλά αποδεικνύει πως οι αμοιβές του ήταν υπέρογκες και όλες με απευθείας αναθέσεις. Ξεχνούν εσκεμμένα τις αμοιβές του προγράμματος Life και των ισολογισμών που ποτέ δεν έκανε.  Αξίωνε 71.224 ευρώ τον χρόνο και μέχρι σήμερα 3/11/2014 δεν έχει παραδώσει ούτε τον ισολογισμό του 2011! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Όσον αφορά το λογιστικό μου γραφείο, όπου απασχολώ προσωπικό με συνεργάτες από την Άνδρο, μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το χρησιμοποιεί σαν μέτρο σύγκρισης με τον εξωτερικό συνεργάτη τους. Προφανώς δεν γνωρίζουν ή δεν είναι καλά πληροφορημένοι, πως το Κληροδότημα Π.Λ. Μουστάκα δεν τηρεί απλά, λογιστικά βιβλία εσόδων-εξόδων (Β' Κατηγοριας), αλλά διέπεται από τις διατάξεις του Α,Ν.2035/1939 του Β.Δ.30/11 4/12/1939. Και από 1/1/2013 από τον νόμο 4182/2013. 

Η σύμβαση μου με αυτό αναφέρει λεπτομερώς το έργο που μου έχει ανατεθεί. Ένα έργο που φέρνω εις πέρας και το παραδίδω στον προβλεπόμενο χρόνο, που καθορίζει ο νόμος σχετικά με την διαχείριση των κληροδοτημάτων. Ασκώ καθήκοντα λογιστή του Κληροδοτήματος  από  1/1/2012!

Να τονίσω, ακόμα, πως δεν ανέλαβα την λογιστική στήριξη του κληροδοτήματος με απευθείας ανάθεση, αλλά μετά από αξιολόγηση προσφορών που κατατέθηκαν στην διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος. Αντίθετα με τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου Άνδρου, που εσείς προσλάβατε για τις περιόδους 2011-2014 με απευθείας αναθέσεις σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και στο πρόγραμμα  Life.

Η διαχειριστική αρχή του Κληροδοτήματος, που έχει την ευθύνη, κρίνει συνέχεια το έργο μου. Το Κληροδότημα Π.Λ.Μουστάκα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κληροδοτήματα του Κυκλάδων. Το Κληροδότημα αυτό είναι ήδη υπό διαχειριστικό έλεγχο εδώ και αρκετό διάστημα. Το πόρισμα του ελέγχου θα γίνει γνωστό σύντομα και τότε θα ξεκαθαρίσουν πολλά και θα δούμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τον ξεπεσμό του πιο πλούσιου κληροδοτήματος.  Ενός κληροδοτήματος με πάνω από 30 ακίνητα και με ετήσια μισθώματα της τάξεως των 800.000 ευρώ.  Σήμερα αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος,  τον ΕΝΦΙΑ και γενικότερα μαραζώνει οικονομικά, αφού επιπρόσθετα του έχουν φορτώσει και ένα δάνειο του 1.000.000 ευρώ.

Για τον διαχειριστικό έλεγχο που προτείνουν, να πληροφορήσω την «Ανδριακή Ενότητα» και τους κ. Θεολόγου-Μαλταμπέ πως επιβάλλεται να συνταχθούν οι ισολογισμοί 2011-2013, που δεν συνέταξε ο εξωτερικός συνεργάτης σας, καθώς και όλες οι άλλες παραλείψεις, που δείχνουν έναν ασυνεπή και ακατάστατο Δήμο. Στη συνέχεια όπως ορίζει ο νόμος ακολουθεί ο έλεγχος από τον ορκωτή λογιστή ελεγκτή. Ένας έλεγχος που είναι επιβεβλημένος τόσο νομικά όσο και ουσιαστικά, αφού θα μας καθοδηγήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να ξεφύγουμε από την επιτήρηση και να αποδοθούν ευθύνες εφόσον υπάρχουν.

Όσον αφορά τον διαχειριστικό έλεγχο τον ζητήσαμε από τον Μάρτιο του 2011, αλλά φυσικά δεν τον κάνατε ποτέ. Να είστε βέβαιοι πως θα είναι το επόμενο βήμα μας προκειμένου να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια. Έτσι, μετά τους ελέγχους θα ακολουθήσει και το "πόθεν έσχες" των διοικούντων τον Δήμο Άνδρου τις προηγούμενες περιόδους, προκειμένου να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία περί διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης..

Τέλος να αναφέρω πως διοικούμε λιγότερο από 40 εργάσιμες ημέρες και η συλλογική δουλειά μας έχει εκτός των άλλων στόχο, την αποφυγή της επιτήρησης από την Κεντρική Διοίκηση. Οι όποιες λοιπόν κριτικές σας καλό θα ήταν να αφορούν τα λάθη σας, τις αμέλειές σας και την ασυνέπειά σας, που εξαιτίας όλων αυτών κινδυνεύει ο Δήμος μας και οι δημότες με βαριές συνέπειες. 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet