Το ρωσικό πολεμικό ιστιοφόρο του 18ου αιώνα στον Κάβο Ντόρο...

Το ρωσικό ιστιοφόρο του 18ου αιώνα στον Κάβο Ντόρο Παρασκευή μεσημέρι. 

Το ρώσικο πολεμικό ιστιοφόρο «Shtandart», πιστό αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, του 18ου αιώνα, δεν έφτασε ποτέ στο Μπατσί – όπως είχε αναγγελθεί! Προσπέρασε  ανοικτά το πρωί της 29ης Οκτωβρίου την Άνδρο κι έβαλε πλώρη για Κάβο Ντόρο και… Ραφήνα! Το πλοίο πέρασε τον Κάβο Ντόρο με περίπου 6,2 μίλια την ώρα.

Βίντεο του ρωσικού πολεμικού του 18ου αιώνα στον Κάβο Ντόρο.

Συναντήθηκε με όσα πλοία ανέβαιναν ή κατέβαιναν το στενό. Και με το Andros Fast Ferries, που το προσπέρασε κάπου στο μέσο του Κάβο Ντόρου. Ο πλοίαρχος του πλοίου καπετάν-Ισίδωρος Λιγνός, εξαιρετικός καπετάνιος και μερακλής θαλασσινός, τράβηξε σειρά φωτογραφιών κι ένα βίντεο. Χαιρέτισε το σπάνιο και μοναδικό πλοίο σφυρίζοντας. Και μας έστειλε το ρεπορτάζ της πλεύσης του στον Κάβο Ντόρο.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Με ισχυρό βόρειο άνεμο το ρωσικό ιστιοφόρο περνά τον Κάβο Ντόρο.

Το πλοίο πρόκειται για ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε το 1703 σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα. Κατασκευάστηκε το 1999 και έκτοτε ταξιδεύει στις θάλασσες ως εκπαιδευτικό πλοίο. Το ρωσικό ιστιοφόρο ξεκίνησε τη διεθνή ιστορικό – εκπαιδευτική του αποστολή στο Αιγαίο το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021.

Η αποστολή του στις ελληνικές θάλασσες είναι στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του «Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Άφιξη του ρωσικού ιστιοφόρου γύρω στις 3:30 το απομεσήμερο Παρασκευή 29/10 στη Ραφήνα.

Το ξύλινο ιστιοφόρο, μήκους 34 μέτρων και βάρους 220 τόνων, με το πιο ψηλό κατάρτι του να αγγίζει τα 33 μέτρα. Ακολουθεί τα ίχνη της ιστορικής Ναυμαχίας του Τσεσμέ του 1770, αλλά και γενικότερα της εκστρατείας του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο που έγινε στο πλαίσιο του (τρίτου) Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768-1774).

Το «Shtandart» με πλήρωμα που αποτελείται από έμπειρους ναυτικούς, ερευνητές, κινηματογραφιστές και φοιτητές, θα κινηματογραφήσει τα ρωσικά ναυάγια της ναυμαχίας που βρίσκονται σε βάθος 7 μέτρων, τα αγκυροβόλια των πλοίων και γενικότερα τη ρωσική παρουσία στο Αιγαίο. Οι Ρώσοι ερευνητές θα αναζητήσουν στην Πάρο τα ίχνη της φρεγάτας της εποχής «Αγιος Ιανουάριος»και στη Λήμνο το ναυάγιο του πλοίου «Σφετόσλαβ».

ΠΗΓEΣ: ΣΚΑΪ.GR, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.GR

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά τι έγινε το ιστιοφόρο? Κατεβήκαμε Μπατσί να το θαυμάσουμε και δεν είδαμε τίποτα!!! Τι στραβωσε? Θα υπάρξει κάποια ενημέρωση??

This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά τι έγιναν τα συχαρίκια σε εκείνους που το "κάλεσαν"; Τι έχουν να πουν που δεν ήρθε το πλοίο. Που πέρασε και δεν άγγιξε; Πανηγύριζαν για την ¨πρόσκληση" τους! Τώρα που είναι; Μια ανακοίνωση δεν θα βγάλουν να εξηγούν τι έγινε; Ποια "συγχαρητήρια" και πράσινα άλογα, που το πλοίο πέρασε έξω από το Μπατσί και δεν μπήκε μέσα; Προτίμησε να βγάλει με οκτάρι τον Κάβο Ντόρο και να πάει Ραφήνα παρά να μπει στο ακύμαντο Μπατσί!