ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ - Και μερικές αξιολογικές κρίσεις...

(Είναι πράγματι εντυπωσιακό και πρωτοφανές μια διοίκηση που έκανε περί τα 70έργα και έχασε τις εκλογές από μια προηγούμενη διοίκηση που δεν έκανε κανέναν έργο για 27 ψήφους να νιώθει το καθήκον να συνεχίσει το έργο και τα έργα της μέχρι την τελευταία στιγμή. Θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2014 πως από την διοίκηση Γλυνού η μόνη που κράτησε το δημαρχείο ήταν μια αντιδήμαρχος, που έκανε το καθήκον της. Οι υπόλοιποι έχασαν και απήλθαν με τον τρόπο τους. Το καλοκαίρι του 2019 η διοίκηση Σουσούδη μετά την ήττα είχε εγκαταλείψει με εξαίρεση τον υπεύθυνο ύδρευσης που έτρεχε μόνος του. Αυτή τη φορά ο δήμαρχος Λοτσάρης συνεχίζει σαν να μην έχασε τις εκλογές να τρέχει τα έργα της επόμενης μέρας.

Έτσι την επόμενη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση για το μέγα ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού της Χώρας και του χωροταξικού σχεδιασμού της Άνδρου. Το έργο βάλτωσε επί 5 χρόνια επί διοίκησης Σουσούδη - είχε υποσχεθεί μέχρι και αεροδρόμιο ο επανερχόμενος δήμαρχος. Και στην 5ετία του δεν έκανε τίποτα. Ο σημερινός απερχόμενος συνεχίζοντας απτόητος μέχρι το τέλος της θητείας του ξεκινά τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό του πολεοδομικού σχεδιασμού αφήνοντας μια ακόμα παρακαταθήκη στο νησί. Μια βάση εκκίνησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό ώστε να μην μπορούν οι επόμενοι λαθρεπιβάτες της πολιτικής να μην σπεκουλάρουν για τα "σιλό" για τον "ΧΥΤΥ" και για το ένα και για το άλλο. Να υπάρξει σχέδιο μήπως και μπορέσει η Άνδρος και ξεφύγει από τον φαύλο-κύκλο του πολιτικαντισμού και του ευτελισμού της ψήφου, ο οποίος κυριαρχεί και στηρίζεται στην "έτσι χωρίς σχέδιο χωροταξική ανάπτυξη" που οδηγεί το νησί στην υπανάπτυξη.

Η επόμενη δημοτική αρχή - με το παρελθόν μηδενικό έργο - παραλαμβάνει ένα νησί στο οποίο πλέον τρέχουν έργα, μελέτες και σχεδιασμός. Ο πήχης έχει ανέβει και δεν αρκούν οι πανηγυρισμοί, οι εορτασμοί και η χολή του φέισμπουκ για να διοικήσει. Πρέπει να πάρει σοβαρά την υπόθεση και να συνεχίσει τα έργα και τις μελέτες. Και να πάρει και το πολιτικό κόστος ενός ορθολογικού πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για να πάρει μπροστά το νησί. - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ»  

Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Επαγγελματικού Λυκείου Άνδρου «Νικόλαος Αλεξάνδρου Καΐρης - ΕΠΑΛ Άνδρου» θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγική ενημερωτική παρουσίαση – συνάντηση του Δήμου Άνδρου και εμπλεκόμενων φορέων και συλλόγων με την συμμετοχή της στελεχών της ομάδας μελέτης της ένωσης του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.-ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ» που έχει αναλάβει κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού, ανέλαβε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας το οποίο λειτουργεί ως εργοδότης (αρμόδια Αναθέτουσα Αρχή βάσει της υπ’ Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/69553/2588 (ΦΕΚ 3527/Β/02.08.2021) Υπουργικής Απόφασης), για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΤΠΣ) του ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ (ΔΕ ΥΔΡΟΥΣΑΣ, ΑΝΔΡΟΥ ΚΟΡΘΙΟΥ». Η σχετική σύμβαση υπεγράφη την 13η.7.2023, με συνολική προθεσμία περαίωσης τριάντα έξι (36) μήνες.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) του άρθρου 7 του ν. 4447/2016 συνιστούν το 1ο και πλέον σημαντικό επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της Χώρας, δεδομένου ότι σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι Οικιστικές περιοχές (ΟΙΚ), οι περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Π.Ε.Δ.), οι περιοχές Προστασίας (Π.Ε.Π.), οι περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (Π.Ε.Κ.), καθώς και οι περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (Π.Ε.Χ.).

Ειδικότερα με το ΤΠΣ Άνδρου επιχειρείται να καθοριστεί το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.), οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα λοιπά μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου μας.

Η Άνδρος μας είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων και σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου…η ωραιοτέρα όλων του κόσμου», μιας και λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της και της μεγάλης βιοποικιλότητάς της και των πολυάριθμων πηγών της ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης αυτής για την ανάπτυξη και ευημερία του νησιού μας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, θα επιδιώξουμε το υπό σύνταξη ΤΠΣ να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου μας, με απώτερο στόχο τη θεσμοθέτησης της πλέον βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Λοτσάρης έχει πατήσει το γκάζι για να προλάβει όσα περισσότερα έργα μπορεί για το καλό του τόπου.
Γνωρίζει ότι από τον Γενάρη του 24 τα έργα στο νησί θα πέσουν σε χειμερία νάρκη, εν αντιθέσει με το καρακιτσαριό team του Facebook που θα σουλατσάρει ασυστόλως...
Για άλλη μια φορά ΕΥΓΕ στους ετεροδημότες τουρίστες των 20 ημερών.