Η Ειρήνη Παπά και η Άνδρος!...

Το σπίτι που ανήκε στην Ειρήνη Παπά μέχρι το 2010 (αριστερά) και ακριβώς δίπλα του το σπίτι της ανεψιάς της Μέλια (δεξιά) στα Λειβάδια Άνδρου

Παρουσιάσαμε το σπίτι που είχε κάποτε η Ειρήνη Παπά στα Λειβάδια της Άνδρου. Πως άραγε βρέθηκε και μάλιστα αγόρασε σπίτι η διάσημη και διεθνής Ελληνίδα ηθοποιός στην Άνδρο; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι μάλλον εντελώς άγνωστη στους Ανδριώτες με εξαίρεση του κατοίκους του Κάτω Χωριού Λειβαδίων. Άγνωστη άλλωστε παραμένει η παρουσία κατά καιρούς της Ειρήνης Παπά στην Άνδρο πολλές φορές μέχρι το 2010.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ειρήνη Παπά μεσουράνησε ως ηθοποιός επί 50 ολόκληρα χρόνια στον ελληνικό και στον παγκόσμιο κινηματογράφο και είχε σπουδαία καριέρα στην ιταλική Cinecita, στο Χόλυγουντ και στο Μπρόντγουαιη των ΗΠΑ, παίζοντας σε σπουδαίες ταινίες πλάι σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Άντονι Κουίν, ο Ντέιβιντ Νίβεν, ο Άλαν Μπέιτς, η Κάθριν Χέμπορν, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ο Υβ Μοντάν, ο Ζαν Λουί Τρεντινιαν, ο Ζαν Μαρία Βολοντέ, ο Νίκολας Κέηζ, η Πενελόπε Κρουζ κλπ. Εκτός όμως από τον κινηματογράφο ιστορική ήταν η συνεργασία της με τον οικουμενικό Έλληνα μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου στις Ωδες και στις Ραψωδίες.

Το σπίτι που ανήκε στην Ειρήνη Παπά στην Άνδρο...

Η Ειρήνη Παπά του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου βρέθηκε στην Άνδρο αρκετές φορές λόγω της αδελφής της Δέσποινα Τατάκη, η οποία είχε παντρευτεί ανδριώτη από τα Λειβάδια της Άνδρου. Η Ειρήνη διατηρούσε στενό προσωπικό δεσμό με την αγαπημένη της ανιψιά Μέλια Τατάκη κόρη της αδελφής της Δέσποινας Λελέκου-Τατάκη, που ήταν ποιήτρια και συγγραφέας και είχε εκδώσει αρκετά βιβλία. Παιδιά της Δέσποινας είναι ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και η Μέλια Τατάκη.

Η στενή σχέση της Ειρήνης και της Μέλιας ήταν αυτή που οδήγησε την Ειρήνη Παπά το 1997 να αγοράσει σπίτι ακριβώς δίπλα στο σπίτι της ανηψιάς της Μέλιας στο Κάτω Χωριό Λειβαδίων. Ξεκίνησε μάλιστα ανακαίνιση, η οποία ολοκληρώθηκε στη σημερινή του μορφή μετά την πώληση του το 2010 από τους νέους αγοραστές.

Η παρουσία της Ειρήνης Παπά στην Άνδρο ήταν προσωπική, οικογενειακή και διακριτική. Οι συχνές βόλτες της με την αγαπημένη ανιψιά της Μέλια στα Λειβάδια και στον Ποταμό ήταν στιγμές οικογενειακής απόσυρσης. Όμως το 2010 αρρώστησε και έτσι, πούλησε το σπίτι της στην Άνδρο και αποσύρθηκε στην Κηφισιά όπου ζει σήμερα σε μεγάλη ηλικία (92 χρονών).

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet