Η Μονή Παναχράντου και οι εκδόσεις Gutenberg προσκαλούν

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2013, ώρα 21.00΄

Με την εσπερίδα για την Μονή Παναχράντου τον Ιούλιο του 2013 άνοιξε ένας διάλογος για την ιστορία της Μονής. Αλλά και για την ιστορία στα μεσαιωνικά χρόνια και την συχνά δύσκολη σχέση ορθοδοξίας και καθολικισμού στο νησί. Άνοιξε ουσιαστικά η συζήτηση για μια περίοδο που ακόμα και σήμερα παραμένει στο περιθώριο της ιστορίας της Άνδρου.

Διάλογος δεν είναι να συνομιλείς με τον εαυτό σου ή με τους έχοντες κοινή αφετηρία και αναφορές με εσένα. Αλλά να συνομιλείς οργανωμένα με αυτούς που έχουν διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις. Άλλωστε από τον καιρό της εκκλησίας του δήμου μέχρι τις μέρες μας ο διάλογος ήταν συστατικό στοιχείο της ζώσας κοινωνίας.

Το κοινό της Άνδρου ανταποκρίθηκε εξ αρχής σε όλες τις προσκλήσεις και προσήλθε αρχικά μαζικά στην εσπερίδα, αλλά και στη συνέχεια διάβασε κατά χιλιάδες δύο από τα κείμενα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα "εν Άνδρω". Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Ένα μέρος του κοινού δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο (που είναι μια άλλη μορφή αλφαβητισμού). Έτσι όλα τα κείμενα της ημερίδας συν κάποια νέα που προστέθηκαν με την συνεργασία της ιστοσελίδας "εν Άνδρω" κατέληξαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου από τις εκδόσεις Gutenberg.

Το έντυπο εξακολουθεί ακόμα (παρά την σαρωτική εξάπωση της ηλεκτρονικής πληροφόρισης) να αποτελεί ένα τελικό κριτήριο μιας διαδρομής. Ή, όπως αναφώνησε και ο παπά-Γιάννης Στάμος, μέγας αναγνώστης, όταν πήρε στα χέρια του το βιβλίο: "Α! Τα πράγματα σοβάρεψαν. Τώρα έχουμε και βιβλίο!"

Ναι έχουμε ένα καλαίσθητο βιβλίο. Χάρη στις συνέργειες της ιστοσελίδας "εν Άνδρω" και των εκδόσεων Gutenberg. Αλλά και χάρη στο ανοικτό πνεύμα διαλόγου του ηγούμενου και της αδελφότητας της Μονής Παναχράντου που είδαν το όλο εγχείρημα από την αρχή μέχρι το τέλος ως μια προσπάθεια επικοινωνίας της Μονής με την κοινωνία της Άνδρου και των επισκεπτών του νησιού.

Ήρθε ο καιρός το παλαιότερο μοναστήρι να ανοιχτεί στην κοινωνία του νησιού και να ανοίξει διάλογο μαζί της: για την ιστορία του και για την ιστορία της Άνδρου, της οποίας σημαντικό μέρος ήταν και είναι...

Η πρόσκληση στην παρουσιάση του βιβλίου είναι για την Πέμπτη 17 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Παράδεισος στην Χώρα στις 21.00. Συντονιστής της παρουσιάσης θα είναι ο αρχιτέκτων και ερευνητής Νίκος Βασιλόπουλος. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Μητροπολίτης Σύρου & Άνδρου Δωρόθεος Β΄, ο Γιάννης Μαμάης καλλιτεχνικός υπεύθυνος των εκδόσεων Gutenberg, o Διαμαντής Μπασαντής διαχειριστής του "εν Άνδρω" και ο παπά-Γιάννης Στάμος. Στο τέλος θα απευθύνει ευχαριστήριο στους παρεβρισκόμενους ο ηγούμενος πατέρας Ευδόκιμος. Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει η Κατερίνα Σουσούδη. Αξίζει να είμαστε όλοι εκεί...

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet