Ο μήνας των μονοπατιών της Άνδρου: Ορεινό τρέξιμο από το Andros Trail Race και Φεστιβάλ Πεζοπορίας από το Andros Routes

 Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018 είναι οι αγώνες του 3ου Andros Trail Race

Έχουμε περπατήσει κι έχουμε γράψει πολλές φορές για τα μονοπάτια της Άνδρου. Έχουμε περιγράψει διαδρομές που διαβήκαμε. Έχουμε γράψει για αγώνες που γίνανε. Έχουμε αναφερθεί στη διεθνή πιστοποίηση τους. Κι έχουμε αναφερθεί και στο Andros Routes και στο Andros Trail Race.

Εφέτος και το Andros Trail Race και το Andros Routes υπόσχονται ένα ιδιαίτερα πεζοπορικό φθινόπωρο. Έναν ολόκληρο μήνα δράσεις γύρω από τα μονοπάτια της Άνδρου. Πρώτο ξεκινά το Andros Trail Race στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2018 με τους 3τους αγώνες ορεινού τρεξίματος.

Ακολουθεί το Andros Routes με το 1ο Φεστιβάλ Πεζοπορίας από τις 6 μέχρι 28 Οκτωβρίου 2018. Δηλαδή οι δράσεις των δύο φορέων θα ξεκινήσουν στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 και θα τελειώσουν στις 28 Οκτωβρίου 2018. Ένας μήνας αφιερωμένος στα μονοπάτια της Άνδρου...

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

(α) Το Andros Trail Race για τα μονοπάτια και τον αγώνα

Τα μονοπάτια των νησιών του Αιγαίου είναι συχνά οι ίδιες εκείνες αρχαίες οδοί που ακολουθούσαν αιώνες πριν οι άνθρωποι για να φθάσουν στα ιερά και στους ναούς τους, να κτίσουν τους πύργους και τους οικισμούς τους, να φροντίσουν τα ζώα και τη γη τους.

Ο όρος μονοπάτια χρησιμοποιείται σήμερα για να χαρακτηρίσει όλους αυτούς τους διαφορετικούς δρόμους, διαφορετικών εποχών λιθόστρωτους, «στενές», μονοπάτια, μεγαλεπήβολα ενετικά έργα όπως η «Φαρδιά Στράτα», οι «Κομμούνες» ή και οι «Αρχοντικές» Στράτες, καλντερίμια και όλα αυτά μαζί να συνθέτουν το αγροτικό τοπίο της Άνδρου.

Σήμερα η Άνδρος διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών πάνω από 300χλμ. 180 από αυτά περιλαμβάνονται σε 20 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ 100χλμ του δικτύου αυτού, έχουν λάβει διακεκριμένη ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails - Best of Europe από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association).

Υπεύθυνος για την καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη αυτών των πεζοπορικών διαδρομών του νησιού αλλά και της Πιστοποίησης είναι η προσπάθεια Andros Routes, μία πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου». Στο site τους θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις Διαδρομές και το έργο τους. www.androsroutes.gr

Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος και τα «μονοπάτια»

Ένα πολύ πυκνό δίκτυο μονοπατιών με ποικιλία μορφολογίας, άλλα χωμάτινα ή σκαλωτά, άλλα παλιοί λιθόστρωτοι δρόμοι και ενετικές στράτες ή βράχια, «στενές» και πιστοποιημένες πεζοπορικές διαδρομές, ένας συνδυασμός των οποίων αποτελεί και τον καμβά πάνω στον οποίο έχουν χαραχτεί οι δυο διαδρομές που αποτελούν το αγωνιστικό πεδίο της διοργάνωσης του Andros Trail Race.

Η μικρή διαδρομή των 10χλμ

Η μικρή διαδρομή των 10χλμ του αγώνα διέρχεται στο μεγαλύτερος μήκος της από διαδρομές που καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν με την ευθύνη της Διοργάνωσης. Τα πρώτα χιλιόμετρα ακολουθούν άσφαλτο και χωματόδρομο, από τον Όρμο Κορθίου έως τον οικισμό Κάτω Χώνες και από εκεί μονοπάτι και «στενή» διέρχεται από τον οικισμό της Αλαμανιάς για να ανέβει προς το εκκλησάκι του Προφ.Ηλία, να περάσει τα ερείπια του Ταβλόμυλου, των Ανεμόμυλων και να τελειώσει στο γεφύρι και το Νερόμυλο του Επισκοπείου. Η διαδρομή συνεχίζει μέσα από το Επισκοπείο, τσιμεντένιος δρόμος, για να διασχίσει την άσφαλτο και να περάσει στη Λαρδιά όπου και θα ακολουθήσει για τα τελευταία χιλιόμετρα την Πεζοπορική Διαδρομή Νο5.

O αθλητής τρέχει δίπλα σε κονάκια, αλώνια, σταμνάδικα, γεφύρια, νερόμυλους, αυθεντικά στοιχεία της αγροτικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Ο Ταβλόμυλος , ο Νερόμυλος και το Γεφύρι της Αγάπης (ταινία ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ) στο Επισκοπείο, οι γραφικοί οικισμοί Αλαμανιά, Επισκοπείο, Λαρδιά, είναι μερικά από τα πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής.

Τεχνική Περιγραφή :

  • Απόσταση:10χλμ
  • Υψομ. Διαφορά:480μ.
  • Σταθμοί ανεφοδιασμού:3
  • Κόστος συμμετοχής:15€

Η μεγάλη διαδρομή 24km

Το Κύριο Μεγάλο Αγώνισμα των 24χλμ, έχει να προσφέρει ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο γεμάτο εναλλαγές, με μεγάλα υψομετρικά, διασχίζοντας μικρά βουνά και φαράγγια, ενώ η διαδρομή ακολουθεί στο μεγαλύτερο μήκος της, μέρος της Πιστοποιημένης Πεζοπορικής Διαδρομής των 100χλμ,του δικτύου του νησιού.

Τεχνικές προκλήσεις σε έναν απαιτητικό αγώνα για τις Κυκλάδες, σε ορεινό πεδίο και με θέες που κόβουν την ανάσα! Οι παραδοσιακοί οικισμοί Λαρδιά, Γιαννισσαίο, Κοχύλου, το Καστρομονάστηρο της Παναχράντου, οι ρεματιές με τα τρεχούμενα νερά, το φαράγγι των Διποταμάτων, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, ο ενετικός λιθόστρωτος δρόμος, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Κοχύλου, είναι μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος, που συναντά ο αθλητής κατά μήκος των 24χλμ.

Tεχνική Περιγραφή :

  • Απόσταση:24χλμ
  • Υψομ. Διαφορά:1585μ.
  • Σταθμοί ανεφοδιασμού:6
  • Κόστος συμμετοχής:25

Kids Run 1km

Για όλους τους μικρούς μας φίλους και ανερχόμενους αθλητές , μια διαδρομή 1000μ είναι ιδανική! Με μικρές ανηφόρες και ελάχιστα σκαλιά , όλα τα παιδιά από 6 έως 17 ετών μπορούν να έρθουν σε επαφή με το τρέξιμο! Ολοι θα παραλάβουν αναμνηστικά μετάλλια!

Τεχνική Περιγράφη:

  • Απόσταση:1χλμ
  • Υψομ. Διαφορά:15μ.
  • Σταθμοί ανεφοδιασμού:0
  • Κόστος συμμετοχής:Δωρεάν

City Trail Run & Hike 5km

Το εισαγωγικό στο ορεινό τρέξιμο αγώνισμα των 5χλμ είναι μία διαδρομή με εύκολο βαθμό δυσκολίας που απευθύνεται σε όλους άνω των 17 ετών, ιδανική για όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει για πρώτη φορά το τρέξιμο στην πόλη και τα προάστιά της. Μία απολαυστική αγωνιστική εμπειρία για κάθε επίπεδο δρομέα ή ενθουσιώδη πεζοπόρου. Ένας συνδυασμός του ορεινού τρεξίματος και του τρεξίματος σε άσφαλτο, αφού η διαδρομή εναλάσσεται από άσφαλτο σε χώμα, σε πέτρινο μονοπάτι και σε σκαλιά εντός των οικισμών. Οι διάσπαρτοι Περιστεριώνες και ο οικισμός του κάτασπρου Ρωγού, είναι μερικά από τα πολιστικά σημεία ενδιαφέροντος που συναντά ο αθλητής

Τεχνική Περιγραφή:

  • Απόσταση:5χλμ
  • Υψομ. Διαφορά:170μ.
  • Σταθμοί ανεφοδιασμού:1
  • Κόστος συμμετοχής:5€

 

(β) Το Andros Route γράφει για τα μονοπάτια και το φεστιβάλ 

Τα τελευταία χρόνια συνέβησαν πολλά με τα μονοπάτια της Άνδρου… Το δίκτυο μονοπατιών της Άνδρου αναβίωσε, σηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έλαβε την έγκριτη Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe, φτάνοντας σήμερα τα 170km. υπέροχων διαδρομών που αναδεικνύουν τον πλούτο της Άνδρου, τη μοναδική φύση, και το αρχέγονο ανθρωπογενές τοπίο της.

Οι  περιπατητές πολλαπλασιάστηκαν στα μονοπάτια και νέοι εξειδικευμένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί προσφέρουν ταξίδια για πεζοπορία στην Άνδρο  Όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την ανεκτίμητη βοήθεια ανθρώπων και συλλόγων της Άνδρου και τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Άνδρου.

Τα πρώτα 3 χρόνια της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης παρήλθαν και ήρθε η χρονιά της ανανέωσης. Μαζί με την επαναπιστοποίηση της συνεχούς διαδρομής 100km Andros Route, ο μη κερδοσκοπικός φορέας Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, σχεδιαστής και συντονιστής των δράσεων Andros Routesμε μεγάλη χαρά ανακοινώνει τον Οκτώβριο  τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου !

Το Andros on Foot Festival, μια γιορτή εξερεύνησης της μοναδικής ομορφιάς της Άνδρου με τα πόδια, απευθύνεται τόσο στους ανθρώπους της Άνδρου όσο και στους επισκέπτες περιπατητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα περιλάβει απολαυστικές δράσεις κατά μήκος του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού και σημαντικές διευκολύνσεις και κίνητρα συμμετοχής στους κατοίκους και επισκέπτες.  Και μόνο η ομορφιά της Άνδρου αρκεί… να είστε εκεί !

To Andros on Foot Festival έχουν εκφράσει την επιθυμία να στηρίξουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Άνδρου και άλλοι φορείς της Άνδρου.

Το τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί και η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει ώστε η δράση να αποτελέσει μια ουσιαστική συνάντηση εργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, των υπηρεσιών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τα μονοπάτια σ’ όλη την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ( ΕΙΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ) ΤΟ ANDROS ROUTES. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΚΤΟΣ ΣΕΖΟΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΣΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΕΖΟΝ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΚΑΙ ΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ......