Με ποιο ποσοστό η αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ποιοι βουλευτές είναι οριακοί...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Που αλλάζουν χέρια οι έδρες των κομμάτων με το νέο νόμο αν τα κόμματα στην Βουλή είναι μόνο 5 και αν τα ποσοστά του πρώτου κόμματος παραμείνουν ίδια. Για παράδειγμα στις Κυκλάδες ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη μια έδρα του, η οποία περνά στη ΝΔ και από τρεις βουλευτές που έχει σήμερα θα βγάλει τέσσερις!

(Η Βουλή με τη σύνθεση που θα προκύψει από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα έχει διαφορετικό «πρόσωπο» συγκριτικά με αυτή της Βουλής της «μίας ημέρας» που ανέδειξαν οι κάλπες της απλής αναλογικής την περασμένη Κυριακή. Έτσι με διατήρηση των ίδιων ποσοστών και των ίδιων κομμάτων (πεντακομματική βουλή) η ΝΔ αυξάνει τη δύναμή της έως και 25 έδρες και από 146 που έχει σήμερα φτάνει τις 171 έδρες Αν πέσει στο 38% και μπουν μέσα 6 κόμματα πέφτει στις 161. Και αν μπουν 7 κόμματα πέφτει στους 156 βουλευτές. Αν πέσει κάτω από 37,5% δεν θα έχει αυτοδυναμία η ΝΔ και πάμε είτε για κυβέρνηση συνεργασίας είτε για νέες εκλογές! Συνεπώς τίποτα δεν έχει κριθεί μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Μέχρι τότε καλό θα είναι να κρατήσουν οι χοροί... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

O μύθος για το όφελος του πρώτου κόμματος

Του Πάνου Σταθόπουλου*

Στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος του λεγόμενου «μεταβλητού μπόνους», ο οποίος, όπως είναι γνωστό, πριμοδοτεί σχετικά το πρώτο κόμμα. Υπολογίζοντας την κατανομή εδρών ανά εκλογική περιφέρεια σύμφωνα με τον νέο νόμο στα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου και συγκρίνοντας με όσα απέδωσε η εφαρμογή αναλογικής, διαπιστώνουμε πρώτα απ’ όλα συνολική μεταφορά 25 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος.

Τις έδρες αυτές παραχωρούν όλα τα κόμματα που κερδίζουν έδρες (ποσοστό από 3% και πάνω) σε αναλογία με την εκλογική τους δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί 11 έδρες, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 7, το ΚΚΕ 4 και η Ελληνική Λύση 3... Στην πράξη, το όφελος του πρώτου κόμματος είναι μόνο 25 έδρες...

Η μεταβολή αυτή των 25 εδρών αφορά συνολικά 20 (από 59) εκλογικές περιφέρειες και εντοπίζεται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο γράφημα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο αφορά πεντακομματική Βουλή και πάντως ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό εκτός αντιπροσώπευσης (16%) που παίζει ρόλο για την κατανομή των εδρών, εκτός από το εκλογικό ποσοστό του πρώτου (κανένας άλλος παράγοντας δεν επηρεάζει, όπως θα μπορούσε να είναι π.χ. η εκλογική διαφορά του πρώτου από τα υπόλοιπα κόμματα).

Επομένως, αν υποθέσει κανείς ότι στην επόμενη Βουλή εισέλθουν περισσότερα από πέντε κόμματα ή εν γένει μειωθεί το ποσοστό εκτός αντιπροσώπευσης, το πρώτο κόμμα θα δικαιούται στην πράξη λιγότερες έδρες από αυτές που παρουσιάζονται και είναι σαφές ότι οι απώλειες αυτές θα εντοπίζονται κατά βάση στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες πληθυσμιακά. Δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος παραχωρεί έδρες μετά την α΄ κατανομή σύμφωνα με τον αριθμό των ψήφων (και όχι των ποσοστών).
 
* Ο κ. Πάνος Σταθόπουλος είναι ειδικός εκλογικός αναλυτής.

Τα πρόσωπα που είναι οριακά εντός ή εκτός Βουλής

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Μπορεί η προσεχής εκλογική αναμέτρηση να μη χαρακτηρίζεται από τη «μάχη του σταυρού», αφού θα διεξαχθεί με λίστα, ωστόσο πάρα πολλοί υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ειδικά εκείνοι που, σύμφωνα με τη σταυροδοσία της περασμένης Κυριακής, βρέθηκαν οριακά εντός ή εκτός Βουλής, έχουν μείζον κίνητρο να είναι θερμά ενεργοί στη νέα προεκλογική εκστρατεία.

Μεταξύ αυτών, εντοπίζονται ονόματα με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, όπως τέσσερις «Γιάννηδες», οι κ. Τραγάκης, Οικονόμου, Ραγκούσης, Δραγασάκης, ενώ πάρα πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να αποτελέσουν για πρώτη φορά μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και με σειρά σεναρίων να είναι ανοικτά, η σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας που θα διαμορφώσουν οι κάλπες της ενισχυμένης θα είναι σίγουρα κατά πολύ διαφορετική σε σύγκριση με εκείνη που θα δούμε το απόγευμα της Κυριακής στη βραχύβια νέα Βουλή της «απλής αναλογικής»: Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που περιγράφεται στο γράφημα και στο κείμενο του Πάνου Σταθόπουλου, θα αλλάξουν έως και πενήντα πρόσωπα, με 25 εισερχόμενους «γαλάζιους» να κερδίζουν τις έδρες ισάριθμων της αντιπολίτευσης.

Στο σενάριο κατά το οποίο τα κόμματα λάβουν τα ίδια ποσοστά που έλαβαν την περασμένη Κυριακή, από τις πλέον αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις θα είναι εκείνη του κ. Τραγάκη, ο οποίος με πρώτη εκλογή το 1974 θα είναι ο παλαιότερος όλων στο Κοινοβούλιο, αφού θα καταλάβει μία από τις δύο έδρες που θα «περάσουν» στη Ν.Δ. στην περιφέρεια Β΄ Πειραιώς. Μαζί του, ως «πρωτάκι», θα είναι η κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Η είσοδός τους θα σημάνει, όμως, πιθανώς, την απώλεια της έδρας για τους κ. Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημ. Διαμαντίδη (ΠΑΣΟΚ).

Δύο επίσης ηχηρές ανατροπές προκύπτουν, στην ίδια υπόθεση εργασίας, και στις περιφέρειες Β2 Δυτικού Τομέα Αττικής όπου ο «γαλάζιος» Δημ. Καλογερόπουλος θέτει εκτός Κοινοβουλίου τον κ. Δραγασάκη, και στη Φθιώτιδα με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου να παίρνει τη μία από τις δύο έδρες που θα λάβει η Ν.Δ., επιστρέφοντας στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Τον δρόμο της επιστροφής στη Βουλή δείχνει αυτή η «ανακατανομή» των εδρών και για μία από τις ήπιες φωνές της προηγούμενης περιόδου, εκείνη του «γαλάζιου» Σ. Χιονίδη, στερώντας την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αθ. Γκούνα – που σε μια τέτοια περίπτωση θα ορκιστεί την Κυριακή βουλευτής μόνο για μία ημέρα.

Ανάλογη με του κ. Γκούνα πικρή γεύση μπορεί να λάβουν πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Σουλτάνα Ελευθεριάδου (Καβάλας), Ν. Συρμαλένιος (Κυκλάδες), Ιω. Αμανατίδης και Θεοδώρα Αυγέρη (Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, αντιστοίχως), αφού οι έδρες τους θα περνούν στη Ν.Δ., κάνοντας χαρούμενους κατά σειρά τους: Αγγελική Δεληκάρη, Μ. Καφούρο, Π. Κοκκόρη και Αικατερίνη Ζιούτα.

Σε μιαν άλλη περίπτωση, τα Χανιά, η έδρα φεύγει από το ΚΚΕ και τον Αλ. Μαρινάκη, για να περάσει στη Ν.Δ. και στον Αλ. Μαρκογιαννάκη. Σε τέτοιες αλλαγές, προσβλέπουν αρκετοί «γαλάζιοι» όπως οι Μ. Παπαδόπουλος, Αθ. Λούτας, Λάζ. Τσαβδαρίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Ειρήνη Καραλαριώτου, Σπ. Πνευματικός, Μιλτ. Χρυσομάλλης, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Αγγελος Τσιγκρής και Ευσταθία Γιαννιά.

Στη βασική υπόθεση εργασίας φαίνονται 20 περιφέρειες να είναι στο «κόκκινο» ως υποψήφιες για ντόμινο αλλαγών με τις έδρες. Τα σενάρια είναι πάντως πολλά, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ούτε τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα με την ενισχυμένη αναλογική ούτε πόσα κόμματα θα είναι στη νέα Βουλή.

Ενδεικτικά: α) Η Ν.Δ. να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό. β) Το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα. γ) Τα μικρά κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, που οριακά δεν τα κατάφεραν την πρώτη φορά, να διαβούν το όριο του 3% και έτσι να προκύψει επτακομματική Βουλή. Σε ένα τέτοιο αχαρτογράφητο πεδίο, λοιπόν, οι «κόκκινες» περιφέρειες προφανώς πολλαπλασιάζονται, γίνονται «καυτές», για ακόμη περισσότερους υποψηφίους.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet