ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ - 30οι Πλόες: «Προς την Χώρα των Εσπερίδων» και τα ζιζάνια της ζωής...

 

(ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Η τέχνη πρέπει να μάς μαθαίνει να σκεφτόμαστε και για κοινωνικά θέματα. Η τέχνη δεν είναι μόνο πεδίο εκφραστικών πειραματισμών, δεν είναι μόνο πεδίο ψυχαγωγίας και ούτε είναι μόνο διακοσμητικός ο ρόλος της. Η τέχνη πρέπει να μάς μαθαίνει και να σκεφτόμαστε. Αυτό τονίζει η Αθηνά Σχινά στους εφετινούς 30ους Πλόες της στο Ίδρυμα Κυδωνιέως και μάς εισάγει σε κοινωνικά πεδία της εποχής και σε προβληματισμούς για την επικρατούσα WOKE Culture, για τα όρια ενός χωρίς όρια «δικαιωματισμού», για την κοινωνική «αποδόμηση» και την «συμπερίληψη». Είναι όπως το αντιλαμβανόμαστε σαν τα ζιζάνια που φύονται στους κήπους. Βεβαίως η τέχνη φυσικά δεν πολιτικολογεί και δεν προπαγανδίζει. Όμως ο άνθρωπος κρίνει και παίρνει αποφάσεις και αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Η τέχνη με τον τρόπο της τον βοηθάει να σκεφτεί, να στοχαστεί ευρύτερα, για όλα όσα συμβαίνουν. Και οι 30οι Πλόες με το εφετινό ταξίδι τους στην χώρα των Εσπερίδων αποτελούν ένα έναυσμα σκέψης για την τέχνη και την κοινωνία...)

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

Επετειακοί οι φετινοί εικαστικοί 30οι ΠΛΟΕΣ στην Άνδρο

Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός ΠΛΟΕΣ διανύει εφέτος την 30η του χρονιά. Παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, το οποίο υποστηρίζει και φιλοξενεί στο διώροφο κτήριό του στην Χώρα της Άνδρου, τις εκθέσεις και τις θεωρητικές του συναφείς προτάσεις, τις οποίες θεμελίωσε, διαμορφώνει εξ ολοκλήρου κι επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού κ. Αθηνά Σχινά (ΕΚΠΑ).

Ο θεσμός ΠΛΟΕΣ θεωρείται επιτυχημένος, όπως έχει αποδείξει η διαρκώς αυξανόμενη κι ενθουσιώδης προσελευσιμότητα του κοινού, που παρακολουθεί τις θερινές του εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα έχει ήδη αναγνωριστεί το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκθέσεων που περιλαμβάνει, αφενός από τους επαϊοντες κι αφετέρου από τους πλέον απαιτητικούς συλλέκτες, γνώστες και φιλότεχνους, που έρχονται και τις παρακολουθούν συστηματικά. Αν ο συγκεκριμένος θεσμός θεωρείται πως δικαιώνει τις προθέσεις των Κληροδοτών του Ιδρύματος, δεν είναι απλώς λόγω της επαναληπτικότητας των εικαστικών εκδηλώσεών του που γίνονται κάθε καλοκαίρι, διότι τότε δεν θα απείχε από ένα Φεστιβάλ.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τον θεσμό ΠΛΟΕΣ είναι η συνέπεια του προσανατολισμού του και η προοδευτική συνάφεια των εκθεσιακών του παρουσιάσεων, που στοχεύουν όχι μόνον στην υπεύθυνη αποκέντρωση και στην αντιπροσωπευτική παρουσίαση των πιο σημαντικών μεταπολεμικών δημιουργών μέσα από τα έργα τους, αλλά και των πλέον αξιοσημείωτων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Κυρίως όμως, εκείνο στο οποίο επικεντρώνονται οι ΠΛΟΕΣ, μέσω των θεματικών τους κάθε χρονιά επιλογών, είναι η εκσυγχρονισμένη ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου που αναλαμβάνει να υποδείξει σήμερα το έργο της τέχνης.

Σε αυτή την περίπτωση, το κάθε εκτιθέμενο έργο στους ΠΛΟΕΣ, εκτός του γεγονότος ότι ανοίγει έναν διάλογο με τα υπόλοιπα συμπαρατιθέμενα στην έκθεση έργα και με το κοινό, ανταποκρίνεται στα αισθητικά και ιδεολογικά ζητούμενα ή στις προκλήσεις και στις ανησυχίες της εποχής μας, φέρνοντας παράλληλα στην επιφάνεια πνευματικές αξίες της παραδοσιακής μας παρακαταθήκης, οι οποίες  γεφυρώνονται ωστόσο με σύγχρονες υπαρξιακές κι εκφραστικές απαιτήσεις.

Από αυτή την άποψη της συστηματικότητας και της συνέπειας των προγραμματικών τους αρχών, οι ΠΛΟΕΣ είναι ο ανθεκτικότερος στον χρόνο ιδιωτικός και κοινωφελής εικαστικός θεσμός στη χώρα μας

Τα εγκαίνια της φετινής επετειακής έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024. Υπότιτλος της έκθεσης είναι «Προς την Χώρα των Εσπερίδων».

Την τελευταία περίοδο βιώνουμε την WOKE Culture, τα επίχειρα των νεο-εισαχθέντων δηλαδή αντιλήψεων του χωρίς όρια «δικαιωματισμού», της κοινωνικής «αποδόμησης» και της μαζικά συμφυρόμενης ή  πλουραλιστικής «συμπερίληψης». Σε νοοτροπίες ωστόσο και συλλογικές πεποιθήσεις, σε συμπεριφορές και σε αντιλήψεις ζωής που αφορούν την κοινωνία, η τέχνη δεν παίρνει θέση, ούτε φυσικά κι η παρούσα έκθεση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της άλλωστε. Η τέχνη δεν πολιτικολογεί και δεν προπαγανδίζει. Ο άνθρωπος είναι εκείνος που κρίνει, παίρνει αποφάσεις κι αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Η τέχνη τον βοηθάει να σκεφτεί, να στοχαστεί ευρύτερα, πίσω και πέρα από τις εντυπώσεις όσων πρωτοβάθμια έλκουν την προσοχή του.

Επειδή όμως ζούμε σε μια μεταβατική και κρίσιμη περίοδο, (οικονομική, περιβαλλοντική, πολιτισμική), με ριζικές αλλαγές κι άγνωστες επιπτώσεις ως προς την ανθεκτικότητα αυτής της καινοφανούς σήμερα πραγματικότητας, (με τα καλά και τα κακά της, ως παράγωγα της παγκοσμιοποίησης)  κι επειδή εμείς προσβλέπουμε σε έναν νέο ανθρωπισμό με επίκεντρο την ελευθερία, αλλά φυσικά μέσα από τα ηθικά και πνευματικά της πρόσημα, στραφήκαμε στην αρχαιότερη παράδοση, ανιχνεύοντας μήπως εκεί είχαν προδιαγραφεί κι υπήρχαν αλληγορικά άραγε οι βάσεις-πρότυπα, όσον αφορά κάποιες θεμελιώδεις και διαχρονικές ουμανιστικές αξίες.

Και πράγματι, στην μυθολογία (που είναι κωδικοποιημένη φιλοσοφία ζωής) ο 11ος άθλος του Ηρακλή, που ουσιαστικά είναι τριπλός και αφορά τον «Κήπο των Εσπερίδων», περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές αξίες στην περίπτωση που θέλει κανείς, υπερακοντίζοντας τον κίνδυνο διάλυσης, να επανασυγκροτήσει (μέσα από τον συμβολισμό των τριών Χρυσών Μήλων αυτού του «Κήπου των Θεών»), μια υγιή κοινωνία, βασιζόμενη στις αρχές ενός νέου  και φυσικά εκσυγχρονισμένου Ανθρωπισμού. Με άλλα λόγια πρόκειται για την μέγιστη προσπάθεια του ανθρώπου να θέσει τα θεμέλια μιας νέας ζωής, αφού συνειδητοποιήσει, μέσα από τις πολύμορφες περιπέτειες του βίου, τις δυνατότητές του της αυθυπέρβασης...

Στους 30ους ΠΛΟΕΣ, με υπότιτλο «Προς την Χώρα των Εσπερίδων» συμμετέχουν με έργα τους ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμεικής και σύνθετων υλικών, οι καλλιτέχνες που εδώ αναγράφονται αλφαβητικά :Σωτηρία Αλεβίζου, Δημήτρης Αναστασίου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Όλγα Βερυκάκη, Μαρία Βλαντή, Μαρία Γενιτσαρίου, Ελένη Γκλίνου, Νατάσα Γρυλλάκη, Δημήτρης Ζουρούδης, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Χριστίνα Κάλμπαρη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Παναγιώτης Κουλουράς, Τζάνετ Λιοδάκη, Μαρία Νάγιου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Φλωρεντία Οικονομίδου, Έλενα Παπαδημητρίου, Ντέπη Παυλίδου, Λίλα Πολενάκη, Φωτεινή Πούλια, Κατερίνα Ριμπατσιού, Νίκος Σαπέρας, Νατάσσα Σαρρή, Αφροδίτη Σεζένια, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Φωτεινή Στεφανίδη, Κωνσταντίνα Συλίκου, Στρατής Ταβλαρίδης, Γιώργος Χουλιαράς.

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 27 Ιουλίου έως και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet