Ταξίδι στ΄ όνειρο ή από την Άνδρο στην Κρήτη με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο...

(Ήταν ένα ταξίδι ζωής για τη Δανάη αυτό στο Ηράκλειο της Κρήτης παρέα με το βιβλίο της για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Ένα βιβλίο για παιδιά. Και μια μικρή επιστροφή του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου της Αναγέννησης να συναντήσει τα παιδιά της πατρίδας του, στον Χάνδακα. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης μαζί με ένα θεατρικό δρώμενο για παιδιά που επιμελήθηκε η Ευαγγελία Ορφανουδάκη σε συνεργασία με την συγγραφέα, η οποία κατάγεται από την Άνδρο. Παρακάτω η συγγραφέας γράφει για την εμπειρία της και την παρουσίαση... Εν Άνδρω)

Το ιστορικό μουσείο της Κρήτης 

Της Δανάης Α. Μπασαντή

Με οδηγό το βιβλίο μου για παιδιά, «Ο Δομήνικος από την Κρήτη», των εκδόσεων «24γράμματα» και την Ευαγγελία Ορφανουδάκη στο τιμόνι μιας πολύχρωμης αφήγησης, ταξιδέψαμε το πρωί του Σαββάτου, 25-5-2024, πίσω στο χρόνο, μέχρι τους μακρινούς καιρούς της Ενετοκρατίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το Σάββατο 25/5/2024

Εκεί γνωρίσαμε τον νεαρό ακόμα ζωγράφο, Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, στην πατρίδα του, τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, πριν φύγει για τη δύση. Ο Θεοτοκόπουλος μαθήτευσε στο ζωγραφικό ύφος της Κρητικής Σχολής Ζωγραφικής και καλλιέργησε το ταλέντο και τις γνώσεις του σε ένα εργαστήριο εικόνων από τα πολλά που άκμαζαν στην Κρήτη εκείνη την εποχή.

 

Η μακέτα του Χάνδακα της εποχή της Ενετοκρατίας.

Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο νησί με ξεχωριστή φυσική ομορφιά και μακραίωνη ιστορία, που φτάνει ως τις απαρχές του Δυτικού Πολιτισμού. Μια κοιτίδα αρχαίων πολιτισμών και σταυροδρόμι συνάντησης λαών στην ανατολική Μεσόγειο. Την παρουσίαση φιλοξένησε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στην ισόγεια αίθουσά του, όπου βρίσκεται μια μεγάλη μακέτα αναπαράστασης του Χάνδακα, όπως ήταν την περίοδο της Ενετοκρατίας.

 

Στους συνταξιδιώτες μας, μικρούς και μεγάλους, παραχωρήθηκε ευγενικά από το Μουσείο και η δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τους δυο πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που εκτίθενται στο 1ο όροφο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της, η κυρία Αναστασία Αράπογλου, εκπαιδευτικός και συνεργάτης του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Σενετάκη.   

 

 

Στιγμιότυπο από το θεατρικό δρώμενο της παρουσίασης, που επιμελήθηκε η Ευαγγελία Ορφανουδάκη σε συνεργασία με τη Δανάη Μπασαντή, η οποία διακρίνεται στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας.

Για την όμορφο αυτό ταξίδι ευχαριστώ θερμά:

- Όλους όσοι επιβιβάστηκαν μαζί μας στην ενετική γαλέρα και ταξιδέψαμε στο Χάνδακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.  

- Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και τον πρόεδρο του Δ.Σ. και Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, για την ευγενή φιλοξενία της παρουσίασης και την ένταξη του βιβλίου στο πωλητήριο του ΙΜΚ!

- Όλο το προσωπικό του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και ιδιαίτερα, την Ειρήνη Φουκαράκη, για την πολύτιμη βοήθεια της, τόσο στη συλλογή της βιβλιογραφίας όταν ακόμα το βιβλίο γραφόταν, όσο και στον συντονισμό και στις διαδικασίες της εκδήλωσης. Επίσης την κ. Αγγελική Μπαλτατζή, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΙΜΚ!

- Την Ευαγγελία Ορφανουδάκη για την όμορφη και δημιουργική συνεργασία μας!

- Τέλος ένα ευχαριστώ από καρδιάς στην μητέρα μου, γιατί πίστεψε και με στήριξε σε αυτό το ταξίδι στο όνειρο!

Το βιβλίο της Δανάης στο πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet