ΟΙ Στενιές "φλέγονται" ή όλα τάχαμε, μια ακόμα πυρκαγιά ανήμερα το Πάσχα έλειπε!

Πανοραμική φωτογραφία της πυρκαγιάς. Απέναντι διακρίνονται οι Στενιές ενώ στη θέση της εκκλησίας διακρίνονται τα σμπάρα που συνέχιζαν να σκάνε. Ήταν μια κορύφωση του αναστάσιμου έθιμου της "ανατινάξης" των Στενιών, που ενίοτε καταλήγει και σε πυρπολισμό των γύρω περιοχών!!! Για τους άπιστους Θωμάδες θυμίζω πως Μεγάλη Τετάρτη από "εορταστική" φωτοβολίδα που την πήρε ο ισχυρός άνεμος, πριν τρια χρόνια, κόντεψε να καεί το Άνω Υψηλού. 

Για μια ακόμα φορά η απέναντι πλαγιά από χωριό των Στενιών κάηκε! Μέσα στο "έθιμο" κι αυτή να καίγεται σε τακτική βάση κάθε δεύτερο ή τρίτο χρόνο!

Πολύ λογικό λοιπόν μαζί με τα μάσκουλα, τα σμπάρα, τα βεγγελικά και τς φωτοβολίδες, που κάθε χρόνο τέτοια μέρα "συγκλονίζουν" τις Στενιές, αυτή τη χρονιά όλα κορυφώθηκαν μέσα σε καπνούς και φωτιές, αλλά και σε μια πλαγιά απέναντι από τις Στενιές, που  τυλίχθηκε στις φλόγες. Την ιδια στιγμή που η φωτιά απλωνόταν στην πλαγιά μέσα στο χωριό των Στενιών συνεχιζόταν η "μάχη του Δράμαλη" ένω γύρω από την εκκλησία συνέχιζαν οι "ανατινάξεις" και οι φωτοβολίδες.

Μετά έτρεχε η πυροσβεστική, έτρεχαν οι εθελοντές πυροσβέστες, με τις σειρήνες να ουρλιάζουν για να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά. Aπό κοντά έτρεχαν οι περίεργοι, αλλά και ανήσυχοι κάτοικοι των γύρω σπιτιών για να δουν τι γίνεται. Η φωτιά μαζέυτηκε σε δύο ώρες όμως έμειναν οι "εντυπώσεις". Μέσα σε αυτό το "αναστάσιμο" κλίμα ολοκλήρωθηκε η μέρα και τέλειωσαν τα "έθιμα" του πολέμου στην Άνδρο.

Η πυρκαγιά σε εξέλιξη πριν φτάσει η πυροσβεστική...

Τι να σχολιάσουμε; Το ότι είναι η τρίτη πυρκαγιά τα τελευταία 5 χρόνια για τον ίδιο "έμπρηστικό" λόγο; Το ότι δεν έχουμε μέτρο; Το ότι το έθιμο τείνει να μετατραπεί σε πολεμική κατάσταση; Το ότι πολλοί νέοι και μεγαλύτεροι έχουν τραυματιστεί σοβαρά στην Άνδρο; Να θυμηθούμε τον Ανδρέα που κοντεψε να χάσει τη ζωή του πριν μερικά χρόνια από ένα μάσκουλο στα Λειβάδια;  

Τίποτα να μην πούμε και να μην θυμηθούμε. Να ευχηθούμε λίγη αυτοσυγκράτηση. Και ας θεωρήσουμε τώρα που τέλειωσε το "συμβάν" της πυρκαγιάς πως όλα "ήταν μια έξτρα κινητοποιήση" για να κλείσει "αναστάσιμα" μια μέρα με πυρπολισμούς και άλλα τέτοια ωραιά και πολεμικά γύρω από το από μακρού συντηρούμενο "έθιμο" της "ανατίναξης" του οικισμού των Στενιών.

Τρέχει η πυροσβεστική όλο το χρόνο για τους πυρομανείς, για τους ελευθεροβόσκους, για τους αφελείς που καίνε χόρτα ενεξέλεγκτα. Να τρέχει και γι' αυτούς που βάζουν συχνά φωτιές το Πάσχα με φωτοβολίδες και βεγγαλικά; Πάει πολύ δεν το βρίσκετε;

Καλό το έθιμο με τα σμπάρα, τα μάσκουλα και τα βεγγαλικά (τι καλό δηλαδή που καιγόμαστε σχεδόν κάθε χρόνο), αλλά τέλος πάντων δεν μπορούμε να το βάλουμε (αν γίνεται) και σε ένα κάποιο κάποιο λογικό πλαίσιο. Ώστε τουλάχιστον να μην καιγόμαστε ή να μην συμβαίνουν καμιά φορά και ακόμα χειρότερα...

 

"εν Άνδρω" 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δειτε το θετικά!
Άλλος ενας .."ατυχηματικός τουρισμός", όπως θα ελεγε και ο συντακτης!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η αστυνομία φιλέ μου κάνει παράληψη όχι η πυροσβεστική.. κάθε χρόνο χάνονται ζωές ,χέρια, πόδια, μάτια, και συνεχίζουμε αυτά τα ηλίθια έθιμα… αλλά ξέχασα είναι διαφήμιση για το νησί ..ποιος δίνει σημασία για αυτά ..το χρήμα να είσρεε…

This comment was minimized by the moderator on the site

Κυρια Lea Zanni.Χρονια πολλα με υγεια.Ειμαι 42 χρονων και πηγαινα ολα τα χρονια στις Τρυπες οχι για σπασιμο στους Στενιωτες, αλλα για χαβαλε και για να κανουμε πλακα στους φιλους μας που ηταν απεναντι οταν θα πιναμε το ποτο μας το βραδυ.Οσο για τον χαρακτηρισμο σας 'κολοπαιδα'για τα παιδια που ερχονται απο την Χωρα,να μιλατε ετσι για τα ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ
ΥΓ Τα 'κολοπαιδα' χτες ηταν στο σχολειο των Στενιων και εριχναν παρεα με τους φιλους τους απο αλλα μερη της Ανδρου

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΑΙ, ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ

This comment was minimized by the moderator on the site

Telika tipota den ginetai sosto s auto to nisi..!!!?? Mipos na to bithisoume, na telionoume??

This comment was minimized by the moderator on the site

ΗΜΟΥΝ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ. ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΥΣΟΥΣΕ.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΛΗΨΗ.
ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΑΠ’ ΑΥΤΟ, ΕΠΡΕΠΕ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΕΝΙΕΣ.
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΗΘΕΛΕ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστούμε την κ. Lea Zanni που έγραψε μάλλον οργισμένη όσα έγραψε. Ας επιτρέψει και αυτή και οι άλλοι δύο αναγνώστες κάποιοι από εμάς να είμαστε λιγότερο "φαν" των βεγγαλικών. Ή, ορισμένων υπερβολών τους. Ο καθένας μπορεί σε αυτό το νησί να έχει ακομα άλλη άποψη. Και να διεκδικεί το δικαίωμα να την εκφράζει.

Επίσης μια λεπτομέρεια: Αν φίλοι μου είχατε ζήσει τον κίνδυνο της φωτιάς του 2013 όταν από φωτιά πασχαλινής φωτοβολίδας (που προήλθε από Αποίκια ή Στενιές) κάηκε όλη η πλαγιά από την Αγ. Μαρίνα μέχρι το Άνω Υψηλού και απείληθηκαν δεκάδες σπίτια, περιουσίες κλπ και η πυροσβεστική και οι εθελοντές (επειδή γύρισε ο αέρας) έσωσαν δύο σπίτια με παιδιά μέσα ίσως να είσαστε πιο μετριοπαθείς στις κρίσεις σας.

Φυσικά το χιούμορ σε πολλά σημεία του κειμένου δεν το προσέξατε. Αλλά μάλλον και οι τρεις σας δεν διαβάσατε ποτέ και το συμπέρασμα του άρθρου. Τι λέει το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Το ξαναγράφω για να το προσέξετε:
"Καλό το έθιμο με τα σμπάρα, τα μάσκουλα και τα βεγγαλικά, (τι καλό δηλάδη που καιγόμαστε κάθε χρόνο σχεδόν), αλλά τέλος πάντων δεν μπορούμε να βάλουμε (αν γίνεται) σε ένα κάποιο κάποιο λογικό πλαίσιο. Ώστε τουλάχιστον να μην καιγόμαστε κάθε χρόνο ή να μην συμβαίνουν καμιά φορά και ακόμα χειρότερα..."

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη εν Άνδρω
This comment was minimized by the moderator on the site

Κατ αρχην επειδη ειμουν παρον στις Τρυπες, μολις πηρε η φωτια, αρκετοι ηταν οι Στενιωτες που ηρθαν απο απεναντι για βοηθεια. Ηρθε πολυ συντομα ομως η πυροσβεστικη οποτε δεν χρειαστηκαν.
Ο συντακτης μαλλον ειναι κολλημενος και με εμμονές. Ελειπε πολλα χρονια απ το νησι κκαι τωρα μας το παιζει εθνοσωτηρας και κριτης ολων. Το εθιμο των Στενιων ειναι διαφημιση για το νησι, και καθε χρονο κανει το γυρο της Ελλαδας(τουλαχιστον). Κριμα που καποιοι δεν το καταλαβαινουν αυτο... Εμπρος Στενιωτες-ειμαστε μαζι σας!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

ο κυριος-α που εγραψε το αρθρο ειναι τουλαχιστον απαραδεκτος.τους παππουδες που καινε καθε καλοκαιρι το νησι ολοκληρο και τους ΕΜΠΡΙΣΤΕΣ που επισης καινε αλυπητα κ ανεξελεγκτα ολο το νησι μας για τον α.β λογω δεν μιλαει κανεις.το εθιμο φταιει που καιγομαστε που προσεγγιζει κ παρα πολυ κοσμο γενικα στην Ανδρο.κομπλεξ και παρανοια πνιγει αυτο το νησι κ τον κοσμο της κ γι αυτο δεν υπαρχει καν στον χαρτη της Ελλαδας δυστυχως.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καταρχην να ευχηθούμε Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Κατά δεύτερον θα ήθελα να μάθω ποιος υπογράφει το άρθρο, γιατί το θεωρώ τουλάχιστον ρατσιστικό και απαράδεκτο.....Αποκλείω το γεγονός να είστε Ανδριώτης και να μην σέβεστε τα έθιμα αιώνων του τόπου μας. Και στην τελική ο κάθε άνθρωπος αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του όσον αφορά την σωματική του ακεραιότητα!Δεν χρειάζονται " κηδεμόνες" κανενός είδους.Είμαι 45 χρονών και πηγαίνω κάθε χρόνο στις στενιές από την πρωτη μέρα που γεννήθηκα και δόξα το Θεο είμαι τόσο αρτιμελής,όσο και νοήμων. Όσον αφορά τις φωτιές σας βρίσκω επιεικώς υπερβολικό......Δεν βλέπετε ότι κατέκαψαν την άνδρο από το καλοκαίρι ως εδώ όλοι αυτοί οι σωτήρες της άνδρου που θέλουν να τοποθετήσουν τις πανέμορφες ανεμογεννήτριες που θα καταστρέψουν τον χαρακτήρα του νησιού μας...αλλά είδατε μια μικρή πυρκαγιά η οποία ούτως ή άλλως δεν απειλούσε τίποτα...και να συνέχιζε θα κατέληγε στο ποτάμι......και την οποία μπορώ να σας διαβεβαιώσω εγώ που ημουν στις Στενιές ( και χωρίς να είμαι κάτοικος Στενιών, ώστε να θεωρηθώ προκατειλλημένη) ότι δεν μπήκε από τα πυροτεχνήματα των Στενιών, αλλά από τα κολόπαιδα που έρχονται από τη Χώρα στην Τρανή Σπηλιά και θέλουν να κάνουν σπάσιμο στους Στενιώτες ρίχνοντας εκεί μάσκουλα και κάθε άλλου είδους πυροτεχνήματα.....Αυτά τα ολίγα......και στην τελική...δεν καλέσαμε κανέναν στο νησί μας ο οποίος δεν σέβεται τα έθιμα και τον πολιτισμό μας.......δεν φημιζόμαστε για την φιλοξενία μας γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο......γιατί οι ξένοι....παραμένουν ξένοι.......και κρίνουν πράγματα και ανθρώπους που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να γνωρίσουν....
Αυτά τα ολίγα....
με φιλικούς μπαρουτοκαπνισμένους χαιρετισμούς..........