80 ΧΡΟΝΙΑ: Στο εθνικό αμερικανικό μουσείο της D-DAY στη Νέα Ορλεάνη

Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

Το εθνικό αμερικανικό μουσείο της D-DAY στη Νέα Ορλεάνη 

Την 6η Ιουνίου 2014 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, την μέρα που έμεινε στην Ιστορία ως η D-DAY. H ημέρα D. Η ημέρα της απόβασης που την κρύψανε πίσω από το γράμμα D. Χτες στην Νορμανδία ηγέτες από 24 κράτη γιόρτασαν την 80η επέτειο. Μια επέτειος σημαδιακή. Μια επέτειος σημαντική. Μια επέτειος που γιορτάστηκε με το σύνθημα ΠΟΤΕ ΠΙΑ, ενώ γύρω μας έχουμε δύο μεγάλους πολέμους, που απειλούν να μάς επιστρέψουν στο ΠΑΛΙ ΞΑΝΑ.

Ο Διαμαντής Μπασαντής στη Νέα Ορλεάνη, στον ποταμό Μισισιπή, τον Απρίλιο του 2009.

Περίεργο. Γιορτάσαμε χτες την ειρήνη που ήρθε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο  εν μέσω δύο πολέμων σήμερα στους οποίους συμμετέχουν οι άλλοτε σύμμαχοι! Γιορτάσαμε την λήξη ενός μεγάλου πολέμου, ενώ γύρω μας υπάρχουν προειδοποιήσεις για έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι να πει κανείς: Τι να ομολογήσει; Θα επιχειρήσουμε εδώ - μετά την αναφορά στην γιορτή της D-DAY να καταθέσουμε εδώ την συγκίνηση μας από την μοναδική επίσκεψη μας το 2009 και την επίσκεψη μας στο αμερικάνικο εθνικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη D-DAY και βρίσκεται στη Νέα Ορλεάνη, στο μεγάλο ποταμολίμανο του Μισισιπή. 

Όλα τα αποβατικά πλοιάρια της D-DAY όπως το παραπάνω που εκτίθεται στο μουσείο κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία Higgins της Νέας Ορλεάνης. 

Ήταν Απρίλιος του 2009. Βρεθήκαμε για μια εβδομάδα στο διεθνές συνέδριο του Popular Culture Association, που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη. Συμμετείχαμε στις εργασίες του ως ερευνητές με μια εισήγηση για τα ΣΠΟΡ στα ΜΜΕ. Το πιο μαζικό παγκόσμιο δημοφιλές πεδίο κοινής αναφοράς της λαϊκής κουλτούρας. Τον προηγούμενο χρόνο είχαμε εκδώσει με τον Ελληνοαμερικάνο καθηγητή πανεπιστημίου (τότε αντιπρύτανη του PARK UNIVERSITY του MISSOYRI) ένα βιβλίο - μελέτη με θέμα "ΣΠΟΡ & ΜΜΕ" και είχαμε καταθέσει να παρουσιάσουμε τα συμπεράσματα μας στο ετήσιο συνέδριο του Popular Culture Association, που γινόταν στη Νέα Ορλεάνη.

Στη φωτογραφία αυθεντικό πλοιάριο της D-DAY στο μουσείο της Νέας Ορλεάνης. Τα πλοιάρια ήταν ξύλινα με καταπέλτη σιδερένιο. 

Βρέθηκα στην μεγάλη και σπουδαία πόλη του αμερικάνικου νότου δύο μέρες νωρίτερα και πήρα τους δρόμους να την εξερευνήσω. Την προσοχή μου προκάλεσε η αναφορά στο μουσαίο της D-DAY. Έχοντας διαβάσει τα απομνημονεύματα του Τσόρτσιλ και την ιστορία του Ισαάκ Ντόιτσερ  για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η περιέργεια μου ήταν μεγάλη Τι στην ευχή γύρευε ένα μουσείο για την D-DAY της Νορμανδίας στη Νέα Ορλεάνη, σκέφτηκα, και ξεκίνησα να το ανακαλύψω.

 

Ο ηλικιωμένος άνδρας είναι ένας από αυτούς τους 30.000 εργαζόμενους που έφτιαξαν τα πλοιάρια της D-DAY στη Νέα Ορλεάνη. Έκανε εθελοντικά τον ξεναγό την ημέρα που επισκεφθήκαμε το μουσείο σε όσους ρωτούσαμε και τα περιεργαζόμαστε. 

Και να τι ανακάλυψα και θέλω σήμερα που εορτάσαμε τα 80 χρόνια από εκείνη την τρομερή μέρα να εξηγήσω. Στην είσοδο του μουσείου υπήρχε μια επιγραφή που έλυσε τις απορίες μου. Έγραφε η πινακίδα:

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ D-DAY ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ; Γιατί όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ στον Δρ Stefan Abrose "o Άντριου Τζάκσον Higgins νίκησε τον πόλεμο για εμάς. Χωρίς του Higgins τα πλο;ia δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε την απόβαση στις ανοικτές ακτές και η όλη στρατηγική του πολέμου θα έπρεπε να αναθεωρηθεί". ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Τον Σεπτέμβριο του 1943 στη μέση του πολέμου το αμερικάνικο ναυτικό αριθμούσε 14.072 πλοία. Από αυτά τα 12.964 ή το 92% όλου του αμερικάνικου στόλου είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα ναυπηγεία Higgins στη Νέα Ορλεάνη. 8.865 κατασκευάστηκαν αποκλειστικά στα ναυπηγεία της Νέας Ορλεάνης. Με το τέλος του πολέμου 20.094 πλοία και αποβατικά πλοιάρια είχαν κατασκευαστεί από 30.000 εργαζόμενους στα 7 ναυπηγεία Higgins της Νέας Ορλεάνης. ΑΥΤΟ ΕΞΗΓΕΙ  ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ D-DAY ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ"

ΑΛΛΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Α) ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Β) ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet