ΜΠΑΤΣΙ: Σούσι-πάρτι στου "ΣΤΑΜΑΤΗ"! Η Άνδρος άνοιξε γαστρονομικά πανιά...

Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

Εν αρχή ην... το ταξίδι! Για άγνωστα μέρη. Για άλλους πολιτισμούς. Για άλλες γαστρονομικές αναζητήσεις. Ιαπωνία! Πόσοι δεν έχουμε πάει μέχρι εκεί; Πολλοί. Οι περισσότεροι. Πόσοι έχουμε δοκιμάσει την κουζίνα της; Το δείγμα αυτό του πολιτισμού της; Αρκετοί. Από την μεριά μας φτάσαμε κάποτε για δύο σχεδόν εβδομάδες στην Κίνα! Μέχρι εκεί. Δοκιμάσαμε την μοναδική κινέζικη κουζίνα φιλοξενούμενοι του κινέζικου υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν πέρα από κάθε φαντασία τα εδέσματα. Όμως γιαπωνέζικο σούσι δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ. Έτσι η πρόσκληση για το επίσημο άνοιγμα του εστιατορίου Σούσι στο Μπατσί, στον πάνω όροφο του ΣΤΑΜΑΤΗ ήταν πρόκληση. Η Ιαπωνία και το σούσι μάς φάνηκε μια γαστρονομική "περιπέτεια" στο άγνωστο. Κάτι σαν εκείνο το υπέροχο δικάταρτο ιστιοφόρο που έφτασε στο Μπατσί κι αγκυροβόλησε μέσα στη νύχτα αναζητώντας την ακτή... 

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΥΣΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Με αυτές τις ταξιδιωτικές σκέψεις φτάσαμε στο SHIMA, γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες, και το οποίο στα γιαπωνέζικα, όπως εξήγησε ο νεαρός οικοδεσπότης Σταμάτης Θωμάς, σημαίνει ΝΗΣΪ ! Η νησιώτική χώρα του Ειρηνικού με τα εξωτικά εδέσματα της στο νησί της Άνδρου. Καθόλου άσχημο να δοκιμάσουμε το σούσι στο Μπατσί. Στο ερώτημα μας στον Σταμάτη "γιατί το εξεζητημένο Σούσι στο Μπατσί και στην Άνδρο".

 

Η απάντηση μάς εξέπληξε: "πρώτον γιατί το έμαθα στη Γαλλία που σπούδασα σεφ και δοκίμασα να το φέρω στην Άνδρο με προσοχή εδώ και λίγα χρόνια. Άρεσε. Έχουμε αρκετούς πελάτες που στις διακοπές τους θα ήθελαν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, να ταξιδέψουν γαστρονομικά σε άλλα μέρη. Έχουμε καθιερωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες ως κλασικό ελληνικό εστιατόριο με όλη την γκάμα φαγητού, από το οικονομικό ελληνικό πιάτο, μέχρι το ακριβό πιάτο με ψάρια κι αστακούς. Εξυπηρετούμε όλα τα βαλάντια με πιστότητα και τιμιότητα. Σκέφτηκα ως νέος να ανοίξω πανιά σε μια άλλη γαστρονομική παράδοση..."

Και συνέχισε ο νεαρός σεφ Σταμάτης Θωμάς: "Είμαστε νησιώτες. Η ιδέα ήταν πως ήρθε καιρός να επενδύσουμε ακόμα μια φορά στο νησί μας στην Άνδρο. Μάς λένε "μα στην Άνδρο επενδύεται που δυσκολεύεται να εξελιχθεί τουριστικά;" Απαντάμε: "ναι στην Άνδρο το νησί μας επενδύουμε και πάλι"

Κι ακόμα σκέφτηκα πως ήρθε καιρός να επενδύσουμε στην κουλτούρα ενός εντελώς διαφορετικού μα εντελώς νησιώτικου έθνους. Οι Ιάπωνες είναι νησιώτες στην άλλη άκρη του κόσμου. Οι ανδριώτες επενδύουν από την δεκαετία στην Ιαπωνία και στα αξιόπλοα καράβια της. Τα ναυπηγεία τους είναι γνωστά στους ανδριώτες εφοπλιστές και στα πληρώματα τους. Όπως και οι γεύσεις τους. Γιατί όχι να μην επενδύσουμε κι εμείς που δεν ταξιδεύουμε στα πελάγη, αλλά "ταξιδεύουμε" στα πελάγη της γαστρονομίας στο γιαπωνέζικο σούσι που έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα και σε τόσους άλλους προορισμούς της χώρας μας;"  

Και κάπως έτσι προχώρησαν στην επένδυση ενός διαφορετικού εστιατορίου στον πάνω όροφο του παραδοσιακού ελληνικού εστιατορίου τους στο Μπατσί. Από τα ελάχιστα του νησιού που μένουν ανοικτά όλο τον χρόνο εξυπηρετώντας ντόπιους και ξένους εδώ και δεκαετίες έχοντας συμβάλει τα μέγιστα αναδειχθεί το Μπατσί στο τουριστικό κέντρο της Άνδρου.

Και κάπως έτσι βρεθήκαμε κι εμείς στο σούσι πάρτι των εγκαινίων που διοργάνωσαν ο πατέρας Γιάννης και ο γιός Σταματης Θωμάς δοκιμάζοντας για πρώτη φορά σούσι. Ψάρι επεξεργασμένο, ωμό,  χωρίς ψήσιμο. Αλλά κι άλλα εδέσματα ψημένα με τον μοναδικό τρόπο των γιαπωνέζων. Ήτοι κοτόπουλο με μια διαφορετική σάλτσα, σπριγκ-ρολς με γέμιση λαχανικών, γαρίδα πανέ και φυσικά μεζέδες ωμού ψαριού με απίστευτης γεύσης περιτύλιγμα. Άλλα μην ρωτάτε. Μέχρι εκεί μάθαμε κι εμείς για πρώτη φορά. Τα υπόλοιπα μια άλλη φορά...   

Τώρα σκεφτείτε πως όλοι αυτοί οι εκλεκτοί και πρωτότυποι γευστικά μεζέδες συνδυάζονται στα ελληνικά με εξαιρετικά κρασιά. Είδαμε κρασιά εκλεκτά Σαντορίνης και Ανδριώτικα! Μάλιστα εκλεκτά Ανδριώτικα, από το Κτήμα Κουρτέση στο Υψηλού (Φυρόη), το οποίο έχουμε παρουσιάσει εκτενώς παλαιότερα...

Και για πολύ εξεζητημένους πελάτες - με ισχυρά βαλάντια - και εξαιρετικές σαμπάνιες...

 

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΣΙ ΠΑΡΤΙ 

Η προετοιμασία της γιορτής άψογη. Το στόλισμα των εκλεκτών ανδιώτικων γλυκυσμάτων εξαιρετικό. Και η αδελφή του Σταμάτη, η Αναστασία,  με γιαπωνέζικη υπομονή έκανε το καλύτερο...

Οι τρεις νεαρές σερβιτόρες όλη τη βραδιά με γιαπωνέζικη διακριτικότητα, ευγένεια και κινητικότητα εξυπηρέτησαν όλους σε έναν κατάμεστο χώρο.  

Πολλοί μεν οι κλητοί, αρκετοί δε οι εκλεκτοί, από όλο το νησί...

Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους...

 Οι συζητήσεις πολλές κι ενδιαφέρουσες. Ανάμεσα στους επισκέπτες της βραδιάς κι ο Δήμαρχος Άνδρου, αλλά και ο υπεύθυνος Τουρισμού. 

Το σούσι άφθονο όπως και η παραλλαγή μιας σαμπάνιας εξαιρετικής...

Παρών ο εκ Κορθίου ορμώμενος επιχειρηματίας Γιώργος Μουστάκας μετά της κόρης του... 

Παρών και ο ζωγράφος κι επιμελητής της Πινακοθήκης της Μονής Παναχράντου Χρήστος Κεχαγιόγλου, που πλέον έχει αποκτήσει ανδριώτικη υπηκοότητα (!), μετά της συζύγου του Μάγκης...

Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου πρόλαβε κι έριξε μια ματιά στο βιβλίο μας για τη Ναυτική Εποποιία της Άνδρου τον 19ο αιώνα που παρήγγειλε ο Γιάννης Θωμάς για τους καλούς φίλους και πελάτες της βραδιάς. Του άρεσε ο πίνακας του εξωφύλλου του ζωγράφου Βαγγέλη Τζερμιά και μέσα στο κέφι της βραδιάς υποσχέθηκε έναν δικό του πίνακα για ένα επόμενο βιβλίο μας. Ιδού πλέον που αναλάβαμε και οι δύο από κοινού δέσμευση. Να δούμε πως και πότε θα την τηρήσουμε...

 Και η βραδιά έκλεισε μπροστά στο σκοτεινό πέλαγος και στο ολόφωτο δικάταρτο ιστιοφόρο που μάς "ταξίδεψε" σε χώρες μακρινές κι απροσδόκητες όπως και το σούσι-παρτι στου ΣΤΑΜΑΤΗ. Να 'μαστε καλά να ξανανταμώσουμε, όπως λέει κι ο τροβαδούρος της νιότης μας...

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλή επιτυχία στο νέο ξεκίνημα μιας οικογένειας που τιμά τον τόπο μας διαχρονικά χειμώνα-καλοκαιρι!