Taste Atlas: Στα κορυφαία πιάτα στον κόσμο το παστίτσιο, το γιουβέτσι, ο μουσακάς και ο κρητικός ντάκος στις σαλάτες. Ποια ακόμα ελληνικά πιάτα και σαλάτες ξεχώρισαν…  

 

Το παστίτσιο, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι έχει αγαπηθεί και παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα μαγειρευτά φαγητά στον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas. Εκτός από το παστίτσιο, στη λίστα των Top 100 Casseroles in the World συμπεριλαμβάνονται επίσης το γιουβέτσι, που βρίσκεται στην 9η θέση, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο μουσακάς, ο οποίος καταλαμβάνει τη 15η θέση.

Το Taste Atlas για το παστίτσιο

Σχετικά με το παστίτσιο, το Taste Atlas αναφέρει τα εξής: «Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης.

Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και ραγού. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς - έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά αρνιού, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι».

Η περιγραφή για το γιουβέτσι

Όσο για το γιουβέτσι, «αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται σε ένα πιάτο φούρνου. Αν και το μοσχάρι είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας συνήθως καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης.

Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών και την επικάλυψη με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις».

Ο πασίγνωστος μουσακάς

Ο δημοφιλής μουσακάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ωστόσο, το Taste Atlas αναφέρει: «Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά πιάτα - αποτελείται από κιμά αρνιού και στρώσεις μελιτζάνας σε φέτες, καλυμμένη με ένα παχύ στρώμα σάλτσας μπεσαμέλ που γίνεται χρυσαφένια και τραγανή καθώς ψήνεται. Το αρνί μερικές φορές αντικαθίσταται με μοσχαρίσιο κρέας, ενώ οι μελιτζάνες μπορεί να αντικατασταθούν με κολοκυθάκια ή πατάτες.

Είναι πιθανό ο μουσακάς να έχει μεσανατολικές ρίζες και να εισήχθη όταν οι Άραβες έφεραν τη μελιτζάνα στην Ελλάδα. Το ελληνικό του όνομα μουσακάς προέρχεται από το τουρκικό musakka, το οποίο προήλθε από την αραβική λέξη musaqqa'ah, που σημαίνει παγωμένος.

Ο μουσακάς δεν είναι ένα καθημερινό πιάτο - ψήνεται ως ειδικό κέρασμα για τους καλεσμένους και την οικογένεια τις γιορτινές ημέρες. Ο μουσακάς είναι εξαιρετικά υγιεινός λόγω της αφθονίας των λαχανικών που χρησιμοποιούνται στο πιάτο. Κόβεται συνήθως σε τετράγωνα και σερβίρεται ζεστός, όχι καυτός, καθώς το πιάτο χρειάζεται λίγο χρόνο ξεκούρασης για να σφίξει».

Άλλα πιάτα

Στη θέση 57 βρίσκεται το πατατάτο, ένα παραδοσιακό πιάτο από την Αμοργό, με κατσικάκι κοκκινιστό και πατάτες στην κατσαρόλα, και στην 60ή ο καλόγερος από τη Νάξο. Το δημοφιλές αυτό πιάτο του νησιού είναι στην πραγματικότητα μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχάρι.

Ο κρητικός ντάκος

Το Taste Atlas ανέδειξε πριν από λίγο καιρό τον κρητικό ντάκο ως την καλύτερη σαλάτα του κόσμου, αναδεικνύοντας την ελληνική κουζίνα και τα παραδοσιακά πιάτα της.

Η γεύση του ντάκου, που είχε προταθεί ως το ιδανικό καλοκαιρινό σνακ από την αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», αποθεώθηκε από το Taste Atlas, την παγκόσμια γαστρονομική ιστοσελίδα, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις κορυφαίες σαλάτες του κόσμου.

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες κουταλιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας», περιγράφει το Taste Atlas.

Προτείνει, δε, στους αναγνώστες του να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη ελιάς, και προσθέτει: «Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προτιμάται στα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι».

«Εάν υπάρχει διαθέσιμος κρίταμος μπορεί να προστεθεί επίσης μερικές φορές στον ντάκο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ γεύμα», αναφέρει.

Άλλες σαλάτες

Αλλά ο ντάκος δεν είναι η μόνη ελληνική σαλάτα που βρίσκεται στη λίστα με τις 50 καλύτερες σαλάτες του κόσμου, όπως αξιολογήθηκαν από τους αναγνώστες του TasteAtlas. Ανάμεσά τους βρίσκεται η χωριάτικη, τα χόρτα, η παντζαροσαλάτα, η πατατοσαλάτα και η τονοσαλάτα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet